Preview pro AC Ajaccio

10.08.2012, 00:31
Aktuality
Pod novým trenérem Alexem Dupontem se budou bojovníci z hlavního města Korsiky snažit o klidnou sezonu ve středu tabulky, bez záchranářských starostí. Loni si Ajaccio prošlo příšerným podzimem a skvělým jarem, letošním cílem tak zůstává méně infarktový, stabilnější průběh se šťastným koncem v podobě setrvání v Ligue 1.

AC Ajaccio (Alex Dupont)

Změny v kádru: V Napoleonově rodišti se toho přes léto mnoho nedělo. Ilan, který měl loni plnit roli útočné opory, se příliš neprosadil a odešel do táboru rivala z Bastie; po skončení smlouvy ho následoval další nevýrazný útočník Richard Socrier (Angers). Marseille si z hostování zpět stáhlo talentovaného beka Leyti N'Diayeho, a rukavice na hřebík pověsila dlouholetá opora Thierry Debés.

Na druhé straně stojí za zmínku trojice jmen: defenzivní štít Ricardo Faty (Aris Soluň) přichází s jasnými ambicemi na základní sestavu, což platí i o levém křídle Sigamary Diarrovi (Lorient), který je sice velmi schopným (a defenzivně zodpovědným) fotbalistou, ale prakticky celou loňskou sezonu laboroval se zraněním. Z belgického Zulte Waregem pak přišel záložník s marockými kořeny Chakhir Belhazouani, jehož provází pověst problémového, ač talentovaného dítěte. Nejdůležitější změna se tak odehrála na trenérské židli: Oliviera Pantaloniho, oceněného nominací na nejlepšího trenéra uplynulé sezony, nahradil bývalý lodivod Brestu Alex Dupont...

Přednosti a slabiny: ...a právě Dupontova osoba se může ukázat jako rozhodující faktor. Oproti Pantalonimu nemá o nic menší motivační schopnosti (naopak, z hráčů Brestu dokázal pravidelně dostávat výkony na hranici fyzických sil), a navíc je pro Ajaccio vhodnější takticky; jím ordinovaná neprostupná (a ano, také často nudná) obranná hra se může ukázat jako přesně ten prvek, který loňské obětavé, leč děravé defenzivě scházel. Korsičané se nemohou spolehnout na nadprůměrně kvalitní obránce, avšak pod Dupontovým vedením by obrana celku mohla dobře šlapat systémově. Zato uprostřed zálohy má Ajaccio k dispozici skvělý materiál: nová akvizice Faty, Mostefa, kapitán Pierazzi, loňská hvězda Cavalli či řízný bojovník Kinkela slibují pořádný boj o střed pole komukoliv, kdo by jej chtěl ovládnout. Nevýhodou týmu je pak slabá kreativita, přílišná strojenost a také impotentní útok, který se bude muset spoléhat na vydařenou sezonu Brazilce Eduarda a skvělou formu šikovných tvůrců Andrého se Sammaritanem.

Hráč ke sledování: Guillermo Ochoa
Mexický gólman už loni potvrdil, že na Ligue 1 má, a vychytal svému týmu několik cenných bodů. Jeho atraktivní, pohyblivý styl chytání je mezi fanoušky velmi populární, a Ochoa se tak snadno stal oblíbencem korsického publika. Ajaccio v něm má výborného gólmana na vrcholu sil, tedy ingredienci životně důležitou k úspěšné záchraně, a pozorovat jeho robinzonády je zážitkem i pro nestranné fanoušky.

Prognóza: 16. místo
Bojovný tým bude mít se záchranou zřejmě více potíží, než si hodlá připouštět, nicméně nakonec půjde o boj úspěšný, i když jen těsně. Ajacciu se ani letos nevyhnou výkyvy, ale dostatek vůle, zarputilosti a touhy dosáhnout cíle se ukáže jako klíčový. Pokud bude střed zálohy šlapat stejně jako na jaře 2012, bude většina práce hotova.

Tip na sestavu: (4-2-3-1) Guillermo Ochoa - Fousseini Diawara, Carl Medjani, Samuel Bouhours, Anthony Lippini - Jean-Baptiste Pierazzi, Johan Cavalli - Benjamin André, Frédéric Sammaritano, Sigamary Diarra - Eduardo


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele