30. kolo
03.04.2021 21:00 CET
0 : 3
(0:0)

Reportáž

Diogo Jota (© AFP)

Liverpool rozebral bezzubý Arsenal a Ligu mistrů má na dosah

Očekávané střetnutí Arsenalu s Liverpoolem mělo nakonec až nečekaně jednoznačné rozuzlení. Obhájce titulu jako by se po sérii bídných výsledků rozpomněl na své dominantní výkony z předešlé sezony, takřka po celou dobu měl utkání plně pod kontrolou a v závěrečné půlhodině svou převahu přetavil i v pohodlné vítězství 3:0 díky dvěma zásahům střídajícího Joty a jedné trefě Salaha. Arsenal naopak selhal na všech frontách a s další ligovou ztrátou nabírá na čím dál větší důležitosti jeho tažení Evropskou ligou.

Sobotní výhra v kombinaci s prohrami Leicesteru a Chelsea významně oživily šance Reds na kvalifikaci do Ligy mistrů, neboť jejich ztráta na čtvrté místo činí rázem pouhé dva body. Arsenal zůstává devátý a musí nyní upřít veškerou pozornost na čtvrteční střetnutí s pražskou Slavií.

Domácím nepochybně uškodily absence pilířů základní sestavy z posledních měsíců Luize, Xhaky, Saky či Smithe Rowea, což v první půli ještě umocnilo vynucené střídání Kierana Tierneyho kvůli zranění kolene, ovšem Mikel Arteta i tak nasadil papírově silnou útočnou trojici Pépé - Lacazette - Aubameyang, tedy tři nejdražší přestupy klubové historie. Místo útočných kvalit však i tito hráči zůstávali spíš přibití na míle od brankáře Alissona, neboť Liverpool zcela ovládl střed pole a nepouštěl Arsenal k jakémukoli ohrožení vlastní branky.

Navzdory vší převaze se však zprvu do mnoha příležitostí nedostávali ani hosté. Dalekonosné střely Fabinha s Firminem zamířily mimo tři tyče a James Milner v největší šanci první půle po zpětném pasu Trenta Alexandera-Arnolda zamířil již z větší blízkosti rovněž nepřesně. Ani po změně stran se na průběhu hry nic nezměnilo a Liverpool pokračoval ve své dominanci. Misky vah pak po hodině hry definitivně vyklonilo nasazení Dioga Joty na post levého obránce, odkud portugalský forvard v závěrečné půlhodině hned dvakrát skóroval.

Nejprve Jotu excelentním centrem našel Alexander-Arnold, jenž se výtečným výkonem připomněl národnímu kouči Southgateovi, který jej v uplynulé reprezentační nominaci překvapivě opomenul. Průlom skóre navíc pouhých pár minut nato potvrdil Mohamed Salah, který si poradil s Cédricem i Gabrielem a propálil brankáře Lena mezi nohama.

Dva inkasované góly v rychlém sledu položily Arsenal do kolen a v závěrečných minutách mohl rozdíl ve skóre vystoupat i výše. Nakonec se ujala jediná z řady šancí Reds, když Gabrielovu špatnou rozehrávku vystihl Alexander-Arnold, míč se přes Salaha a Maného dostal až k Jotovi a ten zblízka znovu zabořil míč do sítě. Liverpool tak zcela zaslouženě zvítězil 3:0 a položil dobrý základ k povedenému závěru doposud ztrápené ligové sezony.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

+2,5

Reagovat
Elmas

2:2

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele