Historie evropských pohárů - 2001/2002 - Sparta, Liberec a čtyři další

27.06.2020, 11:52
Profily, historie
Hned šest českých klubů se díky skvělému osmému místu za pětileté období 95/96 - 99/00 mohlo v sezoně 2001/2002 zapojit do evropských pohárů. Například deváté Portugalsko šlo do Evropy již jen se čtyřmi týmy. Vedle pražských S nasazených do kvalifikace o Ligu mistrů se v Poháru UEFA představily Sigma Olomouc, Marila Příbram, Viktoria Žižkov a Slovan Liberec.

A právě v lize až šestý Liberec se nakonec stal vedle Sparty tahounem této sezóny, protože ostatní české týmy nahrály málo. Příbram alespoň potěšila postupem přes francouzský Sedan, zbylá trojice přes žádného ze soupeřů přejít nedokázala. Přímo do základních skupin šla mistrovská Sparta, která si titul užívala popáté v řadě. Málokdo si v té době dokázal představit, že je to až k dnešnímu dni naposledy, kdy Sparta titul obhájí. Do posledního předkola LM putovala Slavia, v lize druhá. Do předkola o Pohár UEFA nemusel nikdo. V lize třetí Sigma, čtvrtá Příbram, pátý Žižkov (zároveň vítěz domácího poháru) i zmíněný Liberec byly nasazeny přímo do prvního kola. 

V Poháru Intertoto se představily dva týmy. Slovácko postoupilo přes rumunskou Craiovu, následně nestačilo na francouzský Stade Rennais. Blšany zdolaly makedonský Prilep, poté vypadly s italskou Bresciou.



Sparta odehrála dvě skupiny v LM, takže přísun velkých evropských klubů a velkých hráčských jmen byl zaručen. Se španělskými kluby mělo Česko vyrovnanou bilanci čtyř porážek a čtyř vítězství, francouzské kluby dokonce v obou případech musely těm z české ligy ustoupit z cesty. Také druhé měření sil s bývalým federálním partnerem dopadlo v náš prospěch. Naopak nad síly českých klubů byly týmy z Německa, Rakouska i Švýcarska. Naprostým fiaskem dopadla konfrontace s řeckými soupeři. PAOK vyřadil Příbram, Panathinaikos ve všech čtyřech případech porazil pražská S.

Celkem se v sezoně 2001/2002 hned šestice českých klubů v LM a v EL utkala ve 34 zápasech s patnácti kluby z deseti evropských soutěží. Zaznamenala mírně negativní bilanci 12-7-15 a slušný zisk 5.500 znamenající čtrnácté místo mezi 51 soutěžemi. Z jedenácti pohárových duelů však české kluby vytěžily pouze pět postupů, z toho čtyři Liberec. Sparta se v LM po dvou letech předvedla opět v dobrém světle a ve skupinách si připsala výbornou bilanci 5-2-5.

Ve formátu soutěží nenastaly žádné změny proti předchozímu ročníku. Liga mistrů se hrála ve dvou skupinových fázích a následném play-off, Pohár UEFA probíhal tradičním vyřazovacím způsobem již od úvodu. Obě finále vrcholila jedním utkáním na neutrální půdě.



České kluby

Podruhé byla Sparta nasazena přímo do základní skupiny LM a podruhé se jí podařilo postoupit dál. Pohárová cesta působila tak trochu jako kopie dva roky starého úspěchu. V základní skupině opět ruský mistr Spartak Moskva, opět nizozemský vicemistr, tentokrát Feyenoord, francouzského mistra z Bordeaux nahradil německý mistr Bayern Mnichov. Podobnost pokračovala i v osmifinálové skupině - Spartu opět čekalo FC Porto, FC Barcelonu vystřídal druhý španělský gigant Real Madrid, místo Herthy se pak Sparta postavila Panathinaikosu.

Hřebíkově Spartě vycházel postupový plán dokonale. První zápas na Olympijském stadionu v Mnichově přinesl velmi cennou remízu s obhájcem trofeje LM. Jancker, Elber ani tehdy 22letý Pizarro na sparťanskou defenzivu nevyzráli. Následovaly dva úspěšně zvládnuté domácí zápasy proti Feyenoordu (4:0), například s Tomassonem či van Hooijdonkem, a moskevskému Spartaku (2:0). Mimochodem proti Spartaku měla Sparta začínat, ovšem úvodní kolo plánované na 12. září bylo kvůli teroristickým útokům ve Spojených státech odloženo. Když ve čtvrtém kole Sparta vyloupila i De Kuip (2:0), vedla tabulku s 10 body a se skóre 8:0 o dva body před Bayernem. Postup měla v kapse. Následovaly remíza v Moskvě (2:2) a domácí prohra s Bayernem (0:1), která zmlsané sparťanské fanoušky trochu mrzela, protože znamenala postup "až” z druhého místa. Feyenoord se ze třetího místa přesunul do Poháru UEFA a dokázal jej ovládnout.


Sparta - Feyenoord

Góly do sítě velkoklubu přišly o tři týdny později, kdy na Letnou již v rámci osmifinálové skupiny dorazili Galácticos trenéra del Bosqueho. Real Madrid sice Spartu porazil 3:2, ovšem na bojovný výkon domácího týmu se vzpomíná dodnes. V bráně nastoupili na obou stranách vycházející hvězdy Petr Čech a Iker Casillas. Sparťané Jarošík, Hübschmann, Sionko, Hartig, Kincl a další se v bitvě s Robertem Carlosem, Hierrem, Zidanem, Figem či Raúlem neztratili a dvakrát dokázali srovnat. Rozhodující slovo však měl nakonec po zásluze hostující Morientes. Real Madrid poté ovládl celou Ligu mistrů.

Po domácí slavě s Realem přišlo vítězství v Portu, za něž nastupovali například Ricardo Carvalho či Deco, kteří s FC Porto o dva roky později dokonce zvednou trofej LM nad hlavu. Na Estádio das Antas se v prosinci trefil pouze Sionko a Sparta byla rázem ve hře o postup. Ten ovšem zhatilo jarní dvojutkání s katem české sezony, řeckým Panathinaikosem. Sparta přes zimu přišla o Labanta, který během tří sezon v LM vstřelil pět gólů z penalt, či Martina Haška, zranil se Grygera, daleko od své podzimní formy byl po zranění Hartig. Doma i v Aténách Sparta prohrála a když odjela s porážkou 0:3 i z Madridu, bylo o postupujících před posledním kolem jasno. V něm Sparta alespoň vítězstvím nad Portem, které od ledna čerstvě vedl 39letý José Mourinho, zakončila úspěšnou pohárovou sezónu. V týmu ambiciózní Sparty ale na závěr sezóny na potlesk nedošlo. V lize ztratila první místo, trenér Hřebík byl odvolán a v bláznivém závěru se už do boje o titul s Libercem a Žižkovem zapojit nestihla.


Sparta - Real Madrid

Potřetí se Slavia pokusila probojovat do základní skupiny LM a potřetí byla neúspěšná. Ve třetím předkole ji vyprovodil Panathinaikos, který předtím, než si pochutnal na Spartě, dvakrát zdolal také Slavii. Doma na konečných 1:2 pouze snižoval navrátilec z úspěšného bundesligového angažmá Pavel Kuka, v Aténách si Řekové postup pohlídali gólem z penalty.

Jestliže o rok dříve Slavii přesun do Poháru UEFA vyhovoval, tentokrát to neplatilo. Sešívaní se totiž postavili do cesty historicky nejlepší pohárové sezóny švýcarského Servette FC. Za ženevský klub nastupovali například Alexander Frei či Nigerijec Wilson Oruma. V úvodním duelu se trefil pouze nigerijský reprezentant. Když poté vsítil gól také na úvod strahovské odvety, bylo prakticky hotovo. Slavia dokázala reagovat až pozdním gólem Petrouše.

Hned v prvním kole skončil také třetí tým ligové tabulky Sigma Olomouc. O postupu Celty Vigo bylo rozhodnuto již po úvodním zápase v Galicii. Tým, v sestavě například s Brazilcem Sylvinhem (jenž dal o rok dříve gól Spartě v dresu Arsenalu), končícím Chorvatem Bobanem či Rusy Karpinem a Mostovojem, přejel doma Hanáky 4:0. V Olomouci to po první půli vypadalo na další českou blamáž, ovšem čtyřmi góly během 20 minut Mucha a spol výsledek otočili, a do národního koeficientu připsali alespoň jedno vítězství. 

Ani Viktoria Žižkov se v pohárech dlouho neohřála, skončila na rakouském Tirolu Innsbruck. V prvním zápase na Strahově 11. září 2001 domácí soupeře tlačili, ovšem skórovat se Chihurimu, Michalu Pospíšilovi ani nikomu jinému nepodařilo. V Innsbrucku zvítězili domácí 1:0. Nutno dodat, že Tirol byl tou dobou zrovna dvojnásobným rakouským mistrem. Na pozici trenéra vystřídal Kurta Jaru krátce po postupu přes Žižkov jistý Joachim Löw a Innsbruck dokázal v rakouské bundeslize obhájit i podruhé. Jenže v ten samý moment Tirol zbankrotoval a neslavně skončil v konkursu.  

Jedinou příbramskou sezónu v Evropě si většina fanoušků okamžitě spojí s úvodním zápasem u Litavky, kam přijel pátý celek francouzské ligy CS Sedan. Týmu s Blažkem v bráně a v poli s Lukášem Jarolímem či Otepkou, kteří připravovali šance Kuličovi s Horstem Sieglem, Francouzi nestačili. Příbram i díky Kuličově hattricku deklasovala Sedan 4:0. V odvetě Sedan zabral, ale na vyrovnávací gól Siegla již dalšími pěti góly zareagovat nedokázal. Po prohře 1:3 šla dál překvapivě Příbram. Druhé kolo se již Příbrami nepovedlo. Úvodní duel v Soluni ovládl domácí PAOK jednoznačně 6:1. Remíza v odvetě tak byla alespoň důstojným zakončením dosavadní příbramské pohárové minihistorie, které dominuje domácí triumf nad Sedanem. 


Celý zápas FC Marila Příbram - CS Sedan (17' Kulič, 61' Kulič, 68' Otepka, 70' Kulič)

Stejnou porci bodů do národního koeficientu, jakou nahrála Sparta v Lize mistrů, dokázal uhrát i Liberec v Poháru UEFA. A to se do něj dostal až z šesté příčky ligové tabulky. Nebýt skvělých předchozích pohárových sezón českých klubů znamenající posun na osmou příčku, Slovan by se v Evropě neukázal. A to by byla na začátku nového tisíciletí škoda, protože Liberec tou dobou disponoval silným týmem s Kinským, Johanou, Holeňákem, Kolouškem, Nezmarem, Štajnerem či Gyanem Baffourem, kteří to pod vedením trenérského dua Škorpil-Csaplár dotáhli nejen do čtvrtfinále Poháru UEFA, ale v lize také k vůbec prvnímu titulu. 

Liberec se představil v dobrém světle na evropské scéně už o rok dříve. Tentokrát dokázal přejít dokonce hned přes čtyři soupeře. V prvním kole to byl Slovan Bratislava (doma 2:0, venku 0:1). Druhé kolo postavilo Liberci do cesty Celtu Vigo a po prvním zápase se zdálo, že si španělský celek po Sigmě poradí i s druhým českým soupeřem. Mostovoj hattrickem Vigu zařídil vítězství 3:1. U Nisy ale Liberec ukázal svou sílu a Štajner s Nezmarem vyprovodili favorita výsledkem 3:0.

Třetí kolo a další španělský soupeř. Mallorca skončila v lize třetí o osm bodů před Barcelonou. V Lize mistrů jen o skóre nepostoupila dál, přestože doma porazila postupující Arsenal i Panathinaikos a v Gelsenkirchenu i čtvrté Schalke. V Liberci na katastrofálním trávníku byl ale Slovan znovu produktivní. Na domácí vítězství 3:1 navíc Liberec navázal překvapivým triumfem i na Baleárských ostrovech. V Palmě vedl o dvě branky, na konečných 1:2 snižoval v závěru z penalty Samuel Eto'o.

Na jaře, ve čtvrtém kole čekal další tým který se do Poháru UEFA přesunul z Ligy mistrů. Úřadující francouzský vicemistr Olympique Lyon zrovna nastupoval cestu dominantního klubu v zemi. Stejně jako Liberec vyhraje ligu v této sezóně. Na rozdíl od Liberce ji následně ještě šestkrát obhájí. Budou u toho také brazilské ikony klubu pistolník Sonny Anderson či mistr přímých kopů s jedinečnou trajektorií Juninho Pernambucano, kteří nastoupili též proti Liberci. V Lyonu předvedl Liberec nečekaně sebevědomý a vyrovnaný výkon a na Štajnerovu proměněnou penaltu dokázal zareagovat jen pozdním gólem Sidney Govou. Na Letné, kde kvůli nevyhovujícímu domácímu stánku našel Liberec azyl, pak Slovan v nezapomenutelném zápase opět rozpoutal ofenzivní smršť a francouzského giganta smetl výsledkem 4:1. 

Ve čtvrtfinále přijela na Letnou Borussia Dortmund, tou dobou pozorně sledovaná českými fanoušky díky Tomáši Rosickému a Janu Kollerovi. Německému soupeři, s dalšími hráči jako Lehman, Wörns, Kohler, Metzelder, Oliseh, Ewerthon, Ricken či Amoroso, byl Liberec více než vyrovnaným sokem. Žádná šance však gólem neskončila, a tak o postupujícím do semifinále rozhodla odveta na Westfalenstadionu. První poločas pokračoval v duchu úvodního duelu, avšak Liberec vedení na svou stranu nestrhnul. Čtyři góly domácích ve druhém dějství tak jednoznačně posunuli dál Borussii, která nakonec podlehla ve finále Feyenoordu. Liberec si každopádně v Evropě udělal velké jméno nejen výsledky, ale především předváděnou útočnou hrou. Štajner s Nezmarem vstřelili dohromady devět branek.


Liberecká cesta Pohárem UEFA

Třetí vydařená sezóna v řadě znamenala obhájení 11. příčky v pětiletém pořadí národních koeficientů. V rámci 27 sezónních srovnání samostatné české klubové historie, které je ovšem třeba brát s rezervou, se ročník 2001/2002 řadí na dělené 11. až 13. místo. Dělení nahraných bodů hned šesticí klubů mohlo znamenat zátěž nízkého zisku na dalších pět let dopředu, Sparta a Liberec však plně nahradily výpadky zbylých čtyř českých zástupců. V prvé řadě však oba týmy navždy zapsaly do historie neopakovatelné fotbalové zážitky nejen pro své fanoušky.

Autor: Martin Lavický

Komentáře (66)

Přidat komentář
FCSL

Slovan Liberec

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Alan_Shearer

Jyrka Stajner ten kluk mi na hristi hrozne chybi

Reagovat
Pasha

Čítal si aj jeho knižku Šílený génius? Ak nie, vrelo odporúčam.

Reagovat
Selänne

Moje nejoblíbenější sezona vůbec. Bůh ví, kde by se zastavila cesta Sparty, kdyby se povedlo vyhrát proti Panathinaikosu v tom prvním zápase na Letné. Sparta by po třech zápasech měla 6 bodů a naprosto parádní možnost postoupit do čtvrtfinále k tomu. To jsou všechno ale kdyby, no.

Třeba taky říct, že Panathinaikos měl tenkrát naprosto parádně poskládaný tým, který právě ve čtvrtfinále vypadl až příliš krutě a smolně proti Barceloně. Navíc jejich kádr tvořila osa týmu, která o dva roky později vyhrála EURO 2004.

Kdy se zase dožijeme toho, že český tým bude hrát o prvenství ve skupině LM...

Reagovat
Xaviercreus

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Muffi

CO si pamatuju, tak šance na vítězství moc nebyly, Pana byl v obou zápasech lepší. A postup dál?

Mohli by dostat Leverkusen, United nebo jako Panathinaikos Barcelonu, což by byl s jejich jarní formou konec.

Reagovat
Pokahontas

Nutno dodat,že ta výhra na Portu byla na podzim neskutečná klika-Porto tam Spartu tlačilo skoro celej zápas,místy až drtivě, a ta se moc na jeho půlku nedostala,někdy kolem 70.(?) minuty Sionko při jedné takové příležitosti trefil v pádu míč hlavou asi dodnes neví jak a i déšť pomohl k tomu,že Baía míč nezachytil a proklouznul mu.Napadá mě trochu podobnost s výhrou Slovanu na Udine v 2013-ém...

Panathinaikos v těch letech v pohárech válel-budoucí mistři Evropy Karagounis,Basinas Seitaridis,Goumas a v bráně šedý vlk Nikopolidis,k nim pak mj. vepředu šikovní Olisadebe a Konstantinou-ten dokonce získal po odvetě se Spartou skleněný míč(přezdívaný Jarošíkův ) hráče zápasu v hlasování českých diváků ! (O rok později se P.A.O.s Mourinhovým Portem mimochodem setkal znova,ve čtvrtfinále UEFY,a měl to po výhře 1:0 venku skvěle rozjeté,ale nezvládnul s budoucím vítězem domácí odvetu.)

Že se to už takhle dlouhou nestalo,hrát český tým o 1.místo ve skupině,není ani náhoda,ani tragédie,nýbrž realistický obraz poměru sil.

K takovému úspěchu nestačí mít jen dobře poskládaný tým,brankáře světové úrovně Čecha a trenéra á la Hřebík,ale taky ještě k tomu prostě štěstí.Bayern např.nesmí mít zrovna v 1.zápase úplně svůj den a dvakrát musí tým zachránit tyčka,

pak je samozřejmě dobré mít ve skupině nějaké Holanďany,na něž na klubové i repre úrovni naše týmy dlouhodobě uměj a kteří mají leckdy problém s disciplínou-takže když van Goppel někdy ve 20.minutě už se žlutou kartou nesmyslně povalí zezadu v šestnáctce útočníka domácí Sparty,tak jí kromě penalty daruje i sakra dlouhou přesilovku.Na De Kuijpu vyfasoval Feijenoord červené v odvetě dokonce dvě,to se pak jeho soupeři hraje daleko líp..

Stejně jako když nemá svůj den brankář Spartaku Levyckyj a svými velmi nejistými zákroky k prvnímu gólu Spartě na Letné velmi dopomůže,zatímco v odvetě v Lužnikách vyrovná Sparta po rohu v nastavení...

A především je k úspěchu v LM nutné se do ní kvalifikovat,

což tehdy Sparta výjimečně nemusela,protože měla zajištěno rovnou místo ve skupině(což se českému mistru často nestávalo a teď to je ještě těžší,tehdy k tomu stačilo i o pár příček nižší postavení na žebříčku než dneska).

Z 8 kvalifikací o základní skupinu LM do Platiniho reformy postoupila Sparta přesně v polovině případů,tj.4x,avšak pozor-to byla ve většina případů(konkrétně v šesti) nasazená.Když dostala coby nenasazená soupeře kalibru Panathinaikosu nebo Arsenalu,neuhrála s nima(2007,2008) ani bod.

A v tom roce 2001 by Sparta v kvalifikaci nasazená NEBYLA-na žebříčku klubů byla na 64.pořadí,zatímco poslední nasazení Rangers z Glasgowa byli 63. https://kassiesa.net/uefa/history/seedcl2001.html

Dneska situace s postupem do skupiny v průměru rozhodně není snadnější než tehdy-konkrétně Sparta od Platiniho reformy hrála 5 kvalifikací o skupinu LM bez jediného postupu do ní,české týmy ve stejném období celkově to z 16 pokusů zvládly jen 3x.

Rovnež bylo na počátku tisíciletí snadnější udržet špičkovou formu(kterou tehdy Sparta měla-od půli srpna do půli listopadu v lize nejenže neporhrála,nýbrž neztratila ani bod!),bez níž proti favoritům není nárok, během celé skupiny,protože se hrála LM prakticky co týden a trvala od půli září do přelomu října/listopadu,tedy zhruba měsíc a půl. Dneska trvá odehrát skupinu skoro tři měsíce...

Reagovat
Malavi

Ppět díky za doplnění spousty vzpomínek a detailů

Jen pozor na nepravdy, že " k přímému postupu do LM stačilo i o pár příček nižší postavení na žebříčku než dneska" Není to tak. v sezóně 01/02 šli přímo jen mistři do 9. místa žebříčku (pokud se dostal obhájce, šel i 10.) Až od Platiniho reformy 2009 šlo 12 (13, v roce 2014 se přidal vítěz EL, takže 13. často ostrouhal), po dalších velkých změnách 2018 už zase jen 10 (11).

Každopádně v době kdy Sparta hrála sedmkrát během devíti sezón LM bylo naopak těží kvalifikovat se do LM přímo. Sparta tam byla přímo tuším třikrát díky skvělým pozicím Česka v žebříčku.

Druhá věc - o využitelnosti "snadnějšího" přístupu do LM po Platiniho reformě pro české kluby jsem několikrát psal v pravidelných článcích po Evropském pohárovém týdnu. Sparta v tom byla tragická. Podle mě cesta do LM byla po Platiniho reformě pro kluby typu těch českých snadnější, než když jim v předkole hrozil Arsenal či AC Milán. Tuto šanci ovšem dokázal využít dvakrát pouze Pavel Vrba s Plzní. Potřetí (2018) byla Plzeň nasazená přímo (jen těsně, Česko bylo 11.). Dlouho takto mistři bojovali o pět míst, od 2018 je cesta složitější, bojují pouze o čtyři místa.

Reagovat
Malavi

Pro upřesnění - dvakrát Vrba, když bylo pět volňásků a jednou, loni, Trpišovský, kdy už jsou od 2018 jen čtyři volňásky. Platiniho reformu tedy české kluby využily třikrát, jak správně píšeš.

Česko tedy od Platiniho reformy (11 sezón) 3 postupy/7 nepostupů. Stejně je na tom Izrael 3/7, podobně Srbsko 3/8. Dvakrát využillo Bulharsko (Ludogorec) 2/9, Slovinsko 2/9, Švédsko 2/9, Rumunsko 2/6, Dánsko 2/6. Tragicky je na tom Norsko 0/11, pouze jednou se to povedlo Rakousku, Polsku, Slovensku, Maďarsku, Kazachstánu či Ázerbájdžánu

Lépe jsou na tom "země jednoho klubu" - Bělorusko 4/7 (vždy BATE), Kypr 4/7 (vždy APOEL), Choravstko 5/6 (vždy Dinamo). Z toho plyne, že Platiniho reformu mají nejraději v Záhřebu.

Reagovat
Malavi

* Izrael 3/8 samozřejmě (přímo, na rozdíl od nás, nešel nikdy)

Reagovat
lampas

Sparta před Platinim přelezla do LM skrze předkola přes Salzburg, Kišiněv, Vardar Skopje a Ferencvarocs. Vypadla s Dynamem Kyjev, Genkem, Arsenalem a Panathinaikosem. Lze tedy vidět, že když byl tým tehdy v tom 3. předkole nasazen, tak měl cestu mnohdy i lehčí, naopak při nenasazení velký průser, jako třeba když Slovan chytnul AC Milán

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
Y.N.W.A

Jj, ta sestava Pana byla strašně nebezpečná, už z těch jmen šla hrůza... Jakoby tady ten syndrom vydrzel az do Eura 2004

Reagovat
ACSeRw!n

Rosa proti Spartaku Moskva. To byl koncert!

Reagovat
Nadržený šimpanz

No bylo to o dva roky dřív, ale pravdu máš

Reagovat
lampas

No co ta Příbram v tom zápase předváděla Ten přímák Otepky, nechápu že ho v těch letech nezkusil nikdo ze špičky ligy. Kulič taky výborný, takhle přesně si ho pamatuji v Boleslavi a ve Spartě.

Reagovat
Muffi

Neměl kdo.

Sparta zkoušela Kolouška ale chtěl moc peněz, tak přivedla zpět z Anderlechtu za 26 mega Lukáše Zelenku, k němu Slončík a Zavadil. Košťál bral spíš víc levnějších než jednoho dražšího.

Slavia měla Dostálka, jenž konečně dostal po odchodech Horvátha a Ulicha prostor, k němu Sedláček a Kuchař. Liberec se nakonec domluvil s Kolouškem, měl mladého Hodúra a po titulu přivedl Samuela Slováka ze Španělska.

Navíc otepka už nebyl nejmladší, je ročník 73 a Starka za něj chtěl balík. Pokud si dobře vzpomínám, mluvilo se o Slavii ale už nevím zda tehdy, nebo až za Csaplára ale ztroskotalo to na penězích.

Reagovat
lampas

Koloušek chtěl moc peněz, takže skončil nakonec ve Slovanu? Chudák Rudolf no, ho tam Starka nakonec uvázal jak Brno Pacandu.

Reagovat
Muffi

Když mu z Liberce řekli plat, tak odešel s tím, že se s nimi dál bavit nebude.

Ale Karl do toho lil dost peněz, Johana se Štajnerem přišli z druholigového Mostu snad za 5 mega kus, Slovák po titulu přišel ze Španělska a rozhodně nebral drobné, k 10 mega stál i Kožuch.

Pokud si vzpomínám, tak se mluvilo ve Spartě o 500-700 litrech a asi 20 mega za přestup, Italové další hostování u ACS nechtěli.

S Pacandou je to blbost. Nejprve ho uvázal zakopal, žižkov měla být rozlučka s Brnem a pak Sparta nechtěla platit. Košťál měl strop 10 mega a to bylo fakt málo, s Křetínským se Brno dohodlo na 20-25, kdyby to nabídli dřív, určitě by se dohodli.

Reagovat
lampas

Pacanda měl smlouvu asi na 11 let co si pamatuji z Hattricku. Takže vlastně šlo taky o balík jako v případě Otepky. Tam snad jeden z atributů proč nechtěl do něj Koštál nalít tolik byl ten, že nehrál v Brně poháry a nebyl v reprezentaci. Každopádně ten si kariéru prosral sám jinými věcmi no...

Ale jinak super info, díky. Karl se s tím jeden čas fakt nesral, ale po neúspěchu v předkole LM se Spartakem ho to postupně přestávalo bavit.

Reagovat
Muffi

Pacanda ne, 11 let měl Zůbek. Tyhle smlouvy (prý papír bez data) rozdával Karel Kroupa za Hrstky (jeho přezdívka byla Boby) cca 2000 to převzal v bankrotu Bubla ze Stavo Artikelu a SŘ dělal Krejčí působil i v Baníku či Drnovicích.

Navíc i přes to se podávalo, stačilo zašustit. Holomek, Kolomazník do Teplic, Došek, Zbončák, Polák do Slovanu, Cupák do Sigmy, Dostálek se Švancarou do Slavie, Wagner do Rapidu.

U pacandy to bylo fakt o Spartě. Košťál měl limit a nad to dával hráče, Kincl stál třeba 35 mega ale snad jen 11 hotově, zbytek bylo 5 lidí, což v Brně nikdo nechtěl, většina lidí odjinud tu nepěkně vybuchla(i trenéři Tobiáš, Kotrba, Beránek).

Obecně Košťálova přestupová politika byla fakt něco. Třeba v zimě 2001 koupil za 19 mega Horáka z Bohemky jako náhradu za Haška ale s tím, že na něj mají morální právo, ho tam nechal i na jaře, což mu určitě prospělo, protože Bohemka bankrotovala a zatímco podzim měla na titul, jaro na sestup. Ale v 27 kole po dlouhé době vyhráli, když do ďolíčku přijel Slovan. Legendární a nepřekonatelná sezona se vším všudy.

Reagovat
fabec1222

V téhle sezoně mi příjde, že Sparta měla obecně dost šílené změny v kádru Zvláště v útoku se to pořádně točilo Na začátku sezony ještě s Liunim, pak se přidali posily v podobě Hartiga, Malára, Tumy... O to zajímavější, že i s takovým útokem se tak parádně dařilo v LM

Reagovat
lampas

Nepřišel i Blaha náhodou do Sparty v té sezoně?

Reagovat
fabec1222

Taky, a ještě Babnič, a v útoku hrál snad i Sionko nebo Tomáš Čížek

Reagovat
lampas

Strašně divoká doba, ne že by se Sparta dodneška nějak polepšila, ale tehdy kdy během roku 2002 vyhodila tři trenéry dohromady a to dva z nich vedli ligu k tomu

Reagovat
Muffi

U Hřebíka nejspíš zpanikařili, Lavička byl záskok a první štace, Jarabinský byl ras, což se nelíbilo kabině, speciálně Poborskému a Kotrba sice vyhrál titul, ale to bylo tak všechno.

Reagovat
Kongo

Já si ještě pamatuji, jak přišel z Liberce jako veliká hvězda Juraj Ancic a moc se nepredvedl.

Reagovat
Muffi

ten tam jen hostoval, navíc až 2007 v tradiční snaze zachránit sezonu. V létě 2002 přišel jako talent do Slovanu.

Reagovat
Muffi

to bylo Košťálem. On bral všechny, kdo měli alespoň trochu potenciál a podle toho to taky vypadalo, další sezonu si to Jarabinský stáhl a měl přes 30 lidí.

Tuma přišel na hostovačku zachránit sezonu po odchodu Hřebíka, 6 zápasů za 1,5 mega.

Reagovat
Greny

Pacanda prosral ...jak se to vezme samozřejmě že měl dokázat víc na druhou stranu na někoho kdo se rád napil a po zraneni hrál "v podstatě na jedné noze" si myslím že slušná kariéra...

Po bitvě je každej generál ale prostě na tom Žižkově už neměl hrát teď si myslím že by se to v této době už nestalo

Reagovat
lampas

Hráč jako on mohl být za vodou a ne někde dělat přidavače na stavbě, či co teď dělá. Za zranění bohužel nemohl, ale prosazení se ve Spartě měl ve svých rukou a promrdal to bohužel pro něj... Každopádně tam asi hrál faktor Hřebík. Možná se rád napil, ale to Otepka, Šimák, Štajner a další taky a kariéru měli o dost lepší.

Reagovat
Y.N.W.A

Francouzi asi hodně čučeli kam to přijeli, co to tam teče za potok a do toho takový fotbalisti

Reagovat
smazaný uživatel

jsem úplně zapomněl že Sigi hrál za Příbram

Reagovat
Mr.Mike

a za Most

Reagovat
fabec1222

A kam si myslel, že šel, po odchodu ze Sparty?

Reagovat
smazaný uživatel

popravdě jsem myslel, že končil ve Spartě

Reagovat
fabec1222

No málem si mohl mít pravdu, protože v té sezoně, kdy končil (05/06), se spekulovalo, že by mohl jako asistent Sparty nastoupit na pár minut v posledním kole proti Mostu (kde skončil kariéru během sezony, a šel dělat asistenta do Sparty). On při tom hráčském odchodu ze Sparty ještě nebyl zas tak starý, akorát ten půl rok už se mu nedařilo, a v Příbrami bylo tehdá víc lídí ze Sparty, a Jarda to asi taky dobře zadotoval. Při odchodu z Příbrami zas měl mít údajně nabídky i z ligy, nevim, jestli by někdo potvrdil, kdo o něj měl v roce 2004 zájem? Ale vybral si tehdá druholigový Most.

Reagovat
Kostomlat

Nemate představu, jestli bude v letošním play off LM Slavia nasazena?

Reagovat
Thelvin

Nebude

Reagovat
Nadržený šimpanz

Za co by měla být??

Reagovat
Mr.Mike

naběhaný kilometry

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Stannis Baratheon

to záleží

Reagovat
Kostomlat

Jj samozřejme na výsledcích 1.až 3.předkola a postupujich týmech. Ale ciste podle koeficientu to vypadá, že bude spíše nenasazena. VíZ coen

Reagovat
PaYaB

Klidně může být, podle mě ty výsledky budou hodně nepředvídatelné napříč celou Evropu.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Y.N.W.A

spíš to vypadá, že ne... týmove koeficient roste, ale ne natolik... roste totiž i u Ajaxu (ten možná půjde přímo), Dinama Záhřeb, Olympiakosu, Celticu, Salzburgu a Astany, který asi ta čtyři místa zaberou... ale jen Salzburg a Slavia by měli jít přímo do čtvrtýho, ostatní to musej potvrdit v předkolech a ... známe to... navíc letos to bude jen jeden duel, takže to může bejt zajímavější

Reagovat
Kostomlat

Reagovat
Malavi

Reagovat
Y.N.W.A

Liberec, to byla jízda! Si pamatuju vzdycky "tak to nedaj", bum, šli dal, "tak toho dalsiho nedaj" bum a zase jo, "tak tohle je jasna konečná" bum, Lyon venku, cože? "jako, ze by dali i Dortmund, jo" bum, taknten uz ne, saláti

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Skvělá, památná sezona, díky za článek. Rosický a Koller zpět v Česku, paráda!

Reagovat
Malavi

Díky. Ano, jsou to pěkné vzpomínky

Reagovat
smazaný uživatel

Csaplár

Reagovat
Y.N.W.A

tehdy jo, přístup má taky zajímavej, ale.... mně osobně přijde dobrej jako asistent, v roli hlavního nic moc, utvořit tak zase tandem s někým, kdo by ho hlídal na uzdě a filtroval od něj jistě dobrý nápady (a v něčem ho zase tlumil), tak si myslím, že by to šlo... to si taky říkám u Franze Straky, kterej by byl naprosto skvělej motivátor a dobrej asistent.. ale na hlavního kouče mu trochu něco chybí... nebo spíš přebývá

Reagovat
Nadržený šimpanz

Tak on začínal v Teplicích ve dvojici s Ciprem a byli dobří

Reagovat
fabec1222

Tuhle sezonu bych v lize přirovnal k sezoně 2008 ve Formuli 1. Žižkov (Massa) už se pomalu radoval ze senzačního titulu, aby ho o něj v posledních minutách připravila Slavia (Glock) a titul tak mohl získat Slovan (Hamilton). Taky by bylo zajímavé sledovat, jakým směrem by se Žižkov dál vyvíjel, kdyby získal titul.

Reagovat
Muffi

Stejně jako v reálu.Když do toho přestal Vinš a ti Slováci sypat, šlo by to ke dnu.

Reagovat
Y.N.W.A

jj, tehdy byl Real nahoře a nizozemská Barca hodně dole... ještě, že se po van Gaalovi zvedla a zažila svou možná nejlepší éru (která teda už taky skončila )

Reagovat
widlak

Na Vigu i Mallorce jsem byl U Nisy. Bylo to neskutečný. Na východní a západní tribuně ještě nebyla střecha, snežilo na nás a z reflektorů kapaly obří ledové kapky. Ale hřál nás skvělý fotbal

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Malavi

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Po shlédnutí videí a vzpomínání na tuto sezónu, musím, jako samozvaný arbitr fotbalového umění seznat, že Sparta opravdu patřila mezi úzkou evropskou elitu. Ne tu nejužší, vyhrazenou pro velkokluby, ale mezi tu širší, která jim díky bojovnosti, nasazení, chytrosti při bezprostředním řešení nastalých situací i trenérské kvalitě (stíhání moderních trendů) dokázala vzdorovat.

Snad se taková Sparta zase dlouhodobě vrátí. Plzeň ukázala, že se na takovou úroveň dá dostat i z ničeho. Slavia zase ukázala Spartě cestu, že i při promrdání zisků a slávy dá po pádu ke dnu na takovou úroveň zase vrátit. A pak je tu Liberec, který se snaží o plzeňskou cestu každý půlrok. Jak vidíme, občas i velmi úspěšně

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Ehm. střetly se mi myšlenky. Takže ne mezi úzkou, ale mezi tu širší.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele