Preview pro FC Lorient

10.08.2012, 00:34
Názory a komentáře
Tým vedení živoucí legendou Christianem Gourcuffem má za sebou infarktovou sezonu, v níž se po nejhorší šňůře výsledků v historii potácel v pásmu sestupu, aby nakonec až v posledním kole definitivně stvrdil svoji záchranu. Leccos nasvědčuje tomu, že letos budou oranžovočerní konkurenceschopnějším celkem, který bude opět bavit diváky svým fotbalem - jak tomu je ostatně dlouhodobě zvykem.

FC Lorient (Christian Gourcuff)

Změny v kádru: Obrovskou výhodou Lorientu před následující sezonou je fakt, že prakticky vůbec neoslabil. Návrat Joela Campbella z hostování zpět do Arsenalu je jedinou reálnou ztrátou, a i tu se podařilo výtečně nahradit; odchod bývalé opory Sigamary Diarry do Ajaccia usnadnil fakt, že zkušený křídelník celou sezonu promarodil, a Tristán Do ani Ladislas Douniama chybět také nebudou. Z hostování v anglickém Doncasteru se vrátil Fabien Robert - v tomto bodě by tedy Lorient byl přibližně stejně silný jako loni.

Jenže Gourcuffovi se podařilo nalákat do Bretaně hned dvě velké ofenzivní ryby - auxerreská hvězdička Alain Traoré, skvělý ofenzivní záložník z Burkiny s perfektním tahem na bránu, a legendární veterán Ludovic Giuly se mají postarat o to, aby Lorient zase bavil fotbalem. Pomůže jim v tom i Julien Quercia, který se vrací do plné zátěže po celoročním zranění.

Přednosti a slabiny: Gourcuff patří k živoucím inventářům Ligue 1, lorientské prostředí zná naprosto dokonale a přesně ví, co se svým týmem chce hrát - tedy ofenzivní, vířivý fotbal s řadou přihrávek v systému 4-4-2, v němž každý hráč zná přesně svoji pozici a kde je maximální důraz kladen na pressing a napadání vysoko na hřišti. K dispozici má poměrně široký kádr - tak kapitána a skvělého veterána Fabiena Audarda stínuje schopný Chaigneau, obrana je dokonce kompletně zdvojená (Le Lan, Baca, Bourillon i Pedrinho už v základní sestavě hráli, a to je ještě k dispozici bývalá lyonská naděje Lamine Gassama), a vepředu - vezmeme-li zde uvedenou předpokládanou sestavu jako výchozí - jsou připraveni Giuly, Quercia, Emmeghara, Sunu, Autret či Coutadeur. Lorientská sestava tak na papíře vypadá skutečně velmi dobře, což je navíc podpořeno faktem, že se podařilo udržet nejtalentovanější hráče - tedy skvělý defenzivní štít Arnolda Mvuembu a mladého vůdce obrany Bruna Ecuélé Mangu. Slabinou však může být tradiční nevyrovnanost výkonů - Les Merlus nikdy nedělalo problémy obírat giganty, ale stejně tak s železnou pravidelností rozdává body konkurentům. Nalezení stabilní formy je dlouhodobou lorientskou bolestí.

Hráč ke sledování: Julien Quercia
Julien Quercia je nade vší pochybnost výborným útočníkem pro klub středu tabulky v Ligue 1. Univerzální (dokáže zahrát na hrotu i na křídle), silný na míči, atletický, s dobrou střelou - Christian Gourcuff dobře věděl, proč šikovného forvarda v létě 2012 z Auxerre podepsat. Bohužel mu však přišlo do cesty vážné zranění, které Querciu vyřadilo na celý rok ze hry; letos má pětadvacetiletý borec šanci na reparát. Byla by škoda na takového fotbalistu zapomenout, a já jsem přesvědčený o tom, že se letos opět výrazně přihlásí o slovo.

Prognóza: 11. místo
Nedá se asi předpokládat, že by se do Bretaně vrátily časy bojů o poháry, kdy v lorientském dresu řádilo hvězdné duo Amalfitano - Gameiro. Současný tým však vypadá velmi slušně a vleklé boje o udržení by se mu měly vyhnout. Klidný střed tabulky a umístění někde v polovině startovního pole jsou reálnými cíli, a myslím, že Gourcuffova družina nebude mít problém je naplnit.

Tip na sestavu: (4-4-2) Fabien Audard - Wesley Lautoa, Lamine Koné, Bruno Ecuélé Manga, Lucas Mareque - Yann Jouffre, Arnold Mvuemba, Alaixys Romao, Kévin Monnet-Paquet - Alain Traoré, Jérémie Aliadiére


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (1)

Přidat komentář
Kucka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele