základní skupiny - skupina H, 1. kolo
19.09.2013 21:05 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Gameiro spasil Sevillu

Sevilla díky střídajícímu Gameirovi strhla vedení na svou stranu a může se těšit z prvních tří bodů v Evropské lize. Estoril však v žádném případě nebyl snadnou kořistí a hosté museli spoléhat jak na brankáře Varase, tak na velkou porci štěstí.

Sevilla se na domácí scéně trápí a série špatných výsledků bez výhry tým trenéra Unaie Emeryho odsoudila až na devatenácté místo. Především se tradičnímu španělskému týmu nedaří zacelit mezeru po odchodu rozhodujícího elementu v podobě Álvara Negreda. Napravit reputaci i své ztracené sebevědomí se celek z Andalusie pokusil v úvodním klání Evropské ligy, když zavítal na půdu Estorilu Praia.

Domácí kouč Marco Silva mohl být po dvaceti minutách velmi spokojen, neboť Estoril s favorizovanou Sevillou hrál více než vyrovnanou partii. Španělský tým nedokázal dlouhodobě uzavřít domácí tým těsnějším blokem, nejčastěji pak hosté z La Ligy útočili rychlými protiútoky po stranách. Žlutomodří naopak nepouštěli svěřence Unaie Emeryho do zakončení moc často a jejich rozehrávku napadali.

Do první velké šance Sevilly se dostal Bacca, který využil práce Machína a málem se radoval z úvodního gólu. Překonaného brankáře Silvu ale včas zastoupili jeho obránci a míč odvrátili mimo nebezpečnou zónu. Sevilla si byla vědoma svého statutu favorita utkání, dobře připravená a především flexibilně se pohybující obrana domácího Estorilu jí nedovolovala nebezpečněji zakončit.

Po sérii několika středů ve středu hřiště se hráči Estorilu dostali až před velké vápno, Sebově postupu musel nedovoleným zákrokem učinit přítrž Stéphane Mbia. Za svůj faul obdržel od izraelského sudího žlutou kartu. Z následného přímého kopu si brankář Javi Varas nemusel dělat příliš mnoho vrásek, nepříliš prudkou střelu bez větších potíží lapil. Tím také skončilo první dějství, v němž se ani jeden tým nedokázal gólově prosadit.

Druhé dějství načal skvělým sólem Marko Marin, který si zpracoval těžký centr, následně obešel tři protihráče a vystřelil. Jeho pokus však postrádal razanci i přesnost. Technická zdatnost stála nadále na straně Sevilly, svěřenci Marca Silvy si ale vše vynahrazovaly organizovaností a pílí. Andalusané však přeci jen působili po čas prvních deseti minut druhé půle mnohem živějším dojmem, především Marinovy rychlé nohy strašily defenzívu Estorilu.

Finální fáze stála za neúspěchem obou týmů - dobře rozehraný protiútok domácích nedokázali Silvovi svěřenci dokončit jednoduše, takže vracející se Mbia útok zastavil. Narůstající tlak Sevilly nezůstal dlouho bez odměny, protože Victor Machín otevřel skóre zápasu. Mladý útočník využil krásné nahrávky Marko Marina a poslal Sevillu do vedení!

Radost španělského týmu však netrvala příliš dlouho. O pouhé dvě minuty později totiž domácí vyrovnali. Rohový kop sice nezahráli nejlépe, ale k míči se dostal Evandro, se štěstím přihrál míč stoperu Brunovi Miguelovi a ten i přes stínícího Morena vsítil historicky první gól Estorilu v evropských pohárech!

Unai Emery toužil po prvních bodech a s remízou se rozhodně spokojit nechtěl. Možná i proto poslal na trávník útočníka Kevina Gameira, kterého vedení přivedlo z francouzského PSG. Kromě něj dostal příležitost předvést své umění i Chorvat Ivan Rakitić. Netrvalo dlouho a střídání se Emerymu i celé Seville skvěle vyplatilo. Nechat ve vápně volného hráče Gameirových kvalit se zkrátka nevyplácí - po Machínově nahrávce se Francouz prosadil střelou k tyči a strhl vedení na stranu Španělů.

V závěru zápasu sice oba týmy vymyslely několik zajímavě vypadajících útoků, ale Seville scházela chuť a domácím potřebná kvalita a štěstí. Jako třeba při závěrečné hlavičce Bruna Miguela, kterou musel brankář Varas vyrážet. To znamená, že střídající Kevin Gameiro vystřelil Seville první tři body.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:4

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:3

Reagovat
MagpeCZ

1:1

Reagovat
bafpasak

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Sotuen

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
FC Porto FC

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

tip 2...0:2

Reagovat
mario23

1:0

Reagovat
FC Porto FC

škodaaaaaaa

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele