Profily, historie

Představení účastníků ME do 21 let - Itálie

Fanoušci v Olomouci a Uherském Hradišti se možná už za pár dní zbaví některých přetrvávajících stereotypů - konkrétně mantry, že italský fotbal je v první řadě opřen o tuhou defenzivní nudu. Současná jednadvacítka pod vedením Luigi Di Biagiho totiž slibuje hodně zábavnou podívanou..

Představení účastníků ME do 21 let - Švédsko

Nejspíš žádný z osmi účastníků blížícího se juniorského Eura není větší neznámou. Švédové na šampionát pronikli přes turbulentní baráž s Francií, nyní však vyvstává otázka, co od nich vlastně čekat - v konkurenci Anglie, Itálie a Portugalska budou papírovými outsidery, jenže existuje minimálně jedna statistika, která mluví ve švédský prospěch..

Představení účastníků ME do 21 let - Anglie

Českou republikou pořádané "malé Euro" pro hráče do 21 let již klepe na dveře, a tak nastává nejvyšší čas představit si zevrubně všech osm účastníků. Začínáme netradičně skupinou B a do velké míry obrozenou Anglií pod vedením bývalého reprezentanta Garetha Southgatea...

Cestování v čase

Barcelonu čeká finále Ligy mistrů. Střetává se v něm s italským týmem a mnozí ji považují za jednoznačného favorita, zvláště pak díky její mohutné ofenzivní síle. Na světě přece není obrana, která by mohla hvězdný útok Katalánců byť jen přibrzdit. Otázkou tak zůstává vlastně jen to, o kolik Barça vyhraje a kdo se z útoku prosadí vícekrát. Abych nezapomněl, vrátili jsme se v čase do roku 1994.

Po stopách Bhútánu a jeho pohádkového "poprvé"

Pátek 20. března byl oficiálně Mezinárodním dnem spokojenosti, chcete-li pocitu naprosté blaženosti. A jeho načasování vpravdě nemohlo být lepší. Právě symbolem nekonečné harmonie je totiž už léta letoucí Bhútán, který zrovna v úterý oslavil historický postup do další fáze kvalifikace o účast na mistrovství světa 2018 i příštím Asijském poháru...

Založení FC Barcelona nejen ve švýcarské režii

Po přečtení nadpisu si možná někdo řekne, že půjde především o životopis Hanse Gampera, zakladatele klubu. Ale není tomu tak, i když se o několika krocích tohoto Švýcara níže dočtete. Otázkou je, kdy vlastně byl FC Barcelona založen? Pokud bez váhání odpovíte rok 1899, je to částečně správná odpověď. Ale co když to bylo v roce 1894, nebo až v roce 1902 či 1903?

Preview APN 2015 - skupina D

Na svůj start na Africkém poháru národů už čekají pouze čtyři týmy, nalosované do skupiny D. Pohled na jména účastníků by sváděl k očekávání, že si postup hladce pohlídají výběry Pobřeží slonoviny a Kamerunu, tradičně silné Mali a hladová Guinea jim však nedají nic zadarmo..

Preview APN 2015 - skupina C

Polovina týmů na Poháru národů má už svůj debut za sebou, ti opravdoví favorité ale na řadu teprve přijdou. Ve skupině C se dá očekávat opravdu tuhý boj: účastníci mistrovství světa Ghana s Alžírskem totiž vyzvou dva potenciální černé koně, silný Senegal a Jihoafrickou republiku.

Preview APN 2015 - skupina B

Nedělní večer na Africkém poháru národů nabídne první zápasy skupiny B, v níž se utkají Zambie, Demokratická republika Kongo, Tunisko a Kapverdy. Mohou Zambijci zopakovat tři roky starou jízdu? A podaří se Tunisanům konečně využít obrovský talent? EuroFotbal.cz přichází před výkopem s podrobným skupinovým preview..

Preview APN 2015 - skupina A

Africký pohár národů 2015 je za dveřmi! Jeden z největších mezinárodních turnajů fotbalového světa začíná už v sobotu 17. ledna zápasem domácí Rovníkové Guiney s Kongem, a EuroFotbal.cz si pro vás připravil podrobné preview všech čtyř skupin. Jako první jde na řadu "áčko", kde se kromě zmíněných dvou týmů představí ještě Burkina Faso a Gabon..

Anglická stopa v srdci katalánského velkoklubu

Dle hesla "més que un club" je FC Barcelona velvyslancem Katalánska. I když toto motto pochází z konce 60. let, již mnoho let před tím říkával zakladatel Joan Gamper: "Popularita našeho klubu nepopiratelně obsahuje prvky, které nejsou spojené jen se sportem." Je však zajímavé, že katalánským velvyslancem je celek, který vlastně nikdy čistě katalánský nebyl.

15.10.2014 Profily, historie 332 komentářů
Zaujalo nás

Čím je fotbal pro Bosnu a Hercegovinu?

Postup Bosny a Hercegoviny na světový šampionát do Brazílie, kde balkánský celek zažívá ostrou premiéru, byl pro celý národ obrovským svátkem. O tom, co fotbal pro tamní obyvatele znamená, jsme si povídali nejenom s tím nejpovolanějším Čechem, trenérem Jiřím Plíškem, jenž v Sarajevu působil.

21.06.2014 Profily, historie 133 komentářů
Zaujalo nás

Brasil 2014 - Rio de Janeiro

V době svého objevení se na mapě světa neslo toto město jméno Sao Sebastiao do Rio de Janeiro. Dnes ho všichni znají jako Rio. Nachází se na jihovýchodě Brazílie, je hlavním městem stejnojmenného státu, tedy Rio de Janeiro. Je na druhém místě v počtu obyvatel v Brazílii, 6 320 446, včetně celé metropolitní oblasti 11 385 708 lidí.

14.06.2014 Profily, historie 17 komentářů
Zaujalo nás

Brasil 2014 - Brasília

Hlavní město Brazílie. Má historii neuvěřitelně krátkou, datum vzniku je 21. dubna 1960. Žije zde o něco víc než dva a půl miliónu obyvatel a má zde své sídlo hlava státu a jeho vláda, Kongres a Nejvyšší soud. Výstavba města byla zahájena v roce 1956, hlavním projektantem byl Lúcio Costa a architektem Oscar Niemeyer.

12.06.2014 Profily, historie 18 komentářů
Zaujalo nás

Představení účastníků MS - Belgie

Rudí ďáblové jedou na mistrovství světa už podvanácté, ještě nikdy se ale domů nevraceli s medailí. To by se podle mnohých mohlo letos změnit. Ve skupině H bude tým kolem Hazarda a Kompanyho jasným favoritem, a ve vyřazovací části se už může stát cokoliv..

11.06.2014 Profily, historie 436 komentářů
Zaujalo nás

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele