Premier League v kostce: Prosinec

07.01.2019, 19:10
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Když se většina fotbalové Evropy ukládá k zimnímu spánku, anglická Premier League naopak nabírá na obrátkách. Prosinec byl na ostrovech mimořádně bláznivý, od prvního do posledního se hrálo celých 7 kol - to znamená, že týmy nastupovaly průměrně každé čtyři dny - a to nepočítám zápasy v domácích i evropských pohárech. Náročný divák si každopádně čvachtal, Premier League zažila řadu krásných příběhů.

Příběhů o novém anglickém hrdinovi, který bohatým bral a chudým dával. Není to Robin Hood, ale Leicester City. Foxes si hrají vlastní soutěž, v níž vyhrávají na Stamford Bridge, poráží Manchester City a pak doma nechávají všechny body Cardiffu. Cardiffu, jemuž naprosto esenciální vítězství vystřelil Victor Camarasa - první a pravděpodobně poslední borec s kopačkami Mizuno, který se umístil ve střelecké hitparádě měsíce.

Příběhů o Frodovi z kraje, který opustil Dno pytle a vydal se do Británie probudit potemnělé Divadlo snů. Ole Gunnar Solskjaer vypustil zvíře z Paula Pogby, vyhrál všechny tři prosincové zápasy a ve své jízdě bez ztráty kytičky pokračuje i v lednu. Manchester United se najednou přiblížil Arsenalu na tři body; na čtvrtou Chelsea jich navíc ztrácí už "jen" šest.

A nakonec i příběhů o nejimpozantnějším měsíci v podání jednoho klubu v celé historii Premier League. Těsně po Novém roce Liverpool padnul na kopačkách největších rivalů v boji o titul z Mancesteru City, ale to, co ukázali v prosinci, nemá žádné obdoby. Sedm zápasů, sedm vítězství, jen tři inkasované góly a k tomu skalpy Man Utd, Evertonu nebo Arsenalu. Fenomenální.

Na závěr ještě dlužno podotknout, že součástí prosincové kostky je i zápas Cardiffu s Wolverhamptonem (2:1), který se odehrál poslední listopadový den. Byl však součástí 14., a jinak zcela prosincového, kola.

TOP 3 góly měsíce prosince


1. Andros Townsend vs. Manchester City


2. Victor Camarasa vs. Leicester

3. Roberto Firmino vs. Arsenal

TOP 3 zákroky měsíce prosince


1. Alisson Becker a Joe Gomez vs. Everton


2. Rui Patrício vs. Tottenham

3. Vicente Guaita vs. Leicester

Manažer měsíce prosince: Jürgen Klopp


Sezóna 2016/17 měla Antonia Conteho a jeho tehdy rekordní sérii 11 výher v řadě, od které se Chelsea odpíchla k titulu. Loni jsme pak zažili naprosto bezprecedentní suverenitu Manchesteru City, který pod Guardiolou lámal všechna myslitelná maxima. No a letos Premier League rozsvítil Liverpool a jeho prosincová jízda králů, kterou nezastavila ani dvě velká derby nebo střet s Arsenalem.

Jürgen Klopp už de facto jen těží ze skvělé práce, kterou v posledních měsících a letech v Liverpoolu odvedl. Z otloukánka na domácí i evropské scéně je světový velkoklub a jeden z favoritů třeba i na vítězství v Lize mistrů. I díky perfektní chemii mezi hráči a realizačním týmem každopádně Reds postupně udolali Everton, Burnley, Bournemouth, Manchester United, Wolverhampton, Newcastle a nakonec Arsenal.

Zdroj: goal.com

Hvězdy měsíce prosince dle WhoScored.com


1. Paul Pogba (Manchester United) - 8.35
- 5 zápasů, 4 góly, 3 asistence, 15 střel, 10 na bránu, 10 úspěšných průniků (83% úspěšnost), 8 klíčových přihrávek, 8 obranných zákroků (80% úspěšnost), 11 vyhraných vzdušných soubojů (58% úspěšnost)

2. Mohamed Salah (Liverpool) - 8.06
- 7 zápasů, 6 gólů, 4 asistence, 18 střel, 11 na bránu, 10 úspěšných průniků (83% úspěšnost), 19 klíčových přihrávek

3. Eden Hazard (Chelsea) - 7.96
- 7 zápasů, 3 góly, 5 asistencí, 19 střel, 9 na bránu, 22 úspěšných průniků (71% úspěšnost), 19 klíčových přihrávek

4. Son Hueng-min (Tottenham) - 7.85
- 7 zápasů, 6 gólů, 3 asistence, 21 střel, 11 na bránu, 7 úspěšných průniků (58% úspěšnost), 10 klíčových přihrávek

5. Marcus Rashford (Manchester United) - 7.76
- 7 zápasů, 3 góly, 5 asistence, 21 střel, 13 na bránu, 14 úspěšných průniků (48% úspěšnost), 14 klíčových přihrávek

Sestava měsíce prosince


Autor: Marek Ustohal

Gólman: Neil Etheridge (Cardiff)
Cardiff v létě neposiloval tak horentně jako třeba Fulham - a jeho kádr je na papíře možná nejslabší z celé ligy. Přesto se Velšanům daří vyhrávat zápasy a držet se nad sestupovou pastí. Hlavní důvod? Filipínský brankář Neil Etheridge, který už byl v sestavě měsíce srpna. Měl klíčovou roli při třech prosincových triumfech a třech čistých kontech Cardiffu. To nejlepší předvedl po Vánocích, kdy byl mužem zápasu zvolen jak na hřišti Crystal Palace (0:0), tak i Leicesteru (0:1). Tam navíc chytil Maddisonovi penaltu.

Čestná zmínka: Lukasz Fabianski (West Ham)

Pravý obránce: Matt Doherty (Wolverhampton)
Vynikající měsíc za sebou má i Wolverhampton, který vyhrál čtyři ze sedmi zápasů a může litovat jen zbytečně ztracených bodů s papírově slabšími soupeři. Tak jako na začátku ledna, kdy doma nepochopitelně selhali s Crystal Palace. Prosincové triumfy nad Chelsea a Tottenhamem, to už je jiná písnička a pravý bek Matt Doherty v sestavě týmově hrajících Vlků vyčnívá. I z pozice pravého beka dal v prosinci dva góly a na další dva přihrál, pročež kromě dvou zmíněných velkoklubů pomohl popravit i Newcastle.

Čestná zmínka: Ricardo Pereira (Leicester)

Pravý stoper: David Luiz (Chelsea)
Asi každý fanoušek Chelsea má ještě v hlavě první letošní porážku z hřiště Tottenhamu a vlající hřívu Davida Luize, jenž ve Wembley neplápolal, ale hořel jako suchá vatra. Střih, prosinec a brazilský stoper je po boku Virgila van Dijka nejlepším stoperem v lize. Jorginho čas od času zůstává coby hlavní režisér a tvůrce hry za očekáváním, zato Luiz posílá za obranu soupeřů jeden skvělý míč za druhým. Třeba proti Manchesteru City navíc dokázal, že umí dávat i góly a hlavně (!) bránit. Otázkou samozřejmě zůstává, kdy přijde další Tottenham...

Čestná zmínka: Toby Alderweireld (Tottenham)

Levý stoper: Virgil van Dijk (Liverpool)
Pátá kostka a počtvrté se do nejlepší sestavy měsíce dostává nizozemský stoper Virgil van Dijk. Jeho přínos obraně a celé defenzivní hře Liverpoolu je naprosto hmatatelný. Rekordní posila ze Southamptonu nejde od balónu odstrčit, nejde přehlavičkovat a jak se ukázalo ve sprinterském souboji s Adamou Traorém, nejde ani předběhnout. S tím souvisí i jeho obliba v útočení - prsty měl v jediném gólu Origiho v liverpoolském derby, proti Wolves skóroval dokonce sám.

Čestná zmínka: Fabian Schär (Newcastle)

Levý obránce: Andrew Robertson (Liverpool)
Levý bek Liverpoolu se do světel reflektorů dostal hlavně při a po zápase s Manchesterem United, kdy na něm mohl oči nechat dnes už bývalý šéf Red Devils José Mourinho. A skutečně - skotský zadák má snad křídla, jinak si jeho létání po lajně nelze vysvětlit. Neúnavný jezdec nepřetržitě podporuje útok, stíhá i bránit, a tak může posílat do vápna soupeřů jeden centr za druhým. Jen by je chtělo trošku zpřesnit - třeba proti zmíněným United se z 11 ujal jediný.

Čestná zmínka: Lucas Digne (Everton)

Pravý záložník: Mohamed Salah (Liverpool)
Tahleta jednosezónní vlaštovka se nám nějak rozlítla. V prosinci Mohamed Salah definitivně nalezl svou loňskou formu a spolu s Van Dijkem byl hlavní postavou sedmi liverpoolských výher v řadě. Minimálně jeden "kanadský bod" si připsal v pěti zápasech a blýskl se třeba hattrickem na hřišti Bournemouthu. Zářil taky okolo Vánoc - Wolverhamptonu, Newcastlu i Arsenalu dal gól a pokaždé na další nahrál. Navíc v tomto období vybojoval dvě penalty. Byť na Eurofotbalu skončil těsně druhý, oficiální cenu pro hráče měsíce Premier League Salah získal.

Čestná zmínka: Robert Snodgrass (West Ham)

Pravý střední záložník: Fabinho (Liverpool)
Není úplně náhoda, že se jeho vtrhnutí do základní sestavy Liverpoolu kryje s vítěznou sérií Reds v Premier League. Teď už brazilský záložník z Kloppových představ o ideální jedenáctce asi jen tak nevypadne. Fabinho v roli defenzivního štítu exceluje, skvěle odebírá míče, navíc těží se své mohutné postavy. K tomu všemu navíc nesmíme zapomenout přičíst jeho obdivuhodnou techniku - z hloubi pole je schopen posílat nádherné míče za obranu. Exceloval hlavně proti Man Utd, kdy na jeden gól nahrál, totéž se mu povedlo na půdě Wolverhamptonu. No a Newcastlu dal branku už i sám.

Čestná zmínka: N’Golo Kanté (Chelsea)

Levý střední záložník: Christian Eriksen (Tottenham)
Pogba sice v závěru prosince mohutně finišoval, ale tři takové, byť takřka geniální, zápasy na úspěch v tak dlouhém měsíci nestačí. Christian Eriksen naproti tomu vládl záložní řadě Tottenhamu po celou dobu a režíroval vzestup Kohoutů div ne do boje o titul. Dánský kouzelník jediným gólem rozhodl zápas s Burnley a trefil se i při kanonádách s Evertonem a Bournemouthem. Navíc v prosinci přidal i tři asistence.

Čestná zmínka: Paul Pogba (Manchester United)

Levý záložník: Eden Hazard (Chelsea)
Po naprosto mimořádných výkonech v září a na začátku října se klenot Chelsea trochu "zklidnil" a vidět to bylo i na výsledcích. V klíčovém období okolo Vánoc ale Eden Hazard znovu ožil a výrazně pomohl Blues k pěti výhrám ze sedmi zápasů - víckrát zvítězil jen suverénní Liverpool. Začal ve svém altruistickém stylu a během čtyř zápasů nahrál na pět gólů, včetně dvou asistencí proti Manchesteru City. V průběhu prosince hrál i na hrotu, odkud pro změnu vstřelenými brankami rozhodl duely v Brightonu a Watfordu.

Čestná zmínka: Felipe Anderson (West Ham)

Pravý útočník: Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal)
S Harrym Kanem to bylo tak padesát na padesát a z velké části rozhodl vzájemný střet obou kanonýrů. Zatímco Kane byl kromě proměněné penalty matný, Aubameyang vzal otěže severolondýnského derby na ramena a skvostným výkonem rozhodl. Postaral se o tři góly. Jedinou asistencí značně pomohl i k výhře nad Huddersfieldem a jako rozený šutér pak pokračoval i proti Burnley a Brightonu, kdy jeho trefy měly cenu čtyř bodů. Černý den si vybral úplně na závěr; proti Liverpoolu nedostal ani čuchnout.

Čestná zmínka: Harry Kane (Tottenham)

Levý útočník: Son Hueng-min (Tottenham) - hráč měsíce prosince
Nejen nejlepší hráč měsíce, ale taky pořádné zjevení. Vždyť skoro celý podzim Son paběrkoval a první ligový gól vstřelil až ve třináctém kole. Potom ale došlo k explozi. Nejvíc se mu dařilo kolem Vánoc, kdy dal během dvou zápasů čtyři góly a v dalších dvou měl prsty. Ať už útočný kolega Harryho Kanea, nebo pravý křídelník, během prosince nasázel šest branek, na další tři nahrál; a dlužno podotknout, že jeho forma pokračuje v podobném - ne-li lepším - duchu i nyní v lednu.

Čestná zmínka: Marcus Rashford (Manchester United)

Tabulka Premier League za měsíc prosinec


Zdroj: WhoScored.com


Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC21173149:1054
2.Manchester City21162356:1750
3.Tottenham Hotspur21160546:2148
4.Chelsea FC21135338:1644
5.Arsenal FC21125446:3141
6.Manchester United21115543:3238
7.Leicester City2194825:2331
8.Watford FC2185830:3129
9.Wolverhampton Wanderers2185823:2529
10.West Ham United2184929:3228
11.Everton FC2176831:3127
12.AFC Bournemouth21831031:4027
13.Brighton & Hove Albion2175924:2926
14.Crystal Palace21641119:2622
15.Newcastle United21461115:2918
16.Burnley FC21531321:4218
17.Cardiff City21531319:4118
18.Southampton FC21371121:3816
19.Fulham FC21351319:4714
20.Huddersfield Town21241513:3710

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (624)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele