Rekordman Haaland a stoprocentní Arsenal: 5. kolo Premier League v kostce

03.09.2022, 11:54
Názory a komentáře
Extrémní očekávání fanoušků a expertů naplňuje Erling Haaland s lehkostí sobě vlastní. Po hattricku do sítě Crystalu Palace skóroval třikrát i ve vloženém kole proti Nottinghamu a na kontě už má devět zásahů. Nikdo v historii Premier League nevstřelil v úvodních pěti zápasech více gólů. Více bodů než Manchester City má ovšem Arsenal, který zdolal tápající Aston Villu, a před nedělním šlágrem na Old Trafford vede tabulku se stoprocentní bilancí.

Gunners opět táhli Brazilci. Na vítěznou branku Gabriela Magalhãese z duelu s Fulhamem totiž ve středu proti Villans navázali Gabriel Jesus a Gabriel Martinelli, který v 77. minutě rozhodl a rozjásal zaplněný stadion. "Fanoušci nám dodali neskutečnou energii," řekl trenér Mikel Arteta, jehož svěřenci potvrdili nejlepší start do sezony od roku 2004.

Ještě mnohem později dostal do varu své příznivce Liverpool, který zlomil vyrovnané střetnutí s Newcastlem v osmé minutě nastavení, kdy se Fábio Carvalho nejlépe zorientoval v pokutovém území a nekompromisní ranou stanovil výsledek 2:1. Po řízené demolici Bournemouthu zapsali Reds další výhru a posunuli se na šesté místo.

Jejich dějinní rivalové z Manchesteru United však ve čtvrtek odpověděli v Leicesteru, oslavili třetí skalp soupeře za sebou a na páté pozici mají o bod více. Jediný gól vstřelil na King Power Stadium ve formě hrající Jadon Sancho a prohloubil krizi posledních Foxes.

Premiérovou porážku naopak musel skousnout čtvrtý Brighton, konkrétně 1:2 v aréně Fulhamu, a ztratil také třetí Tottenham. Na olympijském stadionu v Londýně se sice ujal vedení, ale kapitán české reprezentace Tomáš Souček zajistil West Hamu cennou remízu.

Ještě hůře dopadl výjezd pro Chelsea, kterou v Southamptonu nejprve uklidnil Raheem Sterling, ale Roméo Lavia s Adamem Armstrongem strhli zápas na stranu domácích. Ambiciózní Blues proto s negativním skóre 6:8 okupují desáté místo. Pozvednou je nové akvizice Pierre-Emerick Aubameyang (Barcelona) a Wesley Fofana (Leicester)?

TOP 3 góly:




TOP 3 hráči dle WhoScored.com:


1. Julián Álvarez (Manchester City) - 9.76 / 2 góly, 5 střel, 92procentní úspěšnost přihrávek.

2. Erling Haaland (Manchester City) - 9.60 / 3 góly, 3 střely na branku, 16 doteků s míčem.

3. Aleksandar Mitrović (Fulham) - 8.80 / gól, 7 úspěšných vzdušných soubojů, 5 úspěšných driblinků.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:


1. Erling Haaland (Manchester City) - 17 bodů.

2. - 3. Julián Álvarez, João Cancelo (oba Manchester City) - oba 12 bodů.

Sestava 5. kola:


Autor: Marek Ustohal


Brankář: Neto (Bournemouth) - Po výprasku v Liverpoolu vyměnili Cherries jak trenéra, tak brankáře. A proti Wolverhamptonu (0:0) se rošáda částečně vyplatila. Třiatřicetiletý bývalý gólman Barcelony totiž ozdobil debut v Premier League nulou. V největší šanci hostujícího týmu bleskurychle zmenšil úhel Raúlovi Jiménezovi, a když už ho Daniel Podence těsně před koncem překonal, pozorný Lloyd Kelly míč odklidil do bezpečí.

Pravý obránce: Diogo Dalot (Manchester United) - Už v Southamptonu podal nadprůměrný výkon, který ozdobil přihrávkou na vítěznou trefu, a v Leicesteru na něj navázal. Poctivě si plnil defenzivní povinnosti, v osobních soubojích jen stěží našel přemožitele a zároveň neúnavně podporoval útok. I proto získal ve Fantasy Premier League podruhé v řadě plný počet bonusových bodů. Jeho cenovka 4,4 milionu může být pro řadu manažerů lákavou možností.

Stoper: Armel Bella-Kotchap (Southampton) - Toto jméno si zapamatujte. Německý reprezentant do 21 let se po letním přestupu z Bochumi pevně usadil v základní sestavě Saints a ostrovní tempo mu nedělá sebemenší problém. Naopak. Rychlostně i silově ční nad ostatními a navzdory minimálním zkušenostem čte hru jako zkušený mazák. Proti Chelsea hned osmkrát zastavil nebezpečnou akci Blues včetně samostatného úniku Sterlinga.

Stoper: Gabriel Magalhães (Arsenal) - Stabilně nadprůměrnou výkonnost si v úvodu ročníku drží i rodák ze São Paula, který proti Aston Ville exceloval paradoxně v ofenzivních činnostech. Pouze krajan Martinelli se v průběhu utkání pokusil vícekrát ohrozit svatyni Emiliana Martíneze. Spoluhráčům pomáhal kreativní rozehrávkou a za zmínku stojí i 95procentní úspěšnost přihrávek.

Levý obránce: João Cancelo (Manchester City) - Nejlepší bek anglické nejvyšší soutěže v loňské sezoně opět ukázal svou extratřídu. V duelu s Nottinghamem pobavil příznivce na Etihad Stadium svižným driblinkem, efektními přihrávkami šajtlí a zejména oku lahodícím gólem, jenž můžete zhlédnout v naší videorubrice. Jeho "raketa" z hranice pokutového území stojí bezesporu za mnohonásobné zopakování.

Pravý záložník: Julián Álvarez (Manchester City) - Ve středu večer nicméně brankostroj v Manchesteru režírovali Álvarez s Haalandem. Prvně jmenovaná posila z River Plate naznačila enormní potenciál už během předchozího obratu s Crystalem Palace, ale střelecký účet si v Premier League otevřela až proti Nottinghamu. Síť rozvlnil dvakrát, jen pár centimetrů ho dělilo od hattricku a pochvala trenéra Pepa Guardioly na sebe nenechala dlouho čekat.

Střední záložník: Tomáš Souček (West Ham) - Z přesného zásahu se radoval i kapitán české reprezentace, který v pokutovém území převzal nezištnou přihrávku Michaila Antonia a tvrdou ranou prostřelil bezmocného Huga Llorise. Jako už tradičně naběhal nejvíce kilometrů ze všech a ve středu pole rozbíjel ofenzivní akce Tottenhamu. První trefa v letošním ročníku byla zaslouženou odměnou.

Střední záložník: Roméo Lavia (Southampton) - Podobně jako spoluhráč Bella-Kotchap měl na cenném skalpu Chelsea výrazný podíl, neboť utaženou střelou z hranice velkého vápna vyrovnal ve 28. minutě skóre. V nabitém kádru Manchesteru City by moc příležitostí nedostával, ale u Saints může svůj talent pravidelně rozvíjet jako člen základní sestavy. Fyzické dispozice na to, aby uprostřed hřiště dominoval, rozhodně má.

Levý záložník: Gabriel Martinelli (Arsenal) - O kus dál je z hlediska herní praxe brazilský "kouzelník" s míčem, který v mladém kádru Gunners zápas co zápas výkonnostně roste. Skvělou formou se prezentoval i ve středu, kdy doslova létal na levém křídle, a nenechával Mattyho Cashe ani na moment vydechnout. Pomyslnou třešničkou byl gól, jímž rozhodl o pátém vítězství Arsenalu v řadě.

Útočník: Aleksandar Mitrović (Fulham) - Po loňském rekordním ročníku v EFL Championship (43 gólů ve 44 zápasech) ukazuje rodák ze Smedereva, že rozhodně není pouze druholigovým střelcem. Pět branek v pěti utkáních to jednoznačně potvrzuje. V pokutovém území se chová jako predátor, velmi platný je v mezihře a proti Brightonu bavil příznivce na tribunách i driblinkem - hned pětkrát se totiž efektně zbavil svého strážce.

Útočník: Erling Haaland (Manchester City) - První fotbalista v dějinách Premier League, který se v srpnu radoval dvakrát z hattricku. První hráč v dějinách Premier League, který devětkrát skóroval v úvodních pěti zápasech. Norský "tank" je zkrátka a dobře k nezastavení. V duelu s Nottinghamem se během 69 minut dotkl jen šestnáctkrát míče, třikrát vystřelil na branku... a zbytek už je historie.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC550013:415
2.Manchester City541019:513
3.Tottenham Hotspur532010:411
4.Brighton & Hove Albion53116:310
5.Manchester United53025:79
6.Liverpool FC522115:68
7.Leeds United52218:58
8.Fulham FC52218:78
9.Southampton FC52127:97
10.Chelsea FC52126:87
11.Brentford FC513110:76
12.Newcastle United51317:66
13.Crystal Palace51227:95
14.West Ham United51132:64
15.Nottingham Forest51132:114
16.AFC Bournemouth51132:164
17.Everton FC50324:63
18.Wolverhampton Wanderers50322:43
19.Aston Villa51044:93
20.Leicester City50146:111

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (7)

Přidat komentář
eder

První vyhrání...

Reagovat
Seydou Doumbia

Na tu trojici Bazumu, Lavia, Bella Kotchap jsem opravdu zvědavý místo na klíčové posty golmana, stopera a středního založníka koupit osvědčenou kvalitu tak se Soton vydal na cestu mladíku a hned je nacpal do základní sestavy...

Reagovat
smazaný uživatel

Diaz Nunez Salah

Reagovat
Mastný Chobot

Martinelli je výborný hráč, čím ďalej tým viac mi začína pripomínať Ronalda

Reagovat
O.Giroud

aj ohryzok ma taky?

Reagovat
eder

Koemana, že?

Reagovat
Kovalsky

Skor Alexisa v najlepsej forme.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele