Serie A - souhrn 38. kola

15.05.2010, 22:42, aktualizováno 16.05.2010, 17:01
Komentáře a souhrny
Diego Milito dal jedinou branku zápasu v Sieně a po poháru vystřelil Interu Milán rovněž mistrovský titul. Druhému AS Řím nestačila ani výhra ve Veroně. Smutní i v Palermu, Sampdoria totiž porazila Neapol a může se těšit na předkolo Ligy mistrů...

Cagliari Calcio - Bologna FC 1:1

16.05.2010 15:00

Góly: 65. Daniele Ragatzu - 3. Adaílton

Fotbalisté Cagliari ani na závěr nevyhráli a doma jen remizovali 1:1 s Boloňou. Hosté velmi brzy vedli po brance Adailtona, jenže ve druhém poločase vyrovnal na končených 1:1 Ragatzu. Cagliari skončilo čtrnácté, Boloňa dokonce sedmnáctá.

Na stadionu Sant‘ Elia se nehrál zrovna pohledný fotbal. Šancí bylo opravdu hodně málo a diváci se po většinu utkání hodně nudili. Nebýt dvou branek, tak by toto utkání aspirovalo na nejnudnější zápas roku. Zápas přitom začal gólem, Brazilec Adailton vytěžil z dobré práce Buscého a Boloňa vedla. Vskutku nepříjemný začátek debutanta v brance Cagliari Vigorita. Mladý brankář se ale mohl i předvést v lepším světle, a to také udělal. Další ránu Adailtona parádně vychytal. V prvním poločase to ale bylo všechno, Boloňa vedla na půdě Cagliari 1:0.

Domácí borci se dostali do pořádné šance až po změně stran, a hned z toho mohla být vyrovnávací branka. Skvělý Biondiniho pas se dostal až k nehlídanému Matrimu, avšak ten selhal. Sardiňané se nakonec přeci jenom dočkali vyrovnání, zhruba po hodině hry udeřil Ragatzu a výsledek 1:1 se už do konce zápasu nezměnil.

Více informací k zápasu

AS Bari - ACF Fiorentina 2:0

16.05.2010 15:00

Góly: 36. Cristian Stellini, 90. Emanuel Rivas

Fiorentina nemohl zakončit sezónu symboličtěji. Po prohře v Bari vypadla z první desítky a druhým nejhorším umístěním od návratu do Serie A korunovala špatnou sezónu. Naopak místo v první polovině tabulky převzal nováček z Bari, a tak může slavit.

Viola sice začala gólem, který v 11. minutě zařídil Stevan Jovetič, ale v době Ljajičovy přihrávky stál v ofsajdu, a tak na světelné tabuli stále svítilo skóre 0:0. Mladý Ljajič ale předváděl dobrý výkon a jeho dalekonosná střela zaměstnala Gilleta. Na druhé straně musel gólman Avaramov likvidoval nepříjemný pokus Barreta. Už po půlhodině hry skončil zápas pro Gobbiho, které byl faulován exflorentským Castillem a vystřídal ho Gamberini.

Andrea Masiello si pak málem vstřelit vlastní gól, když špatně trefil míč a jen těsně minul břevno. Po 36 minutách ale nakonec právě Galletti udeřili. Na zadní tyči se po rohovém kopu z half-voleje nemýlil Stellini. Ještě do poločasu mohl domácí vedení zvýšit Bonucci, ale Alvarezovu přihrávku poslal do boční sítě.

Po hodině hry předvedl dobrý zákrok Avramov, když dokázal vychytat Parisi a následně i Almironovu dorážku. Trefit se pak mohl Castillo, ale i on v akci jeden na jednoho proti Avramovi vyhořel. Jovetičovi se sice ve středu hostujícího útoku úplně nedařilo, ale přesto čtvrthodiny před koncem ohrozil svou střelou Gilleta.

V nastaveném čase dostal za protesty červenou kartu Gamberini a už tak nemohl sledovat, jak si Bari druhým gólem pojišťuje vedení. Kamatovu přihrávku do branky nasměroval Emmanuel Riva a rozhodl o konečném vítězství 2:0.

Více informací k zápasu

Calcio Catania - Janov CFC 1:0

16.05.2010 15:00

Góly: 65. Maxi López

Catania zakončila letošní sezónu stylově vytvořením nového klubového rekordu v počtu nasbíraných bodů v Serii A. Zato Janov se po nejtěsnější možné prohře loučí s nepovedenou sezónou.

Úvod zápasu zastihl v šancích Giuseppe Mascaru a Maxiho Lopeze, ale ani jeden neuspěl. Prvního zastavil Amelia, druhý jmenovaný terč v podobě branky netrefil. Na druhé straně vypracoval šanci pro Criscita Palladino, ale Campagnolo včas zakročil. Jorge Martinez pak jako první dostal míč do sítě, ale byl v ofsajdu.

Po půlhodině hry měli Grifové velkou příležitost ke vstřelení první branky. Suazo při rychlém brejku obešel Campagnola a vyslal Palladino, ale ten nedokázal odkrytou klec trefit. Těsně před poločasem musel nadvakrát likvidovat Maxiho Lopeze na druhé straně Amelia.

Také po změně stran mohli hosté strhnout vedení na svojí stranu, jenže Robert Acquafresca nedokázal vyběhnuvšího gólmana překonat a míč napálil přímo do něj. Vzápětí šli Grifové do desíti, když druhou žlutou kartu během pár minut dostal Ivan Jurič. A Catania přesilovky okamžitě využila. Capuano našel Maxiho Lopeze a ten na zadní tyči ve skluzu otevřel skóre. Právě on má hlavní podíl na jarním rozletu Catanie, když od lednového příchodu rozvlnil síť soupeře v 17 zápasech hned 11krát. Další góly už nepadly, a tak domácí vyhráli těsně 1:0.

Více informací k zápasu

AC Siena - Inter Milán 0:1

16.05.2010 15:00

Góly: 57. Diego Milito

Inter slaví! Svěřenci trenéra Josého Mourinho dokázali udělat poslední krok za titulem, v Sieně vyhráli 1:0 a slaví páté Scudetto v řadě. Zápas jediným gólem nemohl rozhodnout nikdo jiný než Diego Milito.

Přitom pro Nerazzurri mohlo vše začít hodně špatně. Ekdal prošel skrze stopery, ale v koncovce nakonec selhal a míč poslal vedle. Přesně nezamířil na druhé straně ani Mario Balotelli, kterého skvěle našel svým pasem Maicon. Vzápětí se řítil na brankáře Curciho Milito, když utekl obráncům a brankáře obstřelil, ale do branky se míč ani tentokrát nevešel.

Curci v prvním poločase deptal soupeře skvělými zákroky. Ve 22. minutě vrátil míč hlavou před branku Balotelli a Milito se ocitl v obrovské šanci, ale bývalý římský obránce argentinského forvarda skvěle vychytal. Za osm minut se domácí brankář opět vyznamenal, když vytáhl hlavičku Samuela. Necelých deset minut před poločasem zahrozil také domácí Maccarone a donutil Julia Cesara k povedenému zákroku. Vzápětí se ale do útoku opět hrnuli černomodří a když už se Balotellimu podařilo Curciho překonat, zakročilo břevno. Poslední šanci před přestávkou měl ještě Walter Samuel, hlavičkoval úplně sám, ale ani tentokrát nedokázal přesně zacílit. Do kabin se tak šlo za bezgólového stavu a v kabině Interu určitě stoupala nervozita.

Gól ale na Stadio Artemio Franchi visel ve vzduchu. V 52. minutě sice ještě nepřišel. To Zanetti vyslal Milita, ale jeho pokus Curci vytěsnil nad břevno. Za pět minut už ale Il Principe úřadoval v celé kráse. Opět zafungovala jeho spolupráce s nesmrtelným Javierem Zanettim, po které Milito jednoduše zakončil a rozjásal tifosi Interu. Hra se pak trochu uklidnila a Nerazzurri v útočení lehce polevili, respektive už si netvořili tolik šancí. Čtvrthodiny před koncem měl slušnou pozici Dejan Stankovič, když dostal míč od Milita, ale těsně přestřelil.

Minutu nato mohl Inter definitivně uklidnit Goran Panděv, jenže jeho gól nemohl být uznán, protože byl v době Militovy střely v ofsajdu. Další šanci měl Eto'o, ale také on ztroskotal na Curcim a přestože Nerazzurri zápasu dominovali, skóre bylo pořád ošemetné. A čtyři minuty před koncem asi všem Interistům zatrnulo, když Rosi, v Sieně na hostování z AS Řím, poslal dlouhý pas, který letěl až přeletěl Julia Cesara a jen těsně skončil vedle tyče. A když chvilku na to vyřešil brazilský gólman další nepříjemnou situaci, bylo rozhodnuto. V Miláně tak mohou vypuknout oslavy, na které si Interisté v posledních letech tolik navykli. Kdy přijde jejich konec?

Více informací k zápasu

Parma FC - AS Livorno 4:1

16.05.2010 15:00

Góly: 45. Davide Lanzafame, 46. Davide Lanzafame, 49. Stefano Morrone, 90. Hernán Crespo - 72. Tomas Danilevičius

Skvělé loučení trenéru Guidolinovi přichystali hráči Parmy. Na stadionu Tardini zvítězili nad Livornem 4:1. Parma vedla už po prvním poločase, ovšem až druhé dějství nabídlo pořádnou gólovou smršť.

Do první velké šance zápasu se dostal hostující Prutsch, proti jeho parádní dělovce z první skvěle zasáhl brankář Mirante. O sedm minut později ohrozil branku Parmy Raimondi, jeho hlavičkový pokus šel pouze do míst, kde stál připravený Antonio Mirante, ovšem ten míč hned na poprvé nezkrotil a zastavil ho až na brankové čáře. Vůbec první šanci Parmy měl až ve 38. minutě Biabiany, ten zkušeně převzal dlouhý pas a střelou pořádně vyprášil rukavice brankáře Bardiho. V nastaveném čase prvního poločasu domácí vstřelili úvodní branku utkání. Lanzafame využil parádního sklepnutí a střelou z první překonal Bardiho - 1:0 pro Parmu.

Úvod druhého poločasu vyšel Parmě skvěle, hned ze začátku totiž vstřelil svůj druhý gól v utkání Lanzafame. Ten se individuálně dostal až k hranici pokutového území a nechytatelnou ranou zvýšil na 2:0 pro Parmu. Livorno mohlo vzápětí snížit, jenže dalekonosný pokus Tomase Danileviciuse skončil na pravé tyči Miranteho branky. Nevyužitá příležitost vyšla hosty draho. Ve 49. minutě totiž zvyšoval už na 3:0 krásnou přízemní střelou k levé tyči Morrone - 3:0 pro Parmu. Ofenzivní smršť Parmy pokračovala šancí Zaccarda, italský obránce měl ale stíženou pozici, neboť pálil z ostrého úhlu.

Livorno nebylo vyloženě horším týmem, mělo také dost šancí, jenže ty zkrátka neproměňovalo. Hosté se ale přeci jenom dočkali čestné branky, po rohovém kopu doslova dotlačil míč do branky kapitán Danilevicius - 3:1. Poslední slovo ale přeci jenom měl domácí celek, Božinov přihrál v pokutovém území Crespovi a ten střelou k tyči završil výsledek na 4:1 pro Parmu.

Více informací k zápasu

UC Sampdoria - SSC Neapol 1:0

16.05.2010 15:00

Góly: 51. Giampaolo Pazzini

Sampdoria to dokázala. V těžkém zápase i s trochou štěstí porazila Neapol a příští rok se může těšit na Ligu mistrů. Pro janovský celek to je bezesporu historický úspěch, ale dokáže v milionářské soutěži konkurovat těm nejlepším?

Hned v první minutě došlo ke krátkému přerušení duelu, když na hřiště vběhl jeden z fanoušků a na triku měl nápis "Cassano do reprezentace". Daniele Mannini měl zas pro změnu ochranou masku s heslem "Zlomili mi nos".

Blucerchiati na dálku sváděli souboj o čtvrté místo a pouze výhra jim najisto Ligu mistrů zajišťovala. A jelikož Palermo už od 12. minuty v Bergamu vedlo, musela Doria zabrat, ačkoliv těžko předpokládat, že hráčům byl výsledek sdělen. Nicméně domácím se příliš nedařilo a Neapol byla lepším týmem. Denisův střílený centr musel z brankové čáry odvracet Luciano Zauri. Velký úspěch pak mohl svému bývalému zaměstnavateli překazit Fabio Quagliarella, který nebezpečně hlavičkoval, ale Marco Storari parádním zákrokem udržel bezbrankový stav. V první půli byli janovští skutečně bezradní. Jedině Cassano se snažil s výsledkem něco udělat, ale do větší šance se nedostal.

Šest minut po změně stran už ale bylo všechno jinak. Reto Ziegler totiž zahrával skoro z rohu trestný kop, našel Giampaola Pazziniho, ten se uvolnil od Santacroceho a hlavičkou poslal Sampdorii za Ligou mistrů. Quagliarella sice byl hodně blízko vyrovnání, když obešel dva obránce, ale Storari opět skvěle zakročil. V 67. minutě byli Azzurri opět neuvěřitelně blízko, ale famózní Storari znovu exceloval. Dossenův volej na zadní tyči vytěsnil na břevno. Sampdoria už pak naštěstí soupeře k ničemu nepustila a příští rok jí uvidíme minimálně v předkole Ligy mistrů.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Città di Palermo 1:2

16.05.2010 15:00

Góly: 48. Fabio Ceravolo - 12. Edinson Cavani, 90. Edinson Cavani (pen.)

Smutná zpráva zastihla Palermo, to do posledního kola bojovalo o Ligu mistrů, jenže Sampdoria nezaváhala a Sicilanům tak byla málo platná i výhra na půdě sestupující Atalanty. Palermo vyhrálo 2:1 a skončilo na pátém místě.

Atalanta začala aktivně, ale první branku vstřelili hosté. Nejprve sice Doni přichystal dobrou příležitost pro Simona Tiribocchiho a brankář Salvatore Sirigu uchránil hosty před pohromou. Pak už přišla dvanáctá minuta a úvodní branka sicilského klubu. Javier Pastore se po skvěle předloženém pasu vyhnul ofsajdové pasti a celou akci ještě vylepšil přihrávkou na Cavaniho, jenž zaznamenal branku - 0:1 pro Palermo. O chvíli později mohlo být srovnáno, Ceravolo se zavěsil do vzduchu a Sirigu výborným zákrokem zabránil brance. Byl to už druhý výtečný zákrok v utkání. Na druhé straně pokoušel štěstí Uruguayec Abel Hernandéz, jeho střela však minula branku. V prvním poločase se ještě neujal volný přímý kop Doniho, takže Palermo vedlo po odchodu do šaten 1:0.

Krátce po změně stran narušil hostům velkolepé plány na Ligu mistrů Ceravolo. Pozoruhodným sólem se dostal do zakončení a i to bylo bez chyby - 1:1. Obrana Palerma v tomto momentě zaváhala. Vzápětí přišla další rána, neboť Sampdoria ve svém zápase vedla. Palermo se ale snažilo za každou cenu o zisk tří bodů, jenže Atalanta hrála dobře a znepříjemňovala soupeři život. Vítězství svěřencům Delia Rossiho zařídil až v samotném závěru druhým gólem Cavani. Bianco zahrál ve vlastním pokutovém území rukou a nařízenou penaltu proměnil právě Cavani - 1:2. Radost z výhry se ale nedostavila, Sampdoria totiž vyhrála a Palermu se zavřely brány Ligy mistrů.

Více informací k zápasu

Chievo Verona - AS Řím 0:2

16.05.2010 15:00

Góly: 39. Mirko Vučinić, 45. Daniele De Rossi

Sen o mistrovském titulu se rozplynul. AS Řím dokázal triumfovat na hřišti Chieva, jenomže Inter ve svém utkání nezaváhal a Scudetto zůstalo v jeho rukách. Giallorossi se tak mohou pyšnit "jen" titulem vicemistr Itálie. Zápas ve Veroně rozhodla první půle, kdy se trefili Mirko Vučinič a Daniele De Rossi.

Na stadion Bentegodi dorazilo přibližně dvacet tisíc římských fanoušků a svým miláčkům vytvořili elektrizující atmosféru. Brzy je mohl rozveselit Marco Motta, jeho střelu ale Luca Ariatti zablokoval na rohový kop. Římané měli zápas pod kontrolou, velkým štěstím pro domácí bylo, že rána Francesca Tottiho z 21. minuty neskončila gólem. Kapitán Říma se o chvíli později dožadoval pokutového kopu, jeho prosby však zůstaly nevyslyšeny.

Římané se začali prosazovat až pět minut před koncem poločasu. Daniele De Rossi vyslal krásným pasem do šance Mirka Vučiniče a ten si v pokutovém území vedl nekompromisně, střelou prostřelil domácího brankáře a poslal Vlky do vedení - 0:1 pro AS Řím. Giallorossi přidali za dalších pět minut, tedy těsně před závěrečným hvizdem, druhou branku. Parádní nechytatelnou dělovku vyslal na branku Chieva Daniele De Rossi a Řím měl dvoubrankový náskok. V tu chvíli byl výsledek zápasu Siena - Inter Milán 0:0, takže AS bylo 45 minut od zisku Scudetta.

Giallorossi druhou půli kontrolovali, a ačkoliv už neměli takovou převahu, svému soupeři prakticky nic nedovolili. Zvýšit na rozdíl třech branek mohl Brighi, jeho střela skončila jen rohovým kopem. Neujala se ani hlavička Mexese. Řím vyhrál, ale bylo to hořké vítězství, zpráva ze Sieny nebyla vůbec příznivá.

Více informací k zápasu

AC Milán - Juventus FC 3:0

15.05.2010 20:45

Góly: 14. Luca Antonini, 28. Ronaldinho, 67. Ronaldinho

Šlágr kola mezi Milánem a Juventusem nakonec dopadl stejným způsobem jako v prvním letošním vzájemném utkání, tedy výhrou AC 3:0. Hrdinou utkání se opět stal Ronaldinho, který vstřelil dvě branky svého týmu. Hlavní postavou byl ale trenér Leonardo, který opouští po sezoně trenérskou lavici AC.

Do první šance zápasu se dostal Juventus, konkrétně útočník Iaquinta, sám postupoval na Didu ale svojí střelu poslal jen těsně vedle. Na druhé straně pořádně provětral hostující obranu Ronaldinho, pozdější hrdina celého utkání. Šance pokračovali na obou stranách, Trezeguet mířil nad a Patovu hlavičku v klidu zlikvidoval Buffon. Vytáhl se i Dida, parádní střelu Marchisia vytěsnil na rohový kop. Pak už se diváci na San Siru dočkali první branky a vstřelil jí sváteční střelec - Luca Antonini. Obránce AC se dostal za obranu Staré dámy a sám proti Buffonovi se poradil jako zkušený forvard - 1:0 pro AC Milán.

Milán měl v tuto chvíli navrch a brzy přidal druhý gól. Ronaldinho v pokutovém území zamířil přesně na přední tyč Buffonovy branky a bylo to 2:0 pro AC Milán. Juventus se ale nechtěl vzdát lacino a do poločasu se snažil o snížení. Dida vyrazil těžkou ránu na roh a vzápětí zamířil hlavou vedle Cannavaro. Rossoneri vedli po prvním poločase 2:0.

Rovněž druhá půle byla v režii AC, i když tolik šancí jako v prvním poločase k vidění nebylo. Přímý kop Pata brankář Manninger zpacifikoval. Trenér Zaccheroni se rozhodl pro netradiční výměnu brankářů, šlo však jen o to, aby si i rakouský brankář zachytal na závěr sezony. Hra pokračovala a Ronaldinho zaznamenal svojí druhou branku a celkově třetí branku v utkání. Brazilská superstar zamířila krásnou střelou opět přesně k tyči a Manninger byl bez šance. Poté co Silva odrazil pokus Del Piera už se nic významného nestalo. Za zmínku však stojí rovněž druhá výměna brankářů, kdy Dida vystřídal Abbiatiho. Milán nakonec vyhrál jasně 3:0 a zároveň udělal krásnou tečku za rozlučkou s trenérem Leonardem.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Udinese Calcio 3:1

15.05.2010 20:45

Góly: 16. Thomas Hitzlsperger, 45. Sergio Floccari, 52. Christian Brocchi - 30. Antonio Di Natale

Lazio i Udinese se v posledním kole loučily s hodně nepovedenou sezónou, ale přeci jen o něco lépe na ní budou moci vzpomínat v Římě, protože Lazio zvítězilo 3:1 a svého sobotního soupeře dokonce předskočilo v tabulce. Pozitivem pro Bianconeri je jedině fakt, že se opět trefil Di Natale a s přehledem si s 29 brankami dokráčel pro krále italských střelců.

Udinese sice začalo lépe, ale z úvodního tlaku branku nevytěžilo. Nejprve Berniho zkoušel Alexis Sanchez, ale neuspěl. V 10. minutě vyslal Isla Di Nataleho, ale nejlepší ligový střelec nemířil přesně. A po čtvrthodině nakonec přišel gól na druhé straně. Hitzlspergerova střela z uctivé vzdálenosti prostřelila mladého brankáře Roma. Míč před ním tečoval Domizzi.

Hosté chtěli vyrovnat. Pepeho standardka z 22. minuty ale byla lapena Bernim. Na Pasqualeho centr zase nedosáhl Floro Flores, kterému skutečně chybělo jen pár centimetrů, aby poslal míč do brány. Vyrovnání se Bianconeri dočkali až po půlhodině hry, kdy přesnou ranou srovnal Antonio Di Natale. Za dvě minuty se debutant Romo vytáhl proti Rocchimu a nad domácím kapitánem vyhrál i podruhé, když se na něj Rocchi řítil v akci jeden na jednoho.

Ve 37. minutě však situaci Udinese notně zkomplikoval Mauricio Isla, který nejprve inkasoval žlutou kartu za faul na Rocchiho a za řeči vzápětí dostal i druhou a musel předčasně opustit hřiště. Na hosty tak čekala skoro hodina o desíti. Laziu se nakonec ještě do poločasu podařilo vrátit vedení na svojí stranu. Rocchi poslal přesný pas na Rocchiho a ten pravačkou dobře zakončil.

A pár minut po přestávce bylo hotovo. Třetí gól totiž přidal Christian Brocchi a o výhře římského mužstva už nikdo nepochyboval. Na listinu střelců se chtěl dostat ještě Ledesma, ale proti Romovi ani nadvakrát neuspěl. Na druhé straně minul odkrytou klec po Di Natalově přihrávce Sanchez. V závěru ještě předvedl tři dobré zákroky Romo, a tak zápas skončil 3:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán382410475:3482
2.AS Řím38248668:4180
3.AC Milán382010860:3970
4.UC Sampdoria381910949:4167
5.Città di Palermo381811959:4765
6.SSC Neapol381514950:4359
7.Juventus FC381671555:5655
8.Parma FC3814101446:5152
9.Janov CFC381491557:6151
10.AS Bari3813111449:4950
11.ACF Fiorentina381381748:4747
12.SS Lazio3811131439:4346
13.Calcio Catania3810151344:4545
14.Cagliari Calcio3811111656:5844
15.Udinese Calcio3811111654:5944
16.Chievo Verona381281837:4244
17.Bologna FC3810121642:5542
18.Atalanta BC38982137:5335
19.AC Siena387102140:6731
20.AS Livorno38782327:6129

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (465)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele