Premier League v kostce: Srpen

29.08.2018, 17:33
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Kvůli mistrovství světa byla ligová pauza o fous delší, Premier League se ale vrátila se všemi fanfárami a vyšňořená do svátečního. Se třemi, z většiny enormně posílenými, nováčky a hned sedmi novými manažery. Nejsledovanější soutěž světa je zkrátka zpátky a spolu s ní i tradiční rubrika Premier League v kostce, byť v pozměněném kabátu.

Poté, co jsme vás tím nejzajímavějším z anglického fotbalu v sezónách 2015/16 a 2016/17 provázeli pravidelně každý týden, uchylujeme se pro aktuální ročník ke změně. Kostky budou nově vycházet vždy po měsíci a taky v trošku jinačím provedení, které bude trošku připomínat vyhlašování výročních cen.

I na Eurofotbalu budeme rozdávat pomyslné trofeje pro nejlepšího manažera měsíce, pro nejlepšího hráče, ale taky pro nejkrásnější gól a nejpůsobivější zákrok nedávných týdnů. Ubude čtení, ale přibude vizuálních zážitků - součástí každé kostky budou dvě autorská videa, v níž si ty nejzářivější momenty uplynulých kol připomenete.

No a nebyla by to Premier League v kostce, kdybychom se společně nemohli vyřádit u ideální sestavy. Její skládání bude samozřejmě komplexnější a do stejné míry i složitější, protože nestačí hodnotit jednotlivé výkony hráčů, u každého fotbalisty je potřeba brát v potaz hned tři, čtyři, nebo třeba i sedm zápasů. Inu, máme se na co těšit, tak hurá na první kapitolu!

TOP 5 gólů měsíce srpna




TOP 5 zákroků měsíce srpna




Manažer měsíce srpna: Javi Gracia


Do karet mu hrál i los - Watford hrál v srpnu dvakrát doma, a to s Brightonem a Crystal Palace, tedy týmy, které nejspíš budeme vídat spíš v dolní polovině tabulky. Jediný venkovní duel pak Hornets odehráli v Burnley, jež se při premiérové účasti v Evropské lize tak nějak hledá. Javi Garcia však jako první v historii dokázal s Watfordem vyhrál první tři zápasy v sezóně na elitní scéně a k šoku všech usadil celek z periferie Londýna v top čtyřce. A to je i přes snazší los opravdu nadplán.

Španělskému manažerovi funguje hlavně levá strana ve složení Holebas - Pereyra, formu ale mají i útočníci Gray s Deeneym, středopolaři Capoue s Doucourém anebo gólman Ben Foster. Právě jeho postava bude klíčová, protože Watford má dlouhých letech s Gomesy, Karnezisy a Pantilimony skutečně kvalitní jedničku v brance. A pokud to jemu i výše zmíněným spoluhráčům vydrží, můžeme se těšit na dalšího černého koně v boji o pohárovou Evropu.

Zdroj: football365.com

Hvězdy měsíce srpna dle WhoScored.com


1. Sergio Agüero (Manchester City) - 8.13
- 3 zápasy, 3 góly, 3 nastřelené brankové konstrukce, 16 střel, z toho 6 na bránu, 6 klíčových přihrávek, 4 úspěšné průniky

2. Mohamed Salah (Liverpool) - 8.06
- 3 zápasy, 2 góly, asistence, vybojovaná penalta, 16 střel, z toho 6 na bránu, 12 klíčových přihrávek, 6 úspěšných průniků, 5 vyhraných vzdušných soubojů, 5 obranných zákroků

3. Sadio Mané (Liverpool) - 8.00
- 3 zápasy, 3 góly, 7 střel, z toho 5 na bránu, 5 klíčových přihrávek, 7 úspěšných průniků, 5 obranných zákroků

4. Roberto Pereyra (Watford) - 7.90
- 3 zápasy, 3 góly, 8 střel, z toho 4 na bránu, 4 klíčové přihrávky, 5 úspěšných průniků, 5 přerušených akcí soupeře

5. Lucas Moura (Tottenham) - 7.87
- 3 zápasy, 3 góly, 5 střel, z toho 3 na bránu, 5 úspěšných průniků, 6 obranných zákroků, 6 přerušených akcí soupeře

Sestava měsíce srpna


Autor: Marek Ustohal

Gólman: Neil Etheridge (Cardiff)
První Filipínec, který kdy nastoupil v Premier League. A první zápasy v dresu nováčka z Cardiffu mu nemohly vyjít líp. Neil Etheridge hned při debutu na elitní scéně chytil penaltu Callumu Wilsonovi, a byť jeho tým prohrál 0:2, určité momentum si gólman velšského celku přenesl i do dalších utkání. Pokutový kop totiž zlikvidoval i Kenedymu z Newcastlu a stal se skutečným hrdinou bezgólové remízy. Tu pomohl Cardiffu vybojovat i ve třetím kole. Dvě čistá konta, dvě chycené penalty... solidní start.

Čestná zmínka: Alisson Becker (Liverpool)

Pravý obránce: Kieran Trippier (Tottenham)
První zápas vynechal, ale pak? Pak to byl ten Kieran Trippier, na kterého jsme pěli ódy na začátku léta v dresu Albionu. Už proti Fulhamu se blýskl krásným gólem z přímého kopu, jenž měl navíc punc tří bodů. A proti Manchesteru United exceloval opět. Z rohového praporku posadil míč na hlavu skórujícího Kanea, jednu z Lucasových branek pak umožnil výborným pasem do otevřeného prostoru. A co je hlavní, neprošla přes něj ani myš.

Čestná zmínka: Trent Alexander-Arnold (Liverpool)

Pravý stoper: Virgil van Dijk (Liverpool)
Skála a jistota v obraně Liverpoolu, která v srpnu ve třech zápasech udržela tři čistá konta. Gólman Alisson čelil jen šesti střelám na branku a velkou zásluhu na tom má právě Virgil van Dijk. Je silný v soubojích - byť ve vzduchu by se svou postavou mohl ještě přidat (55% úspěšnost). S míčem na kopačce je ale jistý, rozdává míče s precizní přesností a dopředu posílá i dlouhé balóny. S téměř 94 procenty patří do top 10 nahrávačů v celé lize.

Čestná zmínka: Harry Maguire (Leicester)

Levý stoper: Aymeric Laporte (Manchester City)
Jediný člen ideální jedenáctky z nejlépe střílejícího týmu je stoper. Tuhle zajímavost ale objasňuje fakt, že Aymeric Laporte z kádru Manchesteru City jako jediný dokázal udržet vynikající úroveň po celý srpen. Využil delší přípravy k tomu, aby se stal jedničkou uprostřed obrany a vytláčel ze sestavy takové borce jako jsou Otamendi, Kompany nebo Stones. Sám se toho při herním stylu Citizens moc nenabrání, ale když už, zpravidla si vede skvěle. Wolverhamptonu dal navíc jediný gól svého celku a zachránil aspoň bod.

Čestná zmínka: Jan Vertonghen (Tottenham)

Levý obránce: Marcos Alonso (Chelsea)
Škoda, že se tým nedá složit jen z levých beků. Mendy, Holebas, Robertson, to je základní výčet fotbalistů, kteří by si nominaci stoprocentně zasloužili. To by ale nesměl Marcos Alonso zářit tak, jak zářil. Obráncem už je vlastně jen na papíře, jinak se častěji pohybuje na křídle či jako útočník. I proto má v defenzivě mezery, které našli především fotbalisté Arsenalu. Ale v útoku? Naprostý démon. Vybojoval dvě penalty, Pedrovi nahrál na gól do poloprázdné brány a další dvě trefy měl na svědomí sám (byť jednou mu pomohl tečující Yedlin). Proti Gunners i Magpies navíc v samotném závěru zápasu znamenaly těsné vítězství Chelsea.

Čestná zmínka: Benjamin Mendy (Manchester City)

Pravý záložník: Mohamed Salah (Liverpool)
V rámci zachování nějaké poziční harmonie neměl Mohamed Salah na pravé záloze pražádnou konkurenci. Jasně, asi pořád to ještě není ten Salah, který rozdováděl minulou sezónu celý svět. Anebo možná je, akorát jsme si na jeho výkony už zvykli. V prvním zápase proti West Hamu ještě s jedním vstřeleným gólem zůstal v Maného stínu, ale na hřišti Crystal Palace už zařídil obě branky svého týmu, aby poslední víkend jedinou trefou rozhodl o triumfu nad Brightonem.

Čestná zmínka: Theo Walcott (Everton)

Pravý střední záložník: James Milner (Liverpool)
Přichází Keita, Fabinho, v kádru zůstávají Henderson, Wijnaldum, no a jistou konkurenci představují i Shaqiri s Lallanou. Jamesu Milnerovi odzvonilo, chtělo by se říct. Jenže tenhle neúnavný dříč se v úvodu sezóny ujal role motoru týmu a stal se nedílnou součástí zatím skvěle fungujícího celku. Kromě toho, že klasicky naběhá kupu kilometrů, navíc často sbírá míče a zahajuje liverpoolské akce - vyjma obránců nemá nikdo víc pasů než právě Milner. Rád centruje do vápna, byť na přesnosti ještě musí zapracovat. I tak ale na jeden gól nahrál a taky proměnil penaltu.

Čestná zmínka: Rúben Neves (Wolverhampton)

Levý střední záložník: Roberto Pereyra (Watford) - Hráč měsíce srpna
Hlavní strůjce zatím největší senzace letošního ročníku a pro Eurofotbal.cz nejlepší hráč měsíce srpna. Roberto Pereyra vstoupil do sezóny jako uragán a dvěma góly porazil Brighton. Pak přenechal prostor Deeneymu s Hughesem a v plné síle se vrátil zase na domácí klání s Crystal Palace. Už v prvním poločase hýřil aktivitou a takřka všechny akce zahajoval uprostřed pole on. Po změně stran pak už klasicky z levého křídla navedl míč na střed a krásně skóroval. Ono se vlastně zdá, že jiné než nádherné góly ani neumí.

Čestná zmínka: Jorginho (Chelsea)

Levý záložník: Ryan Fraser (Bournemouth)
U nezaujatých fandů možná pořád platí za takové mladé tele, které tak nějak patří do základu Bournemouthu, ale není to žádný tahoun. Jenže brzy čtyřiadvacetiletý Ryan Fraser na levém křídle vyrostl ve velkého hráče. Srpen mu vyšel skvěle - proti Cardiffu rozhodl vítězným gólem, West Ham pomohl porazit hezkou asistencí z přímého kopu, no a i když se v duelu s Evertonem u žádné branky nenachomítl, na hřišti byl dost možná nejlepší.

Čestná zmínka: Sadio Mané (Liverpool)

Ofenzivní záložník: Richarlison (Everton)
Škoda té klukoviny na sklonku prvního poločasu v Bournemouthu. Nechat se vyprovokovat až do míry, že soupeři uštědřím políček hlavou (pravda, jen malý), to už je skutečně hloupost. Obzvlášť, když Richarlison po prvních dvou zápasech s Wolves a Southamptonem platil div ne za nejlepšího hráče probíhajícího ročníku. Dal tři góly, exceloval s míčem u nohy a svou astronomickou cenovku 50 milionů liber začal splácet extra rychle. No, a teď si tři zápasy nezahraje. Ještěže si vysloužil aspoň premiérovou pozvánku do brazilské reprezentace.

Čestná zmínka: Lucas Moura (Tottenham)

Útočník: Callum Wilson (Bournemouth)
Bournemouth dal šest gólů a tenhle chlapík se přímo nepodílel pouze na jediném z nich. A to mohl Callum Wilson svůj účet ještě rozšířit, kdyby v souboji s Etheridgem na penaltovém puntíku neprohrál. Tuhle desítku, stejně jako jednu další proti Evertonu, navíc sám vybojoval, k tomu dvakrát skóroval a na další branku nahrál. O tom, že před klíčovým gólem Akého v utkání s Toffees trefil tyčku už vám statistiky neřeknou - Wilson však bez pochyb hrál absolutně klíčovou roli téměř ve všem, co Bournemouthu přineslo bodový zisk.

Čestná zmínka: Sergio Agüero (Manchester City)

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC33007:09
2.Tottenham Hotspur33008:29
3.Chelsea FC33008:39
4.Watford FC33007:29
5.Manchester City32109:27
6.AFC Bournemouth32106:37
7.Leicester City32015:36
8.Everton FC31206:55
9.Arsenal FC31025:63
10.Crystal Palace31023:43
11.Fulham FC31025:73
12.Brighton & Hove Albion31023:53
13.Manchester United31024:73
14.Wolverhampton Wanderers30213:52
15.Cardiff City30210:22
16.Newcastle United30122:41
 Southampton FC30122:41
18.Burnley FC30123:71
19.Huddersfield Town30121:91
20.West Ham United30032:90

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (480)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele