Preview pro OGC Nice

10.08.2012, 00:22
Názory a komentáře
S novým trenérem, okysličeným kádrem a vyššími ambicemi vstupují do sezony fotbalisté Nice, kteří se především chtějí vyhnout dalšímu tuhému boji o záchranu. Na Azurovém pobřeží by se pod vedením Claude Puela a nového prezidenta Jean-Pierre Rivéreho (přišel v létě 2011) rádi odrazili ke stabilnějšímu období po třech letech divokých změn a neuspokojivých výsledků.

OGC Nice (Claude Puel)

Změny v kádru: Tady je třeba začít osobou Claude Puela. Zkušený kouč odcházel z Lyonu zadními dveřmi (i přes dosažení historického semifinále Ligy mistrů) a byl celý rok bez angažmá, než mu hodilo laso vedení Nice - a udělalo dobře. Puel je totiž výborným taktikem, pod jehož vedením může bezkrevný tým získat ztracený charakter; rozhodně jde o zdaleka nejlepší volbu od odchodu úspěšného Frédérica Antonettiho. Po krátkých angažmá Didiera Ollé-Nicoleho, Érica Roye a Reného Marsiglii tak Les Aiglons hlásí návrat k ambicióznějším letem.

Na hráčském poli se celé léto neslo ve znamení jediného: nahradit Anthony Mouniera. Zdaleka nejlepší hráč týmu uplynulé sezony odešel za Ligou mistrů do Montpellieru, a před vedením tak visel přetěžký úkol; jestli se ho podařilo splnit, ukáže až sezona, nicméně předpoklady jsou velmi slibné. Éric Bauthéac, skvělý driblér oplývající nebývalou energií, si loni společně s Corgnetem v dresu Dijonu podmanil celou zemi, a Nice v něm získalo papírově jednu z nejlepších možných náhrad za svoji hvězdu.

Vylepšit loňské třinácté místo se pokusí i Thimothée Kolodziejczak, talentovaný obránce z Lyonu, který přichází do zadních řad společně s Romainem Genevoisem z Haiti (Tours) a slibným gólmanem Jorisem Dellem (Metz). Kolodziejczak s Genevoisem budou mít za úkol nahradit odcházející Drissu Diakitého a Juliena Sablého (oba konec smlouvy), a především Francoise Clerca (Saint-Étienne). V záložní řadě uvolnila bývalá opora David Hellebuyck (konec smlouvy) místo malijskému reprezentantovi Mahamane Traorému (Metz), a v útoku nahradí odcházející oporu Moulounguiho (Al Wahda, SAE) argentinský šutér Dario Cvitanich z Ajaxu.

Přednosti a slabiny: Nice je známé jako nepříjemný, bojovný tým, kladoucí velký důraz na neprostupnou obranu, jehož fotbal oku nestranného diváka příliš nelahodí. Silná vůle a schopnost zabrat v pravý čas nebyla Les Aiglons nikdy cizí, a nic by se na tom nemělo měnit ani pod Puelem - s drobným vylepšením v podobě schopnějšího přechodu do útoku. Záložní klika Anin - Bauthéac - Abriel vypadá velmi dobře, stejně jako levá strana hřiště, která se může stát jednou z největších ozdob celé ligy; reprezentant Argentiny Luciano Monzón už svoje schopnosti dostatečně prokázal loni, a v tandemu s Kolodziejczakem může zajistit Nice skvělou levou lajnu, dynamickou, technickou i produktivní. Nesmíme zapomenout ani na výborné obsazení brankářské dvojice (jak Delle, tak Ospina jsou vysoce ceněnými a kvalitními gólmany) a spolehlivého kapitána Didiera Digarda, schopného nastoupit v záloze i obraně. S Camelem Meriemem a Franckem Dja Djédjém mají Les Aiglons i kvalitní náhrady do ofenzivní fáze; otazníkem však zůstává pozice hrotového útočníka, kde loni tahal mužstvu trn z paty Mouloungui, o jehož roli se nyní musí podělit bývalý druholigový šutér Guié Gneki, posila Cvitanich a trochu povadlý, ač stále kvalitní Xavier Pentecote, případně pak kamerunský mladík Stéphane Bahoken, který v přípravě rovněž dostával šance. Jako největší slabina se nicméně může paradoxně ukázat samotná osoba Claude Puela: přestože o jeho trenérských kvalitách nikdo nepochybuje, důvod, proč opustil Lyon, byla neschopnost adekvátní motivace a psychologické vyhoření. A to se celku, jejž drží v Ligue 1 především týmový duch a maximální odevzdání, za žádnou cenu nesmí stát.

Hráč ke sledování: Thimothée Kolodziejczak
Proč si Lyon nechal mladého obránce utéct, zůstává záhadou. Kolodziejczak je považován za skvělý talent, který měl ideální potenciál nahradit stagnujícího Alyho Cissokha po jeho případném odchodu, a všeobecně se očekávalo jeho začleňování do kádru už v uplynulé sezoně. Místo toho ho však Jean-Michel Aulas uvolnil do Nice, kde může jeho nadání rozkvést naplno. Kolodziejczakova rychlost a agilita totiž poskytuje ideální příležitost k rozhýbání poněkud ztuhlé obrany pobřežního celku - pokud se to povede, stane se Lyon zřejmě druhým oblíbeným klubem tamních fanoušků. Už dříve totiž takhle "daroval" Nice Anthony Mouniera.

Prognóza: 14. místo
Nice je zvláštním týmem k tipování. Od sezony 2008-09, kdy skončilo pohodlně ve středu tabulky, se totiž rok co rok potácí blízko sestupového pásma, a to i přes pravidelně velmi slušné posilování. Přestupové okno zvládl management Les Aiglons i letos - a s Puelem na lavičce se zdá, že by se tým konečně mohl odrazit opět nahoru. Jednoduché to nebude, nicméně potenciál v kádru dřímá velký a mým tipem je relativně klidná sezona uprostřed startovního pole.

Tip na sestavu: (4-2-3-1) David Ospina - Kafoumba Coulibaly, Renato Civelli, Nemanja Pejcinović, Thimothée Kolodziejczak - Didier Digard, Kévin Anin - Éric Bauthéac, Fabrice Abriel, Luciano Monzón - Abraham Guie Gneki


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

kde jsou ty časy, když jsem jako malej kluk fandil Nice, Nimmes a Laval rok 97tuším?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele