Premier League - souhrn 30. kola: West Ham se posunul na čtvrtou příčku

03.04.2021, 15:27, aktualizováno 05.04.2021, 23:12
Komentáře a souhrny
Jarrod Bowen (© AFP)
Manchester City je znovu o něco blíže k titulu, tentokráte si poradil s Leicesterem. Manchesteru United se povedlo otočit zápas s Brightonem. Třicáté kolo začalo překvapivou porážkou Chelsea s West Bromem, čehož využil West Ham, který v pondělní dohrávce zdolal Wolves a posunul se na čtvrtou příčku. Arsenal nestačil na Liverpool, naopak zaváhal Everton...

Wolverhampton Wanderers - West Ham United 2:3

05.04.2021 21:15

Góly: 44. Leander Dendoncker, 68. Fábio Silva - 6. Jesse Lingard, 14. Pablo Fornals, 38. Jarrod Bowen

Pondělní dohrávka třicátého kola mezi Wolverhamptonem a West Hamem přinesla atraktivní pětigólovou přestřelku, která nakonec vyzněla lépe pro hostující tým. Svěřenci Davida Moyese vydřeli na stadionu Molineux výhru 3:2, díky níž poskočili na čtvrté místo a mohou tak nadále směle snít o kvalifikaci do Ligy mistrů.

Díky ztrátám nejednoho z přímých protivníků v ligové tabulce měli hosté jedinečnou příležitost přilepšit si v boji o milionářskou soutěž, a to se jim skutečně podařilo. Stejně jako v předešlém zápase s Arsenalem se West Ham perfektním nástupem do utkání ujal již po osmatřiceti minutách hry luxusního vedení 3:0 a stejně jako v zápase s Arsenalem se ve zbytku utkání ještě museli o svůj tříbodový zisk obávat. Wolves však po trefách Dendonckera se Silvou své zmrtvýchvstání třetím gólem nedokonali. Zatímco West Ham je čtvrtý těsně před Liverpoolem, Tottenhamem a Chelsea, Wolverhampton zůstává čtrnáctý.

Největším tahounem West Hamu je od svého lednového příchodu na hostování Jesse Lingard a anglický reprezentant svou fazonu potvrdil i v pondělí po pouhých pěti minutách hry. Jeho parádní únik z vlastní poloviny hřiště nedokázal zastavit ani Romain Saiss ani vyběhnuvší brankář Rui Patrício a West Ham se ujal brzkého vedení. Osm minut nato bylo pro domácí ještě hůře, neboť Lingard i nadále zůstával při chuti. Kmenový záložník Manchesteru United se tentokráte pasoval do role tvůrce gólové akce, když šikovně udržel míč na hřišti, posunul jej pro nabíhajícího Masuakua a ten svým centrem vybídl k přesnému zakončení k tyči Pabla Fornalse.

Excelentní průběh zápasu z pohledu hostí po půlhodině hry pokazilo jen zranění klíčového útočníka Michaila Antonia, jenž musel kvůli svalovým potížím předčasně vystřídat. Ani to ale s "Kladiváři" nezamávalo a v 38. minutě skórovali do třetice. Právě Antoniův náhradník Jarrod Bowen se ocitl na konci další Lingardem vedené akce a pouhé dvě minuty po svém nástupu na trávník se zapsal na střeleckou listinu.

Hosté jako by se však nepoučili ze zmíněného střetnutí s Arsenalem a ještě do přestávky dali soupeři naději na zdramatizování zápasu. Minutu před koncem první půle se Adama Traoré výtečně uvolnil na levé straně a přesným centrem vybídl k zakončení Leandera Dendockera, jenž svým prvním zásahem v sezoně upravil poločasové skóre na 3:1. Po změně stran na trávník namísto Daniela Podenceho vyběhl Fabio Silva, a i když předtím museli domácí přežít kritický moment, kdy gól Tomáše Součka z dorážky po Bowenově střele zneplatnila jeho hra rukou, portugalský forvard v 68. minutě snížil ztrátu Wolves na rozdíl jediného gólu. Velký podíl na této brance nese Pedro Neto, jehož výstavní průniková přihrávka vyslala Silvu do samostatného úniku, s nímž už nic nesvedl ani brankář Fabianski.

Hosty tak čekala nervózní závěrečná pětadvacetiminutovka, ovšem tentokráte si již při bránění náskoku počínali lépe a stav 3:2 uhájili až do samého konce.

Více informací k zápasu

Everton FC - Crystal Palace 1:1

05.04.2021 19:00

Góly: 56. James Rodríguez - 86. Michy Batshuayi

Everton remizoval v utkání třicátého kola Premier League s Crystal Palace 1:1. Domácí "Karamelky" sice poslal do vedení James Rodríguez, za hosty však v závěru vyrovnal Michy Batshuayi.

Po zaváhání hostující defenzivy se ve dvacáté minutě Dominic Calvert-Lewin dostal sám před Guaitu, španělského brankáře ale nepřekonal. Po chvilce hosté znovu ztratili míč na své polovině, Gomes jej vypíchl Riedewaldovi a Richarlison znovu běžel sám na Guaitu, ten brazilského útočníka nadvakrát fantasticky vychytal.

Na konci prvního poločasu si na centr Jamese Rodrígueze naskočil Richarlison, jeho hlavička z nebezpečné pozice ale mířila mimo branku.

Digneho centr se v 53. minutě odrazil k Sigurdssonovi, jeho nebezpečnou přízemní střelu dokázal Kouyaté srazit mimo branku. Jednalo se o nebezpečnou situaci, kdy hostující obránce srazil míč do protipohybu Guaity, naštěstí ale i mimo branku. O tři minuty později už se ale domácí dočkali. Po pohledné kombinaci se proti Sigurdssonovi znovu zaskvěl brankář Guaita, Coleman pak ale vrátil míč před branku, kde James Rodríguez dokázal svoji střelu trefit k bližší tyči.

Ačkoliv hosté po celý zápas tahali za kratší stranu provazu a do žádné větší šance se jim nepodařilo dostat, v 86. minutě vyrovnali. Po souhře Milivojeviće se Schluppem se na levém křídle uvolnil Michy Batshuayi, pohlídal si ofsajdovou pozici a střelou na vzdálenější tyč překonal brankáře Olsena.

Everton ještě chtěl se skóre něco udělat a urvat všechny tři body pro sebe. Dominic Calvert-Lewin připravil střeleckou pozici pro Richarlisona, jeho přízemní střelu skvělý Guaita vytáhl.

Domácí tak ztratili v boji o evropské poháry a nyní jim patří osmé místo, mají ale o zápas méně. Crystal Palace je dvanáctý.

Více informací k zápasu

Manchester United - Brighton & Hove Albion 2:1

04.04.2021 20:30

Góly: 62. Marcus Rashford, 83. Mason Greenwood - 13. Danny Welbeck

Domácí klání proti rozjetému Brightonu se pro Manchester United zprvu vůbec nevyvíjelo dobře. Na trefu někdejšího hráče United Dannyho Welbecka však nakonec dokázali odpovědět jeho útoční nástupci Marcus Rashford a Mason Greenwood, díky nimž si "Rudí ďáblové" připsali cenné vítězství 2:1 a mají opět blíže k udržení druhého místa v ligové tabulce. Brighton zůstává šestnáctý s šestibodovým náskokem na sestupové příčky.

Domácím se málem povedl ideální vstup do zápasu, když po odvráceném centru Bruna Fernandese nebezpečně vypálil Greenwood, avšak jeho přízemní rána skončila smolně jen na tyči. Místo toho tak přišel brzký průlom skóre na opačné straně. Pogbovu ztrátu míče ve středu pole přetavili hosté v přímočarý útok, na jehož konci se v hloubi pokutového území zjevil Danny Welbeck a nadvakrát hlavou z Maupayova centru překonal i brankáře Hendersona. Pro anglického forvarda šlo již o třetí zásah proti svému bývalému klubu.

Po dvou po sobě jdoucích výhrách a brzkému zisku vedení na Old Trafford bylo na hostech patrné sebevědomí a po zbytek první půle měli brightonští navrch. Pojistit si hubené vedení se jim však nepodařilo, neboť Henderson výtečně zasáhl proti Dunkově hlavičce po Grossově přímém kopu, a nepotrestali ani nedorozumění Hendersona s Maguirem po další standardní situaci. To United za celou první půli nezaznamenali ani jednu přesnou střelu, která by zaměstnala brankáře Sáncheze.

Po změně stran se však domácí přece jen probudili a vyrovnání se dostavilo nedlouho poté. Na přelomu hodiny hry Fernandes posunul míč Rashfordovi, jenž precizní ranou bez přípravy nedal Sánchezovi šanci. Brighton však nesložil zbraně a mohl se vzápětí znovu ujmout vedení, když se v další velké šanci po pasu Maupaye zjevil Welbeck, avšak i s přispěním Maguira na hranici pravidel nakonec na míč nedosáhl, a jak sudí Dean, tak jeho kolega u videa celý incident jako penaltový neposoudili.

Chvíli nato mohl být obrat United dokonán, když střídající James posunul odražený míč vstříc Greenwoodovi, jenž však zamířil těsně nad břevno. Do třetice všeho dobrého se už ale mladý útočník přece jen prosadil, když sedm minut před koncem nejlépe zareagoval na nepovedenou střelu Pogby a doklepl míč do sítě i okolo Bena Whitea na brankové čáře.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Fulham FC 3:1

04.04.2021 17:30

Góly: 78. Trézéguet, 81. Trézéguet, 87. Ollie Watkins - 61. Aleksandar Mitrović

Po čtyřech zápasech bez vítězství se Aston Ville přece jenom povedlo zabrat, ovšem ani domácí triumf 3:1 proti Fulhamu se vůbec nerodil lehce. Hosty totiž poslal do vedení Mitrović a Fulham tak až do závěrečné čtvrthodiny sahal po tolik důležitých třech bodech pro své vlastní šance na záchranu, avšak střídající Trezeguet vysvobodil Villans dvěma zásahy v rychlém sledu za sebou, které v samém závěru ještě pojistil Watkins.

Na straně domácích poněkud překvapivě scházel jak v základní sestavě, tak na lavičce náhradníků klubový talisman Jack Grealish, jenž měl být dle předzápasových prohlášení manažera Deana Smithe připraven znovu nastoupit. Právě Grealishova absence předznamenala výsledkové trápení birminghamského klubu a dlouho se zdálo, že tato černá série bude pokračovat. První půle mnoho šancí nenabídla, a když sudí Madley odvolal i zprvu nařízenou penaltu za zákrok Leminy na Watkinse, odcházelo se do kabin za bezbrankového stavu.

Po změně stran bylo pro Aston Villu ještě hůře, neboť Fulhamu darovala průlom skóre na stříbrném podnose. Tyrone Mings nezvládl zpětnou přihrávku brankáři Martínezovi, čímž vyslal do samostatného úniku Aleksandara Mitroviće a srbský forvard nabídnutou příležitostí nepohrdl. V tu chvíli Fulham poskočil mimo sestupové příčky o skóre před Newcastle, ovšem nakonec na pouhých sedmnáct minut.

Závěrečná čtvrthodina totiž patřila domácím, kteří konečně protrhli více než osmihodinové čekání na gól, a smrští tři zásahů v rozmezí devíti minut. Hlavní zásluhu nese střídající Trezeguet, jenž zničehonic po centru hříšníka Mingse z levé strany poslal svou přízemní ránu přesně k tyči a otevřel tak pomyslná stavidla. Egyptský křídelník pouhé tři minuty nato dokonal obrat dalším fantastickým zakončením, když na zadní tyči využil Davisova centru a zaváhání Tosina Adarabioya, a v 87. minutě pojistil náskok Villans Ollie Watkins snadným doklepnutím míče zblízka do odkryté branky po dobré práci Ibrahima Traorého.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Tottenham Hotspur 2:2

04.04.2021 15:05

Góly: 28. Joelinton, 85. Joseph Willock - 30. Harry Kane, 34. Harry Kane

Tottenham nabídnutou šanci vrátit se do první čtyřky nevyužil, ze hřiště Newcastlu totiž po remíze 2:2 veze pouze bod. Spurs do utkání nevstoupili vůbec dobře a zaslouženě inkasovali, díky dvěma brankám Kanea se jim však utkání ještě do konce první půle podařilo otočit. V druhém poločase však své vedení udržet nedokázali a spokojit se tak musí pouze s jedním bodem.

Hosté do zápasu vstoupili hodně vlažně, ve středu hřiště prohrávali osobní souboje a byl to tak Newcastle, kdo si vypracoval první vážnější příležitosti. Po centru Shelveyho se do zakončení dostal útočník Gayle, jeho hlavičku však parádním zákrokem zlikvidoval Lloris. Útočník domácího celku se dostal i k dorážce, i tu ale francouzský brankář ve službách Tottenhamu dokázal nějakým způsobem vytlačit na tyč. Ani Hugo Lloris ale Tottenham o pár minut později od inkasování neuchránil. Sanchez totiž při odkopu nastřelil pouze dotírajícího útočníka hostí, následně prohrál osobní souboj také Hobjberg, míče se tudíž zmocni Sean Longstaff, který chytrou přihrávkou oslovil Joelintona, který chytrou přízemní střelou k bližší tyči otevřel skóre zápasu.

Vedení ovšem domácímu celku příliš dlouho nevydrželo. Jen o minutku a půl později totiž Lo Celso přetáhl přihrávku na nabíhajícího Kanea, to ale nakonec Spurs ve výsledku nemuselo vůbec vadit. Obránce Krafth totiž balón odvrátil tak nešikovně, že útočníkovi hostí doslova namazal před prázdnou branku - a ten se v takových situacích prostě a jednoduše nemýlí.

O čtyři minuty později už byli dokonce hosté ve vedení - nabíhajícího Kanea totiž hezkou přihrávkou oslovil záložník Ndombele, anglický reprezentant pak nad ničím neváhal a prudkou křižnou ranou rozvlnil síť podruhé.

Na začátku druhého dějství mohl srovnat Gayle, z hranice velkého vápna ovšem pálil vysoko nad. Na druhé straně mohli hosté mezi 65. a 80. minutou hned několikrát přidat pojišťovací branku. Nejprve se po rohovém kopu dostal k hlavičce Tanganga, jeho zakončení musel až z brankové čáry odvracet jeden ze zadáků domácích. O chvilku později ztratil v nebezpečném prostoru míč Shelvey, Sissoko krásným pasem našel Kanea, který ale ve vyložené šanci selhal a nastřelil pouze brankáře Dúbravku. Anglický forward pak neuspěl ani o chvíli později, když si při rychlém brejku navedl míč na střed a přízemní ranou orazítkoval bližší tyč.

Domácí ale také měli své šance - přetažený míč Murphyho si na zadní tyči zpracoval nikým nehlídaný Joelinton, své zakončení ovšem poslal těsně mimo. Aktivní domácí se ale přece jenom dočkali zaslouženého vyrovnání - pět minut před koncem totiž přetáhl centr Ritchie, na zadní tyči vyhrál souboj s Reguilonem útočník Joelinton a balón vrátil na malé vápno - ten sice nejprve zakončující Almiron neuspěl, odražený balón si však našel dobíhající Willock a o břevno poslal míč do sítě, čímž upravil na konečných 2:2.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Burnley FC 3:2

04.04.2021 13:00

Góly: 31. Stuart Armstrong, 42. Danny Ings, 66. Nathan Redmond - 12. Chris Wood (pen.), 28. Matěj Vydra

Od zápasu Southamptonu s Burnley se toho tolik nečekalo, nakonec ale byla k všeobecnému překvapení k vidění parádní přestřelka a comeback Southamptonu, který po dvaceti minutách prohrával už o dvě branky, přesto se ale dokázal do zápasu vrátit a nakonec díky brance Redmonda v druhé půli utkání dovést do vítězného konce.

Start do zápasu domácím vůbec nevyšel, naopak to byli hosté, kdo hýřili aktivitou. Nejprve pálil nebezpečně z kraje pokutového území útočník Wood, brankář Forster jeho ránu vytěsnil na rohový kop. V desáté minutě do vápna pronikl Pieters, kterému se i podařilo odcentrovat, následně byl však podražen Walker-Petersem a hosté se dožadovali pokutového kopu. Ten sice nejprve nebyl odpískán, rozhodčí u videa však doporučil celou situaci přezkoumat a na základě opakovaných záběrů pak sudí ukázal na puntík. K exekuci pokutového kopu se postavil útočník Wood a chladnokrevně ji proměnil. Po půlhodině hry byl rozdíl ve skóre dokonce dvoubrankový. Dlouhý nákop stopera Meeho prodloužil Wood na svého parťáka Vydru, který se z hranice vápna prosadil prudkou přízemní střelou.

Southampton se po dlouhé minuty trápil, do hry jej ale vrátila výborná práce Dannyho Ingse. Ten chytře prodloužil kolmou přihrávku na nabíhajícího Armstronga, který se z hranice vápna prosadil střelou přesně k tyči. A ačkoliv by to ještě před pár minutami čekal jen málokdo, domácím se do konce poločasu podařilo i vyrovnat. Dlouhý nákop Walker-Peterse totiž trestuhodně podběhl stoper Mee a do vyložené šance tím tak poslal útočníka Ingse. Ten v nabídnuté příležitosti nezpanikařil, chytrou zasekávačkou se zbavil i druhého stopera Tarkowskiho a střelou mezi nohy vyběhnuvšího Popa srovnal na 2:2.

Druhá půle už byla kompletně v režii domácího Southamptonu. Po patnácti minutách mohl obrat dokonat záložník Ward-Prowse, jeho krásná rána z hranice pokutového území ovšem orazítkovala pouze břevno a ke smůle domácích se odrazila přesně na brankovou čáru. O dvě minuty pálil z podobné pozice Armstrong, jeho tečovanou ránu ovšem senzačním zákrokem vytěsnil brankář Pope.

Do třetice to už ale Southamptonu konečně vyšlo. Nejprve se k zakončení dostal Ings, jeho projektil ještě Pope dokázal vyrazit, jenže míče se zmocnil dobíhající Walcott, s řešením situace se neukvapil a nadýchaným centrem našel na zadní tyči osamoceného Redmonda, který prudkou ranou propálil vše, co mu stálo v cestě. Pojistit vedení mohli domácí o deset minut později, Walcott však přečíslení 3 na 1 vyřešil hrůzostrašně a o míč při pokusu o kličku přišel.

Závěrečné minuty pak patřily znovu hostujícímu celku. Nejprve pálil krásně ze zákrytu útočník Wood, brankář Forster střelu vytáhl na rohový kop. Devět minut před koncem se tentýž hráč ocitl ve vyložené šanci, když si na malém vápně našel centr a prudkou hlavičkou balón nasměroval na branku - k jeho smůle ale trefil pouze místa, kde se pohyboval brankář Forster, který tak mohl reflexivně zakročit. Southampton tak nakonec přežil i závěrečné minuty a může slavit vydřenou výhru 3:2.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Liverpool FC 0:3

03.04.2021 21:00

Góly: 64. Diogo Jota, 68. Mohamed Salah, 82. Diogo Jota

Očekávané střetnutí Arsenalu s Liverpoolem mělo nakonec až nečekaně jednoznačné rozuzlení. Obhájce titulu jako by se po sérii bídných výsledků rozpomněl na své dominantní výkony z předešlé sezony, takřka po celou dobu měl utkání plně pod kontrolou a v závěrečné půlhodině svou převahu přetavil i v pohodlné vítězství 3:0 díky dvěma zásahům střídajícího Joty a jedné trefě Salaha. Arsenal naopak selhal na všech frontách a s další ligovou ztrátou nabírá na čím dál větší důležitosti jeho tažení Evropskou ligou.

Sobotní výhra v kombinaci s prohrami Leicesteru a Chelsea významně oživily šance Reds na kvalifikaci do Ligy mistrů, neboť jejich ztráta na čtvrté místo činí rázem pouhé dva body. Arsenal zůstává devátý a musí nyní upřít veškerou pozornost na čtvrteční střetnutí s pražskou Slavií.

Domácím nepochybně uškodily absence pilířů základní sestavy z posledních měsíců Luize, Xhaky, Saky či Smithe Rowea, což v první půli ještě umocnilo vynucené střídání Kierana Tierneyho kvůli zranění kolene, ovšem Mikel Arteta i tak nasadil papírově silnou útočnou trojici Pépé - Lacazette - Aubameyang, tedy tři nejdražší přestupy klubové historie. Místo útočných kvalit však i tito hráči zůstávali spíš přibití na míle od brankáře Alissona, neboť Liverpool zcela ovládl střed pole a nepouštěl Arsenal k jakémukoli ohrožení vlastní branky.

Navzdory vší převaze se však zprvu do mnoha příležitostí nedostávali ani hosté. Dalekonosné střely Fabinha s Firminem zamířily mimo tři tyče a James Milner v největší šanci první půle po zpětném pasu Trenta Alexandera-Arnolda zamířil již z větší blízkosti rovněž nepřesně. Ani po změně stran se na průběhu hry nic nezměnilo a Liverpool pokračoval ve své dominanci. Misky vah pak po hodině hry definitivně vyklonilo nasazení Dioga Joty na post levého obránce, odkud portugalský forvard v závěrečné půlhodině hned dvakrát skóroval.

Nejprve Jotu excelentním centrem našel Alexander-Arnold, jenž se výtečným výkonem připomněl národnímu kouči Southgateovi, který jej v uplynulé reprezentační nominaci překvapivě opomenul. Průlom skóre navíc pouhých pár minut nato potvrdil Mohamed Salah, který si poradil s Cédricem i Gabrielem a propálil brankáře Lena mezi nohama.

Dva inkasované góly v rychlém sledu položily Arsenal do kolen a v závěrečných minutách mohl rozdíl ve skóre vystoupat i výše. Nakonec se ujala jediná z řady šancí Reds, když Gabrielovu špatnou rozehrávku vystihl Alexander-Arnold, míč se přes Salaha a Maného dostal až k Jotovi a ten zblízka znovu zabořil míč do sítě. Liverpool tak zcela zaslouženě zvítězil 3:0 a položil dobrý základ k povedenému závěru doposud ztrápené ligové sezony.

Více informací k zápasu

Leicester City - Manchester City 0:2

03.04.2021 18:30

Góly: 58. Benjamin Mendy, 74. Gabriel Jesus

Manchester City zvládl těžký duel třicátého kola Premier League na půdě Leicesteru City, kde vyhrál 2:0. Tři body svému celku ve druhém poločase zajistili Benjamin Mendy a Gabriel Jesus.

Vypadalo to, že se na první branku nebude čekat až tak dlouho. Fernandinho byl první u odraženého míče, do kterého se z první opřel z dobrých třiceti metrů. Mířil přesně, ale sudí branku neuznali kvůli ofsajdovému postavení Sergia Agüera, který svým pohybem ovlivnil hru.

Ve třiadvacáté minutě se Kevin De Bruyne postavil k rozehrávce přímého kopu po faulu na svou osobu. Belgičan vyslal parádní střelu, ale orazítkoval jen břevno domácí svatyně.

Po dobře sehraném vhazování se do pokutového území prodral bývalý hráč domácího celku Riyad Mahrez, který zkusil technickou střelu, ale Kasper Schmeichel jeho pokus skvěle vykopl. Další akce přišla téměř vzápětí. Jesus se skvěle uvolnil v pokutovém území, dostal se s míčem do blízkosti značky pokutového kopu, ale nártem branku překopl.

První větší příležitost ve druhém poločase měli v 58. minutě hosté, kteří se už tentokrát dostali do vedení. Mahrezovu ránu ještě Schmeichel vyrazil. Rodri poté hledal Jesuse, před kterým míč odvrátil obránce, ale odražený balón si našel Benjamin Mendy, který si jej přehodil na pravačku a technickou střelou rozvlnil síť.

Citizens po čtvrthodině potvrdili své vedení druhou brankou. Gabriel Jesus si naběhl na přihrávku za obranu, vyměnil si přihrávku se Sterlingem a z malého vápna dostal míč do sítě.

Manchester City navýšil svůj náskok na čele tabulky už na propastných sedmnáct bodů, druzí United však mají dvě utkání k dobru. Avšak i v případě dvou výher městského rivala budou mít Citizens v závěrečných kolech dostatečný náskok, aby si pohodlně došli pro mistrovský titul. Leicester sice ztratil, ale v boji o postup do Ligy mistrů je na tom dobře. Na pátý West Ham mají Foxes osm kol před koncem pohodlný náskok sedmi bodů.

Více informací k zápasu

Leeds United - Sheffield United 2:1

03.04.2021 16:00

Góly: 12. Jack Harrison, 49. Phil Jagielka (vl.) - 45+2. Ben Osborn

Leeds United vyhrál ve třicátém kole Premier League 2:1 nad Sheffieldem United. Domácí šli do vedení po brance Harrisona, ještě před přestávkou ale srovnal Osborn. Skóre definitivně naklonil na stranu domácích nešťastnou vlastní brankou Jagielka.

Hrubku Phila Jagielky málem potrestal v osmé minutě Kalvin Phillips. Vystartoval na pomalou rozehrávku, zmocnil se míče a z dvaceti metrů vypálil k tyči. Aaron Ramsdale stačil s velkými potížemi ránu zkrotit. Vzápětí další velká šance Leedsu, když zpoza šestnáctky parádně vypálil Stuart Dallas, tvrdý projektil se stáčel k tyči a Ramsdale vyrážel krásnou robinzonádou.

Ve 12. minutě už domácí šli do vedení. Tyler Roberts ťukl míč zprava Raphinhovi Bellolimu, který s lehkostí prošel hostující obranou a jeho přihrávku už jen doklepl do prázdné brány Jack Harrison.

O dvacet minut později z bleskového brejku domácích přes celé hřiště dokázal Roberts i ze srážky s protihráčem posunout míč doleva na zcela volného Harrisona. Ten prostřelil Ramsdalea jesličkami, jenže brankářem tečovaný míč doskákal o kousek vedle levé tyče.

Domácí však nejspíš podcenili závěr poločasu. Hosté skvěle vyšachovali jejich obranu, střílený centr úplně volného Olivera McBurnieho doklepl zblízka Ben Osborn a domácí Ayling míč vykopával již zjevně za brankovou čarou.

Vyrovnaná stav však vydržel jen do 49. minuty, kdy se smutným hrdinou yorkshirského derby stal Phil Jagielka. Nejstarší muž na trávníku si ve skluzu srazil do vlastní sítě centr Ezgjana Alioského. O tři minuty později navíc Phillips udělal prostor Dallasovi, jehož krásná rána z pětadvaceti metrů se otřela o spojnici hostující brány.

Dosud mlčící kanonýr Patrick Bamford se dostal do vyložené šance po hodině hry. Naběhl si za obranu na Aylingův dalekonosný pas a z bezprostřední blízkosti nepropálil Ramsdalea.

Ačkoliv byl téměř celý duel pod kontrolou domácích, Sheffield mohl dvě minuty před koncem srovnat. Oliver Burke dostal do šestnáctky míč od Rhiana Brewstera, podařilo se mu prostřelit tříčlenný domácí blok, k jeho smůle proletěl přízemní projektil těsně vedle zadní tyče.

Leeds je po výhře na desátém místě, Sheffield je osm kol před koncem poslední a už má sedm bodů ztrátu na předposlední West Brom.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - West Bromwich Albion 2:5

03.04.2021 13:30

Góly: 27. Christian Pulisic, 71. Mason Mount - 45+2. Matheus Pereira, 45+4. Matheus Pereira, 63. Callum Robinson, 68. Mbaye Diagne, 90+1. Callum Robinson

Hned první zápas po reprezentační pauze přinesl pořádný šok. Chelsea totiž doma hrubě nezvládla duel s West Bromwichem Albion a i díky brzkému vyloučení Thiaga Silvy prohrála vysoko 5:2. Blues si tak značně komplikují boj o umístění v první čtyřce, hosté naopak mohou i nadále doufat v zázrak v podobě nečekané jízdy za záchranou.

Manažer Thomas Tuchel udělal v sestavě několik změn a na herním projevu jeho svěřenců to bylo znát. Chelsea se od prvních minut prezentovala nekoncentrovaným, laxním dojmem, kupila spoustu technických nepřesností a nebyla schopna se dostat do tempa. Po hrůzostrašné minele Jorginha musel za záchranou brzdu zatáhnout Thiago Silva, který byl za své počínání odměněn žlutou kartu. Následující volný přímý kop pak poslal Pereiera pouze do zdi. Na druhé straně se za obranu protlačil Alonso, v těžké pozici však svým zakončením brankáře hostí příliš nevyděsil. Po dvaceti minutách se za vápnem uvolnil také Kovačič, jeho ránu ale stoper hostí odvrátil na rohový kop.

O chvilku později už se však skóre poprvé měnilo. Pětadvacet metrů od brány byl faulovaný Pulišič, k exekuci volného přímého kopu se postavil obránce Alonso a parádní kroucenou střelou orazítkoval tyč. Ke smůle hostujícího celku se však míč odrazil přímo před Christiana Pulišiče, který jej zblízka doklepl do sítě. Neuběhli však ani tři minuty a situace se pro Chelsea razantně zkomplikovala - Jorginho totiž vyrobil další hrubku v rozehrávce a při pokusu o blok se Thiago Silva vrhl pod nohy protihráče. Ke smůle brazilského obránce však svého protějška nepříjemně trefil a po druhé žluté kartě se musel pakovat pod sprchy. Chelsea ještě do poločasu mohla pomocí rychlých protiútoků přidat druhý gól, dvakrát pálil nebezpečně Reece James - v prvním případě ale branku netrefil, poté ovšem pálil pouze do připravených rukavic Johnstona. Chelsea však naprosto nezvládla nastavení prvního poločase. Nejprve se po nákopu brankáře hostí dostal za obranu nabíhající Pereira a elegantním lobem vyrovnal. Tentýž hráč se o necelou minutu později uvolnil na pravé straně a kroucenou střelou nastřelil břevno. A do poločasové přestávky se tentýž hráč přihlásil o slovo ještě jednou - když si počkal na přihrávku Phillipse, uvolnil se přes bránícího Alonsa a přízemní střelou strhl vedení na stranu West Bromwiche.

Chelsea o poločasové přestávce stáhla zraněného Pulišiče, vyslala na plac záložníka Mounta a po deseti minutách mohla vyrovnat. Nepovedený centr Jamese totiž brankář Johnstone srazil pouze před osamoceného Alonsa, který se s ničím nepáral a okamžitě míč vyslal na branku. Hosté měli skutečně pořádnou porci štěstí, poněvadž jeho projektil dokázal zázračným zákrokem na tyč vytěsnit obránce Bartley. Neprosadil se pak ani obránce Zouma, který svou hlavičku vyslal vysoko nad.

A když neudeřilo na jedné straně, přišel zákonitě trest na té druhé. PO hodině hry utekl po pravé straně Furlong a parádním zpětným pasem našel na vápně osamoceného Robinsona, který krásným volejem uklidil míč pod břevno. A o pět minut později bylo pro domácí ještě hůře - to rychlý brejk hostí potáhl pro změnu po levé straně Matheus Pereira a pěknou přízemní přihrávkou oslovil nabíhajícího Diagneho, který zkušenou střelou do protipohybu Mendyho upravil na 1:4.

Snížit mohl prakticky hned vzápětí Mount, který díky pasu Jorginha postupoval zkraje sám na branku soupeře, jeho zakončení ovšem brankář Johnstone vytěsnil na roh. Chelsea se však přece jenom podařilo snížit, když parádní kolmicí oslovil Kovačič nabíhajícího Alonsa, ten do vápna poslal parádní přízemní centr, který si Werner ještě zpracoval a před prázdnou branku předložil Mountovi, který se již nemohl mýlit. O pár minut později mohl na rozdíl jediné branky snížit Zouma, který se po rohovém kopu a prodloužení Wernera ocitl na vzdálenější tyči zcela osamocen, vůbec ale nezvládl zakončení a míč poslal vysoko nad.

Na nic víc už se ale Chelsea nezmohla. Naopak se ještě o slovo přihlásili hosté - v nastaveném čase totiž hezkou kolmicí oslovil Pereira nabíhajícího Robinsona, který hezkým dloubáčkem přehodil vybíhajícího Mendyho a upravil na konečných 5:2 pro West Bromwich Albion.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City31235366:2174
2.Manchester United30179458:3360
3.Leicester City30175853:3456
4.West Ham United30157848:3752
5.Chelsea FC30149746:3051
6.Tottenham Hotspur30147951:3249
7.Liverpool FC30147951:3649
8.Everton FC291451041:3847
9.Aston Villa291351142:3144
10.Arsenal FC301261240:3542
11.Leeds United301331447:4842
12.Crystal Palace301081232:4838
13.Southampton FC301061439:5336
14.Wolverhampton Wanderers30981330:4135
15.Burnley FC30891324:4033
16.Brighton & Hove Albion307111233:3832
17.Newcastle United30781530:5029
18.Fulham FC315111524:4126
19.West Bromwich Albion30491725:5921
20.Sheffield United30422417:5214

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (559)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele