Foden a Trossard v Haa La Landu: 9. kolo Premier League v kostce

04.10.2022, 17:15
Názory a komentáře
Leandro Trossard (© AFP)
Galapředstavení hodné ovací vestoje odehrálo po reprezentační přestávce hned několik hvězd anglické nejvyšší soutěže. Do hlavní role se opět obsadil "bořič" rekordů Erling Haaland z Manchesteru City, kterému zdatně sekundovali spoluhráč Phil Foden a Leandro Trossard z Brightonu. Všichni si po závěrečných hvizdech odnesli domů zápasový míč, jenž je spojen s dosažením hattricku. Klobouk dolů, pánové.

Haaland s Fodenem se hattrickem podepsali pod gólově nejbohatší manchesterské derby v historii, které obhájci titulu vyhráli 6:3 a setrvali na druhém místě v tabulce. "Branek mohlo být klidně i víc, zejména po změně stran jsme polevili a náš výkon nebyl ideální. Druhou půli jsme dokonce prohráli, takže pořád máme na čem pracovat," řekl Haaland, jenž zapsal i dvě asistence.

Top kanonýr soutěže má po 8 ligových duelech už 14 branek, což je dvakrát více než druhý Harry Kane z Tottenhamu. "Několikrát už jsem říkal, že nám pouze předvádí to, co dokazoval během angažmá v Norsku, Rakousku a Německu. V jeho věku se s ním nikdo nemůže měřit. Nikdo," konstatoval trenér Pep Guardiola.

Tabulku Premier League nicméně i nadále vede před jeho svěřenci Arsenal, který v severolondýnském derby zdolal Tottenham 3:1. Dějinným rivalům připravil premiérovou porážku v sezoně a před Citizens má jednobodový náskok. Spurs jsou třetí se ztrátou dalších tří bodů.

Čtvrtou pozici udržela i díky fenomenálnímu Trossardovi "štika" z Brightonu, jež remízou 3:3 prohloubila trápení Liverpoolu v úvodu ročníku. Aspiranti na titul z města Beatles jsou v tabulce až devátí a na Arsenal, který je bude hostit v příštím kole, mají už jedenáctibodové manko.

Roli favorita naopak o víkendu ustála pátá Chelsea a poprvé oslavovala pod novým koučem Grahamem Potterem. V dalším londýnském derby totiž porazila nebezpečný Crystal Palace 2:1 oku lahodící trefou Conora Gallaghera z nastaveného času. Zatleskat jí můžete v naší tradiční videorubrice.

Ještě krásnější gól, který v ní pochopitelně neschází také, vstřelil na Craven Cottage záložník Newcastlu Miguel Almirón. Paraguayský záložník Magpies zatížil konto oslabeného Fulhamu dvakrát a výrazně přispěl k výhře hostujícího mužstva 4:1.

Everton navázal na první skalp soupeře z minulého kola v Southamptonu, kde loupil po výsledku 2:1, a ze zisku plného počtu bodů se "konečně" radoval také Leicester. Foxes pod taktovkou s chutí hrajícího Jamese Maddisona (2+1) deklasovali Nottingham 4:0 a přepustili nováčkovi soutěže poslední místo. Své příznivce potěšil doma poprvé v sezoně také patnáctý West Ham, když skolil osmnáctý Wolverhampton 2:0. Trenér Wolves Bruno Lage byl krátce nato odvolán z funkce.

TOP 3 góly:




TOP 3 hráči dle WhoScored.com:


1. - 3. Erling Haaland (Manchester City) - 10.00 / 3 góly, 2 asistence, 6 střel, 4 klíčové přihrávky.

1. - 3. Phil Foden (Manchester City) - 10.00 / 3 góly, 6 střel, 95procentní úspěšnost přihrávek, 37 doteků s míčem.

1. - 3. James Maddison (Leicester) - 10.00 / 2 góly, asistence, 4 klíčové přihrávky, 2 úspěšné driblinky.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:


1. Erling Haaland (Manchester City) - 23 bodů.

2. Leandro Trossard (Brighton) - 20 bodů.

3. Phil Foden (Manchester City) - 19 bodů.

Sestava 9. kola:


Autor: Marek Ustohal


Brankář: Jordan Pickford (Everton) - V reprezentační přestávce doléčil svalové zranění a mezi tyče se vrátil ve velkém stylu. Na St Mary's sice druhé čisté konto za sebou neudržel, ale i přesto měl lví podíl na vítězné loupeži Toffies. Střelce domácích hned pětkrát rozesmutnil zákrokem, za zmínku stojí zejména tygří skok proti pohotové ráně Adama Armstronga těsně před koncem, a spoluhráčům pomáhal kreativní rozehrávkou.

Pravý obránce: Kieran Trippier (Newcastle) - Nadprůměrnou výkonnost si v úvodu ročníku drží také Pickfordův "teammate" z anglického národního mužstva. Ve venkovním duelu s Fulhamem si svědomitě plnil defenzivní povinnosti a zároveň nebezpečně centroval do pokutového území soupeře. V kanadském bodování tentokrát ostrouhal, ale milimetrově přesným pasem je výrazně podepsán pod prvním gólem Calluma Wilsona.

Stoper: William Saliba (Arsenal) - Na svou šanci si musel u Gunners počkat, ale jakmile ji po úspěšném hostování v Marseille dostal, chytil ji za pačesy. V severolondýnském derby víceméně "vymazal" z trávníku Harryho Kanea a klidem v rozehrávce v situacích, ve kterých by drtivá většina stoperů poslala míč na tribunu, dostával beznadějně vyprodaný stadion do varu. Odchovanec Saint-Étienne si navíc drží exkluzivní sérii: žádný z protihráčů ho zatím nedokázal v sezoně obejít.

Stoper: Ben Mee (Brentford) - Po letním přestupu z druholigového Burnley ukazuje, že mezi ostrovní elitu patří. Bezbrankové utkání v Bournemouthu příznivce na tribunách bůhvíjak nenadchlo, výkon rodáka ze Sale však za pozornost rozhodně stál. Několikrát zastavil nebezpečně vyhlížející akci soupeře včasným skluzem, ve vzduchu čněl nad ostatními a za cenu sebeobětování skákal do střel domácích fotbalistů.

Levý obránce: Aaron Cresswell (West Ham) - V úvodu ročníku čelil stejně jako většina hráčů Hammers kritice, po příchodu Emersona se jeho stabilní pozice v základní sestavě otřásala, ale proti Wolverhamptonu byl nejlepší na trávníku. Navzdory 170 cm neprohrál ani jeden souboj ve vzduchu, pozorný byl také na zemi a tradičně byl nebezpečný i na opačné straně jak ve hře, tak prostřednictvím standardních situací.

Střední záložník: James Maddison (Leicester) - Ve standardních situacích se vyžívá i Cresswellův krajan, jenž oku lahodící trefou z přímého kopu nedal sebemenší šanci Deanovi Hendersonovi z Nottinghamu. Bilancí 2+1 navíc potěšil mimo jiné více než 645 tisíc manažerů Fantasy Premier League, kteří ho před víkendem za 8 milionů angažovali. Na King Power Stadium byl k nezastavení a portál whoscored.com ocenil jeho výkon absolutní známkou 10.

Střední defenzivní záložník: Thomas Partey (Arsenal) - Během plnění reprezentačních povinností utrpěl zranění a nad jeho startem v severolondýnském derby se vznášel otazník. Devětadvacetiletý Ghaňan nakonec nastoupil, ve středu pole v kooperaci s Granitem Xhakou dominoval a svůj vysoce nadprůměrný výkon ozdobil i krásným gólem, kterým se můžete pokochat v naší videorubrice.

Střední záložník: Kevin De Bruyne (Manchester City) - K ligovému rekordu Thierryho Henryho v počtu asistencí v jedné sezoně (20) se populární KDB už několikrát přiblížil. A také v letošním ročníku má nakročeno k jeho překonání. Obzvlášť, když má před sebou famózního Haalanda. Norskému ostrostřelci přihrál v manchesterském derby na dva zásahy, na kontě má po osmi ligových střetnutích osm "áček" a jednoznačně míří za historickým zápisem.

Pravý útočník: Phil Foden (Manchester City) - Jen si to představte. Jste odchovancem klubu, hrajete proti městským rivalům, poprvé v kariéře vstřelíte hattrick a po zápase vám tleská vyprodaný stadion. Krásný sen, že? Pro dvaadvacetiletého "šikulu" se proměnil v realitu. Foden si s Haalandem a De Bruynem mnohokrát pohrál s defenzivou United, chladnokrevně zakončoval a stal se nejmladším fotbalistou, který dal pod Guardiolou 50 branek. Rychleji to nezvládl ani Lionel Messi.

Střední útočník: Erling Haaland (Manchester City) - Se zmíněným sedminásobným držitelem Zlatého míče je v posledních týdnech často srovnáván. Nutno podotknout, že oprávněně. Před vlastními příznivci zapsal potřetí za sebou v lize hattrick, boří jeden rekord za druhým a ostrovní média ho v titulcích označují jako mimozemšťana. Více než 7 tisíc fanoušků Manchesteru United si ho ve Fantasy Premier League zvolilo před derby za triple kapitána. Výsledek? 69 bodů za hattrick a dvě asistence.

Levý útočník: Leandro Trossard (Brighton) - Krok s norským "goleadorem" udržel o víkendu kromě Fodena i malý velký Belgičan. Hattrick v roli hostujícího hráče na slavném Anfieldu je v očích fotbalových expertů možná ještě cennější. Naposledy to dokázal v legendárním utkání Andrej Aršavin z Arsenalu, který v roce 2009 skóroval dokonce čtyřikrát. Pokud bude Trossard v nastoleném trendu (5 tref v 7 zápasech) pokračovat, angažmá v top klubu ho pravděpodobně nemine. O jeho možném stěhování do Chelsea už se ostatně pár článků napsalo.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC870120:821
2.Manchester City862029:920
3.Tottenham Hotspur852119:1017
4.Brighton & Hove Albion742114:814
5.Chelsea FC741210:1013
6.Manchester United740311:1412
7.Newcastle United825112:811
8.Fulham FC832313:1511
9.Liverpool FC724118:910
10.Brentford FC824215:1210
11.Everton FC82427:710
12.Leeds United723210:109
13.AFC Bournemouth82336:199
14.Aston Villa82246:108
15.West Ham United82155:97
16.Southampton FC82158:137
17.Crystal Palace71338:116
18.Wolverhampton Wanderers81343:96
19.Leicester City811614:224
20.Nottingham Forest81166:214

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (10)

Přidat komentář
JackDaniels.

Nadpis

Reagovat
Front hell

King William

Reagovat
Whitemedia

*Willian

Reagovat
Taiger

Hrozně vymaže Erlinga, City mají štěstí, že se to odložilo

Reagovat
Taiger

Xhaka místo Kevina by to chtělo

Reagovat
Seydou Doumbia

Tam v této sestavě fakt není kam a za koho

Reagovat
nani92

malo sa hrať 3-4-3

Reagovat
Seydou Doumbia

nebo ale zase když je formace pořád stejná tak se lépe poměřuje kvalita daných hráčů, protože každý kolo kde padá hromada golu by si mohl stavět jen 3-4-3 a hráči by často vzadu hráli mimo své pozice třeba, takhle mi to příjde více fér

Reagovat
PP

souhlas.. Za tento zápas se to nabízelo, zvlášť když dal gol, který je u záložníků hodnocený.

Reagovat
Mastný Chobot

Saliba 4x za 8 kôl, heh ale zaslúžene ofc, je neskutočný zatiaľ

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele