Preview pro Girondins Bordeaux

10.08.2012, 01:27
Názory a komentáře
Po nečekaně úspěšném závěru předchozí sezony vstupuje Bordeaux do té následující s trochu nejasnými cíli. Výrazný posun vepředu by znamenal frontální útok na Ligu mistrů, výrazný sešup se nejeví jako příliš pravděpodobný. Zopakování loňské pozice by tak bylo bráno jako jednoznačný sukces.

Girondins de Bordeaux (Francis Gillot)

Změny v kádru: Bordeaux loni na jaře konečně našlo ideální recept na složení týmu, a je proto logické, že se Gillot pokoušel do kádru příliš nezasahovat. To se povedlo, tedy za předpokladu, že Yoana Gouffrana nepřemůžou zaječí úmysly a neprchne z Francie pryč; Bordeaux ve skutečnosti prakticky vůbec neposílili, nepočítáme-li návraty z hostování Modesteho, Krychowiaka a Poundjeho, z nichž první dva byli obratem poslání dále (Bastia a Remeš). Salifa Saného vykoupilo Nancy, kde mladý záložník už loni hostoval, a tak jedinou zaznamenatelnou změnou je zapůjčení mladého obránce Vujadina Saviće do Dynama Drážďany. Jinak zůstává kádr Les Girondins zcela totožný, a tak má Gillot i nadále k dispozici dostatečně různorodý manšaft, schopný efektivně zahrát jak 4-4-2 (které bude zřejmě zvolené jako výchozí systém), tak ve Francii neobvyklé (a loni úspěšné) 3-5-2.

Přednosti a slabiny: Největší předností Bordeaux je osoba trenéra Francise Gillota, který rozklíženému a skomírajícímu týmu vtiskl jasnou herní tvář a zapracoval na projevu na hřišti, takže současný tým působí jako nebezpečný a nepředvídatelný protivník. Opomíjeným, ale důležitým otazníkem zůstává zdraví klíčového stopera Marka Planuse - podceňovaný lídr obrany je ve skutečnosti klíčem k úspěšné defenzivě, a je proto nutné, aby jeho chatrné zdraví opět vydrželo. Jako slabina se také může ukázat vybojovaná účast v evropských pohárech - kádr Bordeaux je totiž poměrně úzký, a co především, Gillot v úspěšném jaru vsadil na jednu základní jedenáctku, jejíž složení prakticky neměnil. Tento svazující prvek se pokoušel v přípravě odbourat a častěji střídal herní systémy, nicméně stále platí, že se boje na čtyřech frontách mohou na fyzičce hráčů nepříjemně odrazit. Jinak je Bordeaux kompaktním a variabilním týmem s dostatečnou kvalitou na to, aby potrápilo jakéhokoliv protivníka; zejména kreativní záložní klika Plašil - Obraniak - Maurice-Belay je velkou zbraní, již by měl využívat v přípravě dobře se ukazující malijský šutér Cheick Diabaté.

Hráč ke sledování: Fahid Ben Khalfallah
Tahle sezona se může nést ve znamená velkého návratu Fahida Ben Khalfallaha. Druhdy vynikající valencienneské křídlo po přestupu do Bordeaux nečekaně uvadlo a jeho technické schopnosti zůstaly pohřbeny na lavičce. Ani loni to pro tuniského záložníka nebylo vůbec růžové, a málokdo by čekal, že svoji kariéru u Girondins ještě nastartuje. Letos však existuje velká šance, že jej Gillot bude využívat jako pravého středopolaře v systému 4-4-2, a jelikož jeho talent přirozeně někam nevymizel, není od věci se právě na tohoto šikulu zaměřit. Pokud ze sebe setřese psychický blok, uvidíte, že může být pořád výtečný.

Prognóza: 4. místo
Pozice Bordeaux v nové sezoně může být lepší, než se všeobecně očekává. Tým, kterému loni stačil úspěšný půlrok ke skvělému pátému místu, zůstal beze změny a navíc je o něco zkušenější a sehranější; není proto důvod předpokládat, že Les Girondins budou nějak upadat. Pokud nedojde k přílišnému roztříštění sil v evropských pohárech, je možný i útok na Ligu mistrů; reálně to však vypadá spíše na opětovný boj o Evropskou ligu, a tipnu si, že bude úspěšný.

Tip na sestavu: (4-4-2) Cédric Carrasso - Mariano, Marc Planus, Michael Ciani, Benoit Trémoulinas - Fahid Ben Khalfallah, Landry Nguemo, Jaroslav Plašil, Nicolas Maurice-Belay - Yoan Goufrann, Cheick Diabaté


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele