Preview pro AS Saint-Étienne

10.08.2012, 01:18
Názory a komentáře
Stále ještě nejúspěšnější klub francouzské historie rok co rok marně čeká na vydobytí ztracených pozic, a charismatický patriot Christophe Galtier se to letos opět pokusí změnit. Cíle jsou tradičně vysoké, realita (rovněž tradičně) nejasná.

AS Saint-Étienne (Christophe Galtier)

Změny v kádru: Jako by Saint-Étienne provázelo nějaké neznámé prokletí. Jeho funkcionáři prakticky každé přestupové období odvádí dobrou práci, přivádět nové zajímavé tváře není problém (přece jen jsou Les Verts se svojí slavnou historií a elektrizující fanouškovskou základnou stále jednou z nejatraktivnějších francouzských adres) a osa týmu zcela vyhovuje požadavkům pohárového týmu, leč úspěch se ne a ne dostavit.

I letos se "Štěpáni" činili - technické pravé křídlo Romain Hamouma si v Caen udělalo skvělou reklamu a určitě bude výraznou posilou, což platí i o velezkušeném bekovi Francoisu Clercovi, který loni našel druhou mízu v Nice, a zejména Renaudu Cohadem, špílmachrovi Valenciennes, jenž má záloze ASSE dodat potřebnou kreativní jiskru. Připočtěte návraty stopera Bayal Salla (o němž kdysi Ivan Hašek prohlásil, že má nejsilnější stehna ze všech fotbalistů, co kdy viděl) a nejvěrnějšího odchovance, veteránského gólmana Janota, a vše vypadá ideálně.

Jenže jsou tu i odchody, a těmi nejvýraznějšími utrpěla obrana. Díky rozlučkám s Albinem Ebondem (volný agent), Lorisem Nérym (Valenciennes), Paulaem (Balompié) a především skvělým lídrem Sylvainem Marchalem (Bastia) vypadají zadní řady ambiciózního celku hodně křehce, a Stéphane Ruffier, podle mnohých nejlepší gólman ligy, bude mít opět o něco více práce. Šátečkem zamávali i Sinama-Pongolle (Sporting) a tmel středové řady Laurent Batlles (volný agent), a Stéphanois jsou najednou tam, kde byli.

Přednosti a slabiny: I přes poctivou snahu Christophe Galtiera hráči netáhnou za jeden provaz. To je zdaleka největší bolest hrdého klubu, který se v klíčových okamžicích pravidelně sesype, neboť mu chybí jasný lídr, herní vize, vůle a ochota potit na hřišti krev, a v neposlední řadě i rovnoměrnější rozprostření kvality. Podobné "sbírky" sice kvalitních, ale nesehraných hráčů bývají odsouzeny do role věčně se zmítajících celků, které neví, jak udělat rozhodující krok k úspěchu. Saint-Étienne by to rádo změnilo, jenže neví jak. To je klíčová slabina mužstva - nejdůležitější předností jsou potom sami hráči, neboť jména jako Ruffier, Perrin, Guilavogui, Gradel, Aubameyang a další by se prosadila prakticky v každém klubu v zemi. ASSE má na lokální poměry velmi slušný kádr (a to včetně lavičky), jenže to prostě nestačí.

Hráč ke sledování: Kurt Zouma
Už loni nastoupil teprve sedmnáctiletý Kurt Zouma do kolotoče Ligue 1, a jeho výkony byly tak přesvědčivé, že si vysloužil plnohodnotnou profesionální smlouvu. Mladičký borec nastupující uprostřed obrany zaujal ledovým klidem při řešení herních situací, skvělým přehledem, jistotou a slušnou technikou; jako by na jeho místě stál mnohem zkušenější hráč. Letos to pro Zoumu vypadá na základní sestavu, a vsadil bych si, že tenhle zatím stále neznámý, ale přesto vyčnívající talent vloženou důvěru splatí.

Prognóza: 8. místo
Saint-Étienne se nehýbe z místa. Každý rok má potenciál i kvalitu, ale přílišná fluktuace hráčů mu zabraňuje v dosažení vysněných pozic. Les Verts to nedělají špatně, taky každoročně bojují o pohárové příčky, jenže finální krok - možná větší sebejistota? - jim stále chybí a nic zatím nenasvědčuje tomu, že by se to letos mělo měnit. Pokud si nově vytvořená klika Cohade - Aubameyang nějakým zázračným způsobem nesedne, čekejte opět lepší střed tabulky.

Tip na sestavu: (4-3-3) Stéphane Ruffier - Francois Clerc, Loïc Perrin, Kurt Zouma, Faouzi Ghoulam - Jérémy Clément, Josuha Guilavogui, Renaud Cohade - Max Gradel, Pierre-Emerick Aubameyang, Bakary Sako


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ahoj, prosimte nevis neco vice o Lynelu Kitambalovi?? Ma sanci se nejak prosadit, nebo bude marne vyhlizet sance? ASSE jsem nevidel v akci asi tak od poloviny minule sezony ..a jeste jak si vedly v prvnich dvou ligovych zapasech (ve kterych prohrali), byla to tragedie nebo jakz takz hrali dobre, diky.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele