základní skupiny - skupina B, 6. kolo
14.12.2023 21:00 CET
3 : 1
(2:1)

Reportáž

Brian Brobbey a Kenneth Taylor (© AFP)

Ajax se zuby nehty udržel v pohárech. AEK o finále hrané na jeho stadionu nezabojuje

Závěrečné utkání skupiny B Evropské ligy zvládl lépe Ajax, který v domácím prostředí porazil AEK 3:1. Nizozemci nakročili k vítězství už v páté minutě, kdy se hlavou trefil celkově dvougólový Chuba Akpom. Hosté se sice zanedlouho dočkali vyrovnání, už ve 20. minutě však překlopil skóre zpět na stranu týmu z Amsterdamu Kenneth Taylor, jehož vítězná trefa znamenala posun de Godenzonen na třetí příčku tabulky právě na úkor řeckého celku. Ten klíčový zápas nezvládl, a nezahraje si tak ani Konferenční ligu, jejíž finále se koná právě na stadionu mužstva z jihoevropské metropole.

Úvodní vzájemné střetnutí těchto celků se odehrálo ještě v době, kdy se Ajax v domácí soutěži krčil u dna tabulky. V Eredivisie se už jeho situace značně zlepšila, na hašení požáru v Evropské lize už ale bylo pozdě. Poslední nadějí de Godenzonen bylo porazit AEK a posunout se na třetí příčku, odkud by putovali do Konferenční ligy. Na ní se však nacházeli právě Atéňané, kteří po třech porážkách za sebou přijeli do Amsterdamu s jasným cílem uhrát alespoň bod.

Domácí vstoupili do utkání nejlépe, jak jen mohli. Již v páté minutě se z rohového kopu prosadil Akpom. Odchovanec Arsenalu vstřelil svůj druhý gól v aktuálním ročníku Evropské ligy. Ajax si však vedení dlouho neužil, protože v 11. minutě, taktéž hlavou, vyrovnal Levi García. Houževnatí de Godenzonen znovunabyli vedení ve 20. minutě. Po přihrávce Jorrela Hata se do listiny střelců zapsal tvrdou střelou po zemi Taylor.

Gólová přehlídka v Johan Cruijff Areně pokračovala i ve druhé půli. V 56. minutě se ocitl na konci bleskového protiútoku Akpom, jenž se trefil podruhé v zápase. Letní akvizice tak pomalu nachází formu z minulé sezony, ve které vstřelila v rámci všech soutěží celkem 29 branek. Osmadvacetiletý Angličan sahal po hattricku, ale svůj individuální výpad nedokázal dotáhnout ke gólové tečce.

Souboj týmů s výbornou formou v domácích soutěžích, ovšem tristní bilancí v Evropské lize, tak ovládl Ajax. Nizozemský celek se tak přesune do Konferenční ligy a svého soupeře v ní se dozví 18. prosince.

Autor: Livesport.cz / Jaroslav Junek

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele