semifinále - odvety
12.05.2015 20:45 CET
3 : 2
(1:2)

Reportáž

Barcelona s přehledem uhájila náskok a je ve finále

I když tomu možná konečný výsledek 3:2 pro Bayern Mnichov na první pohled nenasvědčuje, postup Barcelony do finále Ligy Mistrů nebyl nikdy pořádně v ohrožení. Na úvodní branku naděje po hlavičce Benatii totiž okamžitě odpověděl dvěma zásahy Neymar a pouze výrazné polevení Katalánců po změně stran dalo Mnichovanům šanci zachovat si po venkovním debaklu alespoň trochu důstojnou tvář.

Před Bayernem čněla velká výzva, a to zvrátit ztrátu tří branek z prvního zápasu v Barceloně. Náskok Katalánců se však snížil hned v sedmé minutě a rázem zdánlivě rozhodnutý zápas nabral větších obrátek. Z rohového kopu se totiž prudkou hlavičkou přesně k pravé tyči prosadil Mehdi Benatia. Gólman Marc-André ter Stegen si sice na míč sáhnul, ovšem jeho přechodu za brankovou čáru přesto nezabránil. Prvnímu gólu ještě předcházela velká šance Barcelony, kdy si na Alvesův nákop naběhl Ivan Rakitić, jenže na Manuela Neuera si nepřišel. Na nedostatek akce si diváci v Allianz Areně rozhodně stěžovat nemohli.

Každý náznak útoku či nepřesná rána domácích, tak jako předvedl ve čtrnácté minutě Bastian Schweinsteiger, byla odměněna bouřlivou podporou beznadějně zaplněných tribun, jenže ty hned záhy zchladila kombinace smrtícího hostujícího tria Messi-Suárez-Neymar. První jmenovaný vybídl Suáreze skvěle načasovanou kolmicí k úniku tváří v tvář Neuerovi a uruguayský útočník místo zakončení ještě celou akci vyšperkoval přihrávkou Neymarovi, před nímž již zela pouze prázdná brána - 1:1. Jedno bylo v tu chvíli jisté, prodlužovat se nebude.

Bayern rázem potřeboval za zbývajících pětasedmdesát minut skórovat hned čtyřikrát, aby mohl ještě pomýšlet na postup. Navrátit bavorskému klubu alespoň střípek naděje mohl v devatenácté minutě Thomas Müller, jenže navzdory kvalitní hlavičce směřující přímo do horního růžku si na Ter Stegena nepřišel. Od té chvíle bylo jasně patrné, kdo je na koni. Nic nebylo Bayernu platné, že se dostal k dvěma slibným šancím Müllera s Lewandowskim, jež oba zradilo chabé zakončení, Barcelona ještě do půlhodiny zápasu vývoj skóre otočila.

A byla to naprosto totožná písnička jako v případě předchozí trefy Katalánců. Messiho přizvednutí nákopu dopředu obnažilo domácí obranu v plné parádě, Suárez si zopakoval roli asistenta a Neymar znovu zachoval chladnou hlavu, když perfektním zpracováním i zakončením na přední tyč prostřelil bezmocného Neuera. Jestli někdo do té chvíle ještě stále choval ve svém nitru jiskřičku naděje v nečekaný obrat, brazilská superstar ji uhasila s rázností požárnické čety. Barcelona byla v tu chvíli tak při chuti, že si Luis Suárez dokonce dovolil takovouhle parádičku.

Alespoň zkorigovat průběžný debakl 5:1 při součtu obou zápasů mohl Robert Lewandowski, jenže znovu z vyložené šance pouze nechal vyniknout gólmana Ter Stegena, jenž míč vyškrábnul přímo z brankové čáry těsně předtím, než ji stihnul překročit celým objemem. Marně se polský kanonýr dožadoval potvrzení gólu, rozhodčí Clattenburg již nevzrušeně odběhl sledovat další průběh hry. První poločas tak dopadl z pohledu Mnichovanů navzdory slibnému úvodu katastrofálně.

Po změně stran již na trávník nevyběhnul Luis Suárez, jenž přepustil své místo Pedrovi. Utkání obecně značně ztratilo na tempu a dramatičnosti půle první, čehož po čtvrthodině paradoxně využil Robert Lewandowski k vyrovnání na 2:2. Letargické bránění Barcelony totiž polskému útočníkovi dovolilo vyzrát kličkou na osamoceného Mascherana a přesná rána k tyči z šestnácti metrů udělala z Ter Stegena jen přihlížejícího diváka.

Čtvrtý gól zápasu zase vlil krev do žil jak divákům na tribunách Allianz Areny, tak domácím hráčům samotným. Zároveň však znovu ustálila koncentraci také Barcelona, která nedovolila Bavorům nic víc než územní převahu v uctivé vzdálenosti od své branky. Trenér Luis Enrique navíc dvacet minut před koncem vyztužil defenzivní linii Jéremym Mathieuem, jenž naskočil místo Ivana Rakitiće. Bezprostředně nato však Bayern přesto znovu skóroval. Zpoza šestnáctky se prudkou křižnou ranou prosadil Thomas Müller po přiťuknutí Schweinsteigera.

Bayern se tak opět alespoň ujal vedení, avšak postup do finále ležel stále celé tři góly daleko. A blíže se již svěřenci Pepa Guardioly ani nepřiblížili, naopak mohli být v samotném závěru rádi, že Neymar v další vyložené šanci místo zakončení ještě hledal Messiho a svou přihrávku špatně načasoval. Zápas tak skončil výhrou Mnichovských 3:2, která alespoň opticky působí důstojným dojmem, přestože Barcelona si postup do finále suverénně pohlídala.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1394)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele