předkola - 2. předkolo - odvety
26.07.2012 20:00 CET
2 : 0
(2:0)

Reportáž

Plzeň i napodruhé přehrála Rustavi a slaví postup

Viktoria Plzeň nezaváhala a před vyprodaným stadionem ponechala naděje Metalurgi na živu jen do desáté minuty. Západočeši se tak přiblížili k účasti v základní skupině Evropské ligy, dalším soupeřem jim bude Ruch Chorzów.

Domácí kormidelník Pavel Vrba se musel stejně tak jako v prvním vzájemném utkání v Gruzii obejít hned bez dvou klíčových hráčů. Mariána Čišovského nepustí do hry zranění, zatímco jeho ofenzivní kolega Marek Bakoš si odpykává disciplinární trest z utkání se Schalke. Nově je pak na marodce také Martin Zeman. Rustavi přijíždělo na západ Čech s touhou dotáhnout manko a ještě se poprat o postup.

Vyprodaná Doosan Aréna ovšem něco takového zhatila hned v zárodku. Viktorka opět dávala od první minuty jasně najevo, kdo je na trávníku pánem a nic nenasvědčovalo tomu, že bychom měli být svědky nečekaného překvapení. To se ostatně začalo definovat v sedmé minutě: Horváth nastartoval přesným míčem Limberského, jenž od levé postranní čáry odcentroval netradičně pravou "šajtlí" a hlavičkující Ďuriš už měl před sebou snadný úkol - 1:0. Neuběhly ani tři minuty a natěšené publikum se mohlo radovat podruhé. Akci znovu vystavěl Limberský, Fillo poté ustál těžký souboj a Darida utěšenou ranou vymetl levou šibenici Bediašviliho branky - 2:0.

Gruzínský sen tak hned vzápětí utrpěl vážné trhliny. A to nemuselo být zdaleka všechno. Do třetice se po akci Malakjana ocitl v pokutovém území Kolář, jeho střele se však postavil do cesty jeden z obránců a z nadějně vyhlížející situace tak nic nevzešlo. Po úvodní čtvrthodině, kdy na hřišti vládlo jen jedno mužstvo, se hra přece jen uklidnila, Rustavi vyrovnalo hru, avšak do žádných nebezpečných šancí se nedostalo.

Ani Plzeň se do ofenzivy přespříliš nehnala, pověstnou výjimkou snad mohla být rána Ďuriše, tomu se ale balón nepodařilo trefit ideálně, výsledkem tak byla neškodná střela doprostřed branky, se kterou nemohl mít Bediašvili výraznější problémy.

Po obrátce se hosté trochu osmělili. Jako blesk z čistého nebe pak mohl v 59. minutě po přihrávce Mikaberidzeho udeřit Dimitri Tatanašvili, bývalý hráč plzeňské Viktorie však mířil jenom do místa, kde stál připravený Bolek. O poznání více jedu pak v sobě skýtala Dobrovolskiho dalekonosná rána, jíž zastavilo až břevno strážce domácí svatyně. Pavel Vrba chtěl hru svého mužstva opět povzbudit a to se mu příchodem Jakuba Hory dokonale povedlo: bývalý slávistický útočník nejprve oslovil Ďuriše, ten ale neusměrnil balón do sítě. Vzápětí pálil Hora z úhlu sám, tentokráte mu však vystavil závoru pohotový Bediašvili.

Hra se už začala o poznání více přelévat ze strany na stranu. Byli to opět domácí, kdo se mohl radovat ze vstřelené branky, konkrétně Malakjan, ten však tváří v tvář proti gruzínskému brankáři neuspěl a zamířil pouze do břevna. Odražený míč následně mohl usměrnit Hora, pálil ale nepřesně. Metalurgi bylo však i nadále nebezpečné, zdramatizování duelu měl na kopačce Mikaberidze, jeho pokus však branku nenašel.

Konečné slovo ovšem měli tak jako tak domácí. Střídající Řezník oslovil dalšího čerstvě příchozího Marka Hanouska, ten se do kulatého nesmyslu opřel placírkou, střela mu ale zdaleka nesedla podle představ a balón mířil vysoko nad břevno.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (410)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele