základní skupiny - skupina D, 1. kolo
21.09.2023 21:00 CET
1 : 2
(0:0)
Stadión:
Merkur Arena, Graz

Reportáž

Radost hráčů Sportingu (© AFP)

Souboj ligových premiantů si podmanil Sporting. Sturm srazil na kolena mladičký obránce

Sporting v úvodním duelu skupiny D Evropské ligy zvítězil na hřišti Sturmu Graz 2:1. Souboj dvou celků, které ve svých ligových soutěžích doposud neokusily hořkost porážky, v prvním poločase mnoho příležitostí nenabídl. Po změně stran se ale již skóre měnilo, krátce před hodinou hry odskočili do vedení domácí. Ani nadějný náskok však Rakušanům k zisku bodů nestačil, neboť v 76. minutě zařídil vyrovnání Viktor Gyökeres. Na švédského útočníka navíc nedlouho před koncem navázal 19letý Ousmane Diomande, který svou první trefou v evropských pohárech rozhodl o vítězství Lvů.

Rakouský celek se pyšnil výtečnou formou, když od srpnové porážky s PSV neprohrál jediné utkání a o víkendu dokonce obral ve šlágru kola silný Salzburg. Domácí vkládali velké naděje zejména do 20letého polského talentu Szymona Wlodarczyka, jenž od začátku ligového ročníku nastřílel už čtyři góly. Sporting zase spoléhal na výtečně hodnoceného Švéda Victora Gyökerese, který se trefil nejen v reprezentační pauze, ale také o víkendu proti Moreirense.

První šance zápasu na sebe nenechala dlouho čekat. Už v páté minutě totiž prověřil Antonia Adána hlavičkující Otar Kiteishvili. Hostující brankář byl však připraven a nebezpečné zakončení zneškodnil. Poté se hra zklidnila a míč měli více na kopačkách zástupci Sportingu. K velkým šancím se ovšem portugalský celek nedostával. Až v závěru prvního dějství zahrozil Paulinho, jeho hlavička z okolí penaltového puntíku ale zamířila nad, a oba celky tak odcházely do šaten za bezbrankového stavu.

Po změně stran měl jako první příležitost hostující Trincao, jeho pokus ale fantastickým zákrokem zlikvidoval Kjell Scherpen. Bývalého hráče Wolves mohla tato zahozená šance mrzet, jelikož v 58. minutě zaúřadovali Rakušané. Dalekonosná střela od Kiteishviliho se odrazila od pravé tyče přímo na kopačky Bövinga, jenž propálil bezmocného Adána. Lvi se po inkasované brance nechtěli vzdát a snažili se vyrovnat. To se jim téměř povedlo v 66. minutě, dva světové zákroky na brankové čáře však předvedl skvělý Scherpen. Mladý nizozemský gólman ale nedokázal vzdorovat věčně a Portugalci nakonec o 10 minut později srovnali. Úspěšnou trefu si na své konto připsal Gyökeres, který se dostal k dorážce v pokutovém území a doklepl míč do odkryté sítě. Hrdinou zápasu se nakonec stal teprve 19letý Diomande, jenž z hranice velkého vápna v 84. minutě zajistil velkolepý obrat.

Sturm Graz tak na soupeře nestačil a z utkání odešel jako poražený. V dalším kole zamíří 5. října k zápasu proti Rakówu, Sporting pohostí Atalantu.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (2)

Přidat komentář
John Obi Mikel

1:0

Reagovat
Elmas

2:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele