Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2010

zóna UEFA (Evropa) - skupina 6
11.10.2008 18:15 CET
5 : 1
(0:0)

Reportáž

Angličané se trápili. Po přestávce Kazachstán rozstříleli

Anglie doma hostila Kazachstán a dlouho nemohla outsiderovi vstřelit gól. Domácí po přestávce přeci jen uspokojili velká očekávání zaplněného Wembley a připsali si celkem pět branek. Kazachstán dlouho srdnatě bojoval, odměnou mu je čestný gól.

Fabio Capello, trenér domácí reprezentace, nakonec uposlechl kritiky, kterým se nepozdávalo středové duo ve složení Lampard-Gerrard, a druhého jmenovaného protočil na kraj zálohy s Barrym. Levou stranu záložní linie obhospodařovával Theo Walcott. Vedle Ria Ferdinanda, pro teď kapitána Albionu, se trochu překvapivě objevil Matt Upson. Útočné duo znělo těmito tóny: Emile Heskey-Wayne Rooney.

Angličané si hned zkraje zápasu začínali získávat, nebo spíš ani nemuseli, respekt soupeře, když ho prakticky první dvě minuty nepustili k balonu. Walcott pak už ve třetí minutě provětral obranu Kazachů a posílal přízemní centr na zadní tyč, tam ale ve skluzu nezvládl zakončit Heskey. Hosté se museli ze začátku omezit na řídké protiútoky, z jednoho takového v 10. minutě vytěžil šikovný Nusserbayev střelu těsně vedle vzdálenější tyčky. Na druhé straně se neúnavný Walcott prokličkoval k ráně levačkou těsně nad břevno. Albion pokračoval i nadále v diktování tempa duelu a ve 22. minutě po citlivém přiťuknutí Heskeyho bez přípravy placírkou střílel Lampard. Jeho pokus z hranice šestnáctky ovšem srazil mimo branku jeden z hráčů v modrém.

Po necelé půl hodině hry zkoušel Lampard štěstí celkem povedenou ránou z velké dálky, čímž akorát podtrhl neschopnost Angličanů něčím novým statického soupeře zaskočit. V posledních patnácti minutách už si silně monotónní hrou domácí nevytvořili žádnou pořádnou šanci. Našlo by se akorát pár náznaků. Kdo tedy čekal, že v prvním dějství britský gigant zadupe trpaslíka do země a v druhé půli už bude jen zápas dohrávat v exhibičním stylu, musel být zklamán.

Do druhého poločasu nastoupila Anglie s jednou znatelnou změnou. Wright-Phillips přišel na hřiště namísto Barryho s jasným posláním rozhýbat ofenzivní vozbu domácích. První šanci druhé poloviny měli ovšem na svědomí modří. Ve 47. minutě Ostapenko po centru Ibrayeva nedokázal hlavičkovat na Jamese, jenže balon odhlavičkovaný jen do země se odrazil k dobíhajícímu Nusserbayevovi, jenž ho trestuhodně poslal nad. Domácí odpověděli po svém. V 52. minutě zahrával Lampard rohový kop. Míč směřoval do několikačlenné skrumáže, kam se nepochopitelně vydal na průzkum též kazašský brankář Mokin a novopečený kapitán Albionu Rio Ferdinand, který se odpoutal od této tlačenice, snadno hlavou otevřel skóre.

Kazachstán ale obdržená branka nepoložila, ba naopak. Nusserbayev hned vzápětí vyzkoušel nepříjemnou střelou míru Jamesovy pozornosti. Z následného rohu se málem k pořádnému zakončení dostal Ostapenko. Po vstřeleném gólu se jakoby Angličané spokojili s jednogólovým vedením a uchýlili se k poněkud profesorské hře. I to jim ale stačilo k navýšení náskoku. V 65. minutě zahrával zprava standardní situaci opět Frank Lampard a na bližší tyči hledal hlavu Wayna Rooneyho. Ten sice těsně nedoskočil, ovšem jeho strážce Aleksandr Kuchma balon trefil přesně po pravé ruce brankáře Mokina tak, aby nezvládl včas zareagovat a míč lapit – 2:0.

Jenže vytrvalí Kazaši se přeci jen gólu dočkali, a to hned záhy. O dvě minuty později Ashley Cole na vlastní polovině od levé postranní čáry neuvěřitelně centroval na hranici šestnáctky, kde však scházel kdokoliv z jeho spoluhráčů. Na ose hřiště se tak v tu ránu zjevil Kukeyev, který měl dostatek času na zpracování balonu, aby následně bez problémů přesně zakončil.

Jestliže celý první poločas tak nějak Angličané nevěděli jak vyzrát na kompaktně bránící Kazachy, správně se v druhém dějství zaměřili na vzdušnou cestu. Tudy totiž trasa k vítězství vedla. I třetí "kousek" přidali domácí po centrovaném balonu, když v 76. minutě našel Brown zcela nehlídaného Rooneyho vprostřed pokutového území a tomu tentokrát ke gólu nemusel dopomáhat nikdo ze soupeřů. Přesně na vzdálenější tyč zamířil sám.

Koncovku utkání Albion bez větších problémů kontroloval. V 84. minutě se pokoušel hlavičkou na zadní tyči stvrdit vítězství favorita Emile Heskey, ale slabě zacílil přímo do Mokina. Za dvě minuty jeho kolega z útoku už úspěšný byl. Asiaté měli opět značné problémy s odvrácením přímého kopu Beckhama, a když se balon odrazil k Rooneymu, ten chladnokrevně Mokina prostřelil mezi nohami i z poměrně velkého úhlu. Hned vzápětí mohl ještě skórovat Heskey, ale nadýchaný lob Beckhama ze strany do pokutového území netrefil ideálně.

Nicméně Kazaši už definitivně rezignovali na snahu o co nejmilosrdnější porážku a do konce zápasu ještě jednou kapitulovali. V 90. minutě utekl hostující obraně střídající Defoe a hladce překonal Mokina. A když za pár chvilek neuspěl se svým hlavičkovým pokusem Heskey, utržila země Borata Sagdiyeva "jen" pět gólů.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

anglie bude pokracovat ve skvelem vykonu a vyhraje 4:0

Reagovat
smazaný uživatel

Anglie by si mohla zastrilet....muj tip 4:1,3:1

Reagovat
smazaný uživatel

3-0

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Pekna navstevnost

Reagovat
fantomas

Na Kazachstán! U nás by na něj přišla ani ne desetina.

Reagovat
666

Oni nepřišli na Kazachstán, ale anglickou reprezentaci. Tolik lidí by tam přišlo i kdyby hráli z Horní Dolní, ale hlavně že by hrála Anglie. U nás by na Horní Dolní přišlo tak 500 lidí, tedy celá vesnice Horní Dolní, protože s reprezentaci se nehraje každý den.

Anglie 4EVER

Reagovat
smazaný uživatel

Proc ma vlastni clanek zapas Anglie s takovym gigantem jako je Kazachstan?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože ten zápas někdo sledoval a byl ochoten ho napsat

Reagovat
smazaný uživatel

Wayne je B_h

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je dobré

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele