Představení účastníků Eura 2020 - Itálie

04.06.2021, 10:59
Profily, historie
Slavící Italové (© AFP)
Před čtyřmi lety zažila Itálie velmi nepříjemný šok - její fotbalisté se poprvé od roku 1958 nedokázali probojovat na fotbalové mistrovství světa. Tehdy totiž svěřenci Gian Piera Ventury skončili v kvalifikaci druzí a museli do baráže, kterou však proti Švédsku hrubě nezvládli. Azzurri si tak prožili obrovské zklamání, které jsou však nyní připraveni svým fanouškům plně vynahradit...

Na ono ošklivé vystřízlivění italská fotbalová federace logicky zareagovala změnou na trenérském postu - odvolaného kouče Venturu nahradila velmi známá tvář v podobě Roberta Manciniho. Ten měl jednoznačný úkol: obměnit kádr, vtisknout týmu jasnou herní tvář a za každou cenu jej dostat na nadcházející evropský šampionát. Když se nyní ohlédneme za výsledky italského národního týmu v posledních letech, musí se uznat, že se fotbalové federaci volba nového kouče povedla skutečně náramně.

Na evropské klubové scéně sice v posledních letech italský fotbal zaostává za fotbalovou smetánkou - za poslední čtyři sezóny se do semifinále Ligy mistrů protlačil jen jediný celek z Apeninského poloostrova, a to poněkud překvapivě AS Řím, v rámci Evropské ligy se pak mezi nejlepšími čtyřmi celky krom Římanů objevil ještě Inter Milán - avšak reprezentačnímu výběru se to, zdá se, nikterak nevadí. Italové totiž dokázali svou kvalifikační skupinu vyhrát bez jediné ztráty bodů a momentálně se svěřenci Roberta Manciniho mohou pochlubit již 23 zápasů trvající neporazitelností, což je v evropském reprezentačním fotbale nejdelší série svého druhu. Squadra azzurra se tak před šampionátem nachází v dobrém rozpoložení a její fanoušci mají po nedávném fatálním selhání pádný důvod k alespoň mírnému optimismu.

Fotbal v zemi


Na italské klubové scéně došlo v poslední sezóně k věci nevídané - mistrem se totiž po dlouhých devíti letech stal někdo jiný než Juventus. Stará dáma měla tentokráte trable se vůbec kvalifikovat do Ligy mistrů, když ji umístění na čtvrté příčce zachránil až kolaps Neapole z posledního ligového kola.

Vedení klubu z Turína rozhodně nemůže být spokojeno s tím, kam se klub za poslední čtyři roky (ne)posunul. Po dvou neúspěšných finále Champions League z let 2015 a 2017 se vedení černobílých rozhodlo pro obrovskou investici a do klubu přivedlo jednoho z nejlepších fotbalistů planety, Cristiana Ronalda. Ten měl být oním posledním dílkem skládačky, který Bianconeri dovede poprvé od roku 1996 k triumfu v Lize mistrů.

Jenže papírové předpoklady se ne vždy naplní a realita tohoto projektu je neúprosná. Ostatně posuďte sami: angažování slavného portugalského fotbalisty stojí italský celek okolo 87 miliónů eur ročně, přitom od doby jeho příchodu udělal Juventus několik kroků vzad. V Lize mistrů - kde tedy měl být Cristiano Ronaldo hlavním triumfem - černobílí nepřekročili brány čtvrtfinále, přičemž si ve všech třech případech utrhli ostudu, jelikož je neporazil žádný evropský gigant. Ajax, Lyon i Porto byly před vzájemným měřením sil výraznými outsidery. A ani v lize to tedy žádná paráda není - ve své první sezóně ještě pod vedením Massimiliana Allegriho to Ronaldo dotáhl k ligovému titulu s komfortním náskokem 11 bodů. V létě 2019 došlo k trenérské rošádě, otěže do svých rukou převzal Maurizio Sarri a v průběhu sezóny se začaly objevovat první zprávy o neshodě mezi portugalskou hvězdou a novým koučem. I tak to ale ještě Juventusu na titul stačilo; o jeho dalším triumfu bylo jasno tři kola před koncem. Ročník 20/21 však představoval jeden velký výbuch - Juventus převzal nezkušený Andrea Pirlo a svou roli vůbec nezvládl. Stará dáma skončila čtvrtá a Ligu mistrů uhájila jen s velkým štěstím.

Statistiky sice "projekt" Ronaldo nemá vůbec špatné - ve 133 zápasech nasázel 101 branek a přidal dalších 22 asistencí - jenže týmově to prostě není to pravé ořechové. Ukazuje se, že peníze, které se Juventus rozhodl investovat do jednoho fotbalisty, by nejspíše lépe posloužily, kdyby se jejich pomocí podařilo vyřešit více než jen jeden post v sestavě.

Poslední sezóna také znamená návrat obou milánských klubů na výsluní - slavný AC se poprvé od roku 2014 podívá do Champions League, zatímco městský rival Inter zase poprvé od roku 2010 slaví mistrovský titul. Ani v jeho řadách ale není situace růžová, kvůli tíživé finanční situaci musí klub prodat některé opory, kvůli čemuž již také stihl rezignovat trenér Conte. Po dlouholeté dominanci jednoho celku je situace v italské Serii A nebývale otevřená.

Infograficky



autor: Marek Ustohal

Turnajová historie


Zatímco na mistrovství světa se Itálie po prakticky celou svoji historii kvalifikovala takřka se železnou pravidelností - na závěrečném šampionátu totiž chyběla jen ve třech případech - v případě evropského turnaje už na tom Squadra azzurra tak dobře ani zdaleka není. Jistě, formát Eura byl po dlouhou dobu dost odlišný v porovnání s mistrovstvím světa, i s přihlédnutím k této okolnosti na tom ale Itálie zprvu nebyla zrovna dvakrát dobře.

Mezi lety 1960 a 1992 se konalo celkem devět evropských šampionátů, přičemž celek z Apeninského poloostrova se nedokázal kvalifikovat hned na šest z nich. Italský výběr chyběl na turnajích v letech 1960, 1964, 1972, 1976, 1984 a také 1992.

Hned při své první účasti ovšem Italové dokázali celé EURO vyhrát - a to v roce 1968, kdy se závěrečný turnaj shodou okolností odehrával právě v Itálii. Nutno ale podotknout, že tehdy se ještě šampionátu účastnily jen čtyři nejlepší celky a v případě nerozhodného výsledku v semifinále rozhodoval hod mincí. A právě ten musel taky rozseknout semifinálový zápas mezi Itálií a Sovětským svazem - aby nakonec do finále posunul domácí. V něm čekala silná Jugoslávie, se kterou nejprve Itálie uhrála remízu 1:1, opakované utkání však zvládla lépe a po výhře 2:0 mohla slavit svůj premiérový (a dosud poslední) triumf na Euru.

Co se dalších brzkých úspěchů týče, v roce 1980 skončila Squadra azzurra na čtvrté příčce, o osm let později v Německu pak skončila v semifinále (zápas o třetí místo se už nehrál).

Co se nedávné minulosti týče, Italové na závěrečném evropském šampionátu od roku 1996 sice nechyběli, ale zprvu tedy rozhodně žádnou slávu nesklízeli. V Anglii v roce 1996 skončili překvapivě již ve skupině, když je tehdy přemohl i podceňovaný český výběr. O čtyři roky později v Belgii a Nizozemsku byla Itálie nejblíže k dalšímu triumfu, od kterého ji dělily doslova vteřiny. Ještě v nastaveném čase vedla Itálie nad Francií 1:0, pak se ale s velkým štěstím prosadil útočník Wiltord a v prodloužení trefil zlatý gól kanonýr Trezeguet - Itálii tak zbyly jen oči pro pláč.

Finálového klání se Squadra azzurra zúčastnila ještě jednou, a to v roce 2012, kdy se však po znamenitém výkonu španělského národního týmu musela po drtivé porážce 4:0 spokojit jen s druhým místem. Na posledním Euru ve Francii pak svěřenci Antonia Conteho zaujali poctivým, běhavým fotbalem a v osmifinále dokonce oplatili porážku Španělsku, ovšem nakonec jim ve čtvrtfinále přeci jen v penaltovém rozstřelu vystavil stopku výběr Německa.

Cesta na šampionát


Itálie byla nalosována do kvalifikační skupiny J, kde se potkala s Finskem, Řeckem, Bosnou a Hercegovinou, Arménií a Lichtenštejnskem. Okamžitě se tak stala jasným favoritem, od kterého se nečekalo nic jiného než první místo a hladký postup na závěrečný turnaj.

Svěřenci Roberta Manciniho neponechali nic náhodě a počínali si skutečně suverénně, když se jim stejně jako Belgii podařilo vyhrát všech deset kvalifikačních duelů a získat tak plný počet bodů. Itálie svou cestu na Euro zahájila dvoubrankovou výhrou nad Finskem, následoval šestibrankový příděl Lichtenštejnsku a pohodová, třígólová výhra v Řecku. Nejblíže ke ztrátě bodů byla Squadra azzurra v červnu 2019, když na domácí půdě porazila Bosnu a Hercegovinu 2:1 až díky brance Verrattiho z 86. minuty.

V rámci celé kvalifikace se stalo už jen jednou jedinkrát, že by Itálie nevyhrála o více než jednu branku. Přihodilo se to v září 2019 ve Finsku, kde na gól Cira Immobileho odpověděl kapitán Pukki a obligátní vítězství tak hostům zařídil až Jorginho, který deset minut před koncem proměnil pokutový kop a stanovil skóre na konečných 2:1. Zbývající čtyři duely pak již Itálie vyhrála naprosto s přehledem a postup si zajistila s velkým předstihem.

Trenér — Roberto Mancini



zdroj: flickr.com

Azzurri od června 2018 vede příznivcům italského a ostatně i anglického fotbalu důvěrně známá postava. Roberto Mancini si jako fotbalista udělal dobré jméno v Sampdorii, objevil se také v barvách Lazia a jako hráč na chvíli zakusil i kouzlo anglického fotbalu v dresu Leicesteru City.

Poté, co pověsil kopačky na hřebík a přesedlal na dráhu trenéra, se záhy ocitl na palubě Interu Milán, který při své první štaci vedl od roku 2004 do června 2008. A nutno říct, že se italskému stratégovi dařilo. Ve své první sezóně se mu podařilo urvat italský pohár, stejný počin zopakoval i o rok později. Za sezónu 2005/06 pak Inter kvůli korupčnímu skandálu získal retrospektivně mistrovský titul, a samotnými výkony na hřišti si pak ligový triumf zajistil i v následujících dvou ligových sezónách. Na evropské scéně však Inter nepřešel čtvrtfinále, a to se stalo Mancinimu osudným.

Na konci roku 2009 byl představen jako nový kouč Manchesteru City. Ten ve své první kompletní sezóně dovedl k triumfu v FA Cupu, v sezóně 2011/12 se po strhujícím závěru a gólu Agüera z posledních vteřin zápasu mohl radovat i z vítězství v Premier League. Třetí sezóně však již nebyla úspěšná, Roberto Mancini si rozhádal kabinu, v lize skončil jen na druhém místě a po porážce ve finále FA Cupu bylo jasné, že v roli trenéra pokračovat nebude. Pod jeho vedením navíc Citizens ani jednou nedokázali postoupit ze základní skupiny Champions League.

Mezi lety 2013 a 2018 si ještě Mancini střihl angažmá v Galatasarayi, na další zastávku se opět odebral do Interu a nakonec působil i v Zenitu Petrohrad, než přeci jen převzal otěže italského národního týmu.

Tahoun týmu — Lorenzo Insigne



zdroj: AFP

Malý vzrůstem, velký svými výkony - tak by se v poslední době dal charakterizovat levý křídelník italského výběru Lorenzo Insigne. Ten v posledním roce znovu výrazně ožil a svými výkony i vstřelenými brankami táhl Neapol do milionářské Ligy mistrů. Do ní se nakonec celek z jihu Itálie neprobojoval - o vysněné čtvrté místo ho připravila remíza z posledního kola - sám Insigne však může být se svými výkony v letošním ročníku nadmíru spokojen.

Levý ofenzivní záložník pořádně rozkvetl pod taktovkou Maurizia Sarriho, který Neapoli naordinoval ofenzivní, kombinační hru. V sezóně 16/17 si Insigne na své konto připsal 18 ligových branek a osm asistencí, když dopomáhal Neapoli ke třetí příčce. V další sezóně sice ubral ze své gólové produkce - v Serii A totiž nastřílel pouze osm branek (další tři ale přidal v Lize mistrů) - proměnil se však v častějšího tvůrce hry a za celou sezónu si připsal 13 asistencí. Neapol navíc zažila nejlepší sezónu v Serii A za pořádně dlouhou dobu a jen vinou kolapsu na konci sezóny nezískala mistrovský titul - i přes nadstandardních 91 bodů.

V sezóně 2018/19 italský reprezentant změnil svůj post a pod vedením Carla Ancelottiho začal častěji nastupovat na samotném vrcholku sestavy v roli falešné devítky. Samotnému Insignemu se ovšem tolik nedařilo a sezónu zakončil v rámci ligové soutěže s deseti brankami a pěti asistencemi. Sezóna 19/20 byla tou rozhodně nejméně povedenou - Insigne se sice vrátil na post ofenzivního levého záložníka, jenže se nedařilo ani jemu samotnému ani Neapoli a výsledkem tak bylo sedmé místo a jen osm vstřelených ligových branek.

Poslední sezóna však Insigneho zastihla opět v plné síle a řečí čísel se jednalo o vůbec nejlepší sezónu italského záložníka v kariéře. Ten v roce 2021 gólově doslova explodoval a po výborných výkonech ročník zakončil devatenácti brankami a sedmi asistencemi.

Výbornou formu se mu navíc podařilo přenést i do národního týmu - Insignemu svědčí ofenzivnější pojetí, kterým se tým pod taktovkou Roberta Manciniho prezentuje, a řadí se k hlavním tahounům. V posledních sedmi zápasech, do kterých Insigne za národní tým nastoupil, si připsal jeden vstřelený gól a hned pět asistencí - Roberto Mancini tudíž jistě doufá, že si podobnou produktivitu udrží i pro nadcházející šampionát.

Osobnost týmu — Leonardo Bonucci



zdroj: flickr.com

Bývalo tradičním nepsaným pravidlem, že post stopera zastává zpravidla nejstarší a nejzkušenější fotbalista z týmu. Itálie se této staré poučky drží do puntíku, jelikož její střed obrany zkušenostmi přímo přetéká. Hlavní lídr reprezentačního výběru by tak logicky měl pocházet ze zadních řad a měl by jím být velezkušený obránce Juventusu Leonardo Bonucci.

Pro čtyřiatřicetiletého stopera půjde o pátou velkou reprezentační akci v kariéře. Poprvé se Squadrou azzurrou vycestoval v roce 2010 na mistrovství světa do Jihoafrické republiky, kde ale do utkání ani jednou nezasáhl a se šampionátem se rozloučil už po základních skupinách. O dva roky později na Euru v Polsku a na Ukrajině už ovšem patřil k těm nejdůležitějším postavám, odehrál všech šest duelů a dobrými výkony Itálii pomohl ke konečnému druhému místu. Určitou kaňkou zůstává akorát finálový výkon, ve kterém obrana pod vedením Bonucciho jednoduše nestačila na skvělé Španělsko a inkasovala hned ve čtyřech případech.

Bonucci si ovšem své místo v srdci obrany Itálie nedokázal udržet nastálo a před dalším mistrovstvím světa - tentokráte v Brazílii - znovu pendloval mezi základní sestavou a lavičkou. V prvních dvou duelech proti Anglii a Kostarice začal zápas jen na lavičce náhradníků. Tehdejší kouč Cesare Prandelli do něj svou důvěru vložil až v posledním klání základní skupiny proti Uruguayi, ani Bonucci však svůj celek neuchránil od pohromy a po prohře 1:0 se Itálie znovu se šampionátem loučila už po třech zápasech.

Své rozhodně nejlepší reprezentační výkony si Bonucci schoval na EURO 2016 ve Francii. Zadákovi Juventusu parádně sedla na míru ušitá formace 3-5-2, kterou praktikoval tehdejší kouč Antonio Conte. Krom takřka bezchybné defenzivy Bonucci ohromil také nevídaným přehledem a perfektní rozehrávkou - jeho nádherný padesátimetrový pas na branku Giaccheriniho patřil k ozdobám celého turnaje. Ve čtvrtfinále se pak v souboji s Německem blýskl i proměněnou penaltou a srovnáním skóre na 1:1, po penaltovém rozstřelu však byl úspěšnější soupeř a Itálie tak skončila těsně před bojem o medaile. Nyní tak na Leonarda Bonucciho čeká pátá a s velkou pravděpodobností také poslední šance na zisk velké reprezentační trofeje.

Na prahu slávy — Gianluigi Donnarumma



zdroj: flickr.com

Nahradit takovou ikonu brankářského řemesla, jakou bezesporu byl Gianluigi Buffon, to rozhodně není žádná sranda. Některým celkům (o reprezentacích ani nemluvě) se to nemusí podařit dobrých pár let. Itálie má však velké štěstí, v mladém Gianluigi Donnarummovi ji totiž roste podobný klenot.

Málokterý fotbalista - notabene brankář - toho má v 22 letech za sebou tolik, co tenhle odchovanec AC Milán. V milánském celku debutoval v roce 2015 jako šestnáctiletý mladík a od té doby za tenhle slavný klub odchytal přes 250 zápasů ve všech soutěžích. V rámci Serie A má pak na svém kontě více než 200 odchytaných duelů a této mety mimochodem dosáhl dříve než jeho výše jmenovaný předchůdce v italské brance.

Co se reprezentačního fotbalu týče, poprvé se v brance národního celku objevil v září 2016. Jedničkou se ale stal až o dva roky později s příchodem trenéra Roberta Manciniho, pod jehož vedením naskočil do 20 z celkového počtu 31 duelů.

Ačkoliv se o Gianluigim Donnarummovi na poli světového fotbalu skutečně již nějaký ten pátek ví, tak zatím neměl mnoho příležitostí svůj um předvést i na evropské scéně. AC Milán se totiž za dobu jeho působení v klubu jen jednou kvalifikoval do Evropské ligy, kde mladý italský brankář odchytal celkem šest duelů, jinak se ale musel spokojit jen se zápasy v Serii A. Odložené Euro 2020 tak představuje první velkou šanci pro tohoto mladého gólmana, aby svůj talent ukázal i mezi tou nejužší fotbalovou smetánkou.

Mladík z Milána bude pod drobnohledem také kvůli nejistotě, která panuje okolo jeho dalšího angažmá. Donnarumma totiž společně se svým agentem Minem Raiolou odmítli nabídky nového kontraktu ze strany AC Milán a Ital se tak v létě stane volným hráčem - je tedy prakticky jisté, že od nové sezóny bude hájit barvy jiného celku. Nejreálněji se jeví jeho přesun do turínského Juventusu, situaci nicméně monitorují i další velkokluby.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Není to tak dávno, co si s v souvislosti s italskou fotbalovou reprezentací vybavila slova jako pevná defenziva, taktická svázanost a pragmatický fotbal. Pod vedením trenéra Roberta Manciniho se však Italové od tohoto stereotypu odchýlili a v posledních třech letech se prezentují ofenzivním pojetím s větším důrazem na držení míče a postupnou rozehrávku.

Squadra azzurra přitom zdá se nic neztratila ze svého defenzivního lesku - v soutěžních duelech od září 2018 totiž inkasuje v průměru jen 0,35 branky na zápas, zatímco na druhé straně je velmi efektivní. Může se totiž pochlubit v průměru 2,26 vstřelenými brankami na zápas. Ze statistik se ještě sluší zmínit, že hned v patnácti z 23 soutěžních duelů se jim podařilo udržet čisté konto.

Co se rozestavení týče, Roberto Mancini sází takřka exkluzivně na formaci 4-3-3. V brance má předplacené místo mladíček Gianluigi Donnarumma, kterému budou krýt záda brankáři Alex Meret z Neapole a Salvatore Sirigu z Turína.

Ve stoperské dvojici sází Itálie na velezkušenou a sehranou dvojici v podobě Leonarda Bonucciho a Giorgia Chielliniho. Ve srovnání s roky předchozími se však Itálie nyní prezentuje aktivnějším projevem při hře bez míče a častěji využívá vysunutého presinku, kvůli čemuž musí i obranná čtveřice operovat ve vysunutějším postavení. Bude tedy zajímavé sledovat, jak si tato sice zkušená, ovšem zároveň již trochu pomalejší dvojice povede při držení vysoké linie v konfrontaci s těmi nejlepšími ofenzivními hráči Evropy.

Na pravém kraji obrany se s největší pravděpodobností objeví Alessandro Florenzi, zatímco na levé straně obranného kvarteta je situace mnohem zamotanější. Doposud si sice své místo až na výjimky držel obránce Emerson, vzhledem k jeho letošnímu malému vytížení je však možné (dokonce i pravděpodobné), že jej v základní sestavě vystřídá Leonardo Spinazzola. V systému Azzurri oba krajní obránci hojně podporují ofenzívu, při útočném snažení často zaujímají postavení vysoko na polovině soupeře a roztahují hru a prostor poblíž středních obránců přenechávají středním záložníkům, kteří si tak sbíhají do hloubky pole a jsou zodpovědní za výstavbu hry.

Střed pole Itálie okupují technicky velmi kvalitní fotbalisté. V roli defenzivního záložníka se s největší pravděpodobností představí záložník Chelsea Jorginho. Ten prožil velmi zvláštní sezónu, na podzim se mu totiž herně vůbec nedařilo a zdálo se, že je z Chelsea na odchodu. Po trenérské rošádě a nástupu Thomase Tuchela ovšem nebývale ožil a pod koučem, který si velmi důrazně zakládá na postupné rozehrávce, odehrál pár skutečně vynikajících zápasů. I nadále se ovšem nevyvaruje občasných zkratů a jeho téměř nulová rychlost je velkým handicapem především při zachytávání rychlých protiútoků soupeře.

Roli ofenzivněji laděného záložníka obsadí záložník milánského Interu, Nicoló Barella, který do hry Itálie přináší tolik potřebnou energii a častější náběhy do ofenzivní třetiny hřiště. Středovou trojici by pak v ideálním případě doplnil Marco Verratti - technicky velmi nadaný hráč, který se dokáže vymotat i z těch nejsložitějších situací a svými agresivními, kolmými přihrávkami dávat tvář ofenzivnímu snažení svého týmu. Bohužel pro Italy však tento záložník Paříže bojuje se zraněním a není jisté, kdy bude plně připraven. V základní sestavě by jej tak mohl přinejmenším zkraje nahradit Manuel Locatelli či Stefano Sensi.

Ofenzivní posty obsadí Lorenzo Insigne, na jehož produktivitu bude ofenzíva celku Roberta Manciniho dost spoléhat, zatímco na druhém kraji se objeví záložník Juventusu Federico Chiesa. Případnou alternativou pak zůstává Domenico Berardi.

Na samém vrcholku sestavy Itálie tentokráte nemá urostlého forvarda, který by plnil roli klasického target mana ve stylu Luca Toniho nebo Graziana Pellého, který byl velmi důležitým článkem sestavy Antonia Conteho na minulém Euru. Tentokráte v zahajovací formaci uvidíme Cira Immobileho, který je jiným typem hráče. Tenhle útočník Lazia Řím se může pyšnit skutečně brilantní ligovou bilancí - v posledních 5 letech totiž v rámci Serie A nastřílel v průměru 24,6 gólu za sezónu. Jenže na mezinárodní scéně je to trochu jiná písnička: Immobile si svou klubovou formu zatím nikdy nedokázal přenést do reprezentačního celku, o čemž svědčí i výrazně skromnější bilance v podobě 12 branek v 45 zápasech, z nichž navíc většina padla v konfrontacích se slabšími soupeři. Pokud by tak Immobile pokračoval v nevýrazných výkonech, mohl by jej v pozdějších fázích turnaje na postu útočníka nahradit Andrea Belotti, jenž se může též pochlubit 12 góly jen v méně startech.

Tip na umístění: semifinále


Program zápasů - skupina A

11.06.2021
21:00
Turecko
0:3
Itálie
Řím
16.06.2021
21:00
Itálie
3:0
Švýcarsko
Řím
20.06.2021
18:00
Itálie
1:0
Wales
Řím

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Gianluigi Donnarumma
25.02.1999
AC Milán
Alex Meret
22.03.1997
SSC Neapol
Salvatore Sirigu
12.01.1987
Turín FC
Obránci
Datum nar.
Klub
Francesco Acerbi
10.02.1988
SS Lazio
Alessandro Bastoni
13.04.1999
Inter Milán
Leonardo Bonucci
01.05.1987
Juventus FC
Giovanni Di Lorenzo
04.08.1993
SSC Neapol
Emerson
03.08.1994
Chelsea FC
Alessandro Florenzi
11.03.1991
Paris Saint-Germain
Giorgio Chiellini
14.08.1984
Juventus FC
Leonardo Spinazzola
25.03.1993
AS Řím
Rafael Tolói
10.10.1990
Atalanta Bergamo
Záložníci
Datum nar.
Klub
Nicoló Barella
07.02.1997
Inter Milán
Gaetano Castrovilli
17.02.1997
ACF Fiorentina
Bryan Cristante
03.03.1995
AS Řím
Federico Chiesa
25.10.1997
Juventus FC
Jorginho
20.12.1991
Chelsea FC
Manuel Locatelli
08.01.1998
US Sassuolo
Matteo Pessina
21.04.1997
Atalanta Bergamo
Marco Verratti
05.11.1992
Paris Saint-Germain
Útočníci
Datum nar.
Klub
Andrea Belotti
20.12.1993
Turín FC
Domenico Berardi
01.08.1994
US Sassuolo
Federico Bernardeschi
16.02.1994
Juventus FC
Ciro Immobile
20.02.1990
SS Lazio
Lorenzo Insigne
04.06.1991
SSC Neapol
Giacomo Raspadori
18.02.2000
US Sassuolo

Autor: Víťa Srp

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků Eura 2020 - Portugalsko
12.06.2021, 13:58
Představení účastníků Eura 2020 - Maďarsko
11.06.2021, 16:31
Představení účastníků Eura 2020 - Francie
11.06.2021, 11:38
Představení účastníků Eura 2020 - Německo
10.06.2021, 20:00
Představení účastníků Eura 2020 - Švédsko
10.06.2021, 15:50
Představení účastníků Eura 2020 - Polsko
10.06.2021, 04:32
Představení účastníků Eura 2020 - Španělsko
09.06.2021, 20:06
Představení účastníků Eura 2020 - Slovensko
09.06.2021, 13:27
Představení účastníků Eura 2020 - Chorvatsko
09.06.2021, 02:40
Představení účastníků Eura 2020 - Anglie
08.06.2021, 17:27
Představení účastníků Eura 2020 - Skotsko
08.06.2021, 05:37
Představení účastníků Eura 2020 - Česko
07.06.2021, 20:16
Představení účastníků Eura 2020 - Rakousko
07.06.2021, 13:30
Představení účastníků Eura 2020 - Ukrajina
07.06.2021, 03:12
Představení účastníků Eura 2020 - Nizozemsko
06.06.2021, 22:31
Představení účastníků Eura 2020 - Severní Makedonie
06.06.2021, 13:00
Představení účastníků Eura 2020 - Dánsko
06.06.2021, 04:21
Představení účastníků Eura 2020 - Finsko
05.06.2021, 18:48
Představení účastníků Eura 2020 - Belgie
05.06.2021, 14:39
Představení účastníků Eura 2020 - Rusko
05.06.2021, 06:03
Představení účastníků Eura 2020 - Wales
04.06.2021, 21:30
Představení účastníků Eura 2020 - Švýcarsko
04.06.2021, 02:49
Představení účastníků Eura 2020 - Turecko
03.06.2021, 17:50

Komentáře (151)

Přidat komentář
SpartaOvenka

Mistři

Reagovat
The Krupy

Taliansko som videl hrať po prvýkrát ako desaťročný na EURE 2000 a vďaka nim, konkrétne Del Pierovi, som začal následne fandiť Juve. Takže FORZA ITALIA

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cink

Je mi tě líto

Reagovat
The Krupy

Aaaaa, ďalší lokálny buran

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím si, že spíš naráží na to Juve

Reagovat
The Krupy

Ja som si neuvedomil čo má v obľúbených, to mnohé vysvetľuje

Reagovat
smazaný uživatel

V repre se klubová příslušnost stírá, musíme držet při sobě aspoň při Azzurri

Reagovat
The Krupy

Tak je

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
svkmd

Reagovat
Reggie

Já to mám v podstatě úplně stejně akorát Holland -> Kluivert -> Barca

Reagovat
The Krupy

Reagovat
fabec1222

Turecko - Itálie 0:1 Immobile

Itálie - Švýcarsko 0:0

Itálie - Wales 2:1 Immobile, Pellegrini

Itálie - Dánsko 2:0 Immobile, Belotti

Ukrajina - Itálie 1:3 2x Immobile, Insigne

Portugalsko - Itálie 1:0

Reagovat
cink

Kdo dá za Ukrajinu ve čtvrtfinále?

Reagovat
fabec1222

Uvidíš

Reagovat
smazaný uživatel

Několikrát omílané téma, ale stoperská dvojice v tomhle složení bude průser a neumím si představit, že by s ní Itálie dokázala v řadě uspět, v závěrečný fázi, proti zbylý špičce. S Bonuccim jsem se už smířil, ale pořád doufám, že vedle něj nakonec nastoupí jeden z dvojky Acerbi/Bastoni. Jorginho je po tom závěru Chelsea, taky momentálně v pozici před Locatellim (bohužel), ostatní posty, minimálně během začátku turnaje jsou daný. Pod Mancinim ten tým má na to zopakovat ME 2012, v podobném pozitivním herním duchu i výsledkově - dojít do finále.

Reagovat
Stana95

stopeři největší slabina jednoznačně

Reagovat
hodjohn

sem na ně dnes s náma zvědavý...by mohlo být pro nás měřítko

Reagovat
smazaný uživatel

hlava v oblacích. Myslím, že to bude podobné nedávnému zápasu u21. Ale bylo by fajn překvapit a utnout jim šňůru. S Anglií to taky nikdo nečekal

Reagovat
erudovanyodbornik

Nemyslím si, ten Áčko je nesrovnatelně lépe koučované než 21. Neříkám že vyhrajeme ale bude to vyrovnaný zápas. Individuální kvalita Italů mě úplně neuzemňuje.

Reagovat
hodjohn

Snad budeme odvážnější. Přece jen tam nebudou hrát týpci z lavičky .

Reagovat
hodjohn

hmm...obrázek máme...a teď co s tím?

Reagovat
smazaný uživatel

Kalas a celustka jsou pry zranění. Takze bych nechal zranit jeste brabce a vybral za ne náhrady hodné reprezentace.

Reagovat
hodjohn

To vypadá na stažení Krále a k němu to je loterie. Albánie napoví...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Malresi

S Chiellom sa počíta do základnej zostavy?

Reagovat
smazaný uživatel

Snad ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Ak budu v obrane nastupovat dreva Chiellini a Bonnuci, tak budu mat problem dostat sa zo skupiny... Za mna: je tam par dobrych mien, ale celkovo priemer a na byvale talianske muzstva plne hviezdnych mien sa tento tim nechyta ani zdaleka. O nejakom titule teda nemoze byt ani rec...

Reagovat
smazaný uživatel

Evidentně je máš nasledované. Naopak, Itálie po takových 10-15 letech, patří na závěrečném turnaji mezi největší favority.

Reagovat
hitZor

Francie, Portugalsko a asi i Anglie jsou o hodně větší favoriti.

Reagovat
smazaný uživatel

anglie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kattos

Anglie

Reagovat
smazaný uživatel

Na těchto tipech je krásně poznat, kdo sleduje jakou ligu.

Reagovat
Milan.B

Anglie

Reagovat
The Krupy

Anglie

Reagovat
smazaný uživatel

Anglie je favorit už padesát let

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
doughty

Ty si neskutočný odborník, tvoje názory postupom času vyzerajú na smiech

Reagovat
smazaný uživatel

motyka vystrelila a tvoj nazor nikoho nezaujima zobracik...

Reagovat
juveforever

Ja talianom verím že možu vyhrať euro. už ho vyhrali aj dáni s grékmi. nie sú tam také hviezdy ako v minulosti ale to mužstvo je kvalitné

Reagovat
KingMaster13

To semifinále může být i nemusí. Ve čtvrtfinále by se měli potkat s Belgií když to vše půjde tak jak má. Já teda dal postup Belgie na penalty ale ty týmy jsou vyrovnané Tady se s tipem asi dá souhlasit

Reagovat
Mr.Mike

Ja cekam druhy misto ve skupine coz by byla nejspis lehci cesta do semifinale. I kdyz zalezi dost jak dopadne posledni skupina no

Reagovat
KingMaster13

Itálie si tu skupinu pohlídá, ostatně do čtvrtfinále celkem jasná cesta a pak tam bude právě ta Belgie nejspíš. To bude dost vyrovnaný si myslím.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KingMaster13

Ale teda ta stoperská dvojice ta bude šílenej průser, tohle bude Itálie co bude své soupeře spíš muset přestřílet

Reagovat
Stana95

na druhou stranu tam ta síla dopředu je

Reagovat
KingMaster13

Jako golman, záloha, útok a i ty kraje jsou dobré. Dost mi to připomíná náš nároďák Taky vše relativně solidní až na stopery

Reagovat
Stana95

Reagovat
Seydou Doumbia

Jorginho a beci nic moc, ale jinak silný tým

Reagovat
svkmd

nemyslím si že by na tom obrana bola tak veľmi zle. Poznajú sa z Juventusu a keby to bol až tak veľký prúser na lavičke sú slušné alternatívy

Reagovat
smazaný uživatel

Na papíře mi přijdou dost slaboučký

Reagovat
smazaný uživatel

A v realu jeste vic

Reagovat
smazaný uživatel

není pravda, výsledky maji

Reagovat
Spalovač šancí

až na brankáře dobrý výběr

Reagovat
smazaný uživatel

mě se líbí jen Barella a Chiesa

Reagovat
Keeper117

A akých brankárov by si chcel? Toto je elita talianskeho brankárstva

Reagovat
Spalovač šancí

Nevím, mně se líbil takovej ten, co nemá popelnici

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Sensi nakonec z nominace vypadne kvůli zranění ze čtvrtečního tréninku a nahradí jej Pessina.

Reagovat
Largo

Ne ze bych mu pral zraneni, ale je to urcite lepsi s Pessinou

Reagovat
John Obi Mikel

Takže semifinalisty máme.

Reagovat
Acrocephalus

Zrovna Itálie, takový fotbalový národ, je ten typ nároďáku, který by si nějakou tu medaili zasloužil. Na papíře vypadají solidně, ale otázka, jak si povedou proti jiným TOP evropským týmům. Třeba Itálie vs Belgie nebo vs Francie bych si na výhru Itálie netipl ani omylem. Ale třeba překvapí. Aspoň to semifinále by jim slušelo.

Reagovat
Mönchengladbach

Třetí představený tým a už známe oba poražené semifinalisty.

Tip na tipy na finále? Domácí Anglie proti Afrancii? Portugalsko? Belgie? Španělům a Němcům nevěřím.

Reagovat
Acrocephalus

Česko.

Reagovat
Mönchengladbach

To mě vůbec nenapadlo!

Reagovat
Acrocephalus

Je to vidět. Tož ale byla by to krása tam naše vidět. Pokud postoupí ze skupiny, tak máme šanci už se dostat fakt daleko. Zápas s Anglií a Chorvatskem nám vystaví zrcadlo, jak na tom jsme. Skotsko bude klíčové z hlediska bodů.

Reagovat
Mönchengladbach

Proti Anglii ve Wembley je to bez šance, tudíž nutno vyhrát hned první zápas ve Skotsku (co největším rozdílem), uhaluzit remízu s Chorvatskem a pak se modlit, aby to stačilo. A já nevěřím, že tyto všechny tři podmínky vyjdou, stejně jako nějaký na zázrak v podobě například nečekaného vítězství nad Chorvaty.

Reagovat
Mönchengladbach

*na nějaký zázrak

Reagovat
Liveral

Však na postup budou stačit 3 body s dobrým skore, za určitějch okolností i 2... 4 body je více méně 100 % postup i matematicky...

Reagovat
Mönchengladbach

Na tabulku třetích míst se nechci spoléhat.

Ovšem minule v ní měl i úplně poslední tým tři body:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mistrovstv%C3%AD_Evropy_ve_fotbale_2016#%C5%BDeb%C5%99%C3%AD%C4%8Dek_t%C3%BDm%C5%AF_na_t%C5%99et%C3%ADch_m%C3%ADstech

Reagovat
Liveral

Jj, proto píšu za určitejch okolností 2. Pravděpodobnost je dost malá, protože tam neni moc skupin kde jsou 2 jasný favoriti a ten 3 a 4 aby ještě k tomu spolu remizovali. Takže 3 body s rozdilem skore okolo 0 bude zase postup imho...

Reagovat
smazaný uživatel

Se 4 body a kladným skóre je postup ze 3. místa skoro jistý, to moc týmů mít nebude. Můžeme těžit z toho, že Anglie bude poslední zápas už mít jasný postup a bude šetřit opory.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to neříkej v mončengladbachu v hospodě

Reagovat
Mr.Mike

Portugalsko-Italie

Belgie-Francie

Reagovat
Mönchengladbach

Narážel jsem na tip Eurofotbalu, dle kterého bude v semifinále Turecko.

Reagovat
mul

Anglicko - Francuzko

Reagovat
cink

Taky nevěřím Španělům ani Němcům vubec

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KingMaster13

Francie vs Portugalsko, třetí nejlepší kádr má asi Anglie ale ta narazí na Portugalce v osmifinále

Reagovat
Mönchengladbach

Dvě stejná finále po sobě se nikdy v historii ME neopakovala.

Reagovat
KingMaster13

Před 5 lety to bylo překvapení, dnes ale reálně ty 2 reprezentace mají fakt nejlepší kádr, to co dorostlo Portugalsku je až nechutný

Reagovat
John Obi Mikel

Česko - Slovensko

Reagovat
Uwe háže buly

Itálie vs Portugalsko, jestli je to možné. Nevěřím ani Belgii, ti jsou za zenitem.

Reagovat
Milan.B

FORZA

Reagovat
adalbertus

.... Hu

Reagovat
Milan.B

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Kurvy jedni talianske... Ako si v tej nominácii "nenápadne" vypomohli tými troma naturalizovanými Brazílcami (Emerson, Jorginho, Rafael Tolói), kam to ten futbalový svete speje

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cubinho

Guedé + Depetris

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Krátkodobé epochy, najmä Depetris, ktorý bol v repre iba skromným štatistom. Rovnako tak Sekulič, ale na repre scénu sa pomaly valí čerstvo naturalizovaný De Marco a u toho mám pocit, že na RB v repre popíše nejakú tú kapitolu. Hubočan je totiž starý, Hancko preferuje stopérsky posta a Holúbek nemá medzinárodné parametre, takže De Marco zrejme dostane šancu. Nie som proti, vypomáhajú si tak aj iní, takže prečo by nie?

Reagovat
cubinho

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
mistr129

Reagovat
Spalovač šancí

Když koukám na ten taktický profil, tak vypadnou hned ve skupině. Taktika, která vede k takové díře mezi obranou a útokem, nemůže dopadnout dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak to myslíš, resp. o jaké díře mluvíš? Střed hřiště je dobře obsazený, problémy nastanou s míči za obranu, kde stoperská dvojice muže shořet.

Reagovat
smazaný uživatel

Btw. Chystají se články i k fantasy a EF liga ? Myslím že minulé EURO nebo MS byly.

Reagovat
Liveral

Reagovat
smazaný uživatel

tak to přeháníš..

Reagovat
Liveral

měl bejt palec nahoru, že me to taky zajímá, ale nějak se to blbě odeslalo

Reagovat
Usty

jojo

Reagovat
Liveral

Reagovat
smazaný uživatel

Forza Italia mia, questo EURO puó essere nostro!

Reagovat
dantetomas

Nejsi tady na eurocalcio.it, tak mluv cesky laskave...

Reagovat
Milan.B

Ty si doma rozkazuj

Reagovat
smazaný uživatel

Tomášku, buď klidný.

Reagovat
SpartaOvenka

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodem každý vždycky Itálii podceňuje, generace která tady byla před 14 lety už není, ale Mancini tomu dal dobrou kostru a individuálně tam máme pár es.

Reagovat
mayday

Ty jsi Ital?

Reagovat
smazaný uživatel

na půl, z otcové strany

Reagovat
mayday

Tak to potom chápu

Reagovat
smazaný uživatel

spousta lidí žije minulostí, což je předuručuje k věčné nespokojenosti, tahle parta kluků je skvělá a já si ji hodlám užít, stejně jako jsem si užil jejich předchůdce za posledních 20-25 let

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dondinho

Kdo je naše eso? Darida?

Reagovat
The Krupy

Reagovat
Beči

Označovat titulem "my" svůj oblíbený klub je jedna věc, to dělám taky. Ale používat to i v případě reprezentace, když jsi Čech, to už chce pořádné koule

Reagovat
John Obi Mikel

Třeba je Ital

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
smazaný uživatel

jsem na půl čech, ale ty budeš asi Nostradamus

Reagovat
Beči

Nemusím být Nostradamus, abych označil za Čecha někoho, kdo píše bezchybně česky na českém serveru o fotbale.

Reagovat
smazaný uživatel

To je jasný, když jsem bilingual, ale v pohodě, nic se neděje.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
jaris7

pro mě favorit turnaje

Reagovat
Alan_Shearer

Nechce se mi verit, ze by se Italie, i pres pomerne priznivy los, dostala az do semifinale.

Reagovat
Kepy_FCB

už je na čase aby zase něco vyhráli nebo aspoň postup do finále

Reagovat
smazaný uživatel

ŠILHAVÝ VEN

Reagovat
dondinho

S takovou kopanou snad na to Euro ani nejezděte..

Reagovat
PP

Kristepane.. Ještě tam nechá Brabce a vystřídá Čelůstku.. toto proč bohajeho?

Reagovat
smazaný uživatel

Celustka zraněn

Reagovat
Furia Ceca

Myslím, že těch hatů na italskou repre po dnešku hodně ubyde...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jsme podceňováni celou dobu, ale dobře tak, aspoň není nátlak stejně jako na euru 2012, a došli jsme až do finále.

Reagovat
smazaný uživatel

Dej mi tam Bastoniho místo Chiella a je to parádní sestava.

Reagovat
meno

Menův tip na umístění: Konec ve čtvrtfinále, padnou s Belgií.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
meno

Si kuř, Lukaku na Gianluigiho umí

Reagovat
smazaný uživatel

Tak určitě

Reagovat
meno

Jsem línej hledat data, ale do té doby vždycky vyšel ze vzájemných duelů Lukaku líp než Kdemámruma.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
valloire

Jedinej černej chlapec tam není. A to je skandál. Velkej skandál.

Reagovat
smazaný uživatel

V tříčlenné obraně bych s Chiellinim asi neměl takový problém, ale v dvojici s Bonuccim fakt ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Proti turkům odehráli oba zápas 8/10, úplně na klid.

Reagovat
smazaný uživatel

Proti Turkům.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Csaplárova past

Taliáni to vyhrajou ...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele