Preview pro SC Bastia

10.08.2012, 00:41
Názory a komentáře
Ve druhém největším městě Korsiky zažívají fotbalovou pohádku. Talentovaný celek pod vedením populárního kouče Frédérica Hantze vstupoval do loňské sezony v Ligue 2 jako nováček, ale rychle přesvědčil o svých kvalitách a s předstihem si zajistil vstupenku mezi smetánku. Bastia, ač stále ve fázi rekonstrukce a stabilizace po hubených letech, vyhrála ligu o šest bodů a k nejvyššímu počtu nastřílených branek přidala i druhý nejnižší počet branek inkasovaných; to vše s nejnižším rozpočtem v celé soutěži.

SC Bastia (Frédéric Hantz)

Změny v kádru: Na seznamu odchodů jsou nejvýraznější tři ofenzivní jména: Diallo (návrat do Rennes), Suarez (Arles) a Genest (Istres). Zejména zkušený David Suarez byl loni tahounem útoku, a před managementem tak stál nelehký úkol sehnat nového strikera.

To se povedlo: ke starému známému Toifilou Maoulidovi přibyl velezkušený Brazilec Ilan (Ajaccio) a také talentovaný Anthony Modeste, který se bude snažit oživit kariéru po výbuchu v Blackburnu. Šanci na základ má určitě také šikovný křídelník Julian Palmieri (Istres). Do středu zálohy přišel další vysoce hodnocený mladík Sambou Yatabaré (Monaco), který si Ligue 1 úspěšně vyzkoušel už v dresu Caen, a obranu vyztužil bývalý kapitán Lorientu a Saint-Étienne, zkušený řízný stoper-organizátor Sylvain Marchal. Přestupové saldo tak pro Bastii vyznívá více než příznivě.

Přednosti a slabiny: Bastia bude ve své nováčkovské sezoně sázet především na dvě zbraně: sehranost a domácí prostředí. Útočná fáze týmu je i na poměry Ligue 1 velmi kvalitní, a navíc věkově i zkušenostně ideálně vyvážená: protřelé harcovníky Rothena, Maoulidu a Ilana doplňuje mladá krev v podobě Khazriho, Modesteho a Palmieriho. Totéž se dá říct o celém kádru ostrovního celku, který navíc zůstal z velké většiny pohromadě; Bastii se tak podařilo vyhnout tradiční nováčkovské bolesti, kterou je příliš mladý nebo naopak příliš vyčpělý tým. Prostředí stadionu Armanda Cesariho navíc má na bojovníky v modrých dresech nebývalý vliv, neboť v něm už téměř dva roky neprohráli soutěžní zápas - a to je pro outsidery ve Francii často klíčové. Zeptejte se ve Valenciennes, jak užitečnou pomůckou v boji o přežití je nedobytná domácí tvrz (anebo hned u sousedů z Lens, kteří právě se ztrátou téhle zbraně ztratili i naději na úspěch). Největší slabinou pak bude vždy hrozící možnost "vyhoření" z příliš rychlého postupu vpřed - tým, který ještě rok a půl zpátky hrál třetí soutěž, bude k výbuchům náchylný vždy.

Hráč ke sledování: Wahbi Khazri
Arabským playmakerům poslední dobou kvete pšenka slušně: o Belhandovi už ví celá Evropa, o Tunisanech Msaknim a Dhaouadim zatím méně, nicméně to je (předpokládejme) pouze otázkou času. Wahbi Khazri se sice narodil v Ajacciu, ale jeho krevní skupina je stejná: i on je výborně technicky vybaveným ofenzivním záložníkem, rychlým, šikovným a nebezpečným. Tomuto strůjci suverénního postupu Bastie je navíc teprve 21 let, a má tak před sebou mimořádnou příležitost upozornit na svůj um zástupce velkých klubů.

Prognóza: 12. místo
U tohoto celku budu při svém tipu velmi odvážný, ale mám tušení, že Bastia nezklame, ba naopak - překvapí. Korsičané, podporovaní atmosférou maličkého, ale nekonečně vděčného stadionu (druhé nejvyšší procento návštěvnosti v Ligue 2 po Amiens), mají v týmu dostatek talentu i nadšení k tomu, aby si zajistili pohodlnou záchranu. Jde samozřejmě o subjektivní předpoklad - stejně tak může Hantzův tým vyhořet a rychle se poroučet zpět do druhé ligy - nicméně pokud má některý z nováčků uspět, vypadá to právě na Bastii.

Tip na sestavu: (4-2-3-1) Macedo Novaes - Gilles Cioni, Jérémy Choplin, Sylvain Marchal, Fethi Harek - Yannick Cahuzac, Sambou Yatabaré - Jérome Rothen, Wahbi Khazri, Ilan - Toifilou Maoulida


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele