osmifinále - 1. zápasy
11.03.2010 21:05 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Benfica ztratila vedení až v závěru. Marseille má dobrou šanci

Marseille dokázala v krásném zápase vyrovnat až v poslední minutě. Gól Ben Arfy tak dává Francouzům velice solidní šance do odvetného utkání. První branku domácích vstřelil Maxi Pereira.

Již po pěti minutách se do šance prokličkoval domácí David Luiz. Po narážečce s Aimarem následovala pohotová střela, Mandanda tentokrát vzájemný souboj vyhrál. O pár minut později se Aimar zapojil do další zajímavě se rozvíjející akce. Pěkně přihrál Saviolovi, toho na rohu pokutového území srazil Diawara. K nelibosti domácích fanoušků ale píšťalka nezazněla.

První šance Marseille přišla okolo 16. minuty. Pěkný centr našel zcela osamoceného Lucha Gonzáleze na penaltovém ťuflíku. Nicméně záložník hostů nedokázal míč umístit přesně a míč skončil vedle branky. Poté se ale činili opět domácí. Dvě nebezpečné hlavičky dokázal zlikvidovat Mandanda. A přestože Benfica častěji mířila mezi tři tyče, vážnější příležitosti si vytvářeli hosté. Opět u toho byl Lucho - ten skvěle vyslal do úniku Brandaa. Brazilský kanonýr ale zklamal, brankář domácích se mu vrhl pod nohy a míč mu uloupil.

Portugalci odpověděli téměř okamžitě, Cardozo ale z dobré pozice nastřelil pouze vnější síťku. Po půlhodině hry se představil také Angel Di Maria - z dobrých třiceti metrů poslal na Mandandu pořádnou dělovku. A brankář OM byl určitě rád, když nemusel zasahovat. Míč skončil těsně mimo jeho klece. A další šanci Benficy spálil Cardozo. Luisao hezkou přihrávkou oslovil Di Mariu. Mladý Argentinec vyslal do pokutového území neobyčejně přesný centr - ale jeho spoluhráč zklamal. Cardozo z vynikající pozice minul.

Pět minut před koncem domácí snad již viděli míč za zády Mandandy. Aimar se po hezké akci řítil sám na brankáře - nicméně střela se mu nepodařila a míč lehce ukořistil Mandanda. O tři minuty později mířil hlavou těsně mimo Cardozo. Poslední minuta a poslední šance - Lucho ji ale opět nevyužil. Z parádní pozice ani tentokrát mezi tři tyče míč nevměstnal. Krásou nabitý první poločas tak skončil možná až neuvěřitelně - 0:0.

Druhý poločas začal stejně pěkně jako první. Přesto ani Ramires za Benficu, ani Niang za Marseille přesně nemířil. Marseille přesto byla v úvodu druhé půle lepším týmem. To dokázal v 55. minutě například Cheyrou, když si dokázal dobrou hrou jak vytvořit prostor, tak dokonce zakončit. Julio Cesar jeho pokus lapil. Brankář Benficy se ukázal ale hlavně v 63. minutě, kdy svůj tým zachránil od inkasování. Brandao skvěle našel Nianga - ten zblízka hlavičkoval. Možná i k jeho překvapení ale míč neskončil v síti, úžasný zákrok ukázal právě Julio Cesar.

Jak se ale blížil konec zápasu, začali domácí hostům tropit starosti. Problémy jim dělal hlavně Maxi Pereira s Di Mariou, také rychlé nohy Ramirese. V 71. minutě se již Di Maria snad radoval z branky, nakonec ale Mandanda míč dokázal zachytit před brankovou čarou. A v 75. minutě přišla v Benfice obrovská vlna nadšení. Po přetaženém centru Di Marii se míč se štěstím a s několika zvláštními odrazy objevil až v pokutovém území Olympiquu - a zde se nejlépe zorientoval Maxi Pereira - 1:0.

Hosté se dali do bezhlavého útočení, zapomínali ale přitom na zadní vrátka. V nebezpečných protiútocích se objevili Saviola a Carlos Martins, ani jeden z nich ale nebyl úspěšný. V 85. minutě mohl Mandanda děkovat snad pouze fotbalovému Bohu. Po Ramiresově střele mohl totiž pouze doufat - a nakonec se mu alespoň to vyplatilo. Míč se na poslední chvíli vznesl nad branku a pouze lízl břevno.

Nakonec se ale dočkala Marseille vyrovnání. Veliký nápor Francouzů se vyplatil a zúročil až v poslední minutě, když se prosadil Ben Arfa. Ten po přesném centru nedal svou hlavičkou Julio Cesarovi šanci. Ten tak mohl doplachtit pouze smutně na zem.

Autor: Anna-Marie Kroupová

Komentáře (2)

Přidat komentář
Tomtaf

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele