osmifinále - odvety
10.03.2009 20:45 CET
4 : 0
(2:0)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Liverpool potupil Real čtyřkou

Krutou porážkou 4:0 pro Real Madrid skončila osmifinálová odveta LM proti Liverpoolu. Anglický tým měl po celý zápas převahu, kterou po zásluze využil k dalšímu postupu. Bílý balet nevstřelil ve dvojzápase ani gól, nezískal ani bod a z jeho účast v osmifinále nabývá s lety tragických rozměrů.

Osmifinále LM, toť vyřazení, mohou říci fanoušci Realu Madrid o posledních pěti letech. Výjimkou nebyl ani letošní ročník evropské nejprestižnější soutěže. Přes dobré ligové výsledky se prostě Bílému baletu v Evropě nedaří, na rozdíl od jeho rivala.

Oba celky nastoupily v očekávaných sestavách. Hned v první minutě zahrozil muž zápasu Fernando Torres, když si obhodil Pepeho, ale Lassana Diarra odehrál míč na roh. Ve 4. minutě měl španělský útočník Live velikou šanci po krásném uvolnění přes Cannavara, ale Casillas jeho přízemní střelu nohou vyrazil. Z následného rohu pálil zpoza šestnáctky z voleje Mascherano a jeho pokus Casillas krásně vytáhl na břevno.

Tlak "Reds" pokračoval i nadále, přízemní ránu Gerrarda po přímém kopu rozehraném Xabi Alonsem Casillas zachytil. Na opačné straně hlavičkoval mimo Ramos po přímém kopu Sneijdera. Ovšem v 16. minutě už otevřel skóre zápasu Torres. Načechraný míč podběhl Cannavaro, Torres v souboji přetlačil Pepeho, míč se dostal ke Kuytovi, který posunul znovu na Torrese a ten rozvlnil síť.

Před brankou Casillase hořelo i o šest minut poté, kdy po centru z pravé strany hlavičkoval nebezpečně Škrtel, ale gólman Realu zachránil. A za další dvě minuty měl Liverpool další šanci. Míč potáhl po levé straně Torres, obehrál Ramose, jeho centr minul Kuyt a do voleje se vrhnul Gerrard, ale i tentokrát Casillas šanci zneškodnil.

V 28. minutě odpískal sudí De Bleeckere polemickou penaltu, poté co se míč po akci Xabiho Alonsa a Arbeloy odrazil od ramena Heinzeho. Pokutový kop proměnil s jistotou Gerrard. Poté se dostal poprvé do šance i Real. Pálil Sneijder, ale Reina se blýskl výborným zákrokem a vytáhl ránu ze šibenice.

Tempo hry pak načas opadlo, Liverpool kontroloval hru a do žádné větší šance Real dlouho nepouštěl. Až ve 42. minutě prodloužil Robben na Heinzeho, ten odcentroval na Sneijdera a jeho střelu zachránil Reina. Poslední náznak příležitosti měl Raúl, ale jeho pokus z hranice vápna byl slabý. Domácí odcházeli do šaten již s jednou nohou ve čtvrtfinále.

Úvod druhé půle byl pro Bílý balet šokující. Babel obelstil Ramose a jeho centr napálil do šibenice Gerrard. V 51. minutě měl šanci Raúl po pěkném průniku Marcela a přihrávce Ramose, ale zblízka hlavičkoval nad. Tři minuty nato byl po krásné akci domácích v šanci Gerrard, ale jeho umístěnou střelu Casillas vyrazil.

Na opačné straně se prezentoval chytrým obloučkem Gago, ale minul pravý horní roh branky Reiny. Další náznak šance měl Real po centru Ramose a škrtnutí míče Škrtelem, jenže Reina zachytil. Výraznějším okamžikem pro Bílý balet měl být přímý kop takřka z hranice šestnáctky, ale Sneijder poslal míč na tribunu. Ani další dva pokusy holandského záložníka neměly úspěch.

V poslední čtvrthodince měl nejprve příležitost Gago po centru Marcela, ale mířil mimo. Pak vyslal přihrávku do vápna Sergio Ramos, ale Raúl hlavičkoval opět nad. O chvilku nato střílel po odraženém míči prudce a umístěně Torres, ale Casillas reflexivně vyrazil. Po rohu, který následoval, pálil Babel a brankář Realu opět vyrazil, tentokrát nohou.

V závěru utkání přišel ještě čtvrtý gól Liverpoolu, po učebnicovém průniku po ose Babel - Mascherano dorážel Dossena. Casillas sice míč zasáhl, ale nebylo to nic platné, protože skončil v síti. V nastaveném čase z podobného protiútoku střílel mimo Lucas Leiva. Real ani popáté nepřešel brány osmifinále a jeho účinkování v evropských pohárech zůstává pochybné. Pravým opakem je Liverpool, jehož taktika může slavit úspěch i v dalších kolech LM.

Autor: Jaroslav Smrž

Komentáře (483)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele