základní skupiny - skupina K, 4. kolo
03.11.2016 21:05 CET
2 : 0
(2:0)

Reportáž

Sparta porazila Hapoel a nakročila k postupu do jarní fáze

Velký krok k postupu ze skupiny do jarní fáze Evropské ligy dnes udělala Sparta. Český vicemistr dnes proti Hapoelu Beer Sheva předvedl takticky vyspělý, disciplinovaný výkon a díky výbornému výkonu Bořka Dočkala, který se výrazně podílel na obou brankách, i znovuzrození Davida Lafaty dnes zvítězil 2:0.

Úvod zápasu přitom podobnému výsledku příliš nenasvědčoval. Hra domácích působila hodně neučesaně, hráči v rudých dresech se nervózně zbavovali míče a kupili chyby v rozehrávce. Své spoluhráče v klíčovém momentu podržel Tomáš Koubek, před nímž se po rohovém kopu Maharana Radiho zjevil Miguel Vítor, ve skluzu ale přes jedničku Sparty míč do brány nepropasíroval.

Sparťané se dlouho k ohrožení soupeřovy svatyně vůbec nemohli dostat. Až ve 23. minutě po pěkné kombinaci Dočkala s Marečkem byl prve jmenovaný faulován kousek za šestnáctkou, nařízený přímý kop sám rozehrál a jeho perfektní střílený centr si do vlastní sítě srazil již zmiňovaný Miguel Vítor. Svěřenci trenéra Davida Holoubka tak šli vedení, přestože vlastně nevystřelili na branku.

Gól Pražanům hodně pomohl a hosté si již žádné větší šance dlouho nevytvořili. Naopak Sparta hrozila, ve 27. minutě to zkusil z dálky bez dlouhého rozmýšlení Lukáš Mareček a jeho projektil proletěl jen těsně vedle levé tyče. Ještě do poločasu pak přišla další parádní akce, Karavajev si vyměnil balón s Julišem, posunul na Dočkala, jehož geniální pas zužitkoval před prázdnou brankou osamocený David Lafata - 2:0.

Obrázek hry se po změně stran nijak nezměnil. Sparťané si v kompaktním bloku kontrolovali pohodlný náskok a Tomáš Koubek mnoho práce neměl. Naopak, z občasných protiútoků hrozili domácí. V 60. minutě si odražený míč na hranici šestnáctky našel Lukáš Juliš a jeho pokus z otočky musel likvidovat zkušený David Goresh.

O slovo se potom přihlásil také střídající Václav Dudl. Teprve sedmnáctiletý talent přišel na trávník na závěrečnou dvacetiminutovku a rozhodně nezklamal. V 77. minutě se prezentoval zajímavou ranou zpoza vápna a moc nechybělo, aby vymetl levý horní roh. Největší příležitost Hapoelu za celý zápas přišla až v závěru, šlo o souhru také dvou střídajících - Ben Sahar si narazil s Yuvalem Shabtayem a z bezprostřední blízkosti orazítkoval tyč.

K ničemu dalšímu se izraelský soupeř nepropracoval, Sparta znovu v hodně kombinované sestavě způsobené kupou zraněných dokázala porazit Hapoel i na Letné a jistotě postupu potřebuje uhrát v posledních dvou utkáních jediný bod.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (579)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele