Preview pro Olympique Lyon

10.08.2012, 01:35
Názory a komentáře
Postoupit po roční pauze do Ligy mistrů, to je cíl velkoklubu od řeky Rhony, který loni prožil rozpačitou sezonu. Díky finančním problémům spojeným s přemrštěnými platy a stavbou nového stadionu se můžeme těšit na omlazený, z vlastních zdrojů doplňovaný tým.

Olympique Lyonnais (Rémi Garde)

Změny v kádru: Pohyb v kádru Lyonu ještě není uzavřený - alespoň v to fanoušci doufají. Situace na stoperu a uprostřed zálohy je totiž stále tristní, a Lyon tak trápí tytéž problémy co před loňskou sezónou; v hledáčku Jean-Michela Aulase jsou údajně pařížští Clément Chantome a Mamadou Sakho, což by znamenalo zařazení Les Gones mezi seriózní kandidáty na titul.

Prozatím se však přestupové okno nese ve znamení návratů z hostování - takhle do kabiny přibyli mladíci Reale, Novillo, Abenzoar a Gorgelin; Belfodil (Parma) a Yattara (Troyes) pak byli obratem posláni dále. Spartak Moskva vykoupil důležitého záložníka Källströma, což je největší oslabení týmu; fanoušky také zamrzí odchod talentovaného beka Kolodziejczaka do Nice. Naopak rozvázání smluv pro Mensaha s Edersonem a odchod dvojice Seguin - Fontaine do Tours reálně neznamená prakticky nic, maximálně pouze další zúžení už tak úzkého kádru. V Lyonu ale nejsou peníze, a tak se klub dává cestou spoléhání na mládež.

Přednosti a slabiny: Na tomto místě bych mohl jednoduše zkopírovat loňský příspěvek: obranná linie a střed zálohy zůstávají i nadále slabinami, zatímco v útoku je soupiska Les Gones vynikající. Něco se však přece jen změnilo; Lyon působí přece jen sebevědomějším dojmem, k čemuž přispělo zejména "otrkání" Rémi Gardeho, který bude mít ve druhé sezoně jistější ruku, a také zisk první trofeje, francouzského Superpoháru (na penalty proti Montpellieru). Rovněž Maxime Gonalons v loňské sezoně doslova explodoval a zařadil se mezi elitu ligy na svém postu. Hodně si v Lyonu můžou slibovat od mladíků Enza Realeho, Clémenta Gréniera, Jérémy Pieda a Alexandre Lacazetteho, kteří by měli pravidelně zasahovat do sestavy a následovat Gonalonsovu cestu za slávou. Hodně bude záležet na formě a zdraví Dejana Lovrena - s obojím měl loni problémy, přitom bez jeho pevného vedení bude vratká obranná linie působit jako ovečky bez pastýře. Totéž se týká samozřejmě i dvou nejtalentovanějších hráčů v kádru - Lisandra Lopéze a Yoanna Gourcuffa. To je celá řada neznámých, podle jejichž vývoje se bude na Rhoně lámat chleba.

Hráč ke sledování: Yoann Gourcuff
Nikdo nebude mít v následující sezoně důležitější úlohu než Gourcuff. Momentálně nemá na pozici ofenzivní záložníka reálnou konkurenci, možná s výjimkou Clémenta Gréniera, který je však univerzálnější; o to podstatnější roli budou hrát jeho výkony. Vše nasvědčuje tomu, že je před sezonou připraven dobře, v Superpoháru byl dokonce nejlepším mužem na hřišti; pokud se tento zapomenutý génius dokáže vrátit alespoň do poloviční formy, jíž disponoval v mistrovském Bordeaux, bude Lyon hodně vysoko.

Prognóza: 3. místo
Lyon na mě i přes odchod Källströma působí lepším, ustálenějším a vyzrálejším dojmem než loni. Očekávám skvělé sezony od Fofany, Brianda, Gourcuffa i Lacazetteho, a myslím si, že letos Les Gones Liga mistrů neunikne. Otázkou je, nakolik za to může neduživě působící konkurence, každopádně v Lyonu by místo mimo první trojku bylo zklamáním.

Tip na sestavu (4-2-3-1) Hugo Lloris - Anthony Réveillére, Cris, Dejan Lovren, Aly Cissokho - Maxime Gonalons, Gueïda Fofana - Jimmy Briand, Yoann Gourcuff, Alexandre Lacazette - Lisandro Lopéz


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (1)

Přidat komentář
aurelio

Ja by som sa nebál skúsiť na stopérovi Revelliera. Možno by bol Dabo na kraji lepší ako Cris v strede. Pravda, neviem ako sa darilo Crisovi ku koncu sezóny, niesli sa nejaké chýry, že to nebolo až také mizerné, ale ťažko tomu veriť po tom, čo som videl.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele