Premier League - preview 30. kola: WHU chce zpět na 4. místo

03.04.2021, 09:53, aktualizováno 05.04.2021, 08:23
Previews
Goodison Park (© AFP)
West Ham vyhrál jenom jeden z posledních čtyřech zápasů, Ligu mistrů ovšem má stále na dosah a na čtvrtou příčku se vrátí v případě triumfu nad Wolverhamptonem. Na poháry stále pomýšlí i Everton, tomu se nyní do cesty postaví Crystal Palace...
Everton FC - Crystal Palace  (pondělí 19:00)
Na Velikonoční pondělí se proti sobě postaví fotbalisté Evertonu a Crystal Palace. Domácí potřebují nutně vyhrát, pokud se tedy chtějí udržet v souboji o první čtyřku, hosté by naproti tomu tři body potřebovali k dosažení magické čtyřicetibodové záchraně - a s tím spojené takřka stoprocentní jistoty záchrany.

Forma Evertonu byla v posledních týdnech ale kolísavá. Svěřenci Carla Ancelottiho si prožili menší krizi na začátku února, když nevyhráli tři zápasy po sobě. Nejprve brankou z nastaveného času vydolovali remízu na hřišti Manchesteru United, načež doma podlehli Fulhamu a nestačili také na Manchester City. Pak se sice celek z Liverpoolu z tohoto útlumu vyhrabal a porazil postupně městského rivala Liverpool, Southampton a West Bromwich, před reprezentační pauzou to už ale zase nebylo ono. Karamelky nejprve nestačily na Chelsea, o týden později doma překvapivě podlehly také Burnley, načež se jim nezadařilo ani ve čtvrtfinále FA Cupu, kde díky dvěma pozdním brankám prohrály s Manchesterem City 2:0.

Crystal Palace se v posledních týdnech ale také nenachází v nějaké oslnivé formě. Z posledních sedmi duelů se jim podařilo vyhrát jen dvakrát - když s velkým štěstím porazili nejprve Brighton, načež před reprezentační pauzou si doma poradili také s West Bromwichem Albion. Krom toho si Eagles připsali ještě dva body za bezbrankové remízy s Fulhamem a Manchesterem United, v ostatních třech duelech s Leedsem, Burnley a Tottenhamem ovšem odcházeli vysoko poraženi. To však svěřence Roce Hodgsona nemusí trápit, protože se drží v klidném středu tabulky - na boj o první desítku to sice zřejmě nebude, nicméně starosti se záchranou by tento londýnský celek také mít neměl. A od magické čtyřicetibodové hranice je vzdálen jen tři body, s největší pravděpodobností tak PAlace čeká bezstarostný závěr sezóny.

Evertonu se vrací do sestavy James Rodriguez, po dlouhé absenci je už také k zápasu připravený záložník Jean-Philippe Gbamin. V brance se ale určitě neobjeví brankář Pickford, který se ještě nezotavil ze svého zranění. Crystal Palace už zřejmě může počítat s obráncem Tyrickem Mitchellem, otazník se pak vznáší nad stavem Nathaniela Clynea a Jamese McCarthyho.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Olsen - Holgate, Keane, Godfrey, Digne - Allan - Davies, Gomes - Rodriguez - Calvert-Lewin, Richarlison
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Kouyaté, Cahill, Van Aanholt - Ayew, Milivojevič, Riedewald, Eze - Zaha, Benteke
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.48 - 4.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Wolverhampton Wanderers - West Ham United  (pondělí 21:15)
Třicáté kolo Premier League uzavře na Velikonoční pondělí s výkopem ve 21:15 duel Wolverhamptonu s West Hamem United. Zatímco domácí v této sezoně tápou a takřka celou dobu se pohybují v dolním patře tabulky, West Ham naopak prožívá nejlepší ligový ročník v moderní klubové historii. V posledních kolech však "Kladiváři" přece jen začínají bodově zaostávat...

Posun oproti minulé sezoně činí v případě United stěží uvěřitelných dvaadvacet bodů navíc, což z loňského kandidáta na sestup rázem činí kandidáta na kvalifikaci do evropských pohárů. Tým Davida Moyese však prohrál poslední dvě venkovní klání a naposledy před reprezentační přestávkou zaváhal i doma proti Arsenalu, přestože si v první půli vypracoval luxusní tříbrankový náskok. West Ham se tak kuriózně stal prvním klubem Premier League po deseti letech, který v jedné a té samé sezoně dokázal tříbrankový rozdíl ve skóre jak umazat, tak promarnit, shodou okolností v obou případech proti rivalům ze severního Londýna Tottenhamu a Arsenalu.

Dobrou zprávou pro Wolves je především zdravotní stav brankáře Ruie Patrícia, jenž obdobně jako Raúl Jiménez dříve v tomto ročníku utržil v minulém kole s Liverpoolem napohled děsivé zranění hlavy v kolizi s vlastním spoluhráčem Conorem Coadym. Na rozdíl od mexického forvarda však Patrício vyšel z celého incidentu bez jakýchkoli následků, a tak se může hned vrátit mezi tři tyče. "V tu chvíli to bylo děsivé a všichni jsme si dělali starosti," přiznal manažer Nuno Espírito Santo. "Musel zůstat pod dohledem lékařů, a proto nemohl odjet do Portugalska. V tomto týdnu už ale normálně trénoval. Kdykoli dojde na něco takového, obzvláště v našem případě po předešlé zkušenosti, je to děsivé."

Právě na portugalském reprezentačním srazu si přivodil drobné zranění Joao Moutinho, jehož start je tak v pondělí ohrožen. Po potížích s třísly se na soupisku Wolves vrací Daniel Podence. Také hosté mohou přivítat zpět do kádru pár navrátilců, a to Arthura Masuaku s Pablem Fornalsem, zatímco dvojice Ogbonna-Yarmolenko zůstává nadále mimo hru.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Boly, Coady, Saiss - Semedo, Dendoncker, Neves, Jonny - Traoré, Willian José, Neto
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Coufal, Dawson, Diop, Cresswell - Souček, Rice - Bowen, Lingard, Benrahma - Antonio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.98 - 3.17 - 2.68
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Southampton FC - Burnley FC  (neděle 13:00)
Southampton vyzve v rámci třicátého kola Premier League Burnley. Oba celky mají shodně třiatřicet bodů, domácí jsou o skóre čtrnáctí před patnáctými hosty.

Reprezentační pauza přišla trápícímu se Southamptonu vhod. Domácí prohráli deset z minulých 12 ligových duelů, během kterých inkasovali v průměru více než dvě a půl branky, což bylo v daném období nejvíce ze všech. Svěřencům Ralpha Hasenhüttla dokonce hrozí, že ještě budou muset bojovat o záchranu. Na domácí půdě dokonce v ligovém utkání nevyhráli od prvního zápasu roku 2021, kdy zde porazili Liverpool.

Burnley má sice stejně bodů jako domácí, ale jeho aktuální forma je mnohem lepší, prohrálo totiž jen jeden z posledních osmi zápasů. V každém z minulých tří venkovních vystoupení Burnley padly minimálně tři góly a osm z celkových deseti branek v nich bylo vstřeleno už v prvním poločase. Clarets neprohráli na stadionu St. Mary už třikrát v řadě.

Poslední vzájemný duel se odehrál na konci loňského září a Southampton vyhrál po brance Dannyho Ingse.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Walker-Peters, Vestergaard, Bednarek, Bertrand - Ward-Prowse, Diallo - Armstrong, Redmond - Adams, Ings.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Lowton, Tarkowski, Mee, Pieters - Gudmundsson, Westwood, Brownhill, McNeil - Vydra, Wood.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.45 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Tottenham Hotspur  (neděle 15:05)
Newcastle United se na domácí půdě utká v rámci třicátého kola Premier League s Tottenhamem Hotspur. Domácí se drží těsně nad sestupovou linií, na sedmnáctém místě na ní mají náskok dva body. Spurs bojují o pohárové příčky, nyní jsou šestí.

Magpies prohráli před reprezentační přestávkou s Brightonem 0:3 a stále zůstává na první nesestupové pozici. Jediným pozitivem, kromě dvoubodového náskoku, je už snad pouze zápas k dobru. Newcastle ovšem vyhrál jediné z předchozích sedmi utkání a jen jednou vyhrál i v minulých sedmi vzájemných duelech.

Proti Tottenhamu se domácím nedaří ani zde, kde prohráli pět z posledních šesti vzájemných střetnutí, přičemž ve všech šesti vyhrál ten tým, který se prosadil jako první. Newcastle momentálně doma třikrát v řadě neprohrál, ale k výhře bude asi potřebovat více gólů, protože v téměř osmdesáti procentech jeho domácích zápasů dokázaly skórovat oba zúčastněné týmy. NUFC zde navíc neudrželo čisté konto už šestkrát v řadě. Poslední dvě ligové branky Newcastlu vstřelil Jamaal Lascelles. Obě dal doma a obě padly ve druhém poločase.

Tottenham Hotspur má ještě devět zápasů na to, aby si zajistil účast v příštím ročníku Ligy mistrů, ale před startem tohoto kola mu patří šestá příčka. Tottenham dal v posledních pěti ligových zápasech v průměru jeden gól už před třicátou minutou hry a žádné z jeho předešlých dvanácti ligových klání neskončilo remízou.

S výjimkou prohry na půdě Brightonu je zatím letos Tottenham ve venkovních zápasech proti celkům z druhé poloviny tabulky velmi silný a naději mu dodává i dobrá bilance přímo ze St. James' Park. Hosté navíc neprohráli v 80 procentech venkovních duelů, do kterých letos vstupovali v roli favorita. Do karet může londýnskému celku hrát i fakt, že jeho kouč José Mourinho ještě nikdy v historii proti současnému manažerovi Newcastlu Stevu Bruceovi neprohrál.

Poslední vzájemný zápas skončil loni v září remízou 1:1. Za Spurs se prosadil v prvním poločase Lucas, za Newcastle až v 97. minutě Callum Wilson z penalty.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Manquillo, Lascelles, Clark, Dummett - Shelvey - Willock, Hendrick - Almirón - Joelinton, Fraser.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Tanganga, Sanchez, Alderweireld, Reguilón - Hojbjerg, Ndombele - Lucas, Lo Celso, Son - Kane.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.46 - 3.94 - 1.69
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Aston Villa - Fulham FC  (neděle 17:30)
Fulham čeká v neděli odpoledne další důležitý zápas, Cottagers tentokráte zajíždí na půdu Aston Villy, která se v posledních týdnech nenachází ve zrovna oslnivé formě. Villans v posledních týdnech kompletně přestali střílet branky, a pokud se jim urychleně nepodaří najít střeleckou formu zpět, dá se čekat, že budou tabulkou klesat i nadále.

Ještě v polovině ledna Villans dotírali na první čtyřku a odehráli vyrovnané zápasy například s Manchesterem United nebo City. Od té doby ale následoval velký propad ve formě a s tím spojený také propad tabulkou. Z posledních devíti zápasů Villans vyhráli jen dvakrát, když přehráli Arsenal a Leeds, dále si připsali také tři body za dvě bezbrankové remízy s Brightonem a Wolverhamptonem a jeden bodík také za remízu na půdě Newcastlu 1:1. Ve zbylých čtyřech duelech pak Villans skončili na straně poražených. Za zmínku ještě také stojí, že ve zmíněných devíti duelech svěřenci Deana Smitha nasázeli pouhých pět branek, ukazuje se tedy, že ofenzivní činnost celku z Birminghamu bez zraněného Grealishe prostě a jednoduše nefunguje.

Fulham se naopak v případě výhry může po dlouhé době vyšvihnout mimo sestupové příčky. Svěřencům Scotta Parkera se od začátku února podařilo natáhnout pětizápasovou sérii bez porážky, kterou ukončilo až domácí klání s Tottenhamem. Cottagers to však nerozhodilo a hned o týden později přivezli překvapivé tři body z půdy Liverpoolu. Poslední dva duely však Scottu Parkerovi nevyšly - nejprve na vlastním hřišti jednoznačně podlehli velkému favoritovi v podobě Manchesteru City, načež pak nestačili ani na Leeds United, který si díky z Craven Cottage odvezl tři body. Fulham je však stále v blízkém kontaktu s prvním nesestupovým - tedy sedmnáctým - místem, které momentálně okupuje Newcastle. Fulham na něj však ztrácí jen dva body, na druhou stranu ale má odehráno o zápas více.

Aston Ville se do sestavy po zranění vrací záložník Grealish, což je pro příznivce Villans mimořádně dobrá zpráva. Vrací se také obránce Kortney Hause, k dispozici však ještě nebude Wesley. Na straně hostí se vrací Bobby Docordova-Reid, mimo hru však i nadále zůstává záložník Tom Cairney.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martinez - Cash, Konsa Ngoyo, Mings, Targett - Douglas Luiz, McGinn - Traore, Sanson, Grealish - Watkins
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Areola - Aina, Andersen, Tosin, Robinson - Decordova-Reid, Lemina, Reed, Lookman - Loftus-Cheek - Mitrovič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.25 - 3.01
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester United - Brighton & Hove Albion  (neděle 20:30)
Manchester United se v rámci třicátého kola střetne na domácí půdě s Brightonem. Red Devils jsou v tabulce stále druzí, na první City už však mají propastnou ztrátu. Hosté jsou šestnáctí s šesti bodovým náskokem na sestup.

Manchester United neprohrál v devíti ligových zápasech v řadě a pokračuje v hájení druhého místa. Tentokrát ho čeká soupeř, kterého porazil pětkrát v řadě a ve čtyřech případech mu dal přesně tři branky. United navíc neinkasovali už ve čtyřech ligových střetnutích v řadě, což se jim naposledy povedlo v lednu 2018.

Domácí neprohráli ani v posledních čtyřech ligových zápasech na svém stadionu a v těchto duelech dali v průměru čtyři branky. Man Utd vyhrál i všechny tři dosavadní vzájemné domácí souboje s Brightonem a právem mu náleží role favorita. V takových případech ovšem letos doma naplno bodoval jen sedmkrát, což představuje pouze lehce nadpoloviční úspěšnost. Paul Pogba se proti Brightonu trefil už třikrát, přičemž dvakrát se mu to povedlo od 80. minuty do závěrečného hvizdu. Domácí se tak na něj budou určitě znovu spoléhat.

Brighton pořád nemá jistotu záchrany, ale nedávná výhra 3:0 nad Newcastlem mu značně pomohla. V tomto střetnutí se mu poprvé od dubna 2017 povedlo během jednoho ligového duelu vstřelit dvě branky ze vzdálenosti mimo pokutové území.

Hosté dali v minulých pěti venkovních ligových zápasech v průměru gól na utkání, ale na Old Trafford určitě nepojedou zcela odevzdaní, neboť v minulých dvou zápasech na severozápadě Anglie neprohráli. V případě, že letos inkasovali venku jako první, ovšem vybojovali jediný bod. Pouze Everton a Leicester City však letos vyhrály v roli outsidera více venkovních zápasů než Brighton, kterému se to povedlo čtyřikrát.

V posledním vzájemném střetu, který se odehrál na konci září, vyhrál Manchester United na stadionu svého soupeře 3:0. Skóre otevřel v první půli Scott McTominay, zkázu Brightonu poté po přestávce dokonali Juan Mata a Paul Pogba.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
de Gea - Wan-Bissaka, Bailly, Maguire, Shaw - Matic, Pogba - Greenwood, Fernandes, Rashford - Cavani.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Sanchez - White, Dunk, Veltman - Gross, Lallana, Bissouma, Moder - Trossard - Maupay, Welbeck.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 4.00 - 5.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - West Bromwich Albion  (sobota 13:30)
Po reprezentační pauze se o slovo znovu hlásí ligové soutěže a v Anglii velikonoční program odstartuje odpolední souboj Chelsea s předposledním West Bromwichem. Z pohledu domácích jde o zápas, ve kterém je zisk tří bodů naprostou povinností - Baggies totiž patří mezi nejhorší celky soutěže a o jejich sestupu už prakticky není pochyb. Svěřenci Sama Allardyce musí spoléhat na nějaký nepravděpodobný zázrak - s největší pravděpodobností však ve zbývajících dvou měsících ligové soutěže budou hrát pouze o vlastní čest.

Chelsea se nachází v dobrém rozpoložení - svěřenci Thomase Tuchela dotáhli ztrátu na špičku tabulky, která jej od prvních míst dělila v lednu, a momentálně se nachází na čtvrté příčce, která by jim zaručila přímou účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Blues však čeká velmi těžký závěr sezóny, kdy se v posledních čtyřech duelech utkají s Manchesterem City, Arsenalem, Leicesterem a Aston Villou, německý stratég tak jistě tuší, že by si jeho svěřenci měli do té doby vypracovat určitý bodový polštář. Jakýkoliv jiný výsledek než přesvědčivá výhra domácích by tak byla považována za obrovskou senzaci a pro Chelsea by to byla velmi nepříjemná komplikace v honbě za umístěním v první čtyřce.

West Bromwich Albion bude ve zbývajícím čase sezónu s největší pravděpodobností už jen dohrávat. Svěřencům Sama Allardyce se prostě dlouhodobě nedaří - anglický manažer byl do klubu přiveden s tím, že s Baggies o záchranu minimálně pořádně zabojuje, něco takového se ale nekoná. Hosté totiž od poloviny ledna vyhráli jen jednou jedinkrát, když na vlastním hřišti s obrovským štěstím přemohli v koncovce se trápící Brighton. Kromě toho se ještě zmohli na překvapivou remízu s favorizovaným Manchesterem United, jinak ale body na jejich kontě stejně jako vstřelené branky prostě a jednoduše nepřibývaly.

Chelsea se v sobotním utkání musí obejít bez zraněného N'Gola Kantého, který si z reprezentačního srazu odnesl svalové zranění. Jinak se ale manažerovi Tuchelovi marodka vyprázdnila - k dispozici už je zkušený stoper Thiago Silva, plně fit je také útočník Abraham a do hry může zasáhnout také dvojice Hudson-Odoi - Mount, která si z reprezentačních klání přivezla drobné šrámy. Hostujícímu celku bude chybět záložník Gallagher, který v klubu hostuje právě z Chelsea a proti svému mateřskému klubu tak nemůže nastoupit. Jinak by však trenér Allardyce měl mít k dispozici takřka kompletní kádr včetně útočníka Robsona-Kanua.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Mendy - Azpilicueta, Thiago Silva, Rüdiger - Odoi, Kovačič, Jorginho, Alonso - Mount, Giroud, Werner
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Johnstone - Furlong, O'Shea, Bartley, Townsend - Yokusulu - Pereira, Livermore, Maitland-Niles, Phillips - Diagne
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.38 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leeds United - Sheffield United  (sobota 16:00)
Jedním ze sobotních zápasů Premier League po reprezentační přestávce bude s výkopem v 16:00 yorkshirské derby mezi Leedsem a Sheffieldem United. Duel letošního nováčka s tím loňským však bude mít jasného favorita v podobě domácích, kteří pod vedením Marcela Bielsy baví svou hrou širokou fotbalovou veřejnost, zatímco hosté se celou sezonu trápí suverénně na posledním místě.

Dobrou zprávou pro Leeds je lepšící se stav španělských harcovníků Pabla Hernándeze a Rodriga, kteří se po svalových potížích vrací na zápasovou soupisku. Ve hře je i účast Mateusze Klicha, pokud již polský záložník dokázal překonat nákazu koronavirem. Po nemoci je připraven naskočit zpět do hry také Liam Cooper.

Na straně Blades má šanci dostat se do kádru John Egan, jenž od února laboruje s vykloubeným prstem na noze, ovšem nyní je již zpět v plné tréninkové zátěži. Navzdory absenci v irském národním týmu by měl být manažeru Heckingbottomovi k dispozici také Enda Stevens, mimo hru naopak najisto zůstávají Chris Basham a kapitán Billy Sharp.

Ani po odvolání dlouholeté trenérské ikony Sheffieldu United Chrise Wildera se situace v klubu nijak nezlepšila, ba naopak. Hráči Blades již nedokázali skórovat v osmi po sobě jdoucích zápasech, zatímco Leeds je naopak nejgólovějším ligovým nováčkem za posledních jednadvacet let.
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Llorente, Struijk, Cooper - Ayling, Phillips, Dallas - Roberts - Raphinha, Bamford, Harrison
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Baldock, Ampadu, Stevens - Bogle, Lundstram, Norwood, Fleck, Osborn - McBurnie, McGoldrick
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.21 - 6.14
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leicester City - Manchester City  (sobota 18:30)
Sobotní program anglické Premier League přinese i atraktivní souboj prvního celku se třetím, když se na King Power Stadium střetnou domácí Leicester City a suverénní Manchester City. Domácí budou spoléhat na to, že se jim favorita podaří zaskočit stejně jako na podzim, když v Manchesteru vyhráli překvapivě vysoko 5:2. Naopak hosté z Manchesteru budou chtít potvrdit skvělou formu posledních týdnů i proti dalšímu silnému soupeři a případnou výhrou by se zase o něco přiblížili mistrovskému titulu.

Domácí celek se v průběhu února dostal do lehkého útlumu, soudě dle posledních zápasů a výkonů se ale svěřencům Brendana Rodgerse podařilo tento těžší moment v sezóně již překonat. Leicester v únoru remizoval s Wolverhamptonem, prohrál na vlastním hřišti s Arsenalem a jen bod si odvezl také z půdy Burnley. Do toho vypadl z Evropské ligy po souboji s českou Slavií, rozhodně tak nešlo o období, se kterým by Brendan Rodgers mohl být spokojen. Od té doby se ale v ofenzivě rozjel útočník Iheneacho, jehož góly momentálně nahrazují slabší formu druhého a slavnějšího forwarda Leicester, Jamieho Vardyho. V březnu se pak Leicesteru podařilo s velkým štěstím zdolat Brighton, o týden později rozstříleli Sheffield United a před reprezentační pauzou oslavili postup do semifinále FA Cupu, když na vlastním hřišti přemohli fotbalisty Manchesteru United 3:1.

Manchester City se může pochlubit skutečně fenomenální formou. Z posledních 18 ligových duelů si připsali hned 17 výher, body tedy ztratili jen jednou jedinkrát, když na vlastním hřišti po mdlém výkonu nestačili na městské rivaly - Manchester United - výsledkem 0:2. Jinak se svěřencům Pepa Guardioly podařilo proklouznout do semifinále FA Cupu, když zvládli těžké střetnutí na půdě Evertonu, kde díky dvěma pozdním gólům v podání Gündogana a De Bruyneho zvítězili 2:0, načež se jim daří také v Champions League, kde po vítězství proti Mönchengladbachu pronikli do čtvrtfinále, ve kterém se utkají s Borusií Dortmund. Manchester City má tak sezónu perfektně rozjetou na všech čtyřech kolejích - v Ligovém poháru už jsou totiž dokonce ve finále - a mohou se pokusit o historický úspěch. Prioritou pro Pepa Guardiolu ovšem jistě zůstává ligová soutěž a hlavně Champions League, jelikož v ní se mu na lavičce Manchesteru City doposud nepodařilo překročit hranice čtvrtfinále.

Leicesteru se do sestavy vrací dvojice Maddison a Pereira, k dispozici však stále nebudou záložníci Harvey Barnes a Cengiz Under. Hostující Manchester City by dle informací od manažera Guardioly měl mít k dispozici kompletní kádr.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Fofana, Evans, Söyüncü - Pereira, Ndidi, Tielemans, Castagne - Maddison, Iheanacho, Vardy.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Stones, Dias, Cancelo - Mahrez, De Bruyne, Rodri, Gündogan, Sterling - Jesus.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.15 - 3.87 - 1.74
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arsenal FC - Liverpool FC  (sobota 21:00)
Poslední zápas sobotního programu Premier League nabídne souboj těžkých vah Arsenalu s Liverpoolem, ovšem také souboj devátého týmu tabulky se sedmým. Ani jeden z celků nemůže být s touto sezonou ani trochu spokojen, což jen přidává na důležitosti jejich vzájemného střetnutí, neboť času na záchranu sezony je čím dál méně.

Domácí stále doplácí především na první polovinu sezony, kdy jejich prachbídná forma hraničila s bojem o sestup a ještě o Vánocích byl Arsenal až na patnáctém místě. Od té doby se však "Kanonýři" přece jen zvednuli, a především dokázali oživit skomírající ofenzivu. Velkým dílem k tomuto zlepšení přispěli mladí záložníci Emile Smith Rowe a Martin Odegaard, jenž v lednu přišel na hostování z Realu Madrid a takřka okamžitě se v novém působišti perfektně etabloval.

V posledních měsících tak šly výkony Arsenalu markantně nahoru, ovšem jeden neduh se manažeru Mikeli Artetovi stále odstranit nepodařilo, a to laciné chyby před vlastní brankou, které takřka darují góly soupeři. Španělský kouč však věří, že tyto minely nepramení z týmové taktiky a podaří se jich zbavit. "Vzhledem k tomu, že soupeři jsou na nás v tomto ohledu závislí, považuji za pozitivní faktor, protože to znamená, že tento problém máme ve vlastních rukou a můžeme jej okamžitě odstranit."

"Dalším faktorem je, že dokážeme hrát na této stávající úrovni. Dokážeme se vrátit do zápasu proti kvalitnímu soupeři i s tříbrankovým mankem," připomněl Arteta poslední ligové střetnutí před reprezentační pauzou na půdě West Hamu, který se sice ujal brzkého vedení 3:0, avšak utkání nakonec skončilo remízou 3:3. "Je to ukázka charakteru a kvality. Takovou kvalitativní úroveň si musíme udržet, jestliže chceme podávat vyrovnané výkony v lize i evropských pohárech, a zároveň se zbavit našich chyb. Stávají se častěji, než bych chtěl, a stojí nás to body. Nemá to ale přímou spojitost s tím, jak chceme hrát. V mnoha případech to bylo individuální."

Zatímco trápení Arsenalu nebylo po předešlých rovněž nepříliš povedených letech tak velkým překvapením, propad obhájce titulu Liverpoolu z prvního místa na příčky mimo účast v Lize mistrů bylo pro fotbalovou veřejnost o poznání výraznějším šokem. Podle Artety jde spíše o smůlu a souhru více okolností než skutečný výkonnostní propad, byť výsledky hovoří jasně. "Zasluhují si vyhrát takřka každý zápas, téměř každé jejich utkání, na které se dívám. Ve fotbale je spousta detailů jako ‚momentum‘ či sebevědomí. Nebo efektivita v zakončení, kterou měli v předešlých letech vysokou. To všechno určuje, zda jste úspěšní, či nikoli."

Zatímco loni touto dobou Liverpool suverénně vedl Premier League s nedostižným ziskem 82 bodů, o rok později jich má o propastných 36 méně, což stačí pouze na sedmé místo. Před reprezentační přestávkou však Reds zabrali a výhrami nad Wolverhamptonem či Lipskem v Lize mistrů si alespoň trochu spravili chuť, na což nyní chtějí navázat. "Máme stále o co hrát. Nejsme v nejlepší pozici, co se boje o Ligu mistrů týče, ale je samozřejmostí, že se o to pobijeme. A když to nevyjde, tak budeme usilovat alespoň o další evropské poháry," prohlásil manažer Jürgen Klopp.

"Pokusíme se udělat všechno pro to, abychom z této sezony ještě něco vymáčkli," pokračoval liverpoolský kouč. "Nemůžeme si už dovolit ztrácet další body a čeká nás náročný program. Když jste v takové situaci, není už ani moc co ztratit a můžeme se do toho aspoň pořádně obout."

Arsenal před sobotním zápasem sužují zdravotní potíže u několika stálic základní sestavy. Mimo hru bude najisto stoper David Luiz kvůli potížím s kolenem, nejistý je stav dua Saka - Smith Rowe a z plnění reprezentačních povinností nevyklouzl bez zdravotních potíží ani Granit Xhaka. Na straně Liverpoolu zůstává vše při starém, co se dlouhodobých absencí v defenzivě týče, ovšem Klopp může alespoň znovu počítat s Robertem Firminem, jenž se po třízápasové absenci konečně zbavil problémů s kolenem.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Bellerín, Holding, Gabriel, Tierney - Partey, Elneny - Saka, Odegaard, Aubameyng - Lacazette
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Kabak, PHillips, Robertson - Alcántara, Fabinho, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.94 - 3.58 - 2.47
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City30225364:2171
2.Manchester United29169456:3257
3.Leicester City29175753:3256
4.Chelsea FC29149644:2551
5.West Ham United29147845:3549
6.Tottenham Hotspur29146949:3048
7.Liverpool FC29137948:3646
8.Everton FC281441040:3746
9.Arsenal FC291261140:3242
10.Aston Villa281251139:3041
11.Leeds United291231445:4739
12.Crystal Palace291071231:4737
13.Wolverhampton Wanderers29981228:3835
14.Southampton FC29961436:5133
15.Burnley FC29891222:3733
16.Brighton & Hove Albion297111132:3632
17.Newcastle United29771528:4828
18.Fulham FC305111423:3826
19.West Bromwich Albion29391720:5718
20.Sheffield United29422316:5014

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (939)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele