Preview pro Stade Brestois 29

10.08.2012, 00:27
Názory a komentáře
Brest má před třetí sezonou v Ligue 1 v řadě stejný úkol jako loni a předloni: přežít. Nic jiného se zřejmě očekávat nedá, a ambice týmu ze stadionu Francis Le-Blé zůstávají při zemi. Přesto však bude sledování sezony v nejzápadnější prvoligové výspě zajímavé.

Stade Brestois 29 (Landry Chauvin)

Změny v kádru: Na nedostatek aktivity si v Brestu přes léto rozhodně nemohli stěžovat. Zejména defenzivu, největší klenot týmu, zasáhla pořádná turbulence: svoje věci si sbalili spolehlivý a vysoce hodnocený gólman Steeve Elana (Lille), nejlepší obránce loňské sezony podle L'Équipe Jonathan Zebina (Toulouse), senegalský veterán na levém beku Omar Daf (Sochaux) a řízný defenzivní záložník Oscar Ewolo (Laval).

V útočných řadách jsou ztráty méně citelné: jak Romain Poyet (Caen), tak Issam Jemaa (návrat do Auxerre) se příliš neprosadili a jejich odchody nemají na chod týmu zásadní vliv. Nicméně v obraně je to jiné - a tak se muselo posilovat, protože s děravými zadními řadami by Brest neměl šanci přežít. Jedničku s hvězdičkou si management zaslouží za vyřešení pozice mezi tyčemi, kam byl přiveden nejlepší volný gólman na trhu, Aléxis Thébaux (Caen); obranu vyztužili zkušený bek Bernard Mendy (Odense) a dlouholetá opora Sedanu Ismaël Traoré. V záloze přišli do základní sestavy hned dva spíše průměrní fotbalisté, a to Geoffrey Dernis, pro kterého nezbylo místo v mistrovském Montpellieru, a Kamel Chafni náhradník-nenáhradník z Auxerre.

Úplnou neznámou je pak mladý forvard Charlison Benschop (Alkmaar), rodák z Nizozemských Antil, před nímž přitom stojí přetěžký úkol utáhnout pozici jedničky do útoku. A zmínit musíme rovněž veledůležitou změnu na trenérské pozici: Corentin Martins po splnění své mise (dovést tým k záchraně po vyhazovu Alexe Duponta) přepustil místo mladému Landry Chauvinovi, který je zatím první ligou neprověřený (Sedan, Nantes).
(Co se českých krajánků Ličky s Mičolou týče, v týmu zůstávají, nicméně na základní sestavu to opět bohužel nevypadá.)

Přednosti a slabiny: Největší předností Brestu v uplynulé sezoně byl fyzický a nepříjemný fotbal s důrazem na tuhou obranu, která se ukázala jako prakticky neprolomitelná (a výsledků 0:0, 1:0 a 1:1 bylo skutečně požehnaně). Přípravné výsledky pod Chauvinovým vedením však místy ukazovaly vyšší čísla, a je jasné, že se Brest pokusí o přímočařejší fotbal, což by mohlo vést k velkým problémům - kádr týmu je totiž stavěný především na bránění. Brestois disponují velkou kvalitou v bráně a uprostřed obrany (i přes Zebinův odchod zůstává vyrovnaná trojice Baysse, Kantari, Martial), ovšem nejdůležitějšími hráči budou i nadále Bruno Grougi a Benoït Lesoimier, bez jejichž top formy bude ofenziva celku opět jalová. Velké otazníky se vznášejí zejména kolem hrotového útočníka, kde všichni doufají v prosazení nováčka Benschopa, neboť vyčpělí veteráni Alphonse a Touré ani nemastný-neslaný Ben Basat se loni prosadit nedokázali. Kvalitou týmu zůstává Brest v nižších ligových patrech, a bude se tak opět muset spolehnout na nezdolnou vůli a tuhou morálku.

Hráč ke sledování: Aléxis Thébaux
Aléxis Thébaux zaujal skvělými výkony v dresu Caen a sledovat ho v novém působišti bude velmi zajímavé. Jeho pružný, atraktivní styl chytání má totiž daleko do neochvějné, upozaděné jistoty Steeveho Elany, který byl skvělý právě proto, že byl tak nenápadný; Thébaux, zvyklý na rozháraný ofenzivní styl Caen, se v Brestu potká s mnohem pevnější a hutnější obranou. Není však třeba pochybovat o tom, že svůj úkol zvládne, a pokud se Brestois zachrání, bude v tom hrát klíčovou úlohu.

Prognóza: 19. místo
Můj tip je takový, že potřetí za sebou už záchranná mise na západě Francie nevyjde. V Brestu zažili přes léto příliš velké změny, které se ze začátku podepíšou na matných výsledcích, a na mnoha místech přestárlý a nepružný tým už na vzniklou situaci nedokáže adekvátně zareagovat. Chauvinův cíl vylepšit loňské patnácté místo pomocí atraktivního fotbalu se podařit sice může (spodek tabulky Ligue 1 je každoročně hodně našlapaný), ale nevidím to jako pravděpodobné.

Tip na sestavu: (4-3-3) Aléxis Thébaux - Bernard Mendy, Paul Baysse, Ahmed Kantari, Grégory Lorenzi - Jhon Culma, Bruno Grougi, Geoffrey Dernis - Kamel Chafni, Charlison Benschop, Benoït Lesoimier


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Micola je na tom asi hodne spatne :/

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele