Premier League - souhrn 8. kola: Arsenal drží vedení

16.09.2022, 22:57, aktualizováno 18.09.2022, 17:09
Komentáře a souhrny
Hung-min Son (© AFP)
Arsenal zvládl derby na půdě Brentfordu a vrátil se na první místo před Manchester City. Newcastle v sobotu odpoledne remizoval s Bournemouthem, Tottenham pak jasně předčil trápící se Leicester, zaznamenal hned šest branek. Hattrickem se za patnáct minut prezentoval Hung-min Son...

Everton FC - West Ham United 1:0

18.09.2022 15:15

Góly: 53. Neal Maupay

Na rozdíl od svého úhlavního rivala Liverpoolu, který musel svůj duel s Chelsea odložit s ohledem na státní pohřeb královny Alžběty II., dnes fotbalisté Evertonu přivítali na domácím trávníku londýnský West Ham United. Oba kluby se zatím v lize velmi trápí, Toffees se nacházejí na 17. příčce a Hammers dokonce ještě o patro níže.

Po nezáživném prvním poločase vstřelil jediný gól utkání v 53. minutě Neal Maupay. Blízko srovnání byl v 74. hostující Benrahma, ale trefil jen tyč a West Ham tak zůstává v zóně sestupu. Pozice Davida Moyese je tedy značně nejistá.

Ani jeden z týmů se v současné době nenachází v příliš dobrém herním rozpoložení, což se bohužel od začátku podepisovalo i na dění na hřišti. Jak Toffees, tak Hammers zcela chyběl tah na branku, jejich útočné pokusy většinou končily ještě před pokutovým územím a hra se odehrávala převážně kolem středové čáry.

Domácí se snažili do šancí především prokombinovávat skrze Iwobiho či Gordona, ale brzdilo je příliš mnoho nevydařených přihrávek a nerozhodnost ve finální fázi. Hosté naopak sázeli na kreativitu a šikovnost Antonia, Bowena či Paquety, ale ani jeden z výše jmenovaných se nedokázal proti dobře organizované obraně Karamelek prosadit. Jedinými příležitostmi první půle tak byly lehké hlavičky Zoumy a Paquety, s nimiž si dokázal domácí gólman Begovič, který nahradil zraněného Pickforda, bez problému poradit. Obzvlášť přínos nové akvizice z Lyonu Lucase Paquety byl značným zklamáním, ačkoliv právě on by měl řídit ofenzivu Kladivářů. Na druhé straně zůstával za očekáváním Anthony Gordon.

Druhý poločas začal v o něco rychlejším tempu než první a ve 48. minutě se ve velmi nadějné pozici uvnitř vápna objevil Jarrod Bowen, jehož volej ale letěl vysoko nad domácí svatyni. Odpovědět se snažil Gray, Fabianski jeho pokus ze strany schoval v náručí. V 53. minutě však hostující gólman kapituloval. Na konci vydařené kombinaci domácích po ose Gray-Iwobi se k míči dostal Neal Maupay a tvrdou ranou na přední tyč zaznamenal svůj první gól v dresu Evertonu.

Nespokojený David Moyes následně stáhnul ze hřiště nevýrazného Paquetu s Fornalsem a na plac poslal Corneta s Benrahmou. Everton však dál tahal za delší konec provazu a hrozil především po křídelních prostorech, kde Graye příliš nestíhal Vladimír Coufal. Jeho parťák z reprezentace Tomáš Souček v 68. minutě nebezpečně hlavičkoval jen těsně vedle tyče.

Kladiváři se však začali zvedat, k čemuž měl přispět i příchozí útočník Scamacca. Blízko vyrovnání byl v 74. minutě střídající Benrahma, jehož technický pokus zpoza vápna se zakroutil do pravé tyče zkoprnělého Begoviče. West Ham dál stupňoval tempo a v 84. minutě měl Begovič co dělat s nájezdem Corneta. Everton se rozhodně musel obávat o své vítězství, ale nedařilo se mu podržet míč. Výhru nakonec i přesto uhájil.

Více informací k zápasu

Brentford FC - Arsenal FC 0:3

18.09.2022 13:00

Góly: 17. William Saliba, 28. Gabriel Jesus, 49. Fábio Vieira

Brentford prohrál v londýnském derby v rámci osmého kola Premier League s Arsenalem 0:3. O vítězství kanonýrů rozhodli William Saliba, Gabriel Jesus a Fábio Viera.

Arsenal se hned od začátku ujal taktovky a kontroloval vývoj utkání. A na první gól moc dlouho nečekal, prosadil se už v sedmnácté minutě. Bukayo Saka se ujal rozehrávky rohového kopu a přesně našel hlavu Williama Saliby, jehož bránění hodně odfláknul Ivan Toney. Hlavička se odrazila od tyčky a poté ji gólman Raya volejbalově vyrazil, po několika vteřinách však gólová technologie hlavnímu rozhodčímu Cooteovi zahlásila, že míč už byl celým objemem v bráně.

Jinak to však na Community Stadium vypadalo, že diváci ještě truchlí nad odchodem královny. Ponurou atmosféru narušila až druhá branka Arsenalu ve 28. minutě. Domácí nechali před pokutovým územím až příliš mnoho prostoru pro Granita Xhaku, který měl dost času na to, aby se rozmyslel, co s míčem udělá. Nakonec vyslal do pokutového území nadýchaný oblouček, na který se do vzduchu pověsil Gabriel Jesus, jehož prudkou hlavičku gólman Raya jen srazil do vlastní sítě.

Domácím se v průběhu prvního poločasu nepodařilo na skvěle hrající Arsenal nic vymyslet, naopak pohodově naladění Gunners po přestávce znovu udeřili. Letní posila z Porta Fábio Vieira si převzal balon asi třicet metrů od brány, pečlivě si jej připravil a vyslal parádní ránu, která se od tyče odrazila ze bezmocného Rayu. Po hodině hry mohl svůj druhý gól přidat Gabriel Jesus, který si narazil s Xhakou, ale z rohu malého vápna gólmana Bees nepropálil.

Arsenal měl ofenzivní choutky i nadále a Brentford působil hodně odevzdaně. Kromě střely nad z přímého kopu v podání Ivana Toneyho ani domácí nic nevymysleli. To Tierney sklepl na hraně vápna pod sebe Martinelliho přihrávku přesně do kroku Bukaya Saky, jeho střelu z první Raya výtečně vyrazil. V nastavení přepsal historii soutěže patnáctiletý Ethan Nwaneri, který se stal nejmladším fotbalistou, který kdy do soutěže nastoupil.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Leicester City 6:2

17.09.2022 18:30

Góly: 8. Harry Kane, 21. Eric Dier, 47. Rodrigo Bentancur, 73. Heung-min Son, 83. Heung-min Son, 88. Heung-min Son - 6. Youri Tielemans (pen.), 41. James Maddison

V divokou přestřelku se proměnilo utkání osmého kola Premier League mezi Tottenhamem a Leicesterem. Po první půli bylo skóre 2:2, když se trefili Harry Kane a Eric Dier a na druhé straně Youri Tielemans a James Maddison. Po přestávce však rozhodli Rodrigo Bentancur a třemi zásahy Son Hung-min, díky čemuž Spurs vyhráli 6:2.

Hned začátek zápasu nastínil, že se diváci rozhodně nudit nebudou. Davinson Sánchez ve čtvrté minutě skluzem fauloval na hraně pokutového území Jamese Justina a hlavní sudí jeho zákrok posoudil jako penaltový. Penalty se ujal Youri Tielemans, jenže Hugo Lloris jeho pokus vyrazil. Francouzský gólman však z brankové čáry vyrazil o chvíli dříve a pokutový kop se tak musel opakovat. A to už se záložník Foxes nemýlil, míč nekompromisně poslal k tyči.

Vedení však Leicesteru vydrželo pouhé dvě minuty. Při rohovém kopu si rozehrávající Dejan Kulusevski narazil s Ivanem Perišićem a poté poslal centr na zadní tyč, kde se dokázal přes Timothy Castagneho prosadit Harry Kane a hlavou míč poslal do sítě.

Obrat domácí dokonali v jednadvacáté minutě a znovu to bylo po rohovém kopu. Ten tentokrát zahrával Ivan Perišić a balon posadil na hlavu Erica Diera, jehož hlavička mířila přesně do vzdáleného horního rohu. Gólman Ward na balon nedosáhl. Netrvalo dlouho a míč po rohovém kopu Spurs skončil znovu v bráně, tentokrát však branka domácích neplatila. Brankář Ward se ocitl v souboji s naskakujícím Davinsonem Sánchezem a balón propadl za jeho záda. Hlavní rozhodčí situaci posoudil jako útočný faul, což potvrdil i VAR.

Leicester ještě před přestávkou stihl vyrovnat. Na pravé straně se dostal po přenesení k balonu Timothy Castagne, který si poradil s Ryanem Sessegnonem a poté poslal do pokutového území zpětnou přihrávku, na kterou si naběhl Maddison a obtížnou střelou zakončil míč ke vzdálenější tyčce. To však nebylo před pauzou vše. Po centru Perišiće hlavičkoval Sánchez, jehož zakončení Ward vytáhl na tyčku. V nastaveném čase pálil jen do Llorise Maddison.

Domácí vlétli do druhého poločasu jako uragán a ve 47. minutě se hned znovu ujali vedení. Evans při rozehrávce hledal Ndidiho, kterého však obral dotírající Rodrigo Bentancur. Ten poté nabral směr hostující branka a zpoza vápna zamířil po zemi přesně k tyči. Po hodině hry mohl hlavou vyrovnat Patson Daka, ale jeho pokus neuvěřitelně vyrazil Lloris.

V 73. minutě začalo galapředstavení Sona. Bentacur na polovině hřiště obral o balon Justina a vyslal dopředu korejského rychlíka, který si před pokutovým územím navedl kolem Faese míč na střelu a krásnou technickou ránou vymetl vzdálenější horní růžek Wardovy brány. Druhý gól Son přidal o jedenáct minut později. Harry Kane převzal ve středu hřiště balon a po jeho krátkém vedení našel svého spoluhráče z útoku, který podobným technickým pokusem vymetl opačný horní roh. Pro výborně chytajícího Warda až krutý vývoj zápasu.

To však ještě nebylo z dílny Sona vše. V 87. minutě totiž převzal přihrávku od Pierre-Emila Højbjerga a z levé strany postupoval bez odporu soupeřových obránců na Warda. Toho poté dokázal prostřelit, pomezní rozhodčí však zvedl praporek nahoru a pískal se ofsajd. Ten však po následné kontrole odvolal VAR a Son po třinácti minutách dokonal hattrick.

Více informací k zápasu

Newcastle United - AFC Bournemouth 1:1

17.09.2022 16:00

Góly: 66. Alexander Isak (pen.) - 62. Philip Billing

Newcastle United remizoval v utkání osmého kola Premier League s Bournemouthem 1:1. Hosty poslal po hodině hry do vedení Philip Billing, za domácí zanedlouho vyrovnal Alexander Isak.

Prvního zajímavějšího momentu se diváci v St. James Parku dočkali ve 27. minutě, když po zákroku na Guimaraese dostal Newcastle výhodu přímého kopu zhruba ze třiceti metrů. Rozehrávky se ujal Kieran Trippier, který i přes větší vzdálenost zvolil střelu a napálil tyčku. Magpies měli smůlu i v závěru prvního poločasu, po centru Trippiera se balon v pokutovém území dostal na kopačku Joelintona, který obstřelem trefil vzdálenější tyčku.

Jelikož to v první půli pouze zvonilo o tyče, gól padl až v 62. minutě a překvapivě byli jeho autorem Cherries. Ti se poprvé v utkání dostali do šance, když z levé strany centroval Jordan Zemura a na před tyč si naběhl Philip Billing, na jehož šikovnou teč nedokázal Nick Pope vůbec reagovat. Hostující radost však trvala jen pět minut a mohli si za to sami. Trippierův centr totiž trefil ruku Jeffersona Lermy a videorozhodčí situaci nakonec posoudil jako penaltovou. Míče se ujal Alexander Isak, zvolil levou stranu a brankář Neto skončil opačným směrem.

Domácí sice dominovali na míči, duel zakončili s držením 73 procent, ale k žádným větším šancím jejich snažení nevedlo.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Manchester City 0:3

17.09.2022 13:30

Góly: 1. Jack Grealish, 16. Erling Haaland, 69. Phil Foden

Wolverhampton Wanderers nestačil v domácím utkání osmého kola Premier League na Manchester City, se kterým prohráli 0:3. Za hosty rozhodli Jack Grealish, Erling Haaland a Phil Foden, domácí od 33. minuty hráli bez vyloučeného Nathana Collinse.

Wolves do zápasu vstoupili jako tým s nejméně obdrženými góly, se Citizens však inkasovali hned v první minutě. Phil Foden parádní patičkou uvolnil na pravé straně Kevina De Bruyneho, který poslal do pokutového území přízemní centr. Na ten si do malého vápna naběhl Jack Grealish, který se uvolnil od svého strážce a zakončil do protipohybu gólmana Sá. Domácí mohli odpovědět zanedlouho, Guedes si však po přihrávce od Nunese vylámal zuby na Edersonovi.

Běžela šestnáctá minuta a hosté už vedli o dvě branky. Svůj dvoustý zápas v dresu Citizens oslavil asistencí Bernardo Silva, který vyslal průnikovou přihrávkou Erlinga Haalanda. Ten před sebou sice ještě měl Kilmana, jenž však norskému kanonýrovi nechal spoustu prostoru a letní posila City zamířila zpoza vápna přesně k pravé tyčce domácí brány. Wolves zkomplikoval ve 33. minutě život nepochopitelným zákrokem Nathan Collins, který karatistickým způsobem nakopl Jacka Grealishe podrážkou do břicha.

Po hodině hry mohli domácí i přes oslabení snížit. Ait-Nouri z levé strany poslal přízemní pas do pokutového území mezi nohami Stonese, jenže Goncalo Guedes poté balon nasměroval výrazně mimo. O pár minut později musel prudkou Haalandovu ránu vyrážet Sá, k dorážce se ještě tlačil Foden, který v těžké pozici mířil pouze nad bránu.

V 69. minutě už se hosté dokázali trefit přesně. Citizens předvedli nádhernou akci, když si několikrát vyměnili balon De Bruyne s Haalandem a první jmenovaný poté přihrál na malé vápno. Tam si naběhl Phil Foden a elegantní patičkou nasměroval balon k zadní tyči. Hosté si díky tomu mohli definitivně ulevit a dostali se na průběžné první místo v tabulce před Arsenal.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Southampton FC 1:0

16.09.2022 21:00

Góly: 41. Jacob Ramsey

Týmy, které se v letošní sezoně zatím docela trápí, svedlo k vzájemnému souboji sedmé kolo anglické Premier League. Velmi průměrný zápas nabídl minimum šancí, zejména svěřenci Ralpha Hasenhüttla si musí sáhnout do svědomí; vyslali jedinou střelu na bránu a prohráli 0:1.

Minuta ticha za zesnulou panovnici a nová verze britské hymny "god save the king” předcházely začátku pátečního střetnutí ve Villa Parku. To na hřišti platili za pomyslné krále první půlhodinku zejména obránci obou celků. Pro nestranného diváka nepříliš zajímavý začátek zápasu odšpuntoval až Philippe Coutinho, který po pěkné individuální akci vysoko přestřelil.

Stejný hráč se o chvíli později dostával k o poznání nebezpečnějšímu zakončení. Úplně zapomenutý na zadní tyči se dostal k hlavičce, ale hostující brankář Bazunu ji dokázal vytěsnit na roh. Po něm se už svěřenci manažera Stevena Gerrarda radovali. Po rozehrání nakrátko a centru Coutinha hlavičkoval Watkins, Bazunu vytáhl krásným zákrokem míč na břevno, jenže z následné dorážky se již, opět o břevno, prosadil Jacob Ramsey a Aston Villa tak ve 42. minutě vedla.

Vedení mohl ještě do poločasu zdvojnásobit Bailey, jenže jeho přízemní střelu k levé tyči ztečoval mimo hostující svatyni Perraud, takže první půle skončila výsledkem 1:0.

A jestli byl začátek první půle poměrně nudný, při začátku druhého museli někteří fanoušci na svých sedačkách téměř usínat. Za zmínku stojí snad jen střela Ramseyho z velmi dobré pozice z devětapadesáté minuty, která pravděpodobně mířila mezi tři tyče, ale byla zablokována Salisuem. A když diváci ani do sedmdesáté minuty nemohli zatleskat povedeným fotbalovým akcím, zatleskali alespoň, po dobu jedné minuty, památce Alžběty II., kterou si tak připomněli během večera podruhé.

O mírný vzruch se postaral až v 87. minutě Ashley Young, když se dostal k odraženému míči a vyzkoušel to z hranice pokutového území, ale mířidla si příliš neseřídil a střela skončila o pár metrů vedle. Až ve čtvrté minutě nastaveného času se k náznaku šance dostali i The Saints. K rozehrání standardní situace se postavil kdo jiný, než Ward-Prowse, nacentroval na Stuarta Armstronga, ale ten hlavičkoval těsně vedle.

Villans se tak poprvé v letošní sezoně podařilo udržet čisté konto a v tabulce se dotáhli na svého dnešního soupeře. Oba týmy mají nyní stejný počet bodů, jako odehraných zápasů, tedy sedm a okupují dvanácté, respektive třinácté místo.

Více informací k zápasu

Nottingham Forest - Fulham FC 2:3

16.09.2022 21:00

Góly: 11. Taiwo Awoniyi, 77. Lewis O'Brien - 54. Kenny Tete, 57. João Palhinha, 60. Harrison Reed

Nottingham padl v osmém kole Premier League na domácí půdě s Fulhamem 2:3. Forest se přitom už v 11. minutě ujal vedení, když se hlavou prosadil Taiwo Awoniyi. Po změně stran se ovšem rozjel hostující celek a po třech gólech v rozmezí šesti minut bylo o vítězi rozhodnuto. Rozdílovou branku si v 60. minutě připsal 27letý Angličan Harrison Reed.

Fotbalistům Nottinghamu týdenní pauza, kdy bylo kolo nejvyšší anglické soutěže odloženo kvůli úmrtí v královské rodině, určitě prospěla. Steve Cooper měl díky ní čas na to, aby pomalu, ale jistě začal sehrávat nově složený tým, který se v letním přestupovém období zcela obměnil. Cílem bylo odvrátit tři nepříjemné porážky v řadě. Tentokrát se však postavil na domácí půdě dalšímu nováčkovi ligy z Fulhamu, jenž na tom byl s osmi body v tabulce o něco lépe.

Forest vstoupil do utkání skvěle a hned z prvního rohového kopu se prosadil. V 11. minutě měl po skvělém centru přesnou mušku Awoniyi, který poslal svůj tým hlavou do vedení. Chalupáři také těžili ze skvělého zahrávání standardních situací a po jedné takové se ve 33. minutě dostal do šance Joao Palhinha. Portugalský záložník ale nedokázal pořádně zamířit a pouze trefil Deana Hendersona v brance Nottinghamu.

Přehlídka standardek pokračovala i po změně stran a v 54. minutě se Fulham po rohu z kopačky bývalého hráče Chelsea Williana dočkal vyrovnání. Brazilský křídelník našel hlavu stopera Tosina Adarabiyoya a ten bez problému rozvlnil síť. Po neproměné šanci z prvního dějství si o tři minuty později spravil chuť výstavní ranou do pravého horního rohu záložník Palhinha. Černobílým nestačil pouze obrat ve skóre a přesně po hodině hry už zásluhou Reeda vedli o dva góly. V 67. minutě si mohl zásah z první půle zopakovat Awoniyi. Po centru od rohového praporku ale nedokázal trefit bránu. To Lewis O’Brien byl úspěšnější a svoji dorážku poslal v 77. minutě za záda Bernda Lena.

Nottingham tak utkání opět nezvládl a prodloužil sérii porážek již na čtyři v řadě. Další zápas mají domácí fotbalisté v plánu 3. října, kdy se střetnou s Leicesterem. Fulham o dva dny dříve svede bitvu s Newcastlem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC760117:718
2.Manchester City752023:617
3.Tottenham Hotspur752018:717
4.Brighton & Hove Albion641111:513
5.Manchester United64028:812
6.Fulham FC732212:1111
7.Chelsea FC63128:910
8.Liverpool FC623115:69
9.Brentford FC723215:129
10.Newcastle United71518:78
11.Leeds United622210:108
12.AFC Bournemouth72236:198
13.Everton FC71425:67
14.Southampton FC72147:117
15.Aston Villa72146:107
16.Crystal Palace61327:96
17.Wolverhampton Wanderers71333:76
18.West Ham United71153:94
19.Nottingham Forest71156:174
20.Leicester City701610:221
Zbývající zápasy
17.09. 16:00Brighton & Hove Albion - Crystal Palace
18.09. 15:00Manchester United - Leeds United
18.09. 17:30Chelsea FC - Liverpool FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (308)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele