finále
24.05.2017 20:45 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Manchester dal zapomenout na smutek a ve finále porazil Ajax

Manchester United si bez potíží poradil s Ajaxem a připisuje si cennou trofej! Vítězem Evropské ligy se stal díky nepřesnosti Ajaxu a brankám Pogby s Mchitarjanem, na něž Nizozemci nedokázali reagovat.

Anglický velikán se dere zpátky na vrchol a pod taktickými údery Portugalce Josého Mourinha se snažil o evropskou trofej. Proti němu se postavil nizozemský Ajax, který má rovněž bohatou historii plnou legend a památných zápasů. Oba celky se po delší letargii snaží opět prorazit mezi nejlepšími a ve Friends Areně ve Stockholmu šlo o samotné finále.

V Anglii šel v posledních dnech fotbal trochu stranou. Smutné anglické fanoušky se po brutálním ataku v Manchesteru snažili povzbudit a vytrhnout z reality alespoň hráči United. O to větší motivaci možná hráči cítili. Tento klub má zkušenosti jak s velkými tragédiemi, tak ale se vstáváním z popela.

V jeho dresu dnes nastoupili Romero, Smalling, Blind nebo Darmian, s ofenzivními úkoly na hřišti stáli Pogba, Mchitarjan, Rashford nebo Mata. Nizozemský Ajax reprezentuje dravé mládí, které sází na kombinační hru a ofenzivní herní projev. K jeho předvedení dnes trenér Peter Bosz vybral Klaasena, Dolberga či Traorého, zatímco úkol bránit Onanu měli de Light, Veltman, Riedewald a Sánchez.

Utkání začalo uctivou minutou ticha, po níž už sudí Skomina dal pokyn ke hře. United dali jasně najevo, že hodlají uctít oběti nedávného útoku a hnali se vpřed. Pogbova rána po chybě Onany však mířila mimo. Vyjma několika průniků Marcuse Rashforda se ale oba týmy soustředily na obranu. Jejich heslem v prvních minutách se stalo "Safety First".

V 18. minutě se už manažer José Mourinho mohl mračit o něco méně, protože Paul Pogba dostal na hraně vápna dostatek času, aby si míč zpracoval. Jeho střela by možná nenadělala Onanovi tolik potíží, jenže Sánchez balon tečoval mimo dosah svého brankáře!

Ajax musel přidat, jenže jeho typická hra nenalézala u soupeře žádné pochopení. Naopak se United pokoušeli o další gól a po průniku Valencii k tomu neměli daleko. Bombu zkušeného beka ale Onana vyrazil!

Ajax se dlouho nemohl prosadit a jeho kombinace vázly. A když se Bertrand Traoré dostal přes tři hráče až do vápna, v něm mu vystavil stopku Blind. Obvyklé přesné kombinace Nizozemců dnes postrádaly přesnost a s blížícím se koncem prvé půle naopak získávala jistotu obrana Angličanů.

United praktikovali Mourinhovu oblíbenou taktiku důrazné obrany, ale je pravda, že Ajax ji příliš často neprověřoval.

V druhém poločase čekal Ajax velký kus práce a United se museli od prvních minut bránit. Jenže Angličanům stačil jediný roh, aby rázně uťali elán Ajaxu. Povedený centr prodloužil Smalling na Mchitarjana, který švihl nohou do míče a poslal jej pod břevno! Jeho šestý gól znamenal vedení Rudých ďáblů o dvě branky!

Ofenzivní rozpoložení Ajaxu dobře demonstrovalo stažení Kaspera Dolberga, jehož místo po hodině hry zaujal talentovaný David Neres.

Ajaxu se zkrátka nedařila jeho obvyklá taktika; Manchester United si dával dobrý pozor na jeho rychlé kombinace. U nich vlastně veškerá snaha Nizozemců také končila, neboť k přímému ohrožení branky se svěřenci trenéra Bosze nedostávali.

Patnáct minut dostal Jesse Lingard, který vystřídal unaveného Henrika Mchitarjana. Po střetu Andera Herrery s de Lightem emoce na obou stranách vzplály a sudí měl hodně práce, aby od sebe oba tábory oddělil.

Ajax se sice dostával před vápno Manchesteru, ale v něm už si počínal s až přílišným respektem. De Light to zkusil z větší dálky, ale jeho pokus nemohl brankáře Romera vystrašit.

Ajax nejlépe kombinoval u vlastního vápna; s dalším postupem se ale jeho kombinace stávaly chaotičtější. Ke konci utkání už Ajax jakoukoli snahu vzdal a United mohli oslavovat!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1935)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele