Premier League - souhrn 34. kola

16.04.2016, 15:40, aktualizováno 18.04.2016, 22:52
Komentáře a souhrny
Tottenham uspěl ve Stoke a snížil manko na vedoucí Leicester, který doma jenom remizoval s West Hamem. Bournemouth podlehl Liverpoolu. Chelsea doma nestačila na Manchester City a prohrála vysoko 0:3. Arsenal neudržel vedení proti Crystalu Palace...

Stoke City - Tottenham Hotspur 0:4

18.04.2016 21:00

Góly: 9. Harry Kane, 67. Dele Alli, 71. Harry Kane, 82. Dele Alli

Leicester se po dnešku rozhodně má čeho obávat! Tottenham předvedl v chladné noci ve Stoke jeden z nejlepších výkonů sezóny, houževnatého soupeře brutálním způsobem smetl 4:0, přičemž výsledek mohl být ještě výrazně, výrazně vyšší. Dvakrát se trefil Harry Kane, dva góly přidal Dele Alli a Spurs dostali hlavního favorita na zisk titulu pod výrazný tlak. Čtyři kola před koncem se odstup ztenčil na pět bodů.

Stoke hráli většinu z 90 minut jen - pokud dobře - druhé housle. Mark Hughes nechtěl vyrukovat s nějakým zanďourem, ale díry v obraně jeho týmu byly občas vidět až z vesmíru. Jen v prvních deseti minutách se v nich dvakrát zhmotnil Harry Kane, poprvé ho vychytal Given, podruhé už nejlepší střelec Premier League brilantně skóroval. Vzápětí měl velkou šanci Alli, jenže na poslední chvíli mu střelu zblokovala obrana.

Jen v prostřední části prvního dějství se Potters dostali do hry, a to ještě díky tomu, že Tottenam na chvíli ubral ze svého ďábelského tempa. Arnautovićovu pumelici však Lloris vyrazil. Na sklonku poločasu pak měl po Alliho geniální patičce jasnou gólovku Christian Eriksen, ten si však sám před Givenem neseřídil měřidla a vypálil jen do břevna.

Po změně stran už se hrálo skutečně jen na jednu branku. Hned zkraje druhého dějství vyslal Dannyho Rose do samostatného úniku Harry Kane, ale levý obránce pod tlakem Camerona o míč přišel. Rozhozená defenzivě Stoke však nabízela hostům šanci za šancí a po hodině hry přišel definitivní trest.

Lamelovu ránu ještě Given dokázal vyrazit, ale když argentinský záložník posunul míč nejlepšímu nahrávači Tottenhamu Christianu Eriksenovi, bylo po všem. Dele Alli Givena snadno přehodil a Kohouti vedli o dva góly. Mladičký talent sice po chvíli znehodnotil parádní pas Harryho Kanea, poněvadž před poloprázdnou brankou napodobil legendárního Fernanda Torrese, ale Pochettino tloukl do země jen chvíli.

Jen za minutu totiž zadáci Stoke vyhořeli nadobro, Alli vysunul do nájezdu "dva na nikoho" Erika Lamelu a ten nesobecky před zcela odkrytou svatyni věnoval gól Harrymu Kaneovi. Tím však Tottenham neřekl poslední slovo. Deset minut před koncem totiž Eriksen na kraji vápna lahodným centrem našel Dele Alliho, jenž znásilnil Potters parádním volejem a čtvrtým gólem.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Crystal Palace 1:1

17.04.2016 17:00

Góly: 45. Alexis Sánchez - 81. Yannick Bolasie

Nedělní program Premier League zakončilo malé londýnské derby mezi Arsenalem a Crystal Palace. Eagles dokázali proti svému neoblíbenému soupeři po dvanácti letech konečně zase bodovat, když remízu 1:1 na Emirates Stadium zajistil přesnou trefou v závěru zápasu Yannick Bolasie. Dokázal tak odpovědět na gól Alexise Sáncheze z první půle, který tak opět na tři body nestačil.

Zaplněný stadion se musel v prvním poločase docela nudit, zajímavé příležitosti totiž byly k vidění až na jeho sklonku. Ve 43. minutě si Mesut Özil pěkně vyměnil balón s Alexisem Sánchezem, zblízka však Wayna Hennesseyho nepřekonal. To se povedlo až v nastavení úvodního dějství zmiňovanému Sánchezovi. Velký podíl na tomto gólu měl Danny Welbeck, jenž nejprve výborně vybojoval míč před soupeřovou šestnáctkou a pak nadýchaným obloučkem oslovil svého chilského kolegu z útoku a ten přeloboval vyběhnuvšího Hennesseyho.

Ani po změně stran to pro nezaujatého fanouška žádná fotbalová hitparáda nebyla. Nicméně za zmínku určitě stojí například situace z 58. minuty, kdy to z volného přímého kopu z nějakých dvaceti metrů zkoušel Özil a levou tyč hostující svatyně minul jen o kousek. Standardky sedmadvacetiletého Němce dělaly Crystalu problémy, v 65. minutě se po závaru ve vápně dostal do zakončení Welbeck, jenomže pouze nastřelil dobře postaveného Hennesseyho. O chvíli později zase po Özilově centru hlavičkoval těsně vedle Sánchez.

Také družina Alana Pardewa zahrozila ze standardní situace. Na centr Yohana Cabayeho od rohového praporku si naskočil Bakary Sako a Petr Čech se blýskl povedeným zákrokem. Devět minut před koncem se už ale tolik nevyznamenal. Střídající Emmanuel Adebayor táhl protiútoku Palace, přihrál Bolasiemu a francouzský záložník přízemní ranou zpoza vápna zaskočil českého brankáře, čímž uzavřel skóre na konečných 1:1.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Liverpool FC 1:2

17.04.2016 14:30

Góly: 90. Joshua King - 41. Roberto Firmino, 45. Daniel Sturridge

Ani deset změn v základní sestavě v podání Jürgena Kloppa Liverpool nezastavilo. Reds ve čtvrtek fantasticky vyřadili Borussii Dortmund a nyní uspěli i náhradníci. Pod vedením skvělého Daniela Sturridge zvítězili na půdě Bournemouthu 2:1 a jejich atak na pohárovou Evropu i skrze Premier League začíná nabírat reálných obrysů. Kromě Sturridge se gólově prosadil i Roberto Firmino - za domácí až v závěru snižoval Joshua King.

Liverpool si díky třetí soutěžní výhře v řadě upevnil osmé místo v tabulce a na pohárové příčky už mu mnoho neschází. Sedmý Souhtampton je výš jen zásluhou lepšího skóre, zatímco šestý West Ham je vzdálen dva body. Na oba soupeře však mají Kloppovi svěřenci zápas k dobru (na Saints dokonce dva).

Německý sympaťák vsadil v utkání na mladou a nezkušenou sílu - pětice relativních noviců si do dnešního utkání připsala dohromady šest zápasů v Premier League. A to včetně dvaadvacetiletého gólmana Dannyho Warda, který dokonce nastoupil za první mužstvo Liverpoolu úplně poprvé. Hlavní roli však v utkání hráli zkušenější borci a mazák maze mladíky Jordon Ibe.

Gólman Bournemouthu Artur Boruc dlouho držel domácí nad vodou - po minele Surmana vychytal velkou šanci Sturrdige - a poradil si i s další střelou od tohoto útočníka. Parádní Sturridgovu patičku však vyrazil jen před Roberta Firmina, který míč pohodlně doklepl do odkryté sítě. Ještě do přestávky navíc Daniel Sturridge skóroval sám, a to po centru zmíněného Jordona Ibeho.

Někdejší útočník Chelsea nebo Manchesteru City se často potýká se zraněními, v posledních týdnech už ale nabírá svoji starou střeleckou formu. Dnes byl blízko dokonce hattricku, po Allenově přihrávce Boruce labužnicky přehodil, ale trefil tyčku. Branková konstrukce se třásla i po jeho tvrdé ráně z poměrně krátké vzdálenosti.

Mrzet ho to ale nemuselo, neboť Bournemouth se do příliš mnoha šancí nedostával. První velkou příležitost měl až deset minut před koncem Grabban, který po centru Francise hlavičkoval k tyči. Ward ale vytáhl skvělý zákrok. Nestačil až na parádní ránu Joshuy Kinga, jenž využil špatného bránění Lucase a v nastaveném čase alespoň snížil na konečných 1:2.

Více informací k zápasu

Leicester City - West Ham United 2:2

17.04.2016 14:30

Góly: 18. Jamie Vardy, 90. Leonardo Ulloa (pen.) - 84. Andrew Carroll (pen.), 86. Aaron Cresswell

První komplikace v pohádkové jízdě Leicesteru za titulem jsou tady. West Ham potvrdil, že na hřištích nejlepších týmů Premier League se mu letos nesmírně daří a z King Power Stadium si odváží cenný bod. O zbylé dva přitom Kladiváři přišli až v nastaveném čase po kontroverzní penaltě Leandra Ulloy. Hlavní postavou utkání byl však bezpochyby rozhodčí Jonathan Moss.

Zdánlivě poklidné utkání, které po Vardyho brance spělo k další klasické výhře Leicesteru 1:0, rozčísl právě pětačtyřicetiletý Moss. Po změně stran totiž vyloučil Jamieho Vardyho za přinejmenším diskutabilní souboj s Ogbonnou, načež daroval West Hamu ještě i pokutový kop. Vše pak kompenzoval další nesprávně udělenou penaltou na opačné straně, jíž proměnil zmíněný Ulloa. Stanovil tak alespoň částečně spravedlivý výsledek 2:2, po kterém může Tottenham stáhnout ztrátu na čelo na 5 bodů.

Tomu, že se budou v Leicesteru dít velké věci, napověděla už druhá minuta a standardní situace Dimitriho Payeta. Francouzský mistr mrtvého míče tentokrát nezakončoval, jeho centr však dolétl na hlavu Kouyatého a následně i na obě tyčky Schmeichelovy branky!

Skóre utkání však otevřeli domácí. Huth hlavičkoval těsně vedle, Drinkwater pálil nad, a tak se osudu zápasu musel chopit Jamie Vardy. Rychlý brejk Foxes se po ose Mahrez - Kanté dostal právě k Vardymu, který si ve vápně zpracoval míč jedním dotekem a levačkou vypálil přesně k protější tyči.

Klání se však nezvrhlo do žádné jízdy nahoru-dolů. Leicester hrál nadále svůj úsporný fotbal a West Ham se prakticky k ničemu nedostával. Lišky měly dokonale pokrytý střed pole a již zmíněný Dimitri Payet - hlavní zbraň Kladivářů - se mimo standardek prakticky nedostal do hry.

Z pohledu Leicesteru klasický zápas se však zvrhl v pořádné drama hned zkraje druhého dějství. Poté, co Carroll i Huth hlavičkami v dobrých pozicích netrefili branku, měl velkou šanci rozhodnout Jamie Vardy. Okazakiho přihrávka na zadní tyč však byla příliš prudká a nejlepší střelec Premier League by při variantě skluz patrně do brankové konstrukce tvrdě narazil - míč tak projel mimo bránu.

Vzápětí se Vardy do hlavní role pasoval znovu a tentokrát už za to od fanoušků obdržel ryze negativní reakce (nebo snad sudí?). V běžeckém souboji s Ogbonnou si totiž chtěl vykoledovat penaltu, ostentativně před obránce Hammers nacpal nohy a ochotně sebou praštil o zem. Rozhodčí Moss však ukázal velkou odvahu, Vardymu místo desítky ukázal za "vyčůranost" druhou žlutou a vzápětí červenou kartu.

Velmi diskutabilní rozhodnutí zpočátku nemělo na zápas příliš velký vliv. Fotbalisté Leicesteru běhali neustále po celé šíři i délce hřiště jako mravenci a na většině území se pokoušeli soupeře i presovat. Ten si tak nedokázal vytvořit de facto žádnou nebezpečnou příležitost. Liškám docházely síly, vše ale končilo maximálně závarem před brankou, kde urputně bránili zadáci domácích.

Necelých deset minut před koncem si však titulky novinových článků definitivně uzurpoval pro sebe Jon Moss. Běžný souboj Morgana s Reidem ve vápně posoudil jako nedovolený a daroval West Hamu pokutový kop, který Andy Carroll s přehledem proměnil. Už za dvě minuty navíc otočil skóre parádní ranou z rohu vápna Aaron Cresswell.

Z ochozů King Power Stadium létaly nadávky, na sedačky stékaly slzy. Jonathan Moss ale korunoval svůj bídný výkon ještě jednou, tentokrát ve prospěch Leicesteru. Na samé hranici šestnáctky svedl Andy Carroll lehoučký souboj rameno na rameno s Schluppem. Ten se skácel k zemi a Brouk Pytlík dnešního klání opět ukázal na puntík. Penalty se chopil Ulloa a zbytek už znáte.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Manchester City 0:3

16.04.2016 18:30

Góly: 33. Sergio Agüero, 54. Sergio Agüero, 80. Sergio Agüero (pen.)

3:0 doma, 3:0 venku! Žádný jiný tým nedokázal využít tragické sezóny Chelsea tak dobře jako Manchester City, který obhájci titulu v součtu obou zápasů nadělil čistého kanára. Všechny tři branky dnes nastřílel Sergio Agüero, jenž se tak gólově dotáhl na Jamieho Vardyho a ještě promluví do boje o korunu krále střelců. Citizens se navíc díky němu alespoň do zítřka posunuli na třetí místo Premier League.

Naopak Chelsea potvrdila, že prožívá jednu nejhorší sezónu za dlouhé roky. Negativní maxima překonávala především v úvodu ročníku, ale nyní docílila dalších dvou mezníků! Podesáté v řadě doma neudržela čisté konto, což se jí naposledy stalo v roce 1970. Bilance Blues na kdysi skálopevném Stamford Bridge je šok ještě z jednoho důvodu. Ze 17 utkání tu letos vyhrála jenom 5 (!) klání, v novém miléniu přitom nikdy nešla na konci sezóny pod 11 domácích výher.

První poločas byl ještě pohledný z obou stran. Přinejmenším úvodní půlhodina nabídla krásnou podívanou a fotbal nahoru-dolů, jenž musel bavit fanoušky obou táborů. Vždyť jen v první desetiminutovce stačili stopeři City i Chelsea uhasit jasné góly, zatímco čárový rozhodčí správně neuznal gól kvůli ofsajdu.

Zápasu od úvodu kralovala dvojice Kevin De Bruyne - Sergio Agüero. Právě po této ose míč málem putoval do sítě už ve třetí minutě, kdyby jej nezblokoval Gary Cahill. Na opačné straně zase po dobré práci Costy a vyběhnutí Harta zakončoval do poloprázdné branky Pedro, ale Nicolas Otamendi odpálil míč z brankové čáry.

Krátce nato udělal Baba Rahman jedinou dobrou věc v celém utkání, když skvělým presinkem zbavil míče Navase a poslal Costu do samostatného úniku na Harta, který také skončil gólem. Přerušil ho však ofsajd. Chelsea byla ve střední pasáži utkání nebezpečnější, Loftus-Cheek výtečně pronikl do vápna a Hart muset hodně rychle na zem, aby jeho střelu vyrazil.

Až pak se začalo projevovat, jak zranitelný je střed hřiště a obrana Chelsea. Po hloupé ztrátě Fábregase vyslal Touré do nájezdu De Bruyneho, ale Thibaut Courtois parádně jeho pokus lapil. Totéž platilo při dalším úniku Nasriho za pouhé čtyři minuty! Dalších šest minut nato už ale ani belgický gólman Chelsea nezachránil. De Bruyne při brejku předal míč Agüerovi, jehož střela díky Cahillově teči zapadla přesně k tyči.

Hned po obrátce měl velkou šanci na vyrovnání Ruben Loftus-Cheek, který se po skvělé práci Pedra zjevil úplně sám před Hartem. Nataženou nohou však míč místo zakončení naopak vyklidil z nebezpečného území. Jinak ale hra pokračovala v nastoleném trendu z prvního poločasu.

Obrovské díry v obraně Chelsea zely na ofenzivní hráče Manchesteru City jako sladké lákadlo, na které se jako první chytil Samir Nasri. Francouzský reprezentant využil mezery na levé straně a dostal míč tváři v tvář Courtoisovi, jenže belgický gólman jeho ránu kryl.

Dnes se skutečně vysokému brankářovi nedá moc vytknout, na rozdíl od předchozích zápasů. Man City pochytal tři jasné gólovky a jen díky němu neskončil zápas úplným debaklem. Přesto neodolal náporu soupeře a ubohou defenzivu Chelsea nedokázal zachránit.

Ve čtyřiapadesáté minutě odvedl při bleskovém protiútoku fantastickou práci Kevin De Bruyne, který se svoji technickou a rychlostní vybaveností zbavil tří protihráčů a předal míč Samiru Nasrimu k jednoduchému závěru. Francouz balón jen posunul Agüerovi, jenž křížnou ranou nedal Courtoisovi šanci.

Trapnost středu pole londýnského klubu vygradovala čtvrt hodiny před koncem, kdy Fernandinho proběhl jako by nic až před vápno, tam snadno obešel Cahilla a nebohý Courtois sestřelil brazilského záložníka v šestnáctce. Penalta, červená karta, Begović do brány, hattrick pro Sergia Agüera a 3:0 pro Manchester City.

Více informací k zápasu

Everton FC - Southampton FC 1:1

16.04.2016 16:00

Góly: 68. Ramiro Funes Mori - 76. Sadio Mané

Po třech bodech toužící Southampton po nešťastném gólu rychle vyrovnal, síly na obrat mu však nezbyly a ztrácí důležité dva body v bojích o Evropu. Martínez rozhodně nepřesvědčil fanoušky Evertonu, že je tím pravým manažerem pro ně a opět si tak přitížil před příští sobotou, kdy ve Wembley vyzve Manchester.

Domácí útok si od úvodních minut otevíral pusu, jenže bez zubů protivníka prostě nezkousnete. Přes pomalejší rozjezd tak nejdříve zahrozili motivovanější hosté, Tadić napálil odražený míč z hranice pokutového kopu jen decimetry nad břevno bezmocného Roblese. Až ve 28. minutě překvapil defenzívu Saints Mirallas a v módu tank se řítil do samostatného úniku, který mu až za pomoci rukou překazil Fonte. Nebylo divu, že si sudí Pawson vyslechl několik nelichotivých komentářů.

V závěrečných minutách došel Toffees dech a hosté vycítili šanci, jenže z množství příležitostí nevytěžili vůbec nic. Mané po průniku pálil do vnější sítě, Bertranda skvěle vychytal Robles, který chvíli poté neměl šanci po rohovém kopu stejného hráče, jenž našel Longa, ten ale hlavičkou orazítkoval vzdálenější tyč. A další rohový kop, v posledních vteřinách tříminutového nastavení, vyústil jen v příliš vysokou střelu Van Dijka.

Druhá půle pak začala tak, jako první končila, ani Tadić však střeleckou smůlu neprotrhl a po dvou kličkách, kterými se dostal na hranici vápna, pouze orazítkoval břevno. V 68. minutě tak Saints nevěřícně spadli na zem. Po rohovém kopu Mirallase hlavičkoval Funes Mori, nikterak razantní pokus mu ale obránci vrátili na reparát. Pohotovou přízemní dorážku pak těsně před brankářem ještě přizvedl nešťastník Bertrand a poslal Toffees do vedení.

Hosté však už několik desítek minut šli štěstí naproti a nakonec se přeci jen potkali. Pohlednou a rychlou kombinací se dostali do vápna, kde se po odrazu Tadićovi přihrávky dostal k balónu Mané na malém vápně a za mírného přispění Connollyho vyrovnal. Světe div se, to bylo vše. Jak rozezlení domácí diváci, tak fanoušci na výletě, kteří stále věří v evropské poháry, věřili, že se o tři body strhne ještě atraktivní mela. Nestalo se zhola vůbec nic a hráče tak vyprovázelo nepříjemné bučení.

Více informací k zápasu

Manchester United - Aston Villa 1:0

16.04.2016 16:00

Góly: 32. Marcus Rashford

29 let a dost. Aston Villa definitivně přišla o naději záchrany Premier League v utkání na půdě Manchesteru United, kterému podlehla 0:1. Villans nedokázali ani podeváté v řadě bodovat, tentokrát ji popravil mladičký Marcus Rashford. Ten se stal vůbec prvním Rudým ďáblem, který před dovršením 19. roku nastřílel čtyři ligové branky.

Do sestavy Manchesteru United se už vrátil kapitán Wayne Rooney, jenže hlavní hrozbou ofenzivy Red Devils byl opět Marcus Rashford. V prvním dějství si po jeho centru div nevstřelil vlastní gól Lescott, za pár minut už si ale mladík vybral roli zakončovatele, která mu sedí přece jenom nejlépe. Přízemní centr Valencii trefil Rashford krkolomně, míč však projel mezi nohama Clarka i podél Guzana.

Na Old Trafford se nehrál pohledný fotbal, spíš naopak. Proto bylo pro ochozy Divadla snů příjemnou změnou, když se talentovaný Angličan dostal k zakončení a až do šedesáté minuty prakticky jako jediný držel publikum v bdělém stavu. Tak jako po změně stran, kdy jeho střela po přihrávce Maty zamířila těně vedle.

Až po hodině hry to byl právě Mata, kdo se po zajímavém signálu United zjevil sám na rohu malého vápna a Guzan skutečně jen reflexivním zákrokem udržel míč v bezpečí. Pro Aston Villu bylo utkání jen dalším pokračováním letošní mizérie. Devátou prohru v řadě umocňuje skutečnost, že v šesti z nich nedokázala vstřelit jedinou branku.

Až deset minut před koncem se Villans probudili, což výrazně souviselo s příchodem útočníka Rudyho Gesteda. Právě na něj směřovala Ayewova přihrávka před prázdnou branku, kterou odklidil až Daley Blind. O minutu později trefil Gestede z rohového kopu dokonce tyčku.

United se v posledních minutách přece dostali zpět ke své hře a v nastaveném času dokonce dostali šanci na druhou branku. Fantastickou práci odvedl Anthony Martial, který obešel dva hráče a přihrál do vápna Memphisu Depayovi. Jeho střelu však vytěsnil na tyč Brad Guzan. United tak oživili svoje naděje na Ligu mistrů a poslali Aston Villu do Championship výsledkem 1:0.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Watford FC 0:1

16.04.2016 16:00

Góly: 27. Ben Watson

Hrdina Huerelho Gomes dvěma zákroky proti penaltám Berahina udržel pro svůj tým první tři body od poloviny února. Watford tak snad definitivně umlčel zlé jazyky a odpoutal se od případného boje o záchranu. West Brom prohrává vzájemné utkání po dvaceti letech a s jediným bodem ze čtyř kol se tabulkou znovu propadá.

Jak se dalo předpokládat, dva ze tří nejpasivnějších celků ligy nepředváděly žádnou útočnou smršť. Baggies sice drželi míč u nohy častěji a územní převahu deklaruje i třicet procent času stráveného v blízkosti vápna hostů, přesto odcházel do šaten spokojenější Watford - prvně od 20. prosince!

Adlène Guédioura se ve 27. minutě zhostil vůbec prvního rohového kopu Hornets a přízemní centr uklidil lehkou tečí na vzdálenější tyč nepokrytý Ben Watson. Ač se aktivita domácích posléze logicky navýšila, přesnost v koncovce byla nepřekonatelný problém. Gomes si tak musel poradit jen po dobré akci Berahina, ze které nic nevyužil agilní Sessègnon.

Krátce po změně stran pálil zpoza šestnáctky těsně vedle McClean, který v další moment našel z přímého kopu McAuleyho, jehož hlavičku Gomes parádně vyškrábl zpod břevna. Následně se nenechal zahanbit ani Foster, když se musel vytáhnout proti prvnímu pokusu v zápase od Troye Deeneyho.

V 67. minutě si Berahino chytrým ťuknutím došel pro penaltu po faulu Gomese, jenže laxní penaltu po zemi mu následně perfektně vyrazil. S 29% úspěšností u brankářů s více jak dvaceti exekučními případy staví hned za Davida Seamana (32%). Aby toho ale nemusel slavit málo, sudí Oliver spolkl přihraný pád Sessègnona přes Capouého.

Jinak bezradní domácí tak měli čtyři minuty před koncem další příležitost vyrovnat, jenže Berahino tentokrát zamířil po zemi k druhé tyči a Gomes se výrazně lepším zákrokem zapsal do historie Premier Leauge - jako vůbec první brankář totiž podruhé chytil dvě penalty v zápase.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Swansea City 3:0

16.04.2016 16:00

Góly: 40. Jamaal Lascelles, 82. Moussa Sissoko, 89. Andros Townsend

Po sedmi kolech trápení konečně přichází naděje. Rafael Benítez slaví v den svých 56. narozenin první vítězství na lavičce Newcastlu a díky ztrátě Norwiche výrazně oživil šance na udržení. Až trapný nezájem hráčů Swansea, kteří se snažili snad jen v úvodu druhého dějství, tak zaslouženě nepotvrdili vítězství nad Chelsea a očividně se spokojí se čtyřiceti body.

Už v deváté minutě zaskočil Fabiańského a možná i sám sebe Anita, když se jeho centr zakroutil na břevno. Následně si Magpies neužívaly tolik balónu jako soupeř, a to především kvůli bídnému procentu úspěšných přihrávek, přesto však zakončoval výrazně častěji a hlad po gólu se v prvním dějství ukázala jako rozhodující.

Krátce po půlhodině se ještě po pasu k levé lajně nedokázal prosadit Colback, jenž z těžkého úhlu brankáře neprostřelil, pět minut před odchodem do šaten však Townsend našel z rohového kopu Jamaala Lascellese, jenž po důrazné hlavičce oslavil svůj první gól v St. James Parku.

Až po změně stran tak začali hrát i hosté, nicméně proti střele Ayewa povstal nebojácný Mbemba, Paloschi zase hlavičkoval nepřesně. V 70. minutě se po odvráceném centru Sigurðssona dostal k zakončení Williams, jeho pohotová rána nicméně jen lízla bližší tyč. Když posléze mířil ve výborné pozici i aktivní Montero, rozhodly se Straky drama předčasně ukončit.

Pojištění přišlo po dalším rohovém kopu, tentokrát sice teprve dvě minuty hrající Mitrović nepropálil hlavičkou změť těl, nejrychleji se však zorientoval jeden ze tří útočníků ve vápně, Moussa Sissoko a brankáři nedal z malého vápna žádnou šanci. Jakékoliv komplikace pak definitivně zakázal Townsend, když po další dobré práci Mitroviće poslal balón podél Fabiańského.

Více informací k zápasu

Norwich City - Sunderland AFC 0:3

16.04.2016 13:45

Góly: 41. Fabio Borini (pen.), 53. Jermain Defoe, 90+1. Duncan Watmore

Sestupový boj je stále otevřený! Norwich přišel o svůj pracně získaný čtyřbodový náskok a v přímém souboji se Sunderlandem prohrál jasně 0:3. Kýženou sedmnáctou příčku sice pořád drží Kanárci, ale vedle jednoho bodu mají na Mackems taky "náskok" jednoho zápasu. Svěřenci Sama Allardyce vytěžili z minima maximum - Borini, Defoe a Watmore proměnili v góly všechny tři střely na branku.

Už začátek zápasu potvrdil, že půjde především o velkou bitvu. DeAndre Yedlin ochutnal hrubou sílu jako první, když jej do reklamních bannerů ošklivě naremploval Robbie Brady. Incident naštval i manažera Sunderlandu Sam Allardyce, jenž se osobně účastnil následné šarvátky.

Brady byl nejzajímavější postavou duelu i nadále - měl na svědomí první střelu na branku a z jeho levé strany vzešla i další nebezpečná situace. Na centrovaný balón si naskočil Mbokani. ale Vito Mannone se ani v jednom případě nemusel přespříliš namáhat.

Kanárci byli lepším týmem, ani Sunderland však v útoku úplně nemlčel. Borini pálil těsně vedle po Kirchhoffově hlavičce, Defoe se zase dostal do zajímavé příležitosti, když Ruddy neodhadl dlouhý míč, a oba dva se tak potkali na levém kraji šestnáctky. Útočník Black Cats však volil přihrávku, kterou sebral jeden z bránících hráčů.

I přes tyto náznaky domácí soupeře přehrávali. Robbie Brady si chvílemi dělal na hřišti, co chtěl, i u pravé lajny se věděl rady a po kličce Van Aanholtovi málem přihrál Kaboulovi na vlastní gól. Mannone však reflexivně zasáhl a poradil si i s překrásnou dalekonosnou ranou Olssona.

Do kabin však odcházeli o poznání spokojeněji svěřenci Sama Allardyce. Ojedinělý brejk Černých koček vedl Defoe, k míči se ve vápně dostal Fabio Borini, jehož nešikovně sešlápl André Wisdom. Nařízenou penaltu pak sám poškozený s přehledem proměnil.

O přestávce překvapivě zůstal v kabině Robbie Brady, jehož nahradil Nathan Redmond. Ten však hned zkraje druhé půle vypálil z velké dálky a trefil tyč. Norwich se v klíčovém utkání sezóny popravil sám. Bassong udělal krátce nato velkou chybu, uprostřed pole jej obral Kirchhoff, jenž míč předal Fabiovi Borinimu. Jeho pas přes šíři vápna byl dokonalý a Jermain Defoe ve skluzu snadno sklepl míč do sítě.

Kanárci se ale nehodlali vzdát bez boje a především Dieumerci Mbokani byl pro Sunderland nebezpečný. Po souboji s Kaboulem se na něj měla pískat desítka, o chvíli později už silný forvard sváděl souboj s Koném, který ho dobře tísnil a nakonec střelu i zblokoval. Cattermole mohl míč snadno odkopnout z malého vápna, což za chvíli zopakoval po další Mbokaniho střele.

Z Norwiche zahrozil ještě aktivní Redmond, ale Mannone byl dnes nepřekonatelný. Udeřilo naopak na opačné straně. Čtvrt hodiny před koncem si ještě Watmore před Ruddym míč ukopl, v nastaveném čase ale gólmana domácích rychle obešel a se štěstím procedil míč do sítě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Leicester City342110359:3373
2.Tottenham Hotspur341911464:2568
3.Manchester City33186961:3360
4.Arsenal FC33179756:3460
5.Manchester United33168940:3056
6.West Ham United331314654:4253
7.Southampton FC341491145:3551
8.Liverpool FC32149952:4351
9.Stoke City341381337:4747
10.Chelsea FC3311111149:4544
11.Everton FC339141053:4441
12.Watford FC331181432:3741
13.AFC Bournemouth341181541:5741
14.West Bromwich Albion3310101331:4040
15.Swansea City3410101434:4540
16.Crystal Palace341091536:4339
17.Norwich City34871935:6031
18.Sunderland AFC33791739:5730
19.Newcastle United33771935:6128
20.Aston Villa34372423:6516

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1022)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele