předkola - 2. předkolo - 1. zápasy
16.07.2009 19:00 CET
1 : 1
(0:1)

Olomouc (CZE)

Fram (ISL)

Rozhodčí: Stalhammar (Švédsko) - Flink (Švédsko) , Brogevik (Švédsko)
Diváci: 5.719

Reportáž

Olomouc jen remizovala s Framem

Fotbalisté Olomouce dnes nepotvrdili roli velkého favorita a v úvodním utkání druhého předkola Evropské ligy UEFA remizovali na svém hřišti s Framem Reykjavík 1:1. Sigma se po většinu utkání trápila, nedařila se jí kombinace a od 21. minuty prohrávala po hlavičce Fjólusona. Po velkém tlaku se podařilo minutu před koncem zápasu vyrovnat Rossimu. Odveta se hraje za týden na Islandu.

Favorizovanou Sigmu očividně zaskočila vyloženě defenzivní taktika islandského týmu s pěti obránci v řadě. Studenti a poloprofesionálové z Reykjavíku sice měli respekt ze zkušeného protivníka, ale eliminovali ho bojovností a pohyblivostí. Sigma si počínala bezradně, hrála bez pohybu, stereotypně nakopávala dlouhé míče před islandskou branku. Centry ale končily na hlavách zadáků soupeře. Ti stačili vždy míč uklidit do bezpečí. Pokud už míč zapadl za obránce Framu, v daném místě nikdo z olomouckých útočníků nebyl.

Po čtvrthodině hry Sigma několikrát vážněji zahrozila. Janotka zakončil průnik po pravé straně pouze centrem do rukou brankáře Halldórssona, který vzápětí kryl Kaščákovu slabou střelu a poradil si i s Hořavovou ránou. Většinou se hrálo na polovině Reykjavíku, který se poprvé dostal na dostřel olomoucké branky v 16. minutě po sérii autových vhazování. Sigmu vytrvalá převaha ukolébala a ve 21. minutě podcenila jediný vážnější protiútok soupeře. Po rohu McShane nacentroval míč přesně na hlavu volného Fjólusona, jenž jej poslal přesně do horního růžku opuštěné branky.

Po inkasovaném gólu ztratili olomoučtí fotbalisté předcházející pohodu a mnohdy působili dojmem, že spolu hrají v sezoně poprvé. Přihrávky neměly přesnost stejně jako ze zoufalství nakopávané dlouhé míče. Tým se snažila rozhýbat nová olomoucká posila Otepka, ani jemu se však nedařilo.

Do útočných akcí se zapojoval i obránce Onofrej, ale i jeho akce byly příliš čitelné. Z výrazné územní převahy Olomouc vytěžila jen těsně před přestávkou vážnější šanci, ale po Šultesově střele poslal Petr odražený míč nad branku. Obraz olomouckého trápení pokračoval i po změně stran. Tvrdí a nekompromisní zadáci Reykjavíku odolávali tlaku soupeře tvrdostí, často zastavovali olomoucké střely tělem a neplatili na ně ani nakopávané míče. Útočný projev Sigmy se zlepšil po příchodu Hubníka, který vystřídal nevýrazného Petra. Tlak nervózně hrající Sigmy postupně rostl a soupeř se z obranné ulity vytahoval pouze k ojedinělým protiútokům.

V přehuštěném prostoru se sice dostávala Sigma častěji k zakončení, střelám ale chyběla razance, která by překvapila brankáře Halldórssona. Čtvrthodinu před koncem trenér Psotka vyměnil i druhého útočníka Šultese za Brazilce Caihama a teprve v závěru Sigma zúročila svůj tlak. Minutu před koncem se trefil dělovkou z pětadvaceti metrů obránce Rossi.

Autor: Ondřej Holzman / ČTK

Komentáře (346)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele