Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2010

zóna UEFA (Evropa) - skupina 3
11.10.2008 20:30 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Češi ani napodruhé nevyhráli. Tři body bere Polsko

Česká reprezentace nezvládla ani druhý kvalifikační zápasu, po remíze v Severním Irsku tým kouče Petra Rady prohrál v Polsku. Domácí byli lepší a postupně si vypracovali dvougólový náskok, za Čechy jen v závěru snižoval Fenin.

Vstup do zápasu se svěřencům kouče Petra Rady povedl výborně. Hned v desáté minutě unikl po levé straně Jankulovski, předložil míč Slepičkovi, který však trefil pouze brankáře Boruce. První varování přinesla české obraně 17. minuta, kdy se za naší obranou ocitl Murawski, ale jeho pas Broźka nenašel. Hned o minutu později se však po přihrávce Guerreira ocitl tváří v tvář Čechovi Wawrzyniak, jenže z voleje pouze přestřelil bránu.

V době, kdy jsme se ocitli pod největším tlakem ze strany soupeře se dostal Milan Baroš do naší největší šance úvodní půle. Dlouhý výhoz brankáře Čecha prodloužil jeden z domácích obránců k nohám českého útočníka, který se dostal z úhlu až před Boruce, ale ten mu včasným vyběhnutím zmenšil střelecký úhel a nakonec také srazil střelu na rohový kop.

Prvního gólového momentu se diváci dočkali ve 27. minutě. Blaszczykowski přešel postupně přes tři naše hráče, předložil míč Pawlu Broźkowi, pro něhož už nebyl problém umístit míč do naší branky. Tato branka domácí tým povzbudila a výsledkem byly další šance, které však obrana v čele s Petrem Čechem vyřešila.

Ani vstup do druhé půle se našemu týmu příliš nepovedl. Zlepšili jsme sice pohyb a důraz, pořád však docházelo k hrubým chybám v naší obraně, které soupeř nemilosrdně trestal. Po jedné z nich utekl české defenzivě Jakub Blaszyczykowski a krásným lobem zajistil Polsku už dvoubrankový náskok. Naši se pokoušeli o rychlou odpověď, ale buď je srážely nepřesnosti v rozehrávce nebo kompaktní polská obrana. Přesto se do velké příležitosti probil střídající Svěrkoš, ale přihrávku Jankulovského v kontaktní gól přetavit nedokázal.

Poláci i nadále podnikali rychlé výpady do naší dezorientované obrany a jen jejich vlastní nepřesnosti jim zabraňovaly ve vstřelení třetí branky. Češi byli s přibývajícím časem stále nebezpečnější, ale nedokázali proměnit ani ty vyložené šance. Jako příklad může posloužit situace z 82. minuty, kdy se po rohovém kopu dostal ve vápně po odraženém míči Rozehnal ale z osmi metrů pouze přestřelil Borucovu bránu.

Branky se nakonec čeští reprezentanti dočkali pár minut před koncem. Akci, kterou založil Sionko, dovršil po Svěrkošově centr hlavou Martin Fenin, pro nějž to tak byla první trefa v národním týmu. Přišla však bohužel příliš pozdě a zkušení domácí si závěr zápasu s přehledem pohlídali. Po třech utkání tak na svém kontě mají sedm bodů, zatímco český tým pouhý jeden bod.

Autor: Radek Barkman

Komentáře (530)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele