finále
14.05.2014 20:45 CET
0 : 0
4:2 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Evropským šampionem je Sevilla, Benfiku porazila na penalty

Finálový zápas Evropské ligy v Turíně mezi Sevillou a Benficou byl dlouho vyrovnaný, až nakonec musely rozhodnout pokutové kopy. Ve hře nervů lépe obstáli Andaluzané, kteří ani jednou nezaváhali, zatímco na straně lisabonského klubu si na brankáři Betovi vylámali zuby Cardozo s Rodrigem.

Vstup do utkání měly oba celky podle očekávání opatrný. Jemné oťukávání narušila poprvé výrazněji v šesté minutě Sevilla, kdy rychlou akci po pravé straně přinášel do finální fáze Vítolo, jehož přízemní centr způsobil v obraně Benfiky pořádný vítr. Tři minuty nato se celá situace opakovala, ovšem tentokrát byl zakončující Bacca v postavení mimo hru.

Portugalský mistr se dlouho nemohl dostat k žádnému zakončení. Defenziva Sevilly plnila svou roli dobře, a když už hrozilo nebezpečí, zatáhl někdo za záchrannou brzdu klidně s rizikem žluté karty. V rozmezí několika minut se tak rychlíkovi Sulejmanovi povedlo "zažlutit" Fazia s Morenem, jenže právě druhý jmenovaný mu svým zákrokem způsobil nepříjemný pád, v němž si bývalý hráč Ajaxu poranil rameno a musel předčasně střídat. Do hry místo něj naskočil André Almeida.

Nejvíce vzruchu si oba kluby připravily na závěr poločasu. Nejprve aktivněji působila Sevilla, která zahrozila skrze Morena po vyvedené kolmici Reyese, ovšem poté převzala iniciativu Benfica. Ta po dlouhou dobu trpělivě vyčkávala na zaváhání soupeře, až se v nastaveném čase první půle přece jen dočkala. Siqueirův zajímavý centr, letící přímo do branky, skvěle pronásledoval Maxi Pereira a ještě dráhu letu těsně před Betem dokázal změnit. Přesto gólman španělského celku těžkou chvilku zvládl a reflexivním zákrokem udržel bezbrankový stav. Chvíli nato si Beto počíhal i na Rodriga a těsně před koncem poločasu ještě musel přihlížet, jak se mu Gaitán tváří v tvář nechal v klíčové chvíli rozhodit Faziem. Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.

Stejně jak Benfica první půli zakončila, tak i vstoupila do té druhé. Hned tři minuty po změně stran došlo po zaváhání Morena k dlouhé sekvenci zmatků před brankou Andaluzanů, kdy Pareja s Faziem museli na poslední chvíli hasit nebezpečné střelecké pozice soupeře hned třikrát za sebou. Zdálo se, že Portugalci konečně začínají dostávat své pověsti favorita finálového zápasu. Sevilla však odmítala dát kůži lacino a brzy si zjednala respekt šancí Reyese, kterého až na poslední chvíli v samostatném průniku dokázal skluzem rozhodit Luisao.

Zápas se následně přelil do oku lahodící hry nahoru dolů, kdy útok střídal útok do nepřipravených obran. V zakončení se nejčastěji ocitnul Reyes na straně Sevilly a Lima na straně Benfiky, oba však byli opakovaně neúspěšní. Po hodině hry se však zranil brankář Portugalců Jan Oblak, což vyústilo v několikaminutové přerušení hry a ta se opět uklidnila. Šest minut před koncem pak mohl rozradostnit portugalské příznivce Lima, ovšem Beto jeho dalekonosnou ránu pod břevno konečky prstů vyrazil. Když pak v nervózním závěru neuspěli po standardních situacích ani Pereira s Garayem, došlo na prodloužení.

V 101. minutě prchnul obraně Benfiky Carlos Bacca, ovšem po dlouhém sprintu již nedokázal přesně zamířit a poslal svůj pokus vedle Oblakovy pravé tyče. Ve zbytku nastaveného času sice měla Benfica více ze hry, ovšem pozorná obrana soupeře dobře neutralizovala jakékoli portugalské snahy o průlom skóre. V závěru prodloužení již docházely síly na obou stranách a čím dál více hráčů zůstávalo ležet na trávníku v křečích. Vyrovnané střetnutí tak dospělo do penaltového rozstřelu.

První sérii započal Lima a suverénně proměnil, totožně si poté počínal i Carlos Bacca na opačné straně. Zato druhý vybraný exekutor Benfiky, Óscar Cardozo, na Betovi selhal, čehož náležitě využil Stéphane Mbia a poslal Sevillu do vedení. Portugalské šance v třetím kole ještě více potopil Rodrigo, jehož rána byla stejně jako Cardozova příliš pomalá a Beto se stal rázem hrdinou večera. Byť postavení sevillského brankáře v momentu střely bylo značně diskutabilní, rozhodčí do rozstřelu nezasáhli. Na 3:1 pro Sevillu upravil další prudkou sebevědomou ránou Coke. Šance Benfiky ještě udržel proměněnou penaltou kapitán Luisao, jenže o chvíli později to již lisabonským nebylo nic platné. Ani Kevin Gameiro totiž neselhal a zařídil Seville vítězství v Evropské lize.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (757)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele