Souhrn evropské kvalifikace MS 2010 - 11.10.

11.10.2008, 18:37, aktualizováno 11.10.2008, 22:45
Komentáře a souhrny
Sobota povětšinou přála favoritům, žádný z top týmů neprohrál s papírově slabším soupeřem. Jen Itálie remizovala v Bulharsku a Francie v Rumunsku. V souboji medailistů z Eura porazilo Německo Rusy. Švédové se doma rozešli smírně s Portugalskem. Češi své vystoupení nezvládli, když prohráli v Polsku.
Skupina 1

Maďarsko - Albánie 2:0

11.10.2008 19:45

Góly: 49. Sándor Torghelle, 82. Roland Juhász

Dvě gólové hlavičky zajistily domácím Maďarům první kvalifikační výhru. Albánie naopak poprvé prohrála, oba týmy tak nyní mají shodnou bilanci – jedna výhra, jedna remíza a jedna prohra.

Albánie v Budapešti začala s chutí, chtěla tu získat další body. V osmnácté minutě se dobře uvolnil Bogdani, ale jeho střele scházela větší razance. V první půli zahrozili hosté ještě jednou, když se nebezpečný centr Skely otřel o břevno. Domácí se spíš trápili a albánského brankáře ani jednou nevylekali.

O to lépe Maďaři vstoupili do druhé půle. Po čtyřech minutách se Torghelle položil do Husztiho centru z levé strany a otevřel skóre. Stejný hráč málem brzy skóre zdvojnásobil, jenže mířil těsně vedle. Domácí se nezatáhli do obrany a snažili se výhru pojistit, což se jim také podařilo. Juhász si naskočil na roh Dzsudzsaka a připsal si druhou gólovou hlavičku ve prospěch Maďarů. Hosté se sice snažili, ale přes sympatický výkon neberou jediný bod.

Více informací k zápasu

Dánsko - Malta 3:0

11.10.2008 20:00

Góly: 10. Søren Larsen, 29. Daniel Agger (pen.), 46. Søren Larsen

Dvě branky dánského útočníka Sorena Larsena pomohly jeho týmu k přesvědčivé výhře nad Maltou 3:0. Dánové se tak po třech kolech dostali překvapivě do čela své kvalifikační skupiny.

Larsen se trefil vždy jednou v každém poločase a položil tak základ k jasnému vítězství proti evropskému trpaslíkovi. Zisk tří bodů ještě potvrdil obránce Liverpoolu Daniel Agger, který proměnil pokutový kop. Fotbalisté z Jutského poloostrova mají v tabulce své skupiny náskok dvou bodů před druhým Švédskem, které pouze remizovalo doma s Portugalskem 0:0.

Dánové vstupovali do zápasu bez dvou svých klíčových útočníků – Nicklase Bendtnera a Johna Dahla Tomassona. Obě tyto opory nepustilo do hry zranění. Právě tento fakt znamenal, že do kádru byl povolán útočník FC Toulouse Soren Larsen, který svou reprezentační příležitost rozhodně nezahodil. Larsen otevřel skóre už po deseti minutách hry. Druhou branku přidal o dvacet minut později ze značky pokutového kopu Agger a krátce po přestávce uzavřel gólový účet utkání opět Larsen, když využil krásného centr Berglunda.

Fotbalisté Dánska se už do konce letošního roku v kvalifikačních bojích nepředstaví, zatímco Malta bude usilovat o zisk cenných bodů v zápase s Maďarskem, které hostí právě nadcházející středu.

Více informací k zápasu

Švédsko - Portugalsko 0:0

11.10.2008 20:00

Góly: -

Utkání, které slibovalo hodně branek, žádné nepřineslo. V kvalifikačním střetnutí se reprezentace Švédska a Portugalska rozešly smírně bez branek.

Domácí Švédové měli dobrý start do utkání, zatímco Portugalci se vyrovnávali s atmosférou. Několik slibných kombinací mezi Kimem Kallstromem a Zlatanem Ibrahimovičem ale, bohužel pro domácí, k ničemu nevedlo. Další příležitost dostal Ibrahimovič při rychlém protiútoku "tří korunek", kdy hledal ve vápně volného Elmandera, jehož střelu ovšem zlikvidoval brankář Quim.

Pak se konečně do hry začalo dostávat i Portugalsko, které úvod utkání skutečně nezachytilo a začal se hrát otevřený útočný fotbal přelévající se z jedné strany na druhou. Navzdory mnohým snažením z obou stran ovšem vývoj žádnou větší šanci nenabídl. Tu největší si nakonec připsal domácí Elmander, ale nijak zvlášť v zakončení nevynikl. Na druhé straně stojí za zmínku jen šance Huga Almeidy, který ovšem trestuhodně minul, následně napravil zaváhání přihrávkou na Ronalda, ale ten pro změnu přestřelil.

Druhý poločas začal ve stejném duchu jako skončil ten první, a to doslova. Centry ke Kallstromovi i Ronaldovi příliš vzruchu před jednou či druhou brankou nepřinesly. Ve velké šanci se poté ocitl portugalský Joao Moutinho, ale podobně jako jeho předchůdci vymezený úsek mezi třemi tyčemi netrefil.

V 54. minutě se mohli cítit hosté právem poškozeni, když sudí po faulu na Paula Ferreiru nenařídil penaltu a nechal pokračovat ve hře. O deset minut později vyslal do hry kouč Portugalců Carlos Quieroz místo Almeidy Quaresmu a na hřišti se tak rázem ocitli tři čistokrevní křídelníci. Vedle střídajícího ještě Ronaldo a Nani. Ronaldo se ale nakonec posunul do středu zálohy. Zdálo se, že takové rozestavení vyhovuje hře hostů více, ale stále z ní nevyplynula žádná příležitost. Absence Deca byla výrazná.

Na druhé straně zahrozil v 77. minutě Ibrahimovič a Quim s vypětím všech sil míč vyrazil na rohový kop. Portugalci ale stále pokračovali ve svém tlaku, jenže chyběla finální přihrávka. Pět minut před koncem vyslal portugalský lodivod do hry nový "ruský" objev Dannyho a málem se mu to vyplatilo. Danny totiž předvedl skvělou individuální akci a vyslal Quaresmu, jenž ovšem branku minul. Právě tato zahozená šance byla poslední z celého zápasu a rozhodla o tom, že si Švédové se Portugalskem vezmou bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dánsko32106:27
2.Švédsko31202:15
3.Portugalsko31116:34
4.Maďarsko31113:24
Albánie31113:24
6.Malta30030:100
Skupina 2

Švýcarsko - Lotyšsko 2:1

11.10.2008 17:45

Góly: 63. Alexander Frei, 73. Blaise N'Kufo - 71. Deniss Ivanovs

Švýcarsko po potupné porážce od Lucemburska z minulého kvalifikačního duelu si další zaváhání dnes dovolit nemohlo. Doma proti Lotyšsku se ale opět trápilo a nakonec vydřelo vítězství 2:1, pod které se na straně domácích podepsal N’Kufo a Frei, za hosty se prosadil Ivanovs. Červenou kartu navíc viděl v 69. minutě Laizans.

Úvodní dějství se od začátku vyvíjelo podle prognóz. Švýcaři svého soupeře sice zatáhli před jeho pokutové území, ale Lotyši úspěšně tlaku domácích odolávali. Velkou šanci ke skórování měl například Valon Behrami, ale jeho pokus postrádal přesnost. Místo střely měl však volit přihrávku na mnohem lépe postaveného Freie, který by se v dobré pozici s velkou pravděpodobností prosadil. Svěřenci kouče Hittzfelda i nadále Lotyšsko jasně přehrávali, ale gól v první pětačtyřicetiminutovce vstřelit nedokázali.

V 63. minutě už ale úvodní gól padl. Na svědomí jej měl domácí kanonýr Alexander Frei. Útočník Borussie Dortmund zachoval chladnou hlavu a po přihrávce od Behramiho poslal míč do brány. Švýcarům ale vedení nevydrželo moc dlouho, konkrétně osm minut. Na 1:1 dokázal vyrovnat Ivanovs. To už ale Lotyško hrálo v deseti lidech, jelikož v 69. minutě viděl červenou kartu Laizans. Konečnou podobu výsledku nakonec dal Blaise N’Kufo a Švýcaři zaslouženě vyhráli.

Více informací k zápasu

Lucembursko - Izrael 1:3

11.10.2008 20:30

Góly: 14. René Peters - 2. Yossi Benayoun (pen.), 54. Omer Golan, 81. Salim Tuama

Fotbalisté Lucemburska nezopakovali v tomto duelu senzační vítězství ze Švýcarska 2:1 a v Lucemburku podlehli favorizovanému Izraeli 1:3.

Hosté se ujali vedení hned v první minutě, kdy nařízenou penaltu s přehledem proměnil kapitán týmu Yossi Benayoun. Lucemburčané se však nevzdávali bez boje a ve 14. minutě se dočkali vyrovnání. Po akci Granda Duchyho, který minulý měsíc zařídil výhru své země ve Švýcarsku, se prosadil René Peters a začínalo se znovu. Tímto výsledkem také skončila první půle a natěšené publikum s napětím očekávalo další průběh tohoto střetnutí.

Izrael však nechtěl proti soupeři nacházejícímu se v žebříčku FIFA o 100 příček níže připustit sebemenší překvapení a zásluhou branky Golana ze 63. minuty se ujal důležitého vedení. To ještě v samotném závěru zdvojnásobil Salim Toama a uzavřel tak konečné skóre tohoto střetnutí na 3:1 pro Izrael. Lucembursko tak zůstává v tabulce se ziskem tří bodů na pátém místě, jejich sobotní soupeř se vyšvihl na druhou pozici se sedmi body.

Více informací k zápasu

Řecko - Moldavsko 3:0

11.10.2008 20:30

Góly: 32. Angelos Charisteas, 40. Kostas Katsouranis, 51. Angelos Charisteas

Naprosto suverénně si zatím ve druhé kvalifikační skupině počínají Řekové. Evropští exmistři i ve svém třetím utkání vyhráli bez inkasovaného gólu, tentokrát doma hlavně díky dvěma brankám Charistease přehráli Moldavsko 3:0.

Hostům se vzdorovat domácímu favoritovi celkem dařilo pouze v úvodní půlhodině, po dvaceti minutách dokonce zahrozili hlavičkou Armase. Ve 31. minutě však udeřil favorit, Basinas našel z přímého kopu Charistease a ten otevřel skóre. Řekové ještě do poločasu své vedení zdvojnásobili, když ve 40. minutě napřáhl z pětadvaceti metrů Katsouranis a jeho povedenou ránu zastavila až síť za Calanceou.

V Pireu pak bylo definitivně hotovo sedm minut po přestvce, kdy Charisteas upláchl hostující obraně a svou druhou brankou v utkání zvýšil na 3:0. Domácí pokračovali v ofenzivním snažení, krátce po třetí brance hlavičkoval Torosidis do břevna, po hodině hry pak odmítl Charisteas hattrick, když v dobré pozici zamířil vedle.

Naivně hrající hosté mohli alespoň snížit, Tigirlasova střela deset minut před koncem ale Chalkiase z míry nevyvedla. Moldavský tým se tak po jasné prohře 0:3 pokusí získat první body ve středu v Lucembursku, Řekové hostí pro změnu Švýcary.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Řecko33008:09
2.Izrael32107:47
3.Švýcarsko31115:54
4.Lotyšsko31023:53
5.Lucembursko31023:73
6.Moldavsko30032:70
Skupina 3

Polsko - Česko 2:1

11.10.2008 20:30

Góly: 27. Paweł Brożek, 53. Jakub Błaszczykowski - 87. Martin Fenin

Česká reprezentace nezvládla ani druhý kvalifikační zápasu, po remíze v Severním Irsku tým kouče Petra Rady prohrál v Polsku. Domácí byli lepší a postupně si vypracovali dvougólový náskok, za Čechy jen v závěru snižoval Fenin.

Vstup do zápasu se svěřencům kouče Petra Rady povedl výborně. Hned v desáté minutě unikl po levé straně Jankulovski, předložil míč Slepičkovi, který však trefil pouze brankáře Boruce. První varování přinesla české obraně 17. minuta, kdy se za naší obranou ocitl Murawski, ale jeho pas Broźka nenašel. Hned o minutu později se však po přihrávce Guerreira ocitl tváří v tvář Čechovi Wawrzyniak, jenže z voleje pouze přestřelil bránu.

V době, kdy jsme se ocitli pod největším tlakem ze strany soupeře se dostal Milan Baroš do naší největší šance úvodní půle. Dlouhý výhoz brankáře Čecha prodloužil jeden z domácích obránců k nohám českého útočníka, který se dostal z úhlu až před Boruce, ale ten mu včasným vyběhnutím zmenšil střelecký úhel a nakonec také srazil střelu na rohový kop.

Prvního gólového momentu se diváci dočkali ve 27. minutě. Blaszczykowski přešel postupně přes tři naše hráče, předložil míč Pawlu Broźkowi, pro něhož už nebyl problém umístit míč do naší branky. Tato branka domácí tým povzbudila a výsledkem byly další šance, které však obrana v čele s Petrem Čechem vyřešila.

Ani vstup do druhé půle se našemu týmu příliš nepovedl. Zlepšili jsme sice pohyb a důraz, pořád však docházelo k hrubým chybám v naší obraně, které soupeř nemilosrdně trestal. Po jedné z nich utekl české defenzivě Jakub Blaszyczykowski a krásným lobem zajistil Polsku už dvoubrankový náskok. Naši se pokoušeli o rychlou odpověď, ale buď je srážely nepřesnosti v rozehrávce nebo kompaktní polská obrana. Přesto se do velké příležitosti probil střídající Svěrkoš, ale přihrávku Jankulovského v kontaktní gól přetavit nedokázal.

Poláci i nadále podnikali rychlé výpady do naší dezorientované obrany a jen jejich vlastní nepřesnosti jim zabraňovaly ve vstřelení třetí branky. Češi byli s přibývajícím časem stále nebezpečnější, ale nedokázali proměnit ani ty vyložené šance. Jako příklad může posloužit situace z 82. minuty, kdy se po rohovém kopu dostal ve vápně po odraženém míči Rozehnal ale z osmi metrů pouze přestřelil Borucovu bránu.

Branky se nakonec čeští reprezentanti dočkali pár minut před koncem. Akci, kterou založil Sionko, dovršil po Svěrkošově centr hlavou Martin Fenin, pro nějž to tak byla první trefa v národním týmu. Přišla však bohužel příliš pozdě a zkušení domácí si závěr zápasu s přehledem pohlídali. Po třech utkání tak na svém kontě mají sedm bodů, zatímco český tým pouhý jeden bod.

Více informací k zápasu

San Marino - Slovensko 1:3

11.10.2008 20:30

Góly: 45. Andy Selva - 33. Stanislav Šesták, 39. Ján Kozák, 51. Miroslav Karhan

Slovensko v utkání na hřišti jasného outsidera ani nemohlo pomýšet na nic jiného, než na výhru, což se mu také povedlo. Nebylo to však nic jednoznačného.

Slovenský tým měl ostrý nástup, hned ve třetí minutě zahrozil debutant Jendrišek, akci ale zakončil nepřesným centrem. O několik minut později měl šanci pro změnu Mintál, do cesty se mu ale postavil bránící Della Valle a útočník Norimberku ani nadvakrát nedokázal míč dopravit do sítě. Na druhé straně byl hodně vidět Selva, který také po čtvrthodině vstřelil gól, jenž mu ale kvůli ofsajdu nebyl uznán.

Ve 32. minutě se však již skóre měnilo a zcela očekávaně skórovali hosté. Vittek intuitivně našel Šestáka a ten hlavičkou překonal Simonciniho v domácí brance – 0:1. Slováci se ale neuspokojili a ve 38. minutě vedli již o dvě branky. Byl u toho opět Vittek, který sklepl vysoký míč ke Kozákovi a ten se v zakončení nemýlil – 0:2. Jenže hostující radost byla otupena ještě do přestávky, po Krajčíkově zaváhání se dostal k míči Selva a technickou střelou nedal Kamenárovi šanci – 1:2.

Do druhé půle vyběhl na trávník střídající Karhan a jen pět minut mu stačilo k tomu, aby se gólově prosadil, což rozhodně nepatří k přednostem záložníka Mainzu. Karhan si naskočil na rohový kop v podání Čecha a hlavou upravil na 1:3. Slováci mohli posléze přidat další branky, v 56. minutě se ale neujala hlavička Petráše a za další tři minuty neproměnil svoji tutovku ani Šesták.

V 66. minutě předvedl Weissův soubor zdařilou kombinaci, na jejímž konci ale neuspěl Vittek. Na druhé straně zaohrozil Marani, jeho hlavička po rohovém kopu šla jen o chloupek vedle. V 72. minutě přišel pro slovenský tým trochu nečekaný zádrhel, po druhé žluté se totiž musel ze hřiště pakovat stoper Kratochvíl. Na jeho místo se do obrany zatáhl Karhan a i o deseti lidech si hosté výhru 3:1 bezpenčě pohlídali.

Více informací k zápasu

Slovinsko - Severní Irsko 2:0

11.10.2008 20:45

Góly: 83. Milivoje Novakovič, 84. Zlatan Ljubijankič

Oba týmy pomýšlí na postup ze skupiny. K tomuto cíli se po dnešním zápase výrazně přiblížil domácí tým Slovinska. Po výhře 2:0 nad Severním Irskem má na svém kontě již čtyři body, které ho řadí na průběžné třetí místo.

Trenér Severního Irska připravil pro utkání se Slovinskem několik změn v základní sestavě. Po remíze s českým výběrem se do základní sestavy podívalo kvarteto nových hráčů – Steven Davis, Kyle Lafferty, Gareth McAuley a Grant McCann.

Utkání v "naší" skupině začalo aktivněji domácí Slovinsko. Už po pěti minutách pálil tvrdě Šišič, ale jeho střela byla nepřesná. O pár okamžiků později se v pokutovém území hostů skácel Dědič po kontaktu s Bairdem, penalta se ale nekopala.

Po dvaceti minutách se do utkání pomalu začali dostávat i hostující fotbalisté. Lafferty z voleje nedokázal zužitkovat přesný centr McAuleyho, skóre se tak neměnilo. Ke konci poločasu měli hosté ještě dvě solidní příležitosti. Davis ani Lafferty ale nedokázali domácího gólmana překonat a obě mužstva tak šla do kabin za bezbrankového stavu.

Ze začátku druhé půle se ani jednomu z týmů nedařilo prosadit přes dobře fungující defenzivu svého soupeře. Až v 58. minutě se do šance probil útočník anglického Sunderlandu David Healy, jeho střela se ale stočila těsně nad branku. O čtyři minuty později mohli jít hosté konečně do vedení. Lafferty vystihl nepřesnou přihrávku obránce a běžel sám na brankáře, ten ale i díky svému skvělému vyběhnutí dokázal pozemní střelu zlikvidovat.

Borci Severního Irska byli v této fázi utkání jasně lepším týmem, další šanci si deset minut před koncem vytvořil dvacetiletý Johny Evans. Jeho hlavička po standardní situaci si to ale mezi tři tyče nezamířila.

Slovinsko bylo v útoku prakticky bezzubé, přesto se mu podařilo z minima vytěžit maximum získat ze zápasu tři body. V 84. minutě se zblízka po centru prosadil útočník Milivoje Novakovič, o minutu později zasadil další ránu hostům střídající Ljubijankic. Čtyřiadvacetiletý útočník belgického Gentu si poradil s gólmanem Taylorem a pečetil tak výhru svého týmu na 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Polsko32105:27
Slovinsko32105:27
3.Slovensko32016:46
4.Česko20111:21
5.Severní Irsko30121:41
6.San Marino20021:50
Skupina 4

Finsko - Ázerbájdžán 1:0

11.10.2008 16:00

Góly: 61. Mikael Forssell (pen.)

Finové se na výhru proti Ázerbajdžánu dost nadřeli. Nakonec jim musela pomoci penalta, kterou proměnil v 62. minutě Forssell. Výhra domácích byla ovšem zasloužená.

Hosté jeli do Helsinek ubránit alespoň bod a finské fanoušky dosti nanervovali. V první půli domácí Ázerbajdžán přehráli, už po šesti minutách hry pálil mimo branku Sjölund, ani Roihan Paulus ale neměl přesnou mušku. To byly však jediné dvě velké šance Finska, díky nepříjemnému útočníkovi Subashicovi mohli domácí navíc branku obdržet. První půle skončila spravedlivou bezbrankovou remízou.

Finsko se po přestávce zlepšilo. Forssell byl ve spolupráci s Väyrynenem hodně nebezpečný. V 62. minutě byl v pokutovém území stažen zkušený obránce Hyypiä, sudí foukl do píšťalky a nařízenou penaltu pak za bezmocného Arhajeva proměnil Mikael Forssell. Sedmadvacetiletý útočník Hannoveru mohl o chvilinku později zvýšit, a i když neproměnil, mohl být rád, že Yunisoglu v největší šanci zápasu Ázerbajdžánu pálil jen nad břevno.

Více informací k zápasu

Wales - Lichtenštejnsko 2:0

11.10.2008 18:30

Góly: 42. David Edwards, 80. Mario Frick (vl.)

Wales má na kontě po třech kvalifikačních zápasech již šest bodů a zatím se drží čela tabulky. Dnes splnil povinnost a uhrál vítězství proti trpaslíkovi z Lichtenštejnska. Cesta za třemi body se ale nerodila jednoduše. O vítězství rozhodl přesným zásahem v první půli Edwards, ve té druhé si vstřelil vlastní gól Mario Frick.

Hostující fotbalisté podle předpokladů přijeli na Ostrovy s jasně defenzivní taktikou, i přesto si ale Velšané vypracovali několik zajímavých situací. Především špatná koncovka je ale srážela do kolen. Už v deváté minutě měl šanci Bellamy, následně i Vokes, vše ale skončilo bez úspěšného výsledku. Obdobně si vedl v první poločase také hned dvakrát Jason Koumas a Fletcher. V 42. minutě to už ovšem domácím fotbalistů vyšlo. Gunter našel Daviese, ten přihrál Edwardsovi, jenž si na konto připsal první branku za reprezentaci. Zanedlouho mohl vedení Walesu potvrdit Bellamy, ale nedokázal proměnit penaltu. Jeho tým tak měl v této kvalifikaci k dispozici třetí penaltu, ale dosud ani jednu neproměnil.

Také ve druhé půli pokračovala nadvláda Walesu, který už si hlavně hlídal své vedení, avšak i nadále se pouštěl do odvážných útoků. Velmi aktivní byli především střelec první branky Edwards a také Jason Koumas, kteří představovali pro obranu Lichtenštejnska vůbec největší hrozbu. Brankář Jehle se tak určitě nenudil a několikrát musel proti nebezpečným střelám zasahovat. Nakonec ale ještě jednou inkasoval. S velkou dávkou smůly jej překonal vlastní hráč Frick a stanovil tak konečný výsledek.

Více informací k zápasu

Německo - Rusko 2:1

11.10.2008 20:45

Góly: 9. Lukas Podolski, 28. Michael Ballack - 51. Andrej Aršavin

Skvělým nástupem rozhodli němečtí fotbalisté očekávaný souboj dvou medailistů z posledního evropského šampionátu. Rusové se po přestávce zlepšili, ale stihli už jenom snížit.

První šanci zápasu měli Rusové, když Žirkov pláchnul Mertesackerovi a Pogrebňak střílel z voleje nad. V 9. minutě už se míč třepotal v síti, ale na druhé straně. Podolski dostal přihrávku od Kloseho, obtočil se kolem Berezuckého a prostřelil Akinfejeva.

Ofenzivní představení pokračovalo a šance se střídali na obou stranách. Z gólu se ale radovali znovu Němci. Schweinsteiger našel na zadní tyči Ballacka a ten zblízka zdvojnásobil vedené domácího mužstva.

Rusové měli do přestávky ještě štěstí při dvou dalekonosných pokusech Podolského, Akinfejev s však zaskočit nenechal a po obrátce už Rusům štěstí začalo přát. Denisov obral o míč Lahma, našel v pokutovém území Aršavina a ten vstřelil kontaktní gól.

Ruská honba za vyrovnáním pokračovala, ale debutující německý brankář Adler byl proti. Dvakrát vychytal Pogrebňaka a zejména zákrok proti hlavičce útočníka Zenitu Petrohrad si bude dlouho pamatovat.

Rusové mohli ještě jednou vyrovnat v samém závěru zápasu, kdy Denisov trefil tyč a dorážejícímu Pogrbňakovi pokazili společně skvělým zákrokem Adler a zdviženým praporkem asistent rozhodčího.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo321011:47
2.Wales32014:26
3.Finsko21104:34
4.Rusko21013:33
5.Ázerbájdžán30120:21
6.Lichtenštejnsko30120:81
Skupina 5

Turecko - Bosna a Hercegovina 2:1

11.10.2008 20:00

Góly: 51. Arda Turan, 66. Mevlüt Erdinç - 26. Edin Džeko

Turecko napravilo své minulé zaváhaní doma proti Belgii a nad reprezentací Bosny a Hercegoviny zvítězilo zaslouženě 2:1. Výraznou měrou se na utkání podepsal bývalý útočník Teplic Edin Džeko, který vstřelil dvě branky. Jednu do soupeřovy a jednu do vlastní sítě.

Domácí postrádali tři zraněné opory Semiha Sentürka, Nihata Kahveciho a Gökhana Ünala, takže kouč Fatih Terim musel do útoku poslat teprve sedmnáctiletého Batuhana Karadenize, který se postavil vedle Mevlüta Erdinca, střelce rozhodující branky utkání. Jeho pouť však předčasně skončila, když si těsně před přestávkou poranil rameno a musel střídat.

Turecko začalo hned od začátku dobře presovat, ale byli to hosté, kdo tím správným způsobem zahrozili. Hlavně Safet Nadarevič, který se na poslední chvíli zbavil svého ošemetného zranění, Turky svými dobrodružnými výpady hodně trápil. Ve 26. minutě Edin Džeko, útočník německého Wolfsburgu, poslal svůj tým díky skvělé hlavičce po přímém kopu do vedení, které hosté udrželi do konce půle.

Bosna a Hercegovina chtěla tento výsledek co nejdéle uhlídat, jenže soupeř záhy odpověděl. Arda Turan s pomocí Džekovy teče zužitkoval přímý kop Sarioglua. Domácí nebrali nic jiného než vítězství a v 66. minutě Mevlüt pohodlně skóroval. Turecko pak vítězství udrželo a na tuhle výhru bude chtít určitě v následujícím utkání proti Estonsku navázat. Bosna a Hercegovina hostí Arménii.

Více informací k zápasu

Estonsko - Španělsko 0:3

11.10.2008 20:45

Góly: 34. Juanito, 38. David Villa, 69. Carles Puyol

Španělsko mělo před cestou do Estonska jednoznačný úkol zvítězit. Ten splnilo a díky výhře 3:0 si do tabulky připsalo další body. O góly se postarali Juanito, David Villa a Carles Puyol.

Španělsko vstoupilo do utkání rozpačitě, první větší šanci si vypracovali domácí. Vunk posílal míč na Voskoboinikova a šanci musel hasit až gólman Iker Casillas. Iniesta uprostřed pole skvěle spolupracoval s Xavim a právě tato dvojice vytvořila ve 29. minutě největší dosavadní šanci Španělska, na jejím konci ale Torres nemířil přesně.

Navzdory neproměněné šanci Torrese šlo Španělsko o čtyři minuty později do vedení. Xavi velmi dobře zahrál volný kop a hlavičkou dopravil míč do sítě Estonska Juanito. Za další čtyři minuty vedli Španělé už o dva góly. Fernanda Torrese fauloval v pokutovém území Barengrub a penaltu s přehledem proměnil David Villa.

Španělé už mysleli na vítězství, Estonsko ale v druhé půli překvapivě zaútočilo. Lindpere poslal nebezpečný míč do pokutového území hostů a Casillas musel před dotírajícím Vassiljevem míč chytat. Další šanci měl Voskoboinikov, mířil ale vedle. V 69. minutě už však byl zápas prakticky rozhodnut. U gólu byl znovu Xavi, jenž spolu s Torresem zařídili třetí gól zápasu, na jehož konci byl Puyol. Španělsko si domů zaslouženě odvezlo tři body.

Více informací k zápasu

Belgie - Arménie 2:0

11.10.2008 20:45

Góly: 21. Wesley Sonck, 37. Marouane Fellaini

Fotbalisté Belgie pokračují v úspěšném startu do této kvalifikační skupiny, když po vítězství nad Estonskem a remíze v Turecku přišla další výhra, tentokrát proti Arménii 2:0.

Belgičané tak naznačili, že se s nimi musí v boji o postup na světový šampionát rozhodně počítat. Mnozí tento tým srovnávají s Manchesterem City. Na pozici defenzivního záložníka hraje spolehlivý Vincent Kompany, dále zde hraje nový talent z Evertonu Fellaini a to vše doplňuje zkušený útočník Wesley Sonck. Turci tak mají v boji o druhou postoupovou příčku velkého konkurenta v podobě Belgie. Ambice západoevropanů však naznačí až středeční duel na domácí půdě se Španělskem.

Arménci nepřijeli s nějakými velkými ambicemi. Výsledek utkání byl stanoven už po prvním poločase. Skóre otevřel ve 22. minutě již zmiňovaný forvard Wesley Sonck, který v branku přetavil centr Van Damme. Těsně před přestávkou zvýšil náskok domácích Fellaini, jenž pro změnu vyzrál na ofsajdovou past hostující obrany a po pasu od Moussy Dembeleho překonal hostujícího brankáře podruhé. Belgičané tak jsou aktuálně na druhém místě bez jediné porážky, Arménci jsou bez bodu na pátém místě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko33008:09
2.Belgie32106:37
3.Turecko32105:27
4.Bosna a Hercegovina31028:33
5.Arménie30030:80
6.Estonsko30032:130
Skupina 6

Anglie - Kazachstán 5:1

11.10.2008 18:15

Góly: 52. Rio Ferdinand, 64. Aleksandr Kučma (vl.), 76. Wayne Rooney, 86. Wayne Rooney, 90. Jermain Defoe - 68. Žambyl Kukejev

Anglie doma hostila Kazachstán a dlouho nemohla outsiderovi vstřelit gól. Domácí po přestávce přeci jen uspokojili velká očekávání zaplněného Wembley a připsali si celkem pět branek. Kazachstán dlouho srdnatě bojoval, odměnou mu je čestný gól.

Fabio Capello, trenér domácí reprezentace, nakonec uposlechl kritiky, kterým se nepozdávalo středové duo ve složení Lampard-Gerrard, a druhého jmenovaného protočil na kraj zálohy s Barrym. Levou stranu záložní linie obhospodařovával Theo Walcott. Vedle Ria Ferdinanda, pro teď kapitána Albionu, se trochu překvapivě objevil Matt Upson. Útočné duo znělo těmito tóny: Emile Heskey-Wayne Rooney.

Angličané si hned zkraje zápasu začínali získávat, nebo spíš ani nemuseli, respekt soupeře, když ho prakticky první dvě minuty nepustili k balonu. Walcott pak už ve třetí minutě provětral obranu Kazachů a posílal přízemní centr na zadní tyč, tam ale ve skluzu nezvládl zakončit Heskey. Hosté se museli ze začátku omezit na řídké protiútoky, z jednoho takového v 10. minutě vytěžil šikovný Nusserbayev střelu těsně vedle vzdálenější tyčky. Na druhé straně se neúnavný Walcott prokličkoval k ráně levačkou těsně nad břevno. Albion pokračoval i nadále v diktování tempa duelu a ve 22. minutě po citlivém přiťuknutí Heskeyho bez přípravy placírkou střílel Lampard. Jeho pokus z hranice šestnáctky ovšem srazil mimo branku jeden z hráčů v modrém.

Po necelé půl hodině hry zkoušel Lampard štěstí celkem povedenou ránou z velké dálky, čímž akorát podtrhl neschopnost Angličanů něčím novým statického soupeře zaskočit. V posledních patnácti minutách už si silně monotónní hrou domácí nevytvořili žádnou pořádnou šanci. Našlo by se akorát pár náznaků. Kdo tedy čekal, že v prvním dějství britský gigant zadupe trpaslíka do země a v druhé půli už bude jen zápas dohrávat v exhibičním stylu, musel být zklamán.

Do druhého poločasu nastoupila Anglie s jednou znatelnou změnou. Wright-Phillips přišel na hřiště namísto Barryho s jasným posláním rozhýbat ofenzivní vozbu domácích. První šanci druhé poloviny měli ovšem na svědomí modří. Ve 47. minutě Ostapenko po centru Ibrayeva nedokázal hlavičkovat na Jamese, jenže balon odhlavičkovaný jen do země se odrazil k dobíhajícímu Nusserbayevovi, jenž ho trestuhodně poslal nad. Domácí odpověděli po svém. V 52. minutě zahrával Lampard rohový kop. Míč směřoval do několikačlenné skrumáže, kam se nepochopitelně vydal na průzkum též kazašský brankář Mokin a novopečený kapitán Albionu Rio Ferdinand, který se odpoutal od této tlačenice, snadno hlavou otevřel skóre.

Kazachstán ale obdržená branka nepoložila, ba naopak. Nusserbayev hned vzápětí vyzkoušel nepříjemnou střelou míru Jamesovy pozornosti. Z následného rohu se málem k pořádnému zakončení dostal Ostapenko. Po vstřeleném gólu se jakoby Angličané spokojili s jednogólovým vedením a uchýlili se k poněkud profesorské hře. I to jim ale stačilo k navýšení náskoku. V 65. minutě zahrával zprava standardní situaci opět Frank Lampard a na bližší tyči hledal hlavu Wayna Rooneyho. Ten sice těsně nedoskočil, ovšem jeho strážce Aleksandr Kuchma balon trefil přesně po pravé ruce brankáře Mokina tak, aby nezvládl včas zareagovat a míč lapit – 2:0.

Jenže vytrvalí Kazaši se přeci jen gólu dočkali, a to hned záhy. O dvě minuty později Ashley Cole na vlastní polovině od levé postranní čáry neuvěřitelně centroval na hranici šestnáctky, kde však scházel kdokoliv z jeho spoluhráčů. Na ose hřiště se tak v tu ránu zjevil Kukeyev, který měl dostatek času na zpracování balonu, aby následně bez problémů přesně zakončil.

Jestliže celý první poločas tak nějak Angličané nevěděli jak vyzrát na kompaktně bránící Kazachy, správně se v druhém dějství zaměřili na vzdušnou cestu. Tudy totiž trasa k vítězství vedla. I třetí "kousek" přidali domácí po centrovaném balonu, když v 76. minutě našel Brown zcela nehlídaného Rooneyho vprostřed pokutového území a tomu tentokrát ke gólu nemusel dopomáhat nikdo ze soupeřů. Přesně na vzdálenější tyč zamířil sám.

Koncovku utkání Albion bez větších problémů kontroloval. V 84. minutě se pokoušel hlavičkou na zadní tyči stvrdit vítězství favorita Emile Heskey, ale slabě zacílil přímo do Mokina. Za dvě minuty jeho kolega z útoku už úspěšný byl. Asiaté měli opět značné problémy s odvrácením přímého kopu Beckhama, a když se balon odrazil k Rooneymu, ten chladnokrevně Mokina prostřelil mezi nohami i z poměrně velkého úhlu. Hned vzápětí mohl ještě skórovat Heskey, ale nadýchaný lob Beckhama ze strany do pokutového území netrefil ideálně.

Nicméně Kazaši už definitivně rezignovali na snahu o co nejmilosrdnější porážku a do konce zápasu ještě jednou kapitulovali. V 90. minutě utekl hostující obraně střídající Defoe a hladce překonal Mokina. A když za pár chvilek neuspěl se svým hlavičkovým pokusem Heskey, utržila země Borata Sagdiyeva "jen" pět gólů.

Více informací k zápasu

Ukrajina - Chorvatsko 0:0

11.10.2008 19:00

Góly: -

Ve vyrovnaném zápase mezi Ukrajinou a Chorvatskem se diváci gólu nedočkali. I když měla obě mužstva několik gólových příležitostí, ani jednu nedokázala proměnit v branku.

Špatný start Chorvatska do kvalifikace o mistrovství světa 2010 pokračuje, svěřenci kouče Slavena Biliče nedokázali porazit ani Ukrajinu a po třech zápasech ztrácí favorité skupiny číslo šest už pět bodů na vedoucí Anglii. Chorvatsko má po dnešním bezbrankovém výsledku čtyři body, Ukrajina o tři více.

Ukrajina byla v prvním poločase lepším týmem a zásluhu měl na tom také Andrej Ševčenko. Útočník AC Milán měl ve 33. minutě nakročeno ke gólu, jeho střelu ale zblokoval bránící Golajdo. Chvíli před koncem první půle byl před pokutovým územím sražen k zemi Alijev, Ševčenko ale následný volný kop poslal jen nad Pletikosovu bránu.

Druhé půli zápasu už vládli Chorvaté a v 50. minutě byl nejblíže gólu Ivica Olič, svoji hlavičku ale namířil jen do tyče. V 81. minutě zkusil štěstí Luka Modrič, Pjatov však špičkami prstů stačil letící míč vyrazit. Zápas skončil bez branek a je velmi těžké říci, který tým bude po utkání spokojenější.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie330011:29
2.Ukrajina32104:17
3.Chorvatsko31114:44
4.Bělorusko21013:23
5.Kazachstán41035:113
6.Andorra30031:80
Skupina 7

Faerské ostrovy - Rakousko 1:1

11.10.2008 17:00

Góly: 47. Bogi Løkin - 49. Martin Stranzl

Rakousko je opět v šoku a trenér Brückner už asi nebude považován za toho, kdo dovede alpskou zemičku až na největší fotbalový svátek. Rakousko totiž absolutně nezvládlo zápas na Faerských ostrovech a body, které pracně vyválčilo proti Francii, najednou snadno ztrácí.

Faerské ostrovy poprvé převezly Rakousko v roce 1990, kdy dokázaly sebevědomý celek doma dokonce porazit a prokletí tak nadále pokračuje. Domácí se opět dostali do vedení, a i když dokázali Rakušané brzo srovnat, na tři body už to nestačilo. Rakušané zcela ovládali taktovku první půle, již ve čtvrté minutě neúspěšně hrozil Paul Scharner. V další šanci se ocitl Marc Janko, svůj průnik ale též nezužitkoval.

V prvním poločase domácí nevystřelili skoro na branku, pak ale o přestávce udělal kouč Jógvan Martin Olsen mistrovský tah, když vyslal do boje Bogiho Lokina. Ten po několika vteřinách na hřišti rozvlnil síť, trefil se přesně asi z patnácti metrů a brankář Manninger byl krátký.

Jenže za další dvě minuty rychle dostal hosty z šoku Martin Stranzl a euforie začala ztrácet na síle. Stranzl si nejvýše naskočil na rohový kop a měl snadnou práci – 1:1. Farské ostrovy se mohutně snažily pouze bránit a taktika jim přes všechny potíže nakonec vyšla. I když Brücknerův výběr do protivníka stále bušil a bušil, nesčetněkrát zaměstnával domácího strážce Mikkelsena.

Největší příležitost promarnil forvard Marc Janko a fotbalový trpaslík tak může slavit zisk prvního kvalifikačního bodu. Naopak Rakousko musí hodně bojovat, Mistrovství světa jim zadarmo do klína rozhodně nespadne.

Více informací k zápasu

Srbsko - Litva 3:0

11.10.2008 20:15

Góly: 6. Branislav Ivanović, 34. Miloš Krasić, 82. Nikola Žigić

Srbsko se dostalo ve velice vyrovnané sedmé skupině do celkového vedení. V Bělehradě nemělo větší problémy s reprezentací Litvy, které nasázelo tři góly. A to si Nikola Žigič dovolil takový luxus, že neproměnil penaltu.

Srbsko si tak připisuje již druhou výhru v kvalifikaci. Po prohře ve Francii si doma spravilo chuť zaslouženou výhrou nad Litvou. Domácí začali už od začátku dobře a v šesté minutě Ivanovič hlavou usměrnil do sítě rohový kop Milijase. Ve 33. minutě mohli Srbové bez problému zvýšit, Ivanovič napálil tyč, střela se odrazila k úplně volnému Panteličovi, který však naprosto prázdnou branku přestřelil.

Ale domácí to moc nemrzelo. O minutu později ve spolupráci s aktivním Ivanovičem vypálil z halfvoleje přesně bod břevno Krašič. Litva se po půli snažila svými výpady o zvrácení skóre a některé z nich opravdu srbského brankáře Stojkoviče vystrašily. Vše mu však zhatila 75. minuta. Klimavačius zahrál na brankové čáře rukou a sudí ho poslal předčasně pod sprchy. Litevci mohli děkovat Žigičovi, že z nařízené penalty gól nevstřelil.

Útočník Valencie však vše napravil o šest minut později, kdy zužitkoval perfektní pas od Jankoviče a Litvě tak přerušil sérii dvou výher v kvalifikaci za sebou.

Více informací k zápasu

Rumunsko - Francie 2:2

11.10.2008 20:40

Góly: 5. Florentin Petre, 16. Dorin Goian - 36. Franck Ribéry, 68. Yoann Gourcuff

Moc špatně to vypadalo s francouzskými reprezentanty v Rumunsku, když prohrávali 0:2. Pak se ale zvedli, vyrovnali a podle všeho alespoň prozatím zachránili kůži trenéru Raymondu Domenechovi.

Francouzi nezačali nejhůř a v úvodních pěti minutách se usadili na polovině domácího celku. Pak ale nedůsledný Evra dopřál v pokutovém území dostatek prostoru Petrem a ten poslal Rumuny do vedení.

Za moment mohlo být pro Les Bleus ještě hůř. Nešťastník Evra zahrál po další Petreho ráně rukou v pokutovém území, ale rozhodčí Francouze ušetřil. Nakonec Francie pohromě stejně neunikla. Petre se proměnil v nahrávače a Dorin Goian po rohovém kopu učebnicovou hlavičkou zvýšil na 2:0.

Francouzi se vzpamatovali krátce před přestávkou. Ribéry po spolupráci Toulalana s Gourcuffem dal hostům naději do druhé půle.

Po přestávce byl zápas vyrovnaný, Rumuni se soustředili hlavně na bránění hubeného náskoku a Francouzi si dlouho nebyl schopní s jejich defenzivou poradit. Až nakonec Yoan Gourcuff, záložník AC Milán, který hostuje v Bordeaux, dostal dostatek času ke střele z 25 metrů a Lobont si s jeho dalekonosným pokusem nevěděl rady.

Trenér Francouzů Domenech tedy nakonec "klinickou smrt" přežil. Přežije i ve středu?

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Srbsko32016:26
2.Litva32015:36
3.Rakousko31114:44
4.Francie31115:64
5.Rumunsko31113:54
6.Faerské ostrovy30121:41
Skupina 8

Gruzie - Kypr 1:1

11.10.2008 18:30

Góly: 73. Levan Kobiašvili - 67. Michalis Konstantinou

Na posledních místech ve skupině číslo osm se nic nemění. Gruzie totiž s Kyprem remizovala 1:1, i když byli hosté o trochu lepším týmem, a oba týmy tak získaly své první body do kvalifikace.

Zatímco kyperská Famagusta bojuje čestně a skvěle v Lize mistrů, s národním týmem to tak růžově nevypadá. Gruzie poprvé ve své zemi od srpnové války s Ruskem pořádala fotbalové utkání. Jak Kypr, tak Gruzie si však už nyní těžko mohou nárokovat postup do Afriky.

Po velice nudné první půli, kdy měl po chybě domácího Khizanišviliho šanci Konstantinou, ale skvěle zareagoval brankář Lomaia, oživila fandy 52. minuta, kdy se kopala nařízená penalta. Smůla pro hosty, že Efstathios Alonefti jí neproměnil. Kypr však i přesto dokázal skórovat, za čtrnáct minut od oné události zužitkoval pas hříšníka Aloneftise hlavou Michael Konstantinou. Gruzie v 73. minutě vyrovnala, Levan Kobiašvili se nejlépe prosadil ze skrumáže v pokutovém území a rozvlnil síť.

Více informací k zápasu

Bulharsko - Itálie 0:0

11.10.2008 20:15

Góly: -

Mistři světa z roku 2006 Italové pouze remizovali na půdě Bulharska 0:0, když se jim nepodařilo prosadit proti dobře pracující obraně domácích, v čele s brankářem Ivankovem.

Bulhaři začali střetnutí aktivně a pokoušeli se zkušený italský tým hned v úvodu zaskočit. To se jim ale gólově vyjádřit nepovedlo a do první brankové příležitosti se dostal soupeř. Po faulu Ilieva na Gilardina zahrával De Rossi volný přímý kop, který však zamířil mimo tři tyče. O chvilku později se fotbalisté z Apeninského poloostrova právem dožadovali odpískání pokutového kopu po faulu brankáře Ivankova na Gilardina, ale píšťalka sudího zůstala němá. Také opakovaný záběr odhalil, že šlo o jasný faul a Italové se tak mohli cítit poškozeni.

Svěřenci kouče Marcella Lippiho dorazili do Sofie bez několika klíčových opor, ale na jejich hře to nebylo zprvu vůbec znát. Do první vážnější akce pustila obrana squaddry azzury svého soupeře až ke konci první půle, ale Berbatov v zakončení selhal. Vzápětí to také zkoušel střelou z dálky Martin Petrov, ale Amelia byl i tentokrát připraven. Přesto se hrál v první půli ospalý fotbal a s výjimkou těchto šancí se toho příliš zajímavého neudálo. Oba týmy chtěly do konce poločasu především neinkasovat a to se jim také povedlo.

Hned na úvod se pěknou individuální akcí uvedl obránce Chiellini, ale jeho centr zblokovali domácí beci do bezpečí. Ricardo Montolivo se pokoušel o spolupráci se svým týmovým kolegou z Fiorentiny Gilardinem, ale akce často končily vinou pomalých reakcí druhého jmenovaného. Georgiev poté zahrával nebezpečný přímý kop po faulu Gattusa, ale ani ten brankou neskončil.

V dobrém světle se uvedl náhradník Simone Pepe, který při svém debutu založil pěknou akci, na jejímž konci byl opět Alberto Gilardino, jenže jeho hlavička ani tentokrát přesný cíl nenašla. Ačkoli se úřadující světoví šampioni ještě v samotném závěru pokoušeli strhnout vedení na svou stranu, i přes několik střídání zůstalo skóre neměnné. V tomto zápase, v němž úřadovaly obrany, se tak více ze zisku bodu radovali Bulhaři, pro něž je remíza s Itálií velikým úspěchem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie32104:17
2.Irsko21102:14
3.Bulharsko20202:22
Černá Hora20202:22
5.Kypr20112:31
6.Gruzie30122:51
Skupina 9

Skotsko - Norsko 0:0

11.10.2008 16:00

Góly: -

Oba týmy dnes potřebovaly nutně bodovat, aby stále zůstaly v přímém boji o postup. Hlavně proto vstoupily do utkání velmi opatrně. Duel, především ve druhém dějství, nabídl několik zajímavých příležitostí, ale branky se diváci nedočkali.

Pro domácí obranu znamenal po většinu zápasu největší nebezpečí dlouhán v norském útoku John Carew, který se snažil už od úvodních minut vstřelit gól a potvrdil skutečnost, že také na reprezentační sraz si přivezll dobrou formu, kterou se prezentuje v letošní sezóně v Aston Ville. První dvacetiminutovka moc zajímavých momentů nepřinesla, za zmínku stojí jen Hangelandova hlavička.

V 21. minutě naopak musel domácí gólman Gordon zasahovat při jedovaté střele Carewa, kterou se mu podařilo vyrazit. Míč se ale dostal k Iversonovi, jenž ihned pálil, ale jeho pokus byl zblokován. Podobně skotská obrana zasáhla také ve 40. minutě proti ráně Carewa po centru do pokutového území z kopaček Stromstada. Největší příležitost ale přišla v nastaveném čase, kdy v dobré pozici hlavičkoval nad Morrison.

Opět blízko gólu byl Carew také v 50. minutě, kde i přes bránění Caldwella dokázal vystřelit, jenže mířil přesně do míst, kde zrovna stál Craig Gordon, jenž si s jeho pokusem poradil. Ve druhém poločase se už hrál mnohem více otevřenější a atraktivnější fotbal. Více jak stoprocentní gólovku měl v 65. minutě Chris Iwelumo, avšak svou premiéru v národním drese brankou neokořenil. V koncovce totiž zklamal a z pár metrů pálil nepochopitelně vedle. Celá akce navíc zaváněla ofsajdem.

V závěru mohli všichni přihlížející na stadiónu vidět fascinují podívanou, jelikož v závěrečné pětiminutovce měly obě strany možnost zápas rozhodnout. Nejprve si na gólmanu Grodonovi vylámal zuby Iversen a krátce na to pálil nad zase Carew. Skotsko ve druhé minutě nastavení málem poslal do vedení Fletcher, ale jen těsně nedosáhl na centr Broadfoota.

Více informací k zápasu

Nizozemsko - Island 2:0

11.10.2008 20:45

Góly: 15. Joris Mathijsen, 64. Klaas-Jan Huntelaar

Holandsko nemělo podle předpokladů příliš mnoho problémů v utkání s Islandem a ještě v prvním poločasem zařídil vítězným gólem výhru Tulipánů Joris Mahijsen. Ve druhém poločase upravil na konečný stav 2:0 Klaas Jan Huntelaar.

Nejaktivnějším hráčem úvodu utkání se stal Ryan Babel, jenž chtěl ukázat své umění. První šanci vypracoval po šesti minutách, když po dobré kličce našel Dirka Kuyta, jenž v koncovce branku přestřelil. Nizozemci utkání hned zpočátku dominovali, ale jejich snažení zastavilo v 15. minutě zranění Nigela De Jonga, jenž z trávníku odkulhal s poraněným kolenem a musel být nahrazen Demym De Zeeuwem. Chvilku poté ale Oranjes vybojovali rohový kop zahrávaný Van der Vaartem. Napoprvé to nevyšlo, ale domácí záložník dostal druhý pokus a tentokrát již posadil míč na nohu Jorise Mathijsena, jenž neměl z blízkosti problém otevřít skóre.

Islanďané se nemohli dostat ze soupeřova tlaku a jejich první šance přišla až v 36. minutě, ale Gunnarssonovu střelu lehce kryl zaskakující Edwin van der Sar. Islandský obránce Sigurdsson měl skutečně plné ruce práce s aktivním Babelem, jenž byl pět minut před přestávkou blízko brance. Po povedené individuální akci přesně zacílil, ale brankář Gunnleifsson s vypětím všech sil chytil. Svojí šanci pak ještě v nastaveném čase zahodil Huntelaar a potvrdil, že se mu letos zatím příliš nedaří.

Do druhého dějství vstoupili Islanďané značně lépe a brankář van der Sar se musel v brance ohánět o něco více. Jenže největší šanci Gunnarssona zlikvidoval a měl klid. Navíc na druhé straně v 64. minutě zvýšil náskok domácích Klaas Jan Huntelaar poté, co ho na hranici pokutového území našel Van der Vaart. Následně se trenér Nizozemců Bert van Marwijk rozhodl stáhnout Ryana Babela a nasadil talentovaného Ibrahima Afellay, kolem kterého v poslední době krouží především anglický Arsenal. Afellay chtěl ukázat své schopnosti pár sekund po příchodu na hřiště a po povedené akci byl blízko brance, ale v rozhodujícím momentu selhal. Do hry se na posledních deset minut dostal také Wesley Sneijder, jenž vystřídal svého parťáka z Realu Madrid Van der Vaarta a také o sobě dal hned vědět. Jeho střelu ale hostující brankář vyrazil.

V závěru mohl alespoň čestnou branku pro Island zařídit kanonýr Eidur Gudjohnsen, ale v zakončení slibného protiútoku zklamal. V nastavení byl ještě neuznán kvůli ofsajdovému postavení gól Huntelaara. Tulipány tak s přehledem přehrály Island a vedou kvalifikační tabulku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko22004:16
2.Skotsko31112:24
3.Makedonie21012:23
4.Norsko20202:22
5.Island30123:61

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (46)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Skotsko-Norsko byla dnes jasná 0 a ta se taky potvrdila

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím mě všechno vychazí Skotsko,faerské ostrovy i Finsko paráda a Anglii sem tayk tipl poločas remízu

Reagovat
Hiko

Pome Faery na postup místo Rakušanů

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní utkání na Hampden parku. Tady se jasně ukázalo, že i zápasy 0:0 dokážou bavit lidi.

Reagovat
fantomas

Kdežto zápasy s výsledkem 5:1 mohou místy nudit k smrti.

Reagovat
smazaný uživatel

:))

Reagovat
smazaný uživatel

No ale co nedal Iwelumo, to se fakt jen tak nevidí....

Reagovat
smazaný uživatel

No jo. Tohle jsem viděl leda v naší lize. Na takový debut asi vzpomínat rád nebude :)

Reagovat
smazaný uživatel

No to ne, ale alespoň pro něj, že Skotsko neprohrálo. Bod s Norskem není žádná ostuda

Reagovat
smazaný uživatel

Jelikož už venku prohráli s Makedonií, tak tohle měli vyhrát. Budou to teď mít hodně složité. Ale snad to zvládnou a konečně uvidíme ty skvělí fanoušky na World Cupu.

Reagovat
Xavi8

jaky bol zapas?

ja som spokojny, kedze som mal 0-2 goly

Reagovat
Xavi8

Stanooooo Šestááááák

Reagovat
smazaný uživatel

Ale pekny gol nam dali svine

Reagovat
Xavi8

ja som v 44 prepol, takze som ho ani nevidel nastastie

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo se díval na utkání Německo - Rusku musí uznat, že jim Rusové zatlačili oči. Bohužel jsem viděl jen druhý poločas, ztratil jsem čas trapným vystoupením Česka. Druhý poločas byli na hřišti jen Rusové, ale co zase spálili, to bylo neuvěřitelné - druhý Zenit.

Aršavin.

Reagovat
smazaný uživatel

tak v druhom polcase ich zatlacili a mali aj stastie.

pogrebnyak mi dnes pripadal ako druhy inzaghi

Reagovat
Arne

První půle patřila jednoznačně Němcům, druhá naopak Rusům... Celkově by byla remíza asi spravedlivější.

Reagovat
smazaný uživatel

...nad tou smulou bych se ani nepozastavoval, kdyz pulka muzstva byl Zenit ;)) ... jinak malej souhrn fotbalistu Zenitu v reprezentacich opet na: fczenit.blog.cz

Reagovat
smazaný uživatel

ten gol Gourcuffa

Reagovat
sansiro

Gourcuff šel na hostování nebo byl prodán?

Reagovat
smazaný uživatel

hostování

Reagovat
sansiro

To jsem si oddychl

Reagovat
smazaný uživatel

Španělsko momentálně jim co se týmu a formy jednotilvých hráčů nemůže nikdo konkurovat.

Xavi, Iniesta, Puyol

Faerské ostrovy - škoda, že to nedotáhli do konce.

Francie remíza znamená, že Domenech zůstává.

Kazachstán škoda, po té první půli to vypadalo nadějně.

Reagovat
Potty

Iker.

Reagovat
-Kopy-

Nechval si jen hráče z tvého klubu.

Reagovat
smazaný uživatel

Kocian teda jede na postup

Reagovat
Xavi8

tak mu treba

Reagovat
smazaný uživatel

btw..: Holandsko len tak dalej a Hunter dal goool

Reagovat
smazaný uživatel

To je výborné Nizozemí

Reagovat
smazaný uživatel

Uplně přesně jak sem to tipoval

Reagovat
Xavi8

Konecne vysledky ake maju byt super vyhral som 1400 SK

Reagovat
GEGE

Gourcuff

Reagovat
smazaný uživatel

jj to byla dobra jeba

Reagovat
smazaný uživatel

Jak mohl před Dannym v sestavě Portugalska dostat přednost ten laciný plagiát jménem Nani?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

"Pět minut před koncem vyslal portugalský lodivod do hry nový "ruský" objev Dannyho a málem se mu to vyplatilo. Danny totiž předvedl skvělou individuální akci a vyslal Quaresmu, jenž ovšem branku minul."

Koukám, že za čtyři minuty zvládl tolik, co Nani za celý zápas.

Reagovat
smazaný uživatel

pět

Reagovat
smazaný uživatel

A hrál opravdu stejný post? Naniho rád nemám, ale...

Reagovat
fantomas

Oni hrají na stejném postu nebo co?

Reagovat
smazaný uživatel

Danny je buď AM nebo křídlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Diky Quierozovi, ale taky tomu nerozumim. Nani je traged.

Reagovat
Devil

England

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
fantomas

No na palec to ani tak nebylo. Hráli sice to, co potřebovali, ale přesto jen splnili povinnost, nic víc.

Reagovat
smazaný uživatel

smrdite vsichni

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele