Preview pro FC Valenciennes

10.08.2012, 00:08
Názory a komentáře
Valenciennes se po šesti sezonách v Ligue 1 stihlo stát stálicí prvoligového nebe. S minimálním rozpočtem a minimálními kádrovými změnami se rok co rok pohybuje v klidném středu tabulky, občas vypadá, že by mohlo zaútočit na poháry, jindy se zase propadne nebezpečně blízko sestupu, ale výsledek je vždy prakticky stejný. I letos se v této "oáze klidu" na samém severu Francie dá očekávat podobná sezona.

Valenciennes FC (Daniel Sanchez)

Změny v kádru: Divoká hráčská "škatulata" se Valenciennes opět vyhnula (a že bylo letos na francouzském přestupovém trhu pořádné horko!). V podstatě jediným vážnějším zásahem do sestavy byl odchod Renauda Cohadeho, důležitého muže středu pole, jehož kreativní schopnosti budou od nové sezony obdivovat fanoušci Saint-Étienne; Les Verts na oplátku poskytli levého beka Lorise Néryho, který zvýší konkurenci v obraně.

Cohade přitom není jediným mužem, který opustil záložní řadu Valenciennes; pryč zamířil i kolumbijský defenzivní štít Carlos Sanchez (Bolton), známý svojí parádní střelou z dálky. V součtu tak Sanchezův tým spíše oslabil; jak Cohade, tak Sanchez byli důležitými postavami zálohy, avšak díky setrvání borců jako loni skvělý Foued Kadir, Gaël Danic nebo talentovaný Marco da Silva to v součtu ani nemusí tak bolet.

Přednosti a slabiny: Stade du Hainaut. Domácí stánek je nade vší pochybnost největší zbraní Valenciennes, a absolutní nekonkurenceschopnost na venkovních hřištích zase nejpalčivější slabinou. Severofrancouzský tým každoročně těží z nadšené atmosféry svého stadionu, kde je nesmírně těžké vyhrát i pro ty nejlepší týmy, nicméně vyjede-li za hranice města, bývá neškodný. Proto je naprosto klíčové, aby kouzlo Stade du Hainaut dále přetrvávalo; bez něj totiž čeká Valenciennes jasný sestup. Tým navíc nepůsobí tak uvolněným a sebejistým dojmem jako pod Philippe Montanierem; Sanchezův rukopis není tak atraktivní a tým loni působil upracovaněji, než jsme byli zvyklí. Kádr je však dlouho pohromadě, hráči se výborně znají a jejich sehranost je velkou zbraní. Jmenovitě stojí za to vypíchnout obrannou řadu, kde příchod Néryho ještě zvýšil konkurenci (chřadnoucí, leč stále důležitý David Ducourtioux, energický bek Gaëtan Bong či spolehlivý Benjamin Angoua zajišťují společně s Gilem, talentovaným Isimat-Mirinem a kapitánem Materem dostatečně kvalitní a široký kádr); záloha patří naopak k nejslabším v lize.

Hráč ke sledování: Vincent Aboubakar
Pro kamerunského útočníka přichází ideální čas k ukázání svých schopností. Že je Aboubakar talentovaný, to se všeobecně ví; koneckonců už v 18 letech si ještě coby hráč domácí ligy vysloužil nominaci na mistrovství světa. Ve Valenciennes se loni rozkoukával v základu, vyzkoušel si pozici na hrotu a na křídle, ale i přes slibné záblesky to stále nebylo ono; letos má jedinečnou možnost prorazit. Konkurence v podobě Mamadou Samassy a veterána Grégoryho Pujola nenechá mladému Afričanovi nic zadarmo, proto se Aboubakar - pravděpodobná Sanchezova první volba do útoku - musí pořádně snažit.

Prognóza: 14. místo
Valenciennes kolem sebe stihlo vybudovat jakousi auru, která jako by mu bránila se skutečně namočit do sestupových starostí. Loni skončilo s novým trenérem a oslabeným kádrem dvanácté, a letos v prakticky neměnném složení bude útočit na podobné příčky. Papírově to stále vypadá na boj o udržení, ale věřím, že se nenápadný celek opět v relativním klidu zachrání - ponese se to však v duchu pokračujícího úpadku fotbalovosti.

Tip na sestavu: (4-3-3) Nicolas Penneteau - Rudy Mater, Nicolas Isimat-Mirin, Gil, Loris Néry - Pape Camara, José Saez, Rémi Gomis - Mathieu Dossevi, Vincent Aboubakar, Gaël Danic

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

každoročně mě tenhle tým překvapuje

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele