základní skupiny - skupina D, 1. kolo
21.09.2023 21:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Charles de Ketelaere a Luis Muriel (© AFP)

Zahozené šance nakonec Atalantu nemrzely. Italové přelstili Raków po změně stran

Atalanta do nového ročníku Evropské ligy vstoupila vítězně, když v prvním utkání skupiny D porazila Raków na vlastním hřišti 2:0. Domácí polského mistra od úvodních minut místy až drtivě přehrávali, v první půli však klub z Čenstochové všechny ataky soupeře ustál. Krátce po návratu na hrací plochu se ale již Lombarďané po zásahu Charlese De Ketelaereho radovali. Na trefu belgického útočníka navázal vzápětí Éderson, který vítězství Orobici stvrdil první brankou v evropských pohárech.

Polský mistr nebyl daleko od historického postupu do Ligy mistrů, po porážce od Kodaně se ovšem musel smířit s přesunem do Evropské ligy. Kvalita soupeřů však pro Raków nijak výrazně neklesla, neboť již v prvním duelu skupiny se mu postavila Atalanta, jejíž ofenziva patřila dlouhodobě k tomu nejlepšímu v Serii A. Ztížit klubu z Bergama cestu za vítězstvím chtěla mimo jiné dvojice Srbů ostřílených českou ligou Srdjan Plavšič a Milan Rundič.

Atalanta byla podle očekávání již od prvních minut dominantní na míči. První obrovskou šanci měl v 19. minutě Ademola Lookman, jenž technickým pokusem chtěl obstřelit Vladana Kovačeviče, ten však vytáhl fantastický zákrok a vyrazil míč na roh. Italský tým pokračoval v aktivní hře, která mohla přinést kýžené ovoce ve 43. minutě. Luis Muriel ale svou hlavičku z bezprostřední blízkosti nenamířil mezi tři tyče. Stejnou smůlu měl i o dvě minuty později skvěle hrající Lookman, jenž byl v další velké příležitosti, ve skluzu ovšem branku přestřelil.

Ihned po změně stran už v italském Bergamu propukly gólové radosti, když po přesném centru Davideho Zappacosty nasměroval míč hlavou přesně k pravé tyči De Ketelaere. Za smolaře večera se mohl ale i nadále považovat Lookman, jenž měl v 53. minutě další příležitost na skórování. Tentokrát ovšem jeho projektil ze střední vzdálenosti vyrazil Kovačevič. Dominance Bergama neutuchala, což vedlo po hodině hry ke druhé trefě. Opět to byl gól po přesné hlavičce, kterou tentokrát vykouzlil v pokutovém území brazilský Éderson. V závěru měli Italové ještě několik nadějných pokusů, další branku už však nevstřelili.

Atalanta tak neponechala nic náhodě a připsala si první vítězství ve skupině. V dalším kole zavítá 5. října na stadion Sportingu, Raków se v azylu střetne se Sturmem Graz.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (3)

Přidat komentář
John Obi Mikel

2:0

Reagovat
boleslav_bahno

Reagovat
Elmas

4:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele