Preview evropské kvalifikace MS 2010 - 11.10.

11.10.2008, 08:46, aktualizováno 11.10.2008, 08:46
Previews
Kvalifikace MS 2010 pokračuje o tomto víkendu dalším hracím dnem. Mezi šlágry tohoto kola určitě patří souboj České republiky v Polsku. V Dortmundu se utkají stříbrní medailisté z mistrovství Evropy Němci se semifinalisty z Ruska. Ukrajina přivítá v šesté skupině Chorvaty. V sedmé Rumuni změří síly s Francií a v osmé Bulhaři přivítají mistry světa z Itálie.
Skupina 1
Maďarsko - Albánie  (sobota 19:45)
První kvalifikační skupina má zatím překvapivého lídra. Tím je Albánie, která se ve svém třetím zápase představí v Maďarsku.

Albánie první dva zápasy sehrála doma, nyní třikrát cestuje ven. Po remíze se Švédskem a jasné výhře nad Maltou jí v tabulce dokonce patří první příčka a tu bude hájit v Maďarsku. Základním kamenem k úspěchu by měl být brankář Arjan Beqaj, kterému se daří jak na mezistátní, tak i na klubové scéně - s kyperskou Famagustou hraje Ligu mistrů a po dvou zápasech má jeho tým čtyři body.

Maďarsko má mladý tým a nezkušenost hráčů se podepsala i pod start do této kvalifikace. Doma nejprve remizovalo s Dánskem, následovala prohra ve Švédsku.

Citelnou ztrátou pro domácí je zranění brankáře Gabora Babose, jehož mezi třemi tyčemi nahradí Marton Fulop. Velkým příslibem je Gergely Rudolf, útočník Debrecenu dal ve dvanácti zápasech za tento klub osm branek a trefil se i v již zmiňovaném reprezentačním zápase ve Švédsku.

Maďaři by jistě rádi napodobili výsledek z roku 1950, jejich výhra 12:0 nad Albánií je ale hodně nepravděpodobná.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.50 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dánsko - Malta  (sobota 20:00)
Jasná záležitost by měla být k vidění v Kodani. V souboji domácího Dánska s trpaslíkem z Malty by cokoliv jiného než výhra severoevropské země bylo velký překvapením.

Dánové začali kvalifikaci skvěle a po dvou venkovních zápasech mají na svém kontě čtyři body. Nejprve remizovali v Maďarsku, o šok se pak postarali v Portugalsku, kde v závěru zápasu otočili výsledek a vyhráli 3:2.

Dánsko by do zápasu mohlo nastoupit v nejsilnější možné sestavě, trenér Martin Olsen čeká jenom na zdravotní stav dvou útočníků - Nicklase Bendtnera a Jona Dahla Tomassona.

Malta zaznamenala několik pozitivních výsledků v přípravě, ze zmínku jistě stojí výhra 7:1 nad Lichtenštejnskem. Jenomže se začátkem kvalifikace se pohoda z kopaček jejích hráčů vytratila. Domácí porážka 0:4 od Portugalska žádnou tragédii neznamenala, prohra 0:3 v Albánií ale zklamáním již byla. Malta nastoupí v prakticky kompletním složení, na hrotu útoku nebude chybět dvacetigólový Michael Mifsud.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.05 - 10.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Švédsko - Portugalsko  (sobota 20:00)
Portugalsko se stále vzpamatovává ze šokující porážky v posledním kvalifikačním vystoupení proti Dánsku. To však bylo bez Cristiana Ronalda, největší hvězdy portugalského týmu. Na půdě Švédska ale Portugalci také nejsou jasnými favority. Spíše se očekává vyrovnaný zápas s dělbou bodů. Třetí kvalifikační zápas ve skupině A začíná v 19:00.

Očekává se také veliký souboj Cristiana Ronalda na straně Portugalska a Zlatana Ibrahimoviče na straně Švédska. Oba jsou totiž kandidáty na vítězství ankety Světový hráč roku. Finalisté Eura 2004 v Portugalsku a semifinalisté mistrovství světa 2006 v Německu Portugalci jsou zatím ve skupině na čtvrtém místě se třemi body za vítězství nad Maltou a domácí porážku s Dánskem. Pouze bod za trojicí Albánie, Dánsko a Švédsko, tyto země mají po čtyřech bodech za výhru a remízu.

"Je nám jasné, že po porážce s Dánskem máme teď situaci ve skupině složitější. Musíme to odčinit a ve Švédsku se pokusit zabodovat," řekl Ronaldo, který se vrací do nároďáku po zranění kotníku. "Nemůžeme si dovolit dále ztrácet body. V kvalifikačním cyklu nám v konečném účtování mohou chybět," dodal Ronaldo, který je stále klíčovým mužem portugalské sestavy.

Portugalci mají mírné problémy se sestavou. Chybět budou Maniche, Deco, Ricardo Carvalho a Simao Sabrosa. Všechny trápí zranění. Situace Švédska není o moc lepší. Chybět bude určitě útočník Henrik Larsson, který se zranil na tréninku. Zranění trápí také Tobiase Linderotha, kterého by měl na hřišti nahradit o dost pomalejší Daniel Andersson. Ten by měl při absenci Henrika Larssona nastoupit jako kapitán. Dále chybí obránci Olof Mellberg, Erik Edman a záložníci Anders Svensson a Christian Wilhelmsson. To už je slušná enkláva zraněných hráčů a pro trenéra Lagerbacka to není nic příjemného. V zápase proti Albánii Lagerback trochu zaexperimentoval, když postavil pět záložníků a tři obránce. Nevyplatilo se mu to, a tak v následujícím utkání proti Maďarsku opět použil rozestavení 4-4-2.
Švédsko - pravděpodobná sestava:
(4-4-2) Andreas Isaksson - Mikael Nilsson, Petter Hansson, Daniel Majstorovic, Fredrik Stoor - Daniel Andersson, Kim Kallstrom, Sebastian Larsson, Samuel Holmen - Johan Elmander, Zlatan Ibrahimovic
Portugalsko - pravděpodobná sestava:
(4-4-2) Quim - Jose Bosingwa, Pepe, Bruno Alves, Paulo Ferreira - Raul Meireles, Fernando Meira, Danny, Nani - Cristiano Ronaldo, Nuno Gomes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.20 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Albánie21103:04
2.Dánsko21103:24
3.Švédsko21102:14
4.Portugalsko21016:33
5.Maďarsko20111:21
6.Malta20020:70
Skupina 2
Švýcarsko - Lotyšsko  (sobota 17:45)
V utkání skupiny 2 je za mírného favorita považováno domácí Švýcarsko, které bude v AFG Areně od 17:45 hostit Lotyšsko.

Švýcarsku se vstup do kvalifikace příliš nepovedl, když po prvních dvou zápasech má na kontě pouze jeden bod. V tomto střetnutí tak potřebuje naplno bodovat. Přitom první utkání s Izraelem vypadalo velmi slibně, Švýcary dělilo od důležitého vítězství pár minut, když Ben Sahar vyrovnal na 2:2. V dalším zápase se už se třemi body jasně počítalo, po devadesáti minutách ale svítil na ukazateli skóre velice překvapivý výsledek, Švýcarsko podlehlo papírovému outsideru Lucembursku 1:2. Tento výsledek šokoval celou fotbalovou Evropu, Švýcaři odcházeli po prohraném zápase ze stadionu se svěšenými hlavami, protože věděli, že takto utkání skončit nemělo. Trenér Hitzfeld naléhal na své svěřence, aby nešťastný zápas vymazali z paměti a zvítězili nad Lotyšskem.

Oba týmy toho o sobě příliš nevědí, narazily na sebe pouze jednou, tehdy se z těsného vítězství 1:0 radovalo Švýcarsko. Lotyšsko v úvodním zápase kvalifikace porazilo Moldavsko na jeho půdě 2:1, poté ale nestačilo na favority skupiny Řeky a prozatím se nachází na třetí příčce.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.80 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lucembursko - Izrael  (sobota 20:15)
Lucembursko v posledním zápase šokovalo, nyní se čeká na to, zda dokáže navázat na výhru ze Švýcarska. Proti budou favorizovaní Izraelci.

I kdyby Lucembursko ve zbývajících zápasech nezískalo ani jeden bod, bude tato kvalifikace pro evropského trpaslíka úspěšná. Hráči již překonali očekávání, výhra ve Švýcarsku byla opravdovou prvotřídní senzací, pod níž se brankami podepsali Jeff Strasser a Alphonse Leweck.

Lucembursko zaznamenalo svou vůbec první výhru v kvalifikacích o postup na mistrovství světa po 36 letech, v kvalifikačním cyklu o postup na šampionát do Německa dokonce nezískalo ani jeden bod.

Izrael dokáže potrápit favority, na postup na nějakou velkou akci ale čeká již hodně dlouho. Dočkat by se mohl nyní, z prvních dvou zápasů získal čtyři body, sedm bodíků po třech duelech by pak byl celkem slušný vklad.

Svěřenci Drora Khastana si jistě nebudou chtít pokazit stoprocentní bilanci s Lucemburskem, které porazili ve všech pěti vzájemných zápasech.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 10.00 - 5.00 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Řecko - Moldavsko  (sobota 20:30)
Svěřenci zkušeného kouče Otto Rehhagela odstartovali svou pouť na mistrovství světa do Jihoafrické republiky výborně, když dokázali dvakrát zvítězit na hřištích soupeře. Nejprve vyhráli na půdě Lucemburska a poté uspěli také v Lotyšsku. Se ziskem šesti bodů a skóre 5:0 tak okupují první pozici jejich kvalifikační skupiny.

Daleko pryč jsou vzpomínky na nepovedený start do bojů o světový šampionát před čtyřmi roky. Tehdy totiž čerství vítězové Eura 2004 podlehli hned na úvod Albánii a neoslnili ani doma proti Turkům, s nimiž se rozešli smírně 0:0. Přesto však zkušený kouč Moldavce v žádném případě nepodceňuje a novinářům sděluje, že na klíčový středeční duel proti Švýcarsku zatím nemyslí. Nejdříve je prý třeba odstranit z cesty houževnaté Moldavce, kteří už jednou Řeky v kvalifikaci notně potrápili. V létě roku 2007 totiž dlouho drželi v Aténách cennou remízu 1:1, ale v poslední minutě o ni přece jen přišli a odjeli tak domů s prázdnou.

Moldavsko nemá rozhodně ambice na postup, ale v každém zápase se chce porvat o výsledek a nedat soupeři nic zadarmo. Jejich výkonnostní vzestup potvrzuje také fakt, že v uplynulém kvalifikačním cyklu na Euro 2008 dokázali hned třikrát vyhrát a připsali si také stejný počet remíz. Obzvláště cenná je remíza s Tureckem 1:1 nebo vysoké vítězství nad Maďarskem 3:0. Většina hráčů současného kádru působí ve východní Evropě. Zřejmě největší hvězdou týmu je útočník Viorel Frunza hrající za ruský Spartak Nalčik. Start do boje o světový šampionát se však Moldavcům příliš nepovedl a po porážkách s Izraelem a Lotyšskem se bez bodu krčí na posledním místě.

Sestava Řeků bude opět velmi silná. Vrátí se do ní navíc také obránce Seitaridis, který vinou zranění úvodní dvě kola zmeškal. Do hry však určitě nezasáhne kapitán Panathinaikosu Karagounis, jenž se zranil v duelu Ligy mistrů proti Interu Milán. Těžké rozhodování však bude mít řecký kouč s obsazením útoku. Má totiž k dispozici hned několik kvalitních útočníků, z nichž čtyři působí v německé Bundeslize (Gekas, Amanatidis, Charisteas, Lyberopoulos), v Celticu momentálně hraje další známý forvard Samaras. Karty jsou tedy před utkáním rozdány jasně. Moldavci nebudou chtít prohrát nějakým vysokým rozdílem, na druhé straně Řekové si budou chtít připsat další tři body do tabulky takovým způsobem, aby neztratili příliš mnoho sil před zápasem se Švýcarskem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.50 - 13.00
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Řecko22005:06
2.Izrael21104:34
3.Lotyšsko21012:33
4.Lucembursko21012:43
5.Švýcarsko20113:41
6.Moldavsko20022:40
Skupina 3
Polsko - Česko  (sobota 20:30)
Druhý výjezd na půdu soupeře, který by po úvodní bezbrankové remíze v Severním Irsku nyní chtěl zakončit cenným triumfem, podstoupí reprezentační tým České republiky. Výběr kouče Petra Rady se v sobotu v kvalifikaci o mistrovství světa představí v Polsku.

Zaváhání na půdě spolufavorita skupiny by mohlo znamenat nepříjemnou komplikaci v cestě na šampionát v JAR v roce 2010.

"Remízu z Polska neberu, bod by byl málo. Čím dříve se od soupeřů odpoutáme, tím lépe pro nás," vyjádřil sebevědomí panující v českém táboře stoper David Rozehnal. "Kdybychom teď získali šest bodů, hodně by nám to pomohlo. Dohnali bychom ztrátu ze Severního Irska," uvedl brankář Petr Čech před říjnovým dvojutkáním.

Po sobotní bitvě v Polsku se čeští hráči představí ve středu v Teplicích proti Slovinsku, které má po dvou zápasech na kontě čtyři body, stejně jako zatím vedoucí Polsko. Jeho hráči chtějí v Chorzowě odčinit remízu se Slovinskem ze zářijového úvodu kvalifikace. Následná polská výhra 2:0 na půdě trpaslíka San Marina ostří kritiky nijak neotupila.

Poláci mohou být rádi, že vůbec k zápasu s Čechy nastoupí. FIFA jim v minulých dnech hrozila vyřazením z kvalifikace kvůli vměšování vlády do fotbalového hnutí. Po nalezení kompromisu od toho ustoupila, takže hráči se mohou soustředit na zápas. "Další ztrátu už doma dopustit nemůžeme," prohlásil kapitán a stoper Michal Žewlakow. Tým je pod tlakem a další nezdar by mohl dokonce otřást pozicí trenéra Leo Beenhakkera. "Češi mají tým, který patří do nejlepší evropské osmičky. Ale to jim nedává záruku, že tady zvítězí. Najdeme způsob, jak na ně," uvedl nizozemský kouč.

Poláci budou vzývat i opakování historie. V sobotu to budou přesně dva roky od chvíle, kdy v Chorzowě v kvalifikaci o evropský šampionát slavně zdolali Portugalsko. Na podporu vyprodaného národního stadionu Slaski (Slezského), kam se vejde téměř 50 tisíc diváků, budou domácí spoléhat i nyní. Ve čtvrtek šla do prodeje poslední tisícovka vstupenek. "Budeme znovu věřit v kouzlo Slaski. Přece jsme za několik měsíců nezapomněli hrát fotbal," reagoval na sílící kritiku záložník Jakub Blasczykowski.

Čeští fotbalistům mají Polákům co oplácet. V živé paměti mají únorový přípravný zápas na Kypru, v němž je Beenhakkerův tým v úvodní půlhodině zaskočil dvěma trefami. Český tým, který tehdy poprvé oficiálně vedl Petr Rada místo nemocného Karla Brücknera, už nezareagoval. Únorovou zkušenost berou reprezentanti jako poučení. "Ukázalo nám to polské přednosti, hlavně rychlý protiútok. My tam spálili spoustu šancí, i penaltu," řekl Libor Sionko, který právě v Polsku před devíti lety debutoval v reprezentaci společně s Janem Polákem. Ten je mimo hru kvůli natrženému svalu.

Utkání bude velkou zkouškou hlavně pro českou zálohu, která nastoupí bez obvyklých opor. S absencí kapitána Tomáše Rosického se tým musel vyrovnávat už během Eura, nyní je na marodce i další tahoun Polák. Oba hráči chyběli mužstvu současně naposledy v srpnu 2005.

Vedle defenzivního záložníka Radoslava Kováče by měli dávat v pětičlenné záloze hře myšlenku David Jarolím s Jaroslavem Plašilem. "Věřím klukům, co máme k dispozici. Zvládnou to," řekl trenér Rada, jenž povede mužstvo ve čtvrtém zápasu a stále čeká na výhru. Zvažuje i rozestavení se dvěma klasickými útočníky, ale spíše se přikloní k variantě s osamoceným hrotem a obrozeným střelcem Barošem. Toho má podporovat druhá vlna ze zálohy. "Musíme být určitě odvážnější než v Severním Irsku," uvedl Rada.

Zatímco Češi mají starosti se zálohou, kouč Beenhakker si stýská, že většina polských hráčů z ideální základní sestavy ve svých klubech vůbec nenastupuje. Týká se to i hlavních opor: náhradníkem je v Arsenalu brankář Fabiański, to samé platí pro stopera Žewlakova či další opory Krzynówka, Lewandowského, Dudku či Smolarka. Tajným trumfem by mohl být útočník Lukasz Sosin z kyperské Famagusty, v jejímž dresu se ukazuje i v Lize mistrů. Čtyřnásobný král střelců kyperské ligy, povolaný do reprezentace po dvou letech, ale bude číhat na šanci asi jen na lavičce. Českou obranu má od začátku strašit kanonýr Wisly Krakow Pavel Brožek.

Utkání začíná v sobotu ve 20:30. Přímý přenos chystá ČT2, hlavním rozhodčím je Němec Wolfgang Stark.
Polsko - pravděpodobná sestava:
Fabiański - Wojtkowiak, Žewlakow, Jop, Krzynówek - Blaszczykowski, Lewandowski, Dudka, Smolarek - Guerreiro - Brožek (Sosin).
Česko - pravděpodobná sestava:
Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Jarolím, Kováč, Plašil, Šírl - Baroš.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 3.15 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
San Marino - Slovensko  (sobota 20:30)
Naši východní sousedé se v sobotu utkají se San Marinem, a tak se v zákulisí hovoří hlavně o výsledku než o tom, kdo vyhraje.

Trenér slovenské reprezentace Vladimír Weiss už také prozradil, že jeho tým bude hrát stylem 4-4-2, ve kterém by měli ofenzívu výrazně podpořit dva ofenzivní krajní obránci. V kádru budou chybět Marek Sappara, který se léčí s virózou a také Marek Hamřík s Jánem Ďuricou, kteří mají na kontě už žluté karty, a tak je slovenský kouč nechce vystavovat nebezpečí.

Weiss také dodal, že San Marino určitě svou kůži lacinou neprodá: "Je naší povinností v sobotu zvítězit. Věřím, že to zvládneme. Máme sice velkou marodku, ale šanci dostanou aspoň jiní a mohou se tak ukázat. Hráči jako Petráš nebo Vittek nedostávají ve svých klubech tolik příležitostí, tady se však mohou ukázat, věřím jim."

"San Marino bude určitě po většinu zápasu bránit, ani za stavu 0:1 nebo 0:2 to moc neotvírají. V posledním zápase jsme jim dávali branky hlavně ze standardních situací, uvidíme, jestli se poučili," dodal slovenský trenér, který u kormidla nahradil Jána Kociana.

Slováci zatím v kvalifikaci jednou zvítězili (2:1 nad S.Irskem) a jednou odešli poraženi (1:2 se Slovinskem). San Marino prohrálo úvodní duel s Polskem, ale jen 0:2.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 23.00 - 8.50 - 1.06
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovinsko - Severní Irsko  (sobota 20:45)
Oba týmy mají ambice na to minimálně se do posledního zápasu prát o postup na světový šampinát, jejich vzájemný zápas proto může hodně napovědět. V souboji Slovinska se Severním Irskem budou favority domácí.

Slovinci začali kvalifikaci velmi dobře a po dvou zápasech mají na svém kontě čtyři body. Nejprve si odvezli překvapivou remízu z Polska, v domácím prostředí pak porazili Slovensko a jenom tak potvrdili, že by se po dlouhých letech opět rádi podívali na nějaký velký turnaj.

Velkou hvězdou domácího výběru je Milivoje Novakovič, právě on dvěma góly sestřelil Slováky. Trenér Matjaz Kek do týmu nakonec povolal i Aleksandera Radosavjeviče a Aleše Mejace, důvodem bylo zranění Antona Žlogara.

Severní Irové prohráli na Slovensku, v domácím zápase s Českou republikou pak získali bod za bezbrankovou remízu. Zápas byl vyrovnaný a obě strany mohly vyhrát, ani jeden z hráčů ale nedokázal poslat míč do sítě.

Severnímu Irsku se povedl start do poslední kvalifikace o postup na ME 2008 a dlouho bojovalo o postup, nakonec všem nestačilo na Španělsko a Švédsko. Trenér Nigel Worthington nemohl povolat zraněné Sammyho Clinigana, Stephena Craigana, Michaela Duffa a Chrise Brunta, pozvánku tak dostal i osmnáctiletý Ryan McGivern. Viróza by o start neměla připravit Johnyho Evanse, chřipku pak vyléčil brankář Maik Taylor. Do sestavy se oproti poslednímu zápasu vrací Kyle Lafferty a Steve Davis.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.20 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Polsko21103:14
2.Slovinsko21103:24
3.Slovensko21013:33
4.Česko10100:01
5.Severní Irsko20111:21
6.San Marino10010:20
Skupina 4
Finsko - Ázerbájdžán  (sobota 16:00)
Reprezentanti Finska vstoupili správnou nohou do tohoto kvalifikačního cyklu, když na svém národním stadionu v Helsinkách dokázali uhrát s Německem cennou remízu 3:3. Seveřané dokonce dlouho sahali také po plném bodovém zisku, ale Němcům se zásluhou Miroslava Kloseho povedlo vždy srovnat a nakonec dovést toto střetnutí do remízového konce.

Finové už v předchozích letech ukazovali, že umí potrápit i největší favority, ale také nezvládnout utkání s jasnými outsidery. Odbourat tento nedostatek by měl nový trenér Stuart Baxter. Ten má nyní k dispozici tým plný mladých talentovaných hráčů, kteří momentálně působí v nejlepších evropských ligách, jako například v Bundeslize či Premier League. Počítat však může také se zkušeným, sedmatřicetiletým veteránem Jari Litmanenem. Největšími hvězdami týmu jsou obránci Sami Hyypiä a Petri Pasanen, na nichž staví tato severská země svoji defenzivu.

Ve skupině s Německem, Ruskem a Walesem to však nebudou mít Finové vůbec jednoduché. Mají sice kádr, který je lepší než v předchozích letech, ale na postup to stále příliš nevypadá. Odborníci tipují, že první pozici v této skupině obsadí finalisté posledního Eura Němci a druhou semifinalisté z Ruska. Přesto však může mladý tým překvapit. V každém případě ale musí porazit Ázerbájdžán, který patří mezi největší outsidery celé kvalifikace. Pokud se totiž chtějí Finové ucházet o ty nejvyšší příčky, musí tyto soupeře bezpodmínečně porážet. Dodejme ještě, že Ázerbájdžán na úvod kvalifikace podlehl Walesu na jeho půdě 0:1 a v domácím střetnutí proti Lichtenštejnsku uhrál bod za bezbrankovou remízu. Ze čtyř doposud odehraných vzájemných utkání se z výhry třikrát radovali Suomi, jejich soupeř okusil pocit vítězství pouze jednou.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.50 - 12.00
více informací
Wales - Lichtenštejnsko  (sobota 18:30)
Svěřenci trenéra Johna Toshacka vstoupili do kvalifikace velmi statečně, i když postup z velmi těžké skupiny je ještě na míle vzdálený. Pro Wales je velká škoda neudržení nerozhodného výsledku v Rusku. Nicméně dobrý výkon proti semifinalistům ME naznačil, jakým směrem by se jejich kroky měly ubírat.

V třetím zápase proti nim stojí trpaslík světového fotbalu z Lichtenštejnska, kterého by měl ostrovní výběr snadno přehrát. Avšak zázraky se dějí, důkazem je šokující porážka Švýcarska s Lucemburskem. Hosté získali už jeden bodík za bezbrankovou remízu s Ázerbajdžánem a jejich úkolem je co nejvíce potrápit favority. To se sice nepovedlo hned v prvním střetnutí s německým gigantem, ale ne že by se domácí porážka 0:6 nečekala. Wales se zasekl v úvodním mači s Ázerbajdžánem, kdy vyhrál pouze 1:0, klání v Moskvě už bylo o hodně lepší.

Oba protivníci se naposledy potkaly přesně před dvěma lety na Millennium Stadium, tehdy domácí dominovali 4:0. Na ragbyovém stánku, kde se konalo též finále MS v Rugby v roce 1999, bude své miláčky podporovat až 18 000 diváků. Škoda jen, že se nemůže kulisa rozšířit až na 75 tisíc fanoušků jako při zápase méně slavnějšího sportu.

John Toshack je známý tím, že většinou využívá mladé hráče, z jednadvacítky používá osmičku vyvolených - Wayne Hennessey, Gareth Bale, Chris Gunter, Lewin Nyatanga, Joe Ledley, David Edwards, Ched Evans a Sam Vokes jsou pravidelně do seniorského kádru povoláváni. Do branky se místo mladíka Hennesseye zřejmě postaví strážce nováčka Hul City Boaz Myhill. "Jsem rád, že tu jsem, hlavní slovo ale bude patřit trenérovi," dodává skromně gólman. Trenér Toshack upozorňuje především na důležitost celého dlouhodobého procesu: "Jsme ve velmi těžké skupině, ale každý, kdo nám fandí, musí věřit, že se kvalifikujeme. Pracujeme tvrdě, pokusíme se atakovat po případném vítězství čelo tabulky."

Do sestavy se vrací po zranění útočník West Hamu a kapitán národního výběru Craig Bellamy. Naopak kvůli zranění schází útočné duo Freddy Eastwood (problém s kolenem a ktoníkem) a Rob Earnshaw (svalové problémy). Švýcarský kouč hostujícího výběru Hans-Peter Zaugg postrádá v obraně Martina Telsera a Christopha Rittera, mimo je též Daniel Haslee. Hru ovšem bude řídit útočník a nejlepší střelec v historii Mario Frick, jako obvykle oblékne pásku s kapitánským céčkem.
Wales - pravděpodobná sestava:
Myhill – Gunter, Williams, Collins, Bale – Davies, Fletcher, Robinson, Koumas – Bellamy, Vokes.
Lichtenštejnsko - pravděpodobná sestava:
Jehle - Buechel, D'Elia, Stocklasa, Ritzberger- Fischer, Polverino, Gerster, Burgmeier - Frick, Christen.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.12 - 7.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Německo - Rusko  (sobota 20:45)
Nejvíce pozornosti se bude ubírat do Dortmundu, kde se střetnou finalista se semifinalistou letošního evropského šampionátu a zároveň dva největší favorité čtvrté kvalifkační skupiny – Německo s Ruskem.

Němci ve svých úvodních dvou vystoupeních určitě neoslnili, zároveň ale též úplně nezklamali. Po drtivé výhře 6:0 v Lichnštejnsku dokázali zásluhou Kloseho hattricku vybojovat bod za remízu 3:3 na půdě Finska. S třemi inkasovanými góly rozhodně nemohl být spokojen Joachim Löw, který své svěřence napádá ke stoprocentní koncentrovanosti. "Až budou hráči v Dortmundu vcházet na stadion, nesmějí už vědět, za který klub hrají a jaké auto řídí," uvedl německý kouč.

Oproti prvnímu dvojzápasu se ale do sestavy vrací vítězné elementy - motory záložní řady Michael Ballack a Torsten Frings, a zřejmě také obránci Mertesacker s Friedrichem. "Věřím, že souboje s Ruskem a Walesem úspěšně zvládneme. A úspěšně znamená samozřejmě dvě výhry," nechal se slyšet posledně jmenovaný. Jedinou personální starostí našich západních sousedů tak je brankářský post, jednička mezi třemi tyčemi Robert Enke si totiž zlomila zápěstí a bude mimo hru do konce kalendářního roku, což znamená šanci pro debutanta Reného Adlera.

"Jogi" Löw moc dobře ví, že jeho tým nečeká nic snadného. "Rychlí, dynamičtí a technicky sílní," znějí slova, která Löw k popisu hráčů ruského týmu bez váhání použil. Chválu soupeře však lze slyšet i z úst Rusů, konkrétně například Andreye Arshavina, který připomíná soupeřovu bilanci devíti branek ve dvou utkáních. "Nejnebezpečnější jsou Němci v útoku. A tým, ve kterém hraje Michael Ballack, je nebezpečný sám o sobě," myslí si 27letý útočník.

Jeho tým je na rozdíl od Němců zatím stoprocentní, v dosud jediném kvalifikačním utkání doma porazil 2:1 Wales. Celek vedený mágem mezi kouči Gussem Hiddinkem však má i přes svoji nespornou kvalitu pro tento zápas skromný cíl. "Uhrát bod v Německu, navíc na takovém stadionu, jako je v Dortmundu, by byl úspěch," prohlásil nizozemský kouč Rusů, který ale v zápětí šibalsky dodal: "Možná ale budeme schopni uhrát víc."

Hiddink musí ve svých plánech oželet záložníka Dimitrije Torbinského zápolícího s poraněnou kyčlí, obránce Denise Kolodina a také útočníka Romana Pavljučenka, oba shodně trápí vazy v kotníku. Ve start naopak může doufat teprve 18letý talentovaný záložník Alan Dzagoev, který zřejmě jako žolík na lavičce bude čekat na svůj debut v národním týmu. "Sleduji ho již dlouho," poznamenal k Dzagoevovi Hiddink, který pochopitelně věnoval pozornost také soupeřovu týmu. "Němce jsme si podrobně analyzovali. Víme, že hrají velmi koncentrovaně a dokáží dát gól i v posledních sekundách. Němci se nevzdávají," zakončil trenér Rusů.
Německo - pravděpodobná sestava:
Adler - A. Friedrich, Mertesacker, Westermann, Lahm - Frings, Ballack - Schweinsteiger, Trochowski - Klose, Podolski
Rusko - pravděpodobná sestava:
Akinfeev - Anyukov, Ignashevich, V. Berezutskiy, Zhirkov - Zyryanov, Semak, Semshov - Saenko, Arshavin - Pogrebnyak
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.50 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo21109:34
2.Rusko11002:13
3.Wales21012:23
4.Finsko10103:31
5.Ázerbájdžán20110:11
6.Lichtenštejnsko20110:61
Skupina 5
Turecko - Bosna a Hercegovina  (sobota 20:00)
Bosňané mají za sebou dva rozdílné zápasy. První prohráli ve Španělsku a v druhém rozstříleli Estonsko. Mnohými jsou považováni za černého koně této skupiny. Takovou pověst však musí potvrdit na hřišti a pokud se chtějí zaobírat vážně postupem, neměli by v Istanbulu prohrát.

Turci po úspěchu na Euru budou chtít předvést svoje umění i na světové vrcholné scéně. Ačkoliv trenéra Terima trápí několik zraněných hráčů a šanci tak dostanou někteří fotbalisté ze širšího kádru, na ambicích Turků se nic nemění. Po ztrátě s Belgií se budou chtít dalšího zaváhání vyvarovat a přidat druhé vítězství k tomu z prvního kola, kdy uspěli na půdě Arménie.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.42 - 4.25 - 6.20
více informací
Estonsko - Španělsko  (sobota 20:45)
Mistři Evropy ze Španělska vstoupili i do kvalifikace o mistrovství světa ve skvělé formě a po dvou zápasech jsou na čele skupiny. Tentokrát mají za úkol porazit v Tallinnu Estonsko.

Španělsko vstoupilo do kvalifikace bezchybně a po výhře 1:0 nad Bosnou a Hercegovinou si i v minulém hracím dni poradili svěřenci Vicente Del Bosqueho s Arménií v poměru 4:0. Ovšem kvůli zranění vypadl z týmu Diego Capel, na jeho místo byl povolán Albert Riera z Liverpoolu. Riera nastupoval za Španělsko již před mistrovstvím Evropy, do Rakouska a Švýcarska se ale nepodíval. Nyní má tedy šanci ukázat, že schopnosti pro reprezentování Španělska má.

"Zlobím se, že jsem zmeškal Euro 2008, byl jsem totiž přesvědčený, že můžeme dosáhnout dobrého výsledku, ale není dobré se litovat a hledět na minulost. Musím se zaměřit na současnost a další zápas," řekl Riera. Po povolání Riery už má Španělsko v sestavě pět hráčů Liverpoolu, Pepeho Reinu, Alvara Arbelou, Xabiho Alonsa a Fernanda Torrese. Vedle Torrese by se měl do útoku postavit David Villa a záloha pravděpodobně nastoupí ve složení Xavi, Andres Iniesta, Xabi Alonso a Santi Cazorla.

Estonsko se hned ve druhém zápase kvalifikace neukázalo v dobrém světle, Bosně a Hercegovině totiž podlehlo jednoznačně 0:7, za což byl celý tým kritizován. Navíc nejistý je start opory týmu, útočníka Andrese Opera.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 13.00 - 6.50 - 1.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Belgie - Arménie  (sobota 20:45)
Belgičané jsou spolu se Španělskem a Tureckem považováni za favorita skupiny. Úvodní dva zápasy se Rudým ďáblům poměrně vydařily. Po těžce vydřeném vítězství nad Estonskem přišel první dílčí úspěch, v Turecku se Belgičanům podařilo vybojovat bod.

Naposledy se Belgie představila na závěrečném turnaji v roce 2002, když předtím v baráži vyřadila český národní tým. Pokud reprezentanti kdysi velmi úspěšné země chtějí na slavné předchůdce navázat, musí si s Arménií bezpodmínečně poradit.

Arménským fotbalistům se naopak vstup do kvalifikace příliš nepovedl. Mladý tým, který se údajně buduje pro kvalifikaci MS za čtyři roky, kdy má podle plánů svazu bojovat o postup, prohrál nejprve doma s Tureckem 0:2 a ve druhém zápase si vysloužil čtyřbrankový příděl ve Španělsku. Arménům zatím skutečná fotbalová kvalita chybí, a tak se předpokládá, že nebezpeční budou spíš na domácím půdě pod Kavkazem, než na hřištích soupeřů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.50 - 12.00
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko22005:06
2.Turecko21103:14
3.Belgie21104:34
4.Bosna a Hercegovina21017:13
5.Arménie20020:60
6.Estonsko20022:100
Skupina 6
Anglie - Kazachstán  (sobota 18:15)
Jestli si někdo myslí, že dosud neporažená reprezentace Albionu je skutečně tak suverénní, jak se na první pohled zdá, je na omylu. Herní jistota Angličanům stále chybí, teď se jim navíc postaví ambiciózní Kazaši.

Britskou fotbalovou velmoc skutečně v sobotu nečeká žádný med. Fabio Capello před nelehkým kvalifikačním střetnutím řeší hned několik dilemat, zejména bylo omílané téma koho postavit do středu záložní linie. Je totiž nad slunce jasné, že Lampard s Gerrardem vedle sebe prostě nastupovat nemohou. K tomu italského stratéga na lavičce reprezentace Albionu trápí absence zkušeného stopera a kapitána mužstva v jedné osobě, Johna Terryho. Toho nakonec bolest zad po intensivních léčebných procedurách do hry nepustí.

Capellovi se snažil radit kdekdo. Na BBC probíhaly jako obvykle sáhodlouhé diskuze, které rozebíraly současnou situaci anglického výběru. S radami přispěchal též věhlasný britský hlasatel a někdejší výkonný ředitel Football Association David Davies, z jeho slov však nejvýrazněji zněla spíše negativa. Zkušený harcovník se překvapivě pozastavil například i nad zdánlivou maličkostí, a to absencí nácviků pokutových kopů.

Přesto nemusejí na Ostrovech vidět věci až tak černě, to ani náhodou. Vždyť naposledy Angličané zásluhou Walcottova hattricku smetli talentovaný celek Chorvatska. Krom toho netratili ani předtím v souboji s trpaslíkem z Andorry. Šest bodů tak mají v kapse a prozatím vévodí kvalifikační tabulce. Kdežto nefotbalový stát z Asie, který má za sebou již tři zápasy, zvítězil jen jedinkrát, a to nebylo nic výjimečného. Hned na úvod kvalifikačního cyklu si totiž Kazaši poradili s Andorrou v poměru 3:0. Pak už přišly porážky od Chorvatska a Ukrajiny, přičemž Kazaši pokaždé inkasovali hned třikrát.

Na Angličany si ovšem mužstvo Kazachstánu brousí zuby více než na kohokoliv jiného. Ještě dodnes totiž obyvatelům devátého největšího státu světa leží v žaludku fiktivní postava Borata Sagdiyeva, produktu britské kinematografie. Za slibovanou revanší se však v sobotu Kazaši vydají již bez holandského kouče Arna Pijperse, jenž byl nucen opustit svou funkci po dvou neúspěších v řadě. Nahradil ho Bernd Storck coby dočasný záskok, původním povoláním kormidelník celku FC Almaty a zároveň také kazašské jedenadvacítky.

Mnoho změn napáchal v nominaci Fabio Capello, aby vnesl do hry svého týmu čerstvý vánek. Šlo ovšem zpravidla o zásahy nečekané, které leckoho zaskočily. Maximálně na Playstationu si duel s Kazachstánem zahrají Michael Owen, David Bentley či duo z Aston Villy Young-Agbonlahor. To Shaun Wright-Phillips se opět vrací do pohotovosti. Kapitánem bude tuto sobotu namísto zraněného Terryho Rio Ferdinand a o místo po jeho boku se popere trio Lescott, Upson a Brown.

V řadách hostujícího celku si dejte pozor na Sergeje Ostapenka, tahouna Kazachů v klání s Andorrou a zatím nejsvětlejší bod sestavy. Utkání má výkop na programu v 18.15 CET jako tradičně na zrekonstruovaném stánku ve Wembley.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.05 - 9.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Ukrajina - Chorvatsko  (sobota 19:00)
Chorvaté sice v minulém zápase kvalifikace podlehli Anglii doma 1:4, nic jiného než vítězství ale proti Ukrajině nečekají. Ovšem Ukrajina není nikterak lehký soupeř, o čemž se přesvědčilo Bělorusko i Kazachstán.

Chorvatům se sice první zápas kvalifikace vydařil a po výhře 3:0 nad Kazachstánem si tým kouče Slavena Biliče věřil i na Anglii, kterou dokázal pokořit v kvalifikaci na mistrovství Evropy. Ale zápas před vlastními fanoušky se hráčům nepodařil a zaslouženě prohráli 1:4. Po 36 zápasech Chorvaté na vlastním hřišti okusili hořkost porážky. "V Charkově nemůžeme zaváhat, ačkoli kdybychom získali bod, nešťastní by jsme nebyli. Od začátku chceme hru ovládat a je možné, že přijdeme v odlišném rozestavení i s novými hráči," řekl kouč Chorvatů Slaven Bilič.

Na rozdíl od Chorvatů, Ukrajina ještě v kvalifikaci nezaváhala, i když první těžký zápas ji čeká až v sobotu. Zápasy s Běloruskem i Kazachstánem byly jen zkouškou, všichni už ale očekávají, jak dopadne důležitý zápas s partou kouče Biliče. Ukrajina si s Kazachstánem poradila a uštědřila mu porážku 3:0, momentálně se tak nachází se šesti body na první příčce skupiny. Celá Ukrajina se nemůže dočkat, jak se předvedou útočníci Andrej Ševčenko a Andrej Voronin, kteří v minulé sezóně jen vysedávali na lavičce, nyní už ale jejich forma roste v nových klubech.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.10 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie22006:16
2.Ukrajina22004:16
3.Bělorusko21013:23
4.Chorvatsko21014:43
5.Kazachstán31024:63
6.Andorra30031:80
Skupina 7
Faerské ostrovy - Rakousko  (sobota 17:00)
Favorizovaní Rakušané s českým trenérem Karlem Brücknerem budou chtít určitě splnit svou povinnost a přivést z Faerských ostrovů tři body, což by zase nemusel být až tak snadný úkol.

Domácí fotbalisty už samozřejmě všichni odepsali a mělo by jim patřit spodní patro tabulky, ve fotbale je však možné všechno. Musíme také přiznat, že jak v Srbsku, tak doma s Rumunskem nesehráli Faeřané zápasy, ve kterých by byli jasně horší.

Na domácím stadionu budou navíc úporně bránit a snažit se Rakousku znepříjemňovat život, což umí velice dobře. I Italové si vyzkoušeli, jaké to je nastoupit v Torshávnu, kde vyhráli jen 2:1 a s velkým štěstím navíc.

Rakousko si však chce připsat další body v boji o postup. V prvním zápase přehráli naši jižní sousedé Francii, což jen tak někdo nečekal, ale ve druhém zápase klopýtli proti zatím suverénní Litvě.

Zatím je Karel Brückner se svým týmem spokojen, uvidíme, zda-li bude zastávat tento názor i po sobotním utkání. Dopředu je však jasné, že to budou právě hosté, kteří budou udávat tempo hry a pokud tento zápas nepodcení, měli by si z Torshávnu odvézt tři body.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 10.00 - 6.00 - 1.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rumunsko - Francie  (sobota 19:15)
Šlágrem kola sedmé kvalifikační skupiny bude bezesporu duel Rumunska s Francií. Oba celky totiž nezačaly svoji cestu za postupem vůbec dobře a další porážka by už mohla znamenat pohromu. Dá se také očekávat, že trenér poraženého celku se může s místem reprezentačního kouče rozloučit.

Tyto celky se naposledy utkaly ve skupině Eura 2008 a jejich vzájemný duel k ozdobám tohoto turnaje rozhodně nepatřil. Rumuni byli šťastní za zisk bodu, zatímco trápící se Francie nemohl nalézt na jejich pečlivou obranu recept. K vidění bylo minimum šancí na obou stranách a v nadsázce můžeme říci, že horší už to v sobotu být ani nemůže.

Domácí měli mizerný začátek kvalifikace. V Bukurešti totiž hned na úvod vysoko podlehli Litvě 0:3 a hlavního kouče trápil nejen výsledek, ale také předvedená hra. Ještě hůře však mohlo Rumunům být o pár dní později. Na půdě Faerských ostrovů se nemohli dlouho prosadit a paradoxně je povzbudila až červená karta jejich hráče Ghioney, po níž vsítil rozhodující gól utkání Razvan Cocis.

Je možné, že tento zápas vrátí Rumunům ztracený impuls, ale všichni vědí, že proti Francii to bude velmi těžké. Ta totiž už bude moci počítat s uzdravenými marody Patrickem Vieirou a Franckem Ribérym. Do zápasu však jistě nenastoupí Samir Nasri, který ještě stále není po zranění ve zcela optimální formě. Místo Williama Gallase, jehož trápí problémy s kotníkem, byl do nominace dodatečně přidán Jean-Alain Boumsong. Přes všechny potíže si však stojí reprezentanti země galského kohouta lépe než jejich sobotní protivník. Po porážce 1:3 v Rakousku přišla výhra nad Srbskem 2:1, která alespoň trochu uklidnila rozruch okolo národního mužstva.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.20 - 2.15
více informací
Srbsko - Litva  (sobota 20:15)
Litva zatím vstoupila do kvalifikace skvěle a tak se čeká, že by mohla potrápit i domácí Srby, kteří budou v tomto utkání určitě papírovými favority.

Když se podíváme na srbskou nominaci, vypadá to, že trenér Rade Antič vybral to nejsilnější mužstvo, jaké má momentálně k dispozici. Jeho úkolem bude vyhrát tento velice důležitý kvalifikační duel.

Domácí fotbalisté začali kvalifikaci s přehledem, když porazili Faerské ostrovy, poté však prohráli v Paříži s domácí Francií. Nyní je čekají nevyzpytatelní Litevci. "Za vše mluví výsledky, výhra Litvy v Rumunsku (3:0) byla překvapením pro každého. Ale všichni, kdo rozumí fotbalu ví, co se může stát a navíc musíme uznat, že obě jejich vítězství byla zasloužená," řekl na tiskové konferenci Antič.

"Litva má skvělou výchozí pozici, ani u nás nebude favoritem, ale přijede s velkým sebevědomím. Dokáží vstřelil branku už z prakticky ztraceného míče," dodal Antič. Srbové sází také hodně na domácí prostředí, kde jim fanoušci dokáží vytvořit bouřlivou atmosféru.

Po losu této skupiny si každý myslel, že to bude boj Francie, Rumunska, Rakouska a Srbsko o dvě postupová místa. Nikdo však nepočítal s tím, že do úvodních bojů vstoupí tak skvěle pobaltský tým.

Tým Joseho Couceira překvapil už v prvním zápase v Rumunsku, kde vyhrál díky brankám Stankeviciuse, Mikoliunase a Kalonase 3:0. Poté přijelo ambiciózní Rakousko, které si také odvezlo prohru 0:2, a Litevci tak mají kvalifikaci skvěle rozehranou.

Domácí trenér si také nedělá hlavu z toho, že Litevci ve fotbale nemají výraznější úspěch: "I když Litevcům chybí výraznější fotbalová historie, je to národ, který touží po vítězství. Stačí se podívat např. na basketbal. Když moji hráči dodrží určenou taktiku, mají také velkou šanci na úspěch. Všichni tady ví, že musí tvrdě bojovat, doplňovat se navzájem a to je pro soupeře hrozně těžké."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.75 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Litva22005:06
2.Srbsko21013:23
3.Rakousko21013:33
4.Francie21013:43
5.Rumunsko21011:33
6.Faerské ostrovy20020:30
Skupina 8
Gruzie - Kypr  (sobota 18:30)
Ve velice nevyzpytatelném a důležitým utkání pro oba celky bude velmi záležet na tom, které z mužstev bude koncentrovanější a ukáže větší hlad po vítězství.

Gruzie dostala povolení od FIFA, že nadcházející dva duely může odehrát na domácí půdě v Tbilisi. Domácí výběr zatím do kvalifikačních bojů nevstoupil úplně ideálně, když prohrál s Itálií a Irskem.

Hector Cuper má hodně práce, aby své svěřence nabudil do zápasu s Kyprem, který bude hodně důležitý. Sebevědomí bude domácím fotbalistům také chybět, po prohře v Udine s Italy to vypadalo hodně špatně, jelikož se špatným výsledkem souvisela i velmi špatná hra.

Kypřané jsou zatím také na dně tabulky, stejně jako domácí výběr prohráli s Italy. Kouč Anastasiades Angelos byl nešťastný po zápase se světovými šampióny. Celou dobu s nimi totiž jeho tým držel krok, ale nedokázal zvrátit zápas na svou stranu a v poslední minutě inkasoval.

Sobotní zápas bude tedy velmi důležitý pro oba výběry do dalších bojů. Gruzie narazila na Kypr ve své historii zatím třikrát. Dvakrát však odešla poražena a vyhrála jen jeden zápas.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.25 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bulharsko - Itálie  (sobota 20:15)
Jedním ze šlágrů sobotního programu evropské kvalifikace bude duel Bulharska s Itálií. Úřadující mistři světa mají na svém kontě zatím plný počet bodů a další tři hodlají přidat v Sofii.

Marcello Lippi se v létě vrátil do své bývalé funkce a z další spolupráce s hrdiny z Německa měl radost, i když ono jich zase tolik není. V nminaci na Bulharsko je 22 hráčů, titulem mistr světa se ale může pyšnit jenom osm z nich. Mohou za to především zdravotní problémy. Zranění nepustí na hřiště Gianluigiho Buffona a Maura Camoranesiho, nominován nebyl Alessandro Del Piero, místo něhož dostane šanci Giuseppe Rossi.

"Je to důležitý hráč. Přesně ví, kdy má co udělat," pochválil Rossiho Lippi. Útočník Villarrealu zřejmě nastoupí v základní sestavě, jisté místo by měl mít i Antonio Di Natale. Otázkou zůstává, zda se jako třetí v útoku objeví Luca Toni, nebo v dobré formě hrající Alberto Gilardino.

"Bulharsko a Černá Hora si zaslouží respekt, ale nebojíme se," řekl Dále Lippi, od něhož dostali pozvánku i nováčci Simone Pepe, Christian Maggio a Fabiano Santacroce.

Bulharsko začalo kvalifikaci remízou v Černé Hoře, nyní hodlá svůj dosavadní bodový počet několikanásobně rozšířit. "Bylo by pěkné, kdybychom v následujících zápasech proti Itálii a Gruzii získali čtyři body," říká trenér Plamen Markov.

Domácímu trenérovi budou chybět zraněný Valerij Božinov a Igor Tomašič, který ukončil reprezentační kariéru. Karetní trest nepustí na hřiště Stanislava Angelova, parťákem Dimitara Berbatova v útoku by měl být uzdravený Martin Petrov.
Bulharsko - pravděpodobná sestava:
Dimitar Ivankov - Zhivko Milanov, Alexandar Tunchev, Valentin Iliev, Lucio Vagner - Stilian Petrov, Chavdar Yankov, Velizar Dimitrov, Zdravko Lazarov - Martin Petrov, Dimitar Berbatov.
Itálie - pravděpodobná sestava:
Marco Amelia - Gianluca Zambrotta, Fabio Cannavaro, Giorgio Chiellini, Andrea Dossena - Gennaro Gattuso, Daniele De Rossi, Simone Perrotta - Giuseppe Rossi, Alberto Gilardino, Antonio Di Natale.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.70 - 3.15 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie22004:16
2.Irsko21102:14
3.Černá Hora20202:22
4.Bulharsko10102:21
5.Kypr10011:20
6.Gruzie20021:40
Skupina 9
Skotsko - Norsko  (sobota 16:00)
Velmi důležitý souboj o nadcházející mistrovství světa bude k vidění v Glasgow na Hampden Parku, kde domácí Skotové přivítají Norsko.

Skotsko hostí v dalším zápase kvalifikační skupiny 9 na Hampden Parku Norsko. Burleyho svěřenci nasbírali za úvodní dvě utkání tři body, zatímco Norové mají na svém kontě pouze jeden bod, stále však mají zápas k dobru.

Záložník Celticu a národního týmu Barry Robson upozorňuje, že Norové budou velmi těžkým soupeřem a Skotům zadarmo nic nedarují. "Norsko je tak trochu i fotbalovým národem a někteří jejich hráči jsou skutečně dobří. Pro oba týmy to bude velmi důležitý zápas, oni si potřebují udržet kontakt s čelem skupiny, my výhru též potřebujeme. Myslím, že obě mužstva se v zápase budou prezentovat velmi aktivním výkonem, případný zisk tří bodů by byl velmi cenný, proto se schyluje ke zvláštnímu zápasu," upozornil bývalý hráč Dundee United.

Podle Robsona je nálada ve skotském táboře skvělá, navzdory absencím několika klíčových hráčů, jako jsou Kenny Miller, Kevin Thomson nebo Kris Commons. "Nezáleží na tom, zda jde o klubový zápas nebo reprezentační duel, vždy potřebujete mít dostatek zdravých hráčů. My ale pro následující střetnutí máme dobrý tým se skvělým týmových duchem. Jsme ale samozřejmě zklamáni z absence Kennyho Millera a dalších hráčů. V současnosti potřebujeme každého hráče," vysvětlil Robson.

Kromě již zmíněných hráčů se v sestavě neobjeví ani Stephen McManus, jenž v posledním utkání při absenci Barryho Fergusona navlékl kapitánskou pásku, tu si navlékne středopolař Manchesteru United Steven Fletcher.

Norsko minulý měsíc odehrálo pouze jedno kvalifikační utkání, ve kterém remizovalo s Islandem 2:2 a nachází se s jedním bodem na čtvrtém místě tabulky. Nyní určitě nebude chtít tým Åge Hareideho zopakovat výsledek z posledního setkání se Skotskem, ze kterého si odnesl porážku 1:2. V sestavě Norska by se mohla objevit největší hvězda týmu John Carew z Aston Villy, jenž se pomalu zotavuje ze zranění krku. Velké otazníky visí nad startem Steffena Iversena, Thorsteina Helstada, Toma Hogliho a Bjorna Helgeho Riiseho. Zcela jistě se ale bude muset Hareide obejít bez Mohammeda Abdellaoueho, Martina Andresena, Pera Ciljana Skjelbreda a Vladimira Demidova.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.20 - 3.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Nizozemsko - Island  (sobota 20:45)
V sobotu ve 20:45 na stadionu v Rotterdamu proběhne kvalifikační souboj mezi domácím Holandskem a outsidery z Islandu. Domácí zatím odehráli jediný zápas, který pro ně skončil vítězstvím 2:1 v Makedonii. Naproti tomu Island má za sebou dvě střetnutí, ale pouze jeden získaný bod za remízu v Norsku a prohru doma se Skotskem.

Holanďany trápí celkem početná marodka, a tak nebude mít trenér Bert van Marwijk rozhodně lehkou situaci. Mimo hru jsou kvůli zranění Maarten Stekelenburg, John Heitinga, Khalid Boulahrouz, Arjen Robben, Robin van Persie a Jan Venegoor of Hesselink. V bráně tedy určitě nastoupí Edwin Van Der Sar. Na pravém beku se místo Heitingy objeví Dirk Marcellis a na místě levého záložníka se místo Robbena nejspíše objeví Ryan Babbel. V útoku by se měl při absenci Van Persieho v základu objevit Dirk Kuyt. Záložník Realu Madrid Wesley Sneijder a záložník Schalke Orlando Engelaar chyběli v posledním reprezentačním utkání kvůli zranění. Nyní jsou už trenérovi Van Marwijkovi k dispozici.

Trenéra Islandu Olafura Johannessona trápí výhradně pouze absence gólmana Kjartana Starlusona, kterého by měl nahradit Arni Arason. Island nejspíše bude hrát velmi defenzivním stylem ve formaci 5-3-2 a bude spoléhat na protiútoky.

Jasným favoritem utkání je domácí Nizozemsko, které oplývá velmi vysokou kvalitou kádru. Island bude spíše spoléhat, že zápas zvládne po psychické stránce a bude se snažit překvapit. Zisk bodů se rozhodně od Islandu neočekává, a tak mohou svěřenci trenéra Johannessona hrát v klidu.
Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
(4-5-1) Van der Sar - Ooijer, Marcellis, Mathijsen, Van Bronckhorst - De Jong, Van Bommel, Kuyt, Van der Vaart, Babel - Huntelaar
Island - pravděpodobná sestava:
(5-3-2) Arason - Steinsson, Eirikson, K.Sigurdsson, Hreidarsson, Savarsson - Hallfredsson, A. Gunnarsson, S. Gislason - Gudjohnson, Helguson
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.12 - 7.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko11002:13
2.Skotsko21012:23
Makedonie21012:23
4.Norsko10102:21
5.Island20113:41

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (66)

Přidat komentář
smazaný uživatel

češi dostanou 3:0 maximalně 3:1 ale dostanou výprask a jedou dom je to jasný už jsou na to moc slabý

Reagovat
smazaný uživatel

ten clanok na zapas CR mohol byt este dlhsi trapas...jasny slager je Nemecko - Rusko vy tatari

Reagovat
PJ

Tak si bez na nemeckej server, tam to urcite budes mit delsi. My sme Cesi, tak nas nejvic zajima zapas Cechu, ty tatare.

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych toho trotla už zabanoval,neustále blbé kecy...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
M11

nezavid kvalitu

Reagovat
Arne

Ty si tak velkej idiot, až to není hezký... Jinak myslim, že to previews Německo - Rusko je zpracován v takové šíři, jaký si ten zápas zaslouží.

Reagovat
smazaný uživatel

k primitivom sa vyjadrovat, to je dost ubohe, tak radsej nepisem nic

Reagovat
smazaný uživatel

prosim ta,na Slovenskom webe by sa ti to tiez nepacilo, keby ma zapas Slovenska najdlhsi preview?

Reagovat
Arne

Z čeho soudíš moji primitivnost, mohl bys mi říct? Pokud ti to nedošlo, tak já tu tvojí soudím pochopitelně z tvých příspěvků tady...

Reagovat
smazaný uživatel

co je horsie ? idiot alebo debil ? (myslim z lekarskeho hladiska)

Reagovat
smazaný uživatel

Hudynho...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Určitě je horší idiot. Nejsem si jist, ale myslím, že je to v pořadí debil, imbecil, idiot.

Reagovat
smazaný uživatel

dik

Reagovat
Arne

Teď jsem si to našel a měl jsem pravdu... "IQ do 20 - Idiocie, těžká slabomyslnost. Nevzdělavatelný a nevychovatelný." Myslim, že tady to sedí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nyní už ale lehká mentální retardace,střední mentální retardace a těžká mentální retardace.podle nových zákonů tedy nic neříkající zkratky LMR,SMR,TMR

Reagovat
smazaný uživatel

Pro toto individuum bych použil zvláštní hodnocení: ZMRD...

Reagovat
smazaný uživatel

Říkám to znova... Pokud se ti tu nelíbí,tak si vypadni na nějakej váš web,kde ti to bude vyhovovat,kde bude preview k Rusko-Německo delší než ke slovenskému... Nechápu,proč sem pořád chodíš,když se ti tu nelíbí

Reagovat
Kily

ve tvém podání tradičně inteligentní příspěvek, který pouze vystihuje výši tvého IQ...

Reagovat
Shevchenko

Ty vole ty si neuvěřitelný dement.

Reagovat
smazaný uživatel

jo a německo-rusko 0:0

Reagovat
smazaný uživatel

WAR SAN MARINO! Rozmyslam ze na nich podam tiket dneska

Reagovat
Xavi8

ale nestras

Reagovat
smazaný uživatel

Maďarsko-Albánie 1

Dánsko-Malta 1

Švédsko-Portugalsko 0

Švycarsko-Lotyšsko 1

Řecko-Moldavsko 1

Polsko-Česko 2

San Marino-Slovensko 0

Slovinsko-Sev Irsko 0

Finsko-Aazerbajdžán 1

Wales-Lichtenštejnsko 1

Německo-Rusko 1

Turecko-Bosna a H. 1

Estonsko-španělsko 2

Belgie-Armenie 1

Anglie-Kazachstán 1

Ukrajina-Chorvatsko 0

Faer.Ostrovy-Rakousko 0

Rumunsko-Francie 1

Srbsko-Litva 1

Gruzie-Kypr 1

Bulharsko-Itálie 0

Skotsko-Norsko 0

Nizozemsko-Island 1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Xavi8

San Marino-Slovensko remiza?

Reagovat
smazaný uživatel

Neviděl bych slováky jako jasnýho favorita,že by měli nějakej extra tým?Nevím teda.Sn Marino doma dokáže někdy pěkně kousat pamatuju si jak tam irové vyhráli golem z poslendí minuty.Slováci tam dneska stratí,to je můj tip,nevím proč se tomu směješ každej má svoje!Já si stojím za tím že buď to slováci ukopu těsně o gol ale spíš byl dal remíz za ten kurz!

Reagovat
Xavi8

preco ich nevidis ako jasneho favorita?

Jasne pamatam si jak tam Irsko dalo az v 94 min. gol aj teraz Poliaci tam mali dost stastie, ale ja to aj dnes vidim na 2

Inac v San Marine su jasnymi favoritmi horsie reprezentacie ako mi

Ved po zapase mi das za pravdu po nasej vyhre

Reagovat
smazaný uživatel

jako můžete vyhrát ale nebude to vysokým rozdílem nebud ehrát Hološko,Sapara,Hamšík,škrtel,švento a nevím nemáte tak silnou lavku aby ste byli jasnými favority!Radši naložím na vyšší kurz.

Reagovat
Xavi8

najlepsi hrac od nich a jediny profesional Andy Selva hrava 2 taliansku ligu -cca 10 min a to mi chces povedat, ze take muzstvo neporazime aj s nahradnikmi?

Ved nam staci aj 0:2 hlavne, ze budu 3 body

Reagovat
smazaný uživatel

Ty asikensleduješ fotbal moc co?Nikde není napsané že lepší tým vžd yvyhraje v pohárech se o tom můžeme přesvědčit skoro pokaždé když i týmy z krajskéhop přeboru porazí prvoligisty a to je ještě větší rozdíl než když hraje San Marino doma proti Slovákům kteří sou na žebříčku na 70 místě a trápí se s kde jakým týmem a ještě bez 2 nejlepších hráčů!Ty to vidíš jednoznačně a píšeš to tayd jen že si slovák ale mylsím že i ve světě by na slováky nevsadilo tutově moc lidí.Dnesk ase připravte na to že jestli vyhrajete o gol tak budete rádi.

Reagovat
Xavi8

Ved ja som nepovedal, ze VZDY vyhra ten lepsi tym, len dnes som o tom presvedceny, takze prosim ta neprekrucaj moje slova. A inac asi ty moc nemas prehlad o nasej repre, okrem Skrtela neviem kto je ako ten 2. najlepsi hrac. Hamsik?ten v repre nehra ani polku to co v Neapole...Sapara?detto....takze tak

Reagovat
Xavi8

a este...mi sa trapime?Od prichodu Weissa nepovazujem vyhru nad Severnym Irskom a prehru(aj koli rozhodcom) v Slovinsku za trapenie...keby sme prehrali obidva zapasy, alebo nejak vyrazne v nich herne prepadli, tak by som ti dal za pravdu

Reagovat
smazaný uživatel

Namiesto filozofovania by si sa na futbal mal pozerat s realnejsieho uhla pohladu

Reagovat
smazaný uživatel

je škoda nevyužít super kurz na bosnu - 6,5 všichni víme,jací jsou turci a mám pocit,že tady se zrodí překvapení No.1

další ostré tipy:

polsko-čr 2

rumunsko-francie 2

skotsko-norsko 0

ukrajina-chorvatsko 0

švýcarsko-lotyšsko 0

gruzie-kypr 0

Reagovat
smazaný uživatel

Však vy všichni s tím Skotskem tvrdě narazíte.

Reagovat
F.Torres

presne tak skoti sou jasna 1

Reagovat
One-Real

Skotsko 0

Reagovat
smazaný uživatel

Proč koulíš očima Myslíš že sou Noři tak slaboučcí nebo co?Skoti umí zahrát proti silým týmům pač hrají destruktivně a hrají jak urvaní vagoni ale když hraje proti nim tým se stejnou zarputilostí a bojovností tak mají skotové vždy problémy.Vůbec bych se nedivil kdyby i norové vyhráli!Zápas nemá favorita podle mě.

Reagovat
smazaný uživatel

eště koulíš očima

Reagovat
smazaný uživatel

UKRAJINA- CHORVATSKO under 2,5 gólu

V šesté skupině odehrála Ukrajina dva zápasy, vyhrála v Kazachstánu a doma porazila Bělorusko po hodně sporném zápase. Chorvaté doma porazili Kazachstán, ale pak těžce podcenili Anglii a prohráli 1:4. Tyhle ztracené body budou muset někde dohnat a nejbližší příležitost je právě Ukrajina.

Hostům bude opět chytat Pletikosa (trenér Bilič by mne zřejmě s výměnou gólmana poslechl, ale Runje si zlomil malíček a bude měsíc mimo). V obraně nenastoupí ikona Robert Kováč (díky červené v posledním zápase), nahradí ho Kněževič. Defenzivního záložníka bude hrát Niko Kovač nebo Vukojevič a Modrič nastoupí na levém halvu. O útoku se ještě spekuluje, buď nastoupí další záložník Rakitič a vpředu zůstane sám Olič nebo k Oličovi nastoupí rovnou Petrič.

Připomínám, že Ukrajina se s Anglií dělí o první místo, kdežto Chorvaté se dělí s Bělorusy o třetí. případná porážka by je odepsala z hry o postup!

Začátek je v 19 hodin, Gamebookers vypsal velmi zajímavou sázku, že bude v poločase nebo na konci remíza v kurzu 1,59, což vložím za 4 a under 2,5 gólu v kurzu 1,65 za vklad 3. Neprohra hostů je kurzově nezajímavá a samostatně nelze vsadit.

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidím podle první patnáctiminutovky, jak k tomu Rada celý nároďák přistoupí. Jestli to bude zas nějaká holomajzna 4-5-1, neváhám a přepínám na Německo - Rusko.

Reagovat
smazaný uživatel

Arménie vyhraje, ikdyž 99,99 procent z vás si myslí že ne

Reagovat
smazaný uživatel

Belgie konečně si ymslím že bude utočit na postup,mají výborné mladé hráče kteří to dlouho v mládežnických kategoriích prokazovali,teď dozráli a sou dost silní!Belgie do 2 let půjde stejně nahoru jako třeba Chorvaté.

Reagovat
smazaný uživatel

to je stejnějak u nás (Arménců) taky máme hodně mladý borce a chceme se o postup poprat

Reagovat
fantomas

England go go!

Reagovat
smazaný uživatel

Ideál by bylo, kdybychom vyhráli my, Španělsko, Francie ( vyjímečně jí fandím, pač by jinak asi vyhodili Domenecha ), Faerské ostrovy, Španělsko, San Marino, Kazachstán a Itálie

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíš že itálie zklame já je trošku znám,mají 6 bodů prakticky nemusí vyhrát a toho se vžd ybojím,kdžy itálie nemá až tu uplnou motivaci tak je z toho vždy holomajzna,oni hrají dobře proti silným ale Bulhaři a ještě k tomu doma je silěn potrápí,bude překvapen když tam Itálie vyhraje,uhrají tam boda.Francii taky nějak nevěřím,Rumuni doma?To je skara těžklej soupeř.

Reagovat
smazaný uživatel

Itálie udělá v Bulharsku jen bod.

Reagovat
smazaný uživatel

Lichtenštejnsko....Mario Frick

Reagovat
Tomanatura

Kazachstán

Reagovat
smazaný uživatel

Snad proti Německu dostane šanci supertalent Dzagojev.

Reagovat
Xavi8

Slovensko

Reagovat
smazaný uživatel

Kua Cesi dnes je zaslapem 0-3 jasna vec

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

dneska 100% vyhrajem

Reagovat
Xavi8

to dufam vsadil som si na vas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Cesi zakopnu :) dnes to na tri body nevidim,Slovensko neni o com,novy trener,nova motivacia..:) Bulhari potrapia talianov,tri body taliani neuhraju..Rumunov by som widel ako jedtku,chorwati wyhraju nad ukrajinou..Prekwapenie moze byt anglicko...podla man sa skutocne trapia :)Cesi,aj ked myslim,ze dnes newyhrate,drzim wam palce,nerobite hanbu futbalu :) Ale Polsko bude tazky super :)

Reagovat
F.Torres

Slovensko neni o com,novy trener,nova motivacia..:) - takze jasna 1 pro san marino

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by měli dělat češi hanbu fotbalu?Ať ju dnesk aneudělají slováci A Chorvati na Ukrajině no nevím nevím neviděl bych to jako jasnouz záležitost

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,jednoznacne to nebude :)) ,to som ani nepowedal,ale myslim,ze chorvati wyhraju,zakopli uz s anglickom,myslim,ze dalsia strata bodow by ich mohla mrziet

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele