Preview pro AS Nancy-Lorraine

10.08.2012, 00:07
Názory a komentáře
Nancy loni nastoupilo do nové éry; dlouholeté období vlády Pabla Correy, který z Nancy udělal zuřivě bojující tým excelující na hřištích soupeřů, skončilo a začala éra Jeana Fernandeze, mága z Auxerre, pod nímž se měl destruktivní fotbal týmu proměnit k lepšímu. To se začalo dařit už v loňské úspěšné sezoně, a v podobném duchu budou Les Chardons pokračovat i letos.

AS Nancy-Lorraine (Jean Fernandez)

Změny v kádru: V žádném týmu se přes léto neprotočilo tolik hráčů jako právě v Nancy. Oficiální statistiky říkají, že přišlo hned 14 hráčů a odešlo 11 (!!!), přičemž jen "na otočku" se ukázal Alexandre Cuvillier, šikovný záložník, který byl po návratu z Lens obratem poslán na další hostování do Caen.

Jinak se obchodovalo opravdu ve velkém, a to i s důležitými hráči: tak například ze záložní řady zmizeli Bakaye Traoré (AC Milán) i Samba Diakité (QPR), obranu opustili Jean Calvé (Caen), Reynald Lemaitre (konec smlouvy) a Moustapha Bayal Sall (návrat do Saint-Étienne), a útok je chudší o Daniela Niculaeho (návrat do Monaca), Jong Jo-Gooka (návrat do Auxerre), a Benjamina Jeannota (hostování v Chateauroux). Všechno buď hráči základu, nebo minimálně slušně vytěžovaní náhradníci; takový Niculae byl přímo důležitou oporou. Jak se s takovou situací vypořádat?

Nancy se rozhodlo vyřešit masivní odliv podobně mohutným přílivem, a stáhlo si z hostování záložníky Berenguera (Lens) a Rachida (Epinal), kreativního forvarda Vahiruu (Monaco) a pracovitý hrot Alo'o Efouloua (Le Havre). A pak se taky nakupovalo - kromě uplatnění opcí na loňské opory Molla (Granada) a Saného (Bordeaux) stojí za zmínku zejména schopný střední záložník Ayasse (Arles) a dvojice ceněných středopolařů z Monaka: Vincent Muratori a Thomas Mangani. Divoké změny se tedy podařilo ustát na přibližně stejné úrovni, a zejména záložní řada vypadá opět konkurenceschopně.

Přednosti a slabiny: Největší předností Nancy je obrana; jde o dlouhodobou záležitost, která zakořenila už dávno pod Correou a zodpovědný Fernandez na tom pranic nezměnil. Zejména stoperská dvojice André Luiz - Sébastien Puygrenier představuje úžasně nepropustnou skálu, o niž si vyláme zuby každý protivník; defenzivní val doplňují obětavý Joël Sami a výbušný talent Massadio Haïdara. I přes překotné změny zůstaly v kádru největší opory - kromě základních pilířů obrany jsou to zejména motor záložní řady Lossémy Karaboué a skvělé křídlo Yohan Mollo, díky němuž se loni na jaře do hry Nancy nastěhovala kreativita a myšlenka ve finální fázi, věci to dříve vskutku nevídané. Připočtěte si k tomu Fernandezův nezaměnitelný rukopis a trenérský um, a máte solidní výčet předností. Co se slabin týče, nabízí se sice vypíchnout mnohé kádrové přesuny, ale to nemusí být tak vážné vzhledem k tomu, že skutečné jádro týmu přetrvává prakticky nedotčené. Je tak třeba v první řadě připomenout slabou útočnou potenci, nedostatečně kvalitně obsazený post hrotového forvarda, a taky dlouhé pasáže bez formy, které se v případě Nancy periodicky opakují.

Hráč ke sledování: Massadio Haïdara
Mladičký levý bek požívá velké důvěry trenéra Fernandeze, který v něm rozpoznal mimořádný talent a v průběhu jara z něj udělal stabilního člena základní sestavy. Nyní před Haïdarou stojí první kompletní sezona a bude zajímavé sledovat, jak se se svojí šancí popere. Silný, výbušný a rychlý obránce trochu připomíná mladého Alyho Cissokha, a jeho kariéra se v případě rozkvětu v Nancy může ubírat podobným směrem.

Prognóza: 9. místo
Není důvod nemít v Jeana Fernandeze důvěru. Jeho schopnost vycepovat hráče k fenomenální herní organizaci a soustředěnosti bude v Nancy fungovat rok od roku více, a jelikož tým nepostrádá talent ani zkušenosti, můžeme jej s trochou odvahy tipovat do role černého koně celé soutěže. Místo v první desítce (a další postupné zlepšování) je reálným cílem; nenechte se však zaskočit, pokud se Nancy zpočátku nebude dařit - většina Fernandezem odtrénovaných sezon se vyznačovala extrémně pomalým rozjezdem a impozantním nástupem ve druhé polovině roku.

Tip na sestavu: (4-3-3) Guy N'Dy Assembé - Joël Sami, André Luiz, Sébastien Puygrénier, Massadio Haïdara - Lossémy Karaboué, Salif Sané, Thomas Ayasse - Yohan Mollo, Benjamin Moukandjo, Djamel Bakar
(Pozn.: Záleží na tom, kam se v sestavě postaví Lossémy Karaboué. V tomto modelu hraje středního záložníka, ale může hrát i na pravém kraji; v takovém případě se nalevo postaví Mollo a Moukandjo s Bakarem vytvoří dvoučlenný útok.)


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele