finále
10.05.2006 20:45 CET
0 : 4
(0:1)

Reportáž

SEVILLA VYHRÁLA POHÁR UEFA

Skvělý dárek si k loňskému stému výročí založení klubu nadělila španělská Sevilla FC. Ve finále Poháru UEFA totiž rozstřílela anglický Middlesbrough 4:0 a poprvé v historii se raduje z triumfu v evropském poháru.

Pro oba týmy to byla finálová premiéra, ani jeden se dosud do finále žádného evropského poháru neprobojoval. Mírnými favority byli na Phillips Stadium v Eindhovenu hráči Sevilly, přece jen se jim v lize daří podstatně lépe. Bojují o Ligu mistrů, zatímco Middlesbrough se prakticky celou sezónu potácelo ve spodní polovině tabulky a tam i skončilo. Se zajímavou "ozdobou" nastoupil australský brankář Middlesbrough Mark Schwarzer, zlomenou lícní kost mu chránila maska.

Boro začalo zostra a gólman Andrés Palop v brance Sevilly musel hned v páté minutě zasahovat. Střelu Rochembacka z přímého kopu jen vyrazil, naštěstí pro něj byli u odraženého míče dříve jeho spoluhráči a nebezpečí odvrátili. Také Sevilla odpověděla útočnou aktivitou, dvakrát po sobě zahrávala roh, ale nic nevytěžila.

Tempo hry poněkud opadlo, nepřesnosti na jedné straně střídaly nepřesnosti na straně druhé. Až ve 25. minutě se ke střele z uctivé vzdálenosti odhodlal Adriano, Schwarzer byl však na místě. Dvě minuty nato už tolik štěstí neměl. Centr Daniela Alvese se snesl nad Luise Fabiana a ten nenápadnou hlavičkou zaskočil Schwarzera, míč se od tyče odrazil do sítě a Sevilla vedla.

Zbytek poločasu měla Sevilla víceméně pod kontrolou, krátce po úvodním gólu to zdálky zkoušeli Adriano a Maresca, dvě minuty před odchodem do kabin hlavičkoval nepřesně Escude.

Kouč Boro Steve McClaren do druhé půle poslal hrdinu čtvrtfinále a semifinále Massima Maccaroneho. Oba týmy chtěly útočit a v 51. minutě z toho byla stoprocentní šance Middlesbrough, když se míč dostal k osamocenému Vidukovi, ten však trefil jen nohy gólmana Palopa. Vzápětí přišel brejk, sprint přes celé hřiště předvedl Jesús Navas, ale i on zakončil jen do brankáře.

Hráči Middlesbrough postupně přebírali iniciativu, více se tlačili před branku soupeře. Po hodině hry zprava centroval Maccarone, míč se snášel směrem k brance, ale Palop se nenechal zaskočit a srazil na roh. Dobrou příležitost k vyrovnání měl v 68. minutě Hasselbaink, přímý kop z 22 metrů však poslal nad a podobně si vedl o necelých deset minut později i Viduka, i on mířil z dobré pozice za šestnáctkou mimo.

Sevilla čekala na brejky a to se jí nakonec vyplatilo. V 73. minutě ještě Schwarzera nepřekonal Alves, o pět minut později se to však podařilo Marescovi, když k němu australský gólman vyrazil střelu Kanoutého. Ještě než se Boro mohlo nadechnout k závěrečnému náporu, dostalo třetí úder, z hranice vápna se trefil opět Enzo Maresca. Minutu před koncem Marescovu střelu Schwarzer zastavil, ale míč opět jen vyrazil a nehlídaný Frederic Kanouté bez potíží doklepl do sítě, čímž završil debakl Middlesbrough.

Německý rozhodčí Fandel se nad poraženými slitoval, nastavil jen pár vteřin a jejich trápení ukončil. Zápas skončil jednoznačným a zaslouženým vítězstvím Sevilly, přestože kdekdo možná čekal další famózní obrat v podání Middlesbrough...

Autor: Petr Starý

Komentáře (33)

Přidat komentář
Marv

Boro-Sevilla 0:2

Reagovat
Marv

Goly da Luis Fabiano a Saviola

Reagovat
Messiáš

1:2

Reagovat
PJ

Maccarone hattrick

Reagovat
Shevchenko

1:2e (Maccarone-Maresca,Fabiano)

Reagovat
Xavi

Dík, že jste tady konečně smazali ten úlet! Marv - vzpamatuj se!

Tip : 0-1 (Navas)

Jo a mimochodem! Nejmenuje se stadion PSV Eindhoven - Philips Stadium? Protože v Middlesbrought se to hrát asi nemá co?

Reagovat
Marv

Hraje se to urcite v Eindhovenu...Jo a za tamto SORRY!!!!

Reagovat
HOST*Rozum

Moc děkujeme televizním blbečkům, že nám dnes místo tohoto finále dávají hokej v základní skupině Švédsko-Švýcarsko.

Reagovat
smazaný uživatel

To jako dnes na ČT zase nebude finále UEFY??? Nevíte kde jinde to dávaj???Nemám čas to hledat...díky

Reagovat
smazaný uživatel

20:45 dávají to Poláci na 1. programu

Reagovat
Marv

Myslim ZDF

Reagovat
Marv

To je strasny.Ja nemam k dyspozici satelit... Po dlouhych 8letech neuvidim finale

Reagovat
smazaný uživatel

Boro vyhraje, ať už v normálním čase, nebo prodloužení.

Reagovat
smazaný uživatel

Krása, 4:0

Reagovat
smazaný uživatel

JESÚS its NAVAS !!!!!!!! Rychle dotáhněme přestupová jednání a budeme mít super pravé křídlo !!!! AMUNT VALENCIA

Reagovat
smazaný uživatel

Prdlajs, už je s ním v Realu předběžná dohoda...

Reagovat
Xavi

Oba dva okamžitě zapomeňte! Navas půjde do Barcy!

Jinak fotbal paráda. Mezi mužstvy rozdíl třídy až dvou... Jediný světlý moment Boro byl nástup do druhé půle, který ukončila jasná šance Viduky, ale to bylo z jejich strany vše.

Příští týden repete a finále evropského superpoháru bude jasně v režii Španělska.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to bude mít Messi z Navase určitě radost...

Reagovat
Xavi

Tak podle mého názoru: Oba jsou to FOTBALISTI! Takže podle mě s přispěním Rijkaarda by se mohli naučit hrát i na opačné straně (vím, že tam hraje Ronaldinho) + snad nevyhnutelná zranění + hodně zápasů, takže časté střídání. Nemusí hrát každý zápas. Takový Larsson byl taky až druhý v řadě a kolik toho nakonec nahrál...

Reagovat
smazaný uživatel

Que viva Sevilla, campeón de maravilla!

V euforii by mohli dát Barcelonu a pak být unavení proti Realu

Reagovat
Shevchenko

dají i Real...

Reagovat
smazaný uživatel

Hmmmm, remíza v Osasuně a remíza v Seville a je to doma

Reagovat
PJ

Reagovat
Messiáš

Super!

Reagovat
HOST*Andy

Posraný hokej, je to na hovno... už druhý rok za sebou jsem neviděl finale match Ani na ČT4 to nedávali! Nechápu!? hey jestli jste to někdo viděli, napište průběh zápasu, prostě to dopodrobna rozeberte... please

Budu vám moc vděčný... moje srdce krvácí

Reagovat
smazaný uživatel

Zápas to byl fakt dobrej Stejně jako jeho průběh. Klasicky devadesát minut, čtyři rozhodčí, 22 hráčů na začátku...asi se mi sekne počítač, tak to zřejmě nedopíš

Reagovat
HOST*Andy

nedělej si ze mě prdel, mě to fakt sere, že jsem to neviděl

Reagovat
Marv

Ja to taky nevidel...Musel sem se divat na ten trapas s tim hokejem... To sem nezazil!!On jim prasknul led

Reagovat
PJ

ČT to nedávala protože na to nemá peníze - jednoduchý vysvětlení... A jestli chceš podrobnej popis zápasu, tak tady máš komentář...

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda že som sa nakoniec nedonútil to pozerať. Ale v mojom stave sa to vtedy dalo pochopiť. A kto mal vedieť, že to bude taký dobrý match?

Reagovat
smazaný uživatel

Asi by to vypadalo úplně jinak,kdyby za stavu 1:0 foukl rozhodčí penaltu za faul na Viduku.Jinak stejně si to Sevilla zasloužila.To,co předvedli Boro v prvním poločase bych se bál srovnat s českou ligou.V druhé půlce se hra docela vyrovnala a pak ten závěr Sevilly,to byla fantazie.

Reagovat
smazaný uživatel

link na gole prosim ?

Reagovat
smazaný uživatel

celkom naklep :D

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele