osmifinále - 1. zápasy
09.03.2023 21:00 CET
4 : 1
(1:1)

Reportáž

Wout Weghorst (© AFP)

Manchester se oklepal z ligového debaklu a po hladké výhře 4:1 nad Betisem je jednou nohou ve čtvrtfinále EL

Manchester musel o víkendu skousnout potupnou porážku 0:7 s konkurenčním Liverpoolem a před tímto čtvrtečním utkáním osmifinále EL se tedy nenacházel v lehké situaci, ovšem i přes nerozhodný první poločas zabral v tom druhém a díky třem trefám zvítězil vysoko 4:1. Do odvety ve Španělsku hrané za týden si tedy odváží tříbrankový náskok a muselo by dojít k senzaci, aby mezi osmičku nejlepších nakonec nepostoupil.

Rudí Ďáblové vstoupili do tohoto duelu naprosto skvěle a hned svou první větší možnost ani ne po šesti odehraných minutách přetavili ve vedoucí gól. Těsně předtím sice nebyla uznána trefa Wouta Weghorsta kvůli těsnému ofsajdu, ale ihned na to se po rychlém přečíslení zmocnil odraženého míče Marcus Rashford a po chytré kličce ho z osmi metrů nechytatelně uklidil přímo pod břevno.

V následujícím průběhu byl nejvíce vidět střelec závěrečné branky Weghorst, nicméně krátce po čtvrthodině hry srazil jeho pokus do zámezí bránící Luiz Felipe a po necelé odehrané půlhodině pálil stejný hráč po centru Antonyho těsně nad. Hosté z ničeho nic prorazili ve 32. minutě. O překvapivé vyrovnání se postaral Ayoze Pérez, jenž po elegantním zpracování Juanmiho a následném centru na pravou stranu šestnáctky zkusil štěstí z mírného úhlu a s pomocí vzdálenější konstrukce rozvlnil síť.

Betis dokonce mohl v samém závěru první půle otočit vývoj, jelikož brankář De Gea vyrobil obrovskou minelu při rozehrávce, avšak Ayoze Pérez ji tentokráte nepotrestal a jeho tečovaná střela z úhlu se odrazila od protější tyče k odkopávajícímu Lisandru Martínezovi. Svěřenci nizozemského trenéra Erika ten Haaga vstoupili do druhého dějství s mnohem větší aktivitou a po sedmi minutách si vzali zpět ztracený náskok.

Teprve třiadvacetiletý brazilský špílmachr Antony si po přihrávce Bruna Fernandese navedl balón blíže do středu před hranici pokutového území a svou fantastickou střelu usměrnil přesně pod levou šibenici. Neuběhlo ani dalších šest minut a Manchester dokázal uklidnit Bruno Fernandes, který si po rohovém kopu Shawa z levé strany seběhl k přední tyči a razantní hlavičkou překonal naprosto bezmocného gólmana Brava - 3:1.

Domácí od této chvíle podnikali jeden útočný výpad za druhým. Za dalších pět minut se neprosadil Antony, neboť svůj lob poslal o decimetry nad horní tyčku, vzápětí napravil své podklouznutí Luiz Felipe a ve vyložené možnosti zablokoval na poslední chvíli Weghorsta. Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem neuspěl ani agilní Anthony tváří v tvář proti Bravovi.

Jasný favorit přeci jen přidal čtvrtý zásah v 82. minutě. Zaslouženého gólu se dočkal Weghorst, protože po zpětné nahrávce Pellistriho, tvrdé ráně McTominaye a výborném zákroku Brava zblízka dorážel míč do poloprázdné branky.

Autor: Viktor Sandev / uefa,com, bbc.co.uk, soccerway.com

Komentáře (387)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele