České desetiletí (6): Slavia mistrem po osmi letech

18.07.2020, 18:45
Profily, historie
Z uplynulé desetiletky jsme během koronavirové přestávky nestihli probrat všechny důležité věci, pojďme se tedy nyní podívat do roku 2016. Od posledního titulu uplynulo více než sedm let, po pátém kole za sebou navíc slávisté měli jediné vítězné oslavy, k tomu nepřesvědčivé výkony v předkole Evropské ligy. Vše tak nasvědčovalo tomu, že Jaroslav Šilhavý bude s nově převzatým týmem bojovat maximálně o pohárové příčky...

Přestupové období v létě 2016 bylo teprve druhým, které už měli ve Slavii pod taktovkou čínští majitelé. Ti se před návratem do evropských pohárů rozhodli mocným způsobem posílit, a to i tam, kde to úplně nejnutnější nebylo - příkladem budiž příchod Přemysla Kováře, který doplnil brankářskou dvojici Pavlenka, Berkovec.

Co se týče obranných řad, tam sezónu začínala vesměs obdobná sestava, jaká dokončila tu předchozí. Na kraje Dušan Uhrin disponoval Janem Bořilem a Janem Mikulou, možnosti mu rozšířil příchod Dušana Šventa. Přesto nakonec většinu sezóny na beku alternoval Michal Frydrych. Ten měl totiž na stoperu velkou konkurenci, neboť přes skvěle hrající Bílka a Deliho vedla cesta do základu jen těžko.

Největších změn doznala záloha, a to zejména díky příchodům volných hráčů. Jediným zakoupeným byl z rumunského Botosani přicházející Michael Ngadeu, defenzivně laděný univerzál, jenž měl původně vyztužit post stopera. Střed zálohy posílil po konci smlouvy v Mladé Boleslavi Jasmin Ščuk, který tak doplnil Tomáše Součka, Josefa Hušbauera nebo Antonína Baráka.

Na křídla disponovali červenobílí dlouholetou stálicí Jaromírem Zmrhalem, v zimě příchozím Jaroslavem Mihalíkem a čerstvou posilou Ruslanem Mingazovem. Co se týče útočné síly, tam Mešanoviće se Škodou doplnil nizozemský útočník Mick van Buren a zejména rekordní posila, hvězda slovenské ligy Gino van Kessel.

Zajímalo-li by vás, jaké složení tehdy měly kádry Plzně a Sparty, tak vězte, že čerstvý kouč Západočechů Roman Pivarník disponoval obranou s hráči jako Hejda, Hubník, Baránek, Řezník, Matějů nebo Limberský. V záloze vedle Hořavy, Hrošovského a Hromady mohli nastupovat i zahraniční hvězdy Kace s Ivanschitzem. Křídelní pozice obstarávali Petržela, Kopic, Kovařík či Zeman a početnou skvadru útočníků tvořili Bakoš, Ďuriš, Krmenčík a Poznar.

Letenské na začátku sezóny trénoval Zdeněk Ščasný. Jeho oporou mezi třemi tyčemi byl Tomáš Koubek, v defenzivě nastupovali převážně Holek, Kadlec, Karavajev, Mazuch a Costa - Jakub Brabec totiž hned na začátku sezóny odešel. V záloze měl Ščasný k dispozici hráče jako Čermák, Dočkal, Frýdek nebo Mareček, křídelní pozice obstarávali Zahustel, Šural, Konaté a Holzer. Hlavní ofenzivní zbraní týmu měl být David Lafata.

Slávistický tým na papíře vypadal hezky, jenže realita byla jiná. Ve druhém předkole Evropské ligy slávisté horko těžko doma obrátili dvojzápas s outsiderem z Tallinnu, poté se sotva ubránili oslabenému Rio Ave a vrcholem nezdařilého působení byly dvě porážky 0:3 od Anderlechtu.



Ani na domácí scéně to nešlapalo. Remízy se Zlínem a Jihlavou, vítězství nad Příbramí a porážka od Plzně, to vše znamenalo, že dny Dušana Uhrina na lavičce byly sečteny. "Jsme mimořádně nespokojeni s přístupem některých hráčů. Za klub jako je Slavia se hraje se srdcem a nasazením, což se v řadě zápasů nestalo. Od nového realizačního týmu proto očekáváme razantní změny jak v herním projevu, tak v přístupu hráčů," naznačil Jaroslav Tvrdík, že chyba není jen v trenérovi.

Slavii se navíc nedařilo ani na trhu s trenéry, po několika neúspěšných jednáních (mluvilo se o Luboši Kozlovi či Zdeňku Zemanovi) nakonec musela vzít zavděk dosavadním trenérem Dukly Jaroslavem Šilhavým, i když to šéf Tvrdík prezentoval jinak: "Jaroslav Šilhavý je výborný trenér s mnoha úspěchy. Od začátku byl jedním z hlavních kandidátů na nástupce Dušana Uhrina."

Novému trenérovi dalo chvíli, než si získal náklonnost náročných fanoušků vršovického celku. Jeho první dva zápasy, remíza v Teplicích a jednogólová výhra s Libercem, se totiž nijak nelišily od toho průměrného standardu, na který byli příznivci zvyklí pod taktovkou jeho předchůdce.

Na třetí pokus už ale nastal zlom. Slavia se vypravila k derby na Letnou, kde v lize naposledy uspěla o osm let dříve, v zápase, ve kterém skórovali hráči jako Šmicer neb Tavares. Tentokráte ale převzala od začátku otěže zápasu, a přestože Mešanović v první půli zahodil penaltu, dokázal se gólem vykoupit a vítězství sešívaných poté pečetil Zmrhal.



Ve skvostných výkonem Šilhavého družina pokračovala i nadále a jejich vítězná série se protáhla na šest zápasů. Dobře namazaný stroj nezastavily ani dvě ztráty v Jablonci a v domácím vršovickém derby, závěr podzimu už se totiž zase nesl ve znamení slávistických úspěchů a z druhého místa tak sešívaní šlapali na paty mistrovské Plzni.



To samozřejmě namotivovalo vedení k tomu, aby zainvestovalo i v zimním přestupovém období a připravilo tak kádr na boj o titul. K tomu měla dopomoci opora teplických obranných řad Michael Lüftner, norský levý bek Per-Egil Flo, záložníci Jan Sýkora a mladý Chorvat Marko Alvir a útočník Stanislav Tecl. Na hostování naopak byli uvolněni Van Kessel, Souček, Mihalík a Berkovec, místo něhož roli dvojky převzal zkušený Přemysl Kovář.

Ještě k případu Van Kessela. Reprezentant Curacaa přicházel ze slovenského Trenčína za 32 miliónů korun, v sešívaném dresu toho ale příliš nepředvedl. Po slušném začátku, kdy skóroval při svém debutu proti Levadii i v prvních dvou ligových kolech, se dokázal gólově prosadit jen v poháru proti Chrudimi. Trenér Šilhavý s ním přestal počítat a od svého odchodu na hostování do Gdaňsku už za Slavii nenastoupil.

Do jarní části vstoupili slávisté vskutku výtečně. Po povinném vítězství nad Jihlavou přišla dvě z utkání, která si většina příznivců červenobílých pamatuje dodnes. Tím prvním byla venkovní demolice Příbrami 8:1, na níž se stihl podílet hattrickem střídající čerstvý africký mistr Michael Ngadeu nebo gólem a třemi asistencemi čerstvá posila Jan Sýkora.



Mezitím Viktorka ztratila ve Zlíně a před nadcházejícím vzájemným zápasem tak Slavia měla na soupeře, který však disponoval zápasem k dobru, náskok jednoho bodu. Dlouhou dobu diváci v zaplněném Edenu neviděli gól a už to vypadalo na bezbrankovou remízu, zvlášť když sudí Příhoda přehlédl Hejdovu ruku ve vlastním vápně.

Jenže po Sýkorově rohovém kopu v osmaosmdesáté minutě propadl míč na zadní tyč k Michalu Frydrychovi, jehož hlavička rozvlnila síť a katapultovala Slavii do čela ligové tabulky. Nejméně překvapený byl asi exekutor Sýkora, jenž podle svých slov měl předtuchu: "Při rohu tam na mě pořvávali kluci z Tribuny Sever, tak jsem se na ně otočil a řekl: ‚Čumte, teď bude gól,‘ a posadil jsem to tam," prohlásil po zápase.



Sešívaní pak vinou dvou ztrát v Liberci a v derby proti Spartě (ano, v tom, kde neprohráli jen díky skoku Ruslana Mingazova) ještě na čas pustili Západočechy do čela tabulky, ti však v závěrečných kolech ztráceli více než by bylo zdrávo a před posledním kolem byly karty rozdány jasně. Plzeň potřebovala proti Jihlavě bezpodmínečně zvítězit a zároveň doufala, že slávistům se s Brnem nepodaří totéž.

Okolnosti hráli lehce ve prospěch viktoriánů. Aréna v Edenu totiž tehdy ještě nepatřila klubu a tak se na ní v období, kdy měli Vršovičtí přivítat Zbrojovku, konaly koncerty slavných skupin Depeche Mode a Rammstein. Azyl tak slávisté našli na svém dřívějším stadionu na Strahově...

Plzeňské naděje ve Zbrojovku vkládané ale nevydržely ani půl hodiny. V té době už totiž červenobílí vedli 2:0 poté, co se zranil Dušan Melichárek a jeho náhradník Veselý hned při prvním rohu chyboval, načež Frydrych hlavou odšpuntoval nadšení. Vzápětí stejnou částí těla skóroval i Tecl. Tentýž hráč navyšoval i po přestávce a na konečných 4:0 upravil Ngadeu.



Po dlouhých osmi letech se tak fanoušci slavného klubu mohli radovat z mistrovských oslav, stejně tak činili i ti, kteří se o to nejvíce zasloužili. "Cítím obrovskou radost, úlevu, spadlo to ze mě. Byl jsem hodně nervózní. Skrýval jsem to před hráči, ale moc jsem toho nenaspal, očekávání bylo obrovské," řekl trenér Šilhavý. Hráči na čele s Bořilem a Škodou toho už za střízliva příliš povědět nedokázali.



Jaroslav Šilhavý sice na lavičce příliš dlouho nevydržel a už v nadcházející zimě se musel na úkor Jindřicha Trpišovského pakovat, dodnes na něj však všichni slávisté vzpomínají v dobrém. Byl to totiž on, kdo ve Vršovicích odstartoval úspěšné období, během něhož červenobílý klub vyhrál třikrát za čtyři roky titul a podíval se i do Ligy mistrů.
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha30209165:2269
2.Viktoria Plzeň30207347:2167
3.Sparta Praha30169547:2657
4.FK Mladá Boleslav301310747:3749
5.FK Teplice30139838:2548
6.Fastav Zlín301181134:3541
7.Dukla Praha301171239:3540
8.FK Jablonec30912943:3839
9.Slovan Liberec301091131:2839
10.MFK Karviná30971439:4934
11.Zbrojovka Brno306141032:4532
12.1. FC Slovácko306141029:3832
13.Bohemians Praha 190530771622:3928
14.Vysočina Jihlava30691526:4727
15.FC Hradec Králové30831929:5127
16.1. FK Příbram30642029:6122

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (73)

Přidat komentář
Greny

Reagovat
Greny

OT: sleduje tu někdo norskou ligu? To co předvádí Bodo/Glimt to je úplně šílené .. to je totální fotbal...

Reagovat
ratusek

Mají v utoku Bonifáce, tak se nedivím

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
smazaný uživatel

Zeman styl i s výsledky

Reagovat
smazaný uživatel

Ten název jsem nikdy neslyšel

To hrajou fakt tak dobře?

Reagovat
Greny

Deset minut do konce devátého zápasu zatím vedou 2:3 pokud vyhrají tak:

27 bodů

Skóre: 35:10

Reagovat
PH8

Nikde se v posledních 3 zápasech taky slušně rozjelo. Mají z nich skóre 12:0 a celkově mají jen o 2 body méně než Bodo. Za 2 kola se potkají to by mohl být zápas jak luzg.

Reagovat
PH8

*Molde se...

Reagovat
Kocour Klapuška

Ja si rikal, ze ty severske jazyky jsou bizarni, tak ze asi tym Nikde teeba existuje

Reagovat
cetto

Jakej jsi ročník? Je to klub s dlouhou historií a v devadesátkách hráli o titul. Myslím, že se s nimi párkrát střetly i nějaké české týmy v pohárech.

Reagovat
dejvikker

Tak už se nedivim, ze s nima v lednu Sparte prohrala

Reagovat
Horcmen

snad jim to vydrží, minule pěkný vítězný gól https://streamable.com/9me8m0

Reagovat
smazaný uživatel

Přibram

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím si, že to měla Slavia trošku jednodušší. Sparta byla mimo, Plzeň zažívala obměnu kádru, skončili dřívější tahouni, někteří starší přestoupili a začali se zabudovávat noví hráči. Přišel nový trenér, který se tak s klubem akorát zžil.

A samozřejmě čínské peníze a kvalita Slavie je nesporná. S tímto týmem v tomto čase by ten titul vyhrálo i více trenérů se Slavií.

Nicméně i předvedená hra, samozřejmě i ukočirovat takové hráče, udržet dobrou a nabuzenou atmosféru, není jednoduché. Částečná přestavba panovala i ve Slavii, která ale měla obrovský náskok a kdo ví,co by se dělo, kdyby se hrálo od nuly. Samozřejmě Slavia vzhledem k situaci a náskoku si tento zásah mohla dovolit.

Ovšem já se těším na novou sezonu, na poháry s novým systémem a jsem zvědavý jak na ligu, tak na naše kluby v Evropě.

Věřím,že Sparta bude hrát konečně důstojnou roli a ta liga bude stát za to.

Reagovat
smazaný uživatel

Obměnu kádru zažívají každý rok... bylo to Top.. nikdo nečekal

Reagovat
smazaný uživatel

Zato Slavia vůbec změnou kádru neprošla...Jen nám odešel skoro celej základ.Čínské peníze mají asi větší hodnotu, než Křetínského peníze, nebo Paclíkovy peníze...Vyjmenuj tu trenéry, kteří by hráli se Slavií takový fotbal.Slavia je nejlepší ne kvůli penězům, ale že hraje zcela odlišným stylem, než zbytek.Tak dlouhý to je a takovej blábol

Reagovat
Wyrda

Jsi dement nebo jo? Vždyť přesně o tom píše

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

slávie není lepší díky penězům ti hráči teda chodí zadarmo Ono dělají to stejné jako za Jarolíma koupí všechno co aspoň za něco stojí v lize.

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba Karafiát zadarmo přišel

Reagovat
smazaný uživatel

já neříkám, ale on píše tvl jak kdyby ti všichni přišli zadarmo. Logicky kdyby tam nepřišla ta fifnanční injekce tak bůh ví zda by slávie existovala.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kdyby Sparta neměla finanční injekce od Křetínského, tak si taky nemůžeš být jistý, jestli by Sparta existovala

Reagovat
PlackaSKS

asi jako u každýho majitele..

Reagovat
smazaný uživatel

To byla dobrá sezóna

Reagovat
smazaný uživatel

Moje asi nejoblíbenější sezóna. Po těch letech utrpení... nádhera.

Reagovat
KingMaster13

Naprosto top sezona, sice ten boj o titul byla pak ke konci celkem paralympiáda ale co už Na začátku sezony si z nás všichni dělali srandu a nakonec je to zlomová sezona od kdy jsme nahoře a Sparta nám kouká od té doby na záda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
naheCZ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jedine co z vasi strany stalo za zminku je pristup k nadstavbe. Tam to bylo jako liga mistru ve vsech smerech a titul mate zaslouzene.

Reagovat
Stannis Baratheon

co?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to možná tak u nich byl start ligy a podzimní část jako liga mistrů. Ač sparťan tak na to, že hráli zároveň i LM klobouček. Ale šlo vidět, že ty odchody hned boleli uvidíme jaké posily top 3 týmy přivedou. Takhle se více bojím Plzně ta fakt šlapala ke konci

Reagovat
John Obi Mikel

Víš o tom, že se tady mluví o sezóně 2016/17

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

klasik

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

ten rok si pamatuju, to jsem poprvý viděl prsa naživo

Reagovat
LeonardoUžoa

Sestřiny viď.

Reagovat
smazaný uživatel

Svoje

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

pokud je z vysočiny tak tam to je na denním pořádku

Reagovat
smazaný uživatel

Fakt? Jako já nevím, ségru nemám, ale neslyšel jsem o tom.

Reagovat
Azazelo RD

RIO 2016 plavání.

Reagovat
stas87

Nema autor trochu komplex z GvK ze sa o neho musi neustale obtierat? Trencin vtedy paradne ojebal Tvrdika.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne tak úplně.GvK měl v Trenčíně dobrá čísla, protože slovenská liga je odpad a může se tam ukázat i taková nula.To, že vyhořel ve Slavii je jiná věc.Je to především o hlavě GvK..Navíc Tvrdík není sportovní ředitel a ani to neplatil, tak nevím, jak, ho mohl nějakej Trenčín ojebat?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bakary3

Autor opravdu komplex nema, on ne...

Reagovat
stas87

Že ho musí zmieniť 2x v tom článku..ten kto sledoval v tom čase Trenčín, tak vedel. Gino bol priemerný v medzihre, ťažil z roboty zálohy. Ten predaj bol vtedy fantasticky, nikto neľutoval že odišiel.

Reagovat
Bakary3

To treba jo, ale nic to nemeni na tom, ze jeho prinos mel byt urcite o hodne vetsi..

Ze ho 2x zminil, no a... byl to proste flop..

Ale vzhledem k tomu, ze nenabídl nic nez docela slusnou produktivitu, jsem se divil, ze ho nezkusili na hrotu.

Reagovat
stas87

Tak niekto musel byt prvy kto vykupil za viac ako priemerne peniaze hraca zo slovenskej ligy..

Keby to mal Gino v palici upratane, mohol by v Prahe vydrzat dlhsie, zial isla sportova stranka u neho do pozadia a vybral si peniaze.

Nakoniec sa vratil do Trencina a nehral uplne zle, slovenska liga mu holt sedi.

Kto ho vlastne vtedy pritiahol?

Reagovat
Bakary3

Tezko rict, on by asi nebyl uplne spatnej, kdyby se chtel o to misto poprat, asi tam takova chut ale nebyla...

A ci to byla prace... nemam pocit, ze by o nej Silhavy nejak zvlast stal..

Asi tam tehdy byl Kisel, ale nechci kecat.

Reagovat
smazaný uživatel

ty jsi možná tak ojebal ovci a pak sis ještě z jejich hoven dělal balzám na vyrážky. Že ta vaše liga je na úrovni někde ligy ztráty a nálezy MALI to nevíš, ale co čekat od někoho kdo si bryndzu dělá domácí pač se nemyje

Reagovat
stas87

Zrejme máš bohaté skúsenosti s ovcami, keďže o nich tak casto pises. Ale nemusíš sa o mna starať, umývam sa každý deň. To skôr u teba nám strach či dodržiavaš hygienu, Rambo z tesca nemá čas na sprchu.

Reagovat
Kixi Syhimour

Česká liga jde absolutně mimo mě, ale teda když jsem tenhle článek dočetl, tak jsem si hned přečetl i další díly , těším se na pokračování

Reagovat
Pablos

Ty Teplice... To byl stejnak majstrštyk si to takhle dojebat

Reagovat
monty25

A od té doby už se Teplice pohárům ani nepřiblížily...

Reagovat
Pablos

A zdá se, že ještě dlouho nepřiblíží nejspíš

Reagovat
Greny

OT : Zmrhal dva góly dneska

Reagovat
Selänne

Ještě že chytl šanci za pačesy hned na začátku.

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
F.Torres

Škoda také

Reagovat
smazaný uživatel

9 gólů v 16 zápasech. Borec

Reagovat
ondrasch77

Docela mě překvapil

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, mě taky.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PaYaB

Ta prohra s tou Astanou doma.

Reagovat
eL

OT: nevíte proč Šimič už několikrát (po koronapauze snad vůbec) nenastupuje za Hajduk? Jinak Hajduk si to pěkně pos*al a nedostal se ani do pohárů.

Reagovat
naheCZ

Našel jsem tohle:

Je pravda, že vás měl klub odstavit ze sestavy ve chvíli, kdy se blížilo naplnění klauzule, že vám za určitý počet zápasů bude výrazně navýšený plat?

„Prožil jsem tu takovou zvláštní situaci. Nejdřív jsem pořád hrál, pak jsme v zimě měli soustředění, já onemocněl, ale ne koronavirem... Od začátku únoru začala zase liga, a když jsem se vrátil do formy a cítil se dobře, všechny testy jsem měl super, tak mě trenér úplně přehlížel. Ale úplně. Nebyl jsem v žádných variantách. Čím to bylo, ví asi jen lidi na klubu. Ten bonus nebo opce ve smlouvě byla, ale nevím, jestli to byl ten důvod. V klubu se taky měnilo vedení, trenér, těch otázek je víc.“

Zdroj: https://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-zahranici/377994/simic-o-karantene-v-raji-pomoci-i-kariere-co-zajem-sparty-a-slavie.html

Reagovat
eL

Paráda, děkuju za info a za čas.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele