Premier League - souhrn 20. kola

02.01.2016, 15:41, aktualizováno 03.01.2016, 18:54
Komentáře a souhrny
Everton se na závěr 20. kola rozešel s Tottenhamem smírně. Chelsea veze tři body ze hřiště Crystal Palace a posouvá se do klidnějších vod. Arsenal přehrál Newcastle a zůstává na špici. Manchester United konečně zabral a doma zdolal Swansea. Sunderland ve velmi důležitém klání zdolal Aston Villu, tři body zapisují také Norwich City a West Brom. Leicester se rozešel s Bournemouthem bez branek, Citizens uspěli na půdě Watfordu...

Everton FC - Tottenham Hotspur 1:1

03.01.2016 17:00

Góly: 22. Aaron Lennon - 45+1. Dele Alli

Třízápasová vítězná série Tottenhamu je u konce. Svěřenci Mauricia Pochettina si z Goodison Parku odvážejí pouze bod za remízu 1:1 a vzhledem k průběhu utkání se dá tento výsledek označit za zasloužený. Ačkoliv dnes byl k vidění zápas hraný ve velkém nasazení, příliš velkých šancí se neurodilo. Na druhou stranu, góly Aarona Lennona i Dele Alliho jistě snesou nejpřísnější měřítka.

Spurs začali aktivněji a blízko brance byl už po čtyřech minutách hry Alli, po centru Kylea Walkera však na poslední chvíli míč odehrál do bezpečí Seamus Coleman. Zanedlouho to pro změnu z dálky zkoušel Harry Kane a jeho povedená rána orazítkovala tyč Howardovy svatyně.

Do vedení se ovšem ve 22. minutě dostal Everton. Tom Cleverley nakopl balón na Romela Lukaka, jenž ho sklepl k nohám Aarona Lennona a bývalý křídelník právě Tottenhamu se trefil parádně ke vzdálenější tyči. Vyrovnání měl na kopačce Ben Davies, který těžil ze zajímavého signálu po rohovém kopu Eriksena, a jeho projektil zastavilo až břevno.

Hostům ze severu Londýna se přesto povedlo srovnat stav ještě v úvodním dějství. V nastaveném čase první půle oslovil Toby Alderweireld dalekonosným pasem Dele Alliho, objev letošní sezóny si přihrávku ideálně zpracoval a z druhého doteku přímo ze vzduchu nechytatelně zakončil.

Po změně stran Toffees zvýšili svou aktivitu a zejména v poslední čtvrthodině svého soupeře zatlačili. Ještě předtím ale museli přežít jednu nebezpečnou příležitost Spurs, když se po Alliho přiťuknutí řítil do šance Kane a domácí uchránil pouze včasný obranný zákrok Johna Stonese. Poté už se musel mít na pozoru především Hugo Lloris.

Francouzský brankář předvedl dva velmi důležité zákroky. Ten první v 79. minutě, kdy se do odraženého míče pár metrů za vápnem opřel střídající Muhamed Bešić a Lloris se blýskl efektní a hlavně efektivní robinzonádou. Z následného rohu pak hlavičkoval těsně vedle Ramiro Funes Mori. Druhý důležitý zákrok přišel až v posledních vteřinách utkání, kdy ho z úhlu po akci Lukakua prověřil Gerard Deulofeu, jeden z nejlepších brankářů právě probíhajícího ročníku se ale nenechal zaskočit.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Chelsea FC 0:3

03.01.2016 14:30

Góly: 29. Oscar, 60. Willian, 66. Diego Costa

Čtyři zápasy bez porážky pro Chelsea, třetí utkání bez vstřelené branky pro Crystal Palace. Jeden londýnský tým se pomalu zvedá, druhý je na ústupu. Blues v Selhurst Parku ovládli deštivé odpoledne zásluhou brazilského tria - vítězství 3:0 zaštítili gólem a asistencí Diego Costa, Willian a Oscar.

Zpočátku utkání to na takhle jasný zápas a výsledek rozhodně nevypadalo, ostatně první příležitosti si vytvořili svěřenci Alana Pardewa. Za prvních sedm minut stihl po centru Warda těsně promáchnout Campbell a Zaha zpoza vápna vypálit o pár decimetrů vedle.

Taktická nikterak pohledná bitva, kterou ještě navíc ovlivnil silný déšť. Ten se podepsal i pod další příležitostí Eagles - Puncheonův centr totiž sice doskákal až na zadní tyč ke Campbellovi, jenže na mokrém povrchu si s ním útočník neporadil a střela mu sklouzla hodně vedle.

Chelsea se poprvé prosadila v ofenzivě až v devětadvacáté minutě, a hned gólově. Akce začala u Johna Obi Mikela, v novém systému 4-3-3 jednoho z nejlepších hráčů Blues v prvním poločase. Nigerijec dostal míč k Fábregasovi, jeho průnikový pas na Costu zle neodhadl Delaney a Diego uháněl na branku. Ve vápně ještě místo střely brilantně předložil míč před prázdnou branku Oscarovi, jenž snadno otevřel skóre - 0:1.

Crystal Palace byl bez Bolasieho v ofenzivě velmi předvídatelný, což ve finále znamenalo, že do konce poločasu zahrozili už jen jednou z pravé strany, kdy střílel Lee nad. Naopak Chelsea měla druhou gólovou šanci, kterou vytvořil jinak (a mimo gól) nevýrazný Oscar. Po jeho výborném centru postupoval z úhlu sám na Hennesseyho Azpilicueta a tvrdou ranou ho donutil k výbornému zákroku.

Ve druhém poločase se brazilská dvojice Willian - Oscar probrala a po hodině hry z jejich spolupráce vytěžila Chelsea druhou branku. Ještě předtím sice Zaha po diskutabilní zákroku na Costu prověřil Courtoise, ale už za minutu dovedl Oscar míč ke svému krajanovi, jenž fantastickou pumelicí do šibenici sebral Eagles větší naděje na bodový zisk.

Definitivního potvrzení vítězství Chelsea se hostující fanoušci dočkali už pár minut poté. To když Willian z pravé strany pronikl do vápna Crystal Palace a jeho střílený centr vyrazil Hennessey přímo k nohám Diega Costy. A po stejné ose vlastně hosté přišli i s poslední zajímavou akcí zápasu, to když po Willianově centru napálil Costa volej těsně nad.

Více informací k zápasu

Watford FC - Manchester City 1:2

02.01.2016 18:30

Góly: 55. Aleksandar Kolarov (vl.) - 82. Yaya Touré, 84. Sergio Agüero

V posledním zápase sobotního programu to dlouho vypadalo, že Manchester City prodlouží svou negativní sérii a ze stadionu soupeře opět odjede bez kýženého vítězství. Nakonec ale Sky Blues v závěru dvěma slepenými góly dokázali utkání otočit a druhou porážku v řadě si tak připisuje Watford, který se nicméně ani dnes za svůj výkon nemusí stydět.

Mužstvo vedené Quiquiem Sánchezem Floresem začalo aktivněji a neuplynulo ani sto dvacet vteřin, když se do míče kousek za šestnáctkou opřel Almen Abdi a na Vicarage Road to jenom zahučelo. Ve 13. minutě po přihrávce právě tohoto švýcarského reprezentanta předvedl svou v plné kráse svou elitní disciplínu "zády k brance" Odion Ighalo, bleskurychle se otočil kolem Otamendiho a jen vynikající zákrok Joea Harta uchránil hosty od inkasování.

Poté se musel dvakrát předvést i jeho protějšek Heurelho Gomes. Zkušený brankář nejprve musel hodně rychle na zem proti nebezpečné skákavé střele Kevina De Bruyneho, deset minut nato si zase vyměnil míč se Silvou Fernandinho, Gomes však dobře vyběhl a jeho krajan nenašel místo, kudy balón propasírovat do sítě.

Sváteční střelec Fernandinho se ve velké šanci objevil i po změně stran, po rohu Davida Silvy ale prostor mezi třemi tyčemi hlavou těsně netrefil. Činit se musel také Joe Hart, jehož ve 47. minutě vylekal z dálky povedenou ránou Ben Watson. Ryšavý záložník pak svou brilantní kopací techniku předvedl znovu a tentokráte už z toho byla branka. Watsonův střílený centr od rohového praporku si do vlastní sítě srazil nešťastný Alexander Kolarov. Tento moment hodně připomínal situaci z minulého duelu Watfordu proti Tottenhamu, kdy Hugo Lloris gólu zabránil jen o milimetry.

Manuel Pellegrini pak logicky vsadil vše na jednu kartu, hru stáhl pouze na tři obránce a hnal své hráče minimálně za vyrovnáním. Velice aktivní byl Kevin De Bruyne, po jehož zpětné přihrávce nejprve Yaya Touré trestuhodně přestřelil a o chvíli sám belgický záložník po narážečce se Silvou ztroskotal na výborném zákroku Gomese.

Definitivní pojistku mohl přidat Etienne Capoue, když s míčem na kopačkách uběhl padesát metrů, se štěstím prošel přes Otamendiho s Fernandinhem, na přesné zakončení už mu ovšem nezbyly síly.

Obrat o 360 stupňů nastal od 82. minuty. Tehdy našel Kolarov z rohu přesně Yayu Tourého a dvaatřicetiletý středopolař krásným volejem vyrovnal. O několik desítek vteřin později se k centru dostal na pravém křídle Bacary Sagna a Sergio Agüero ukázal, že dokáže skórovat také ze vzduchu. Domácí lodivod Flores jen nevěřícně kroutil hlavou, jak jeho bývalý svěřenec v obležení tří o patnáct centimetrů vyšších obránců bez problémů hlavou rozhoduje tento zápas.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Newcastle United 1:0

02.01.2016 16:00

Góly: 72. Laurent Koscielny

Arsenal si proti Newcastlu dlouho zahrával a musel přestát celou řadu vyložených šancí soupeře, ovšem gól Laurenta Koscielného osmnáct minut před koncem byl nakonec tím vůbec jediným. Kanonýři tak zvítězili 1:0 a drží se i nadále na čele ligové tabulky.

Domácí celek vstoupil do deštivého utkání jako vítr a zvláště krajní bek Héctor Bellerín provětral pravou stranu Newcastlu několika nebezpečnými centry. Jejich příjemci však pokaždé scházelo pár decimetrů k přesnějšímu zakončení, a tak přetrvával bezbrankový stav i po úvodní desetiminutovce. První přesný střelecký pokus si však připsali hosté. Wijnaldumova hlavička i následná střela dobíhajícího Colbacka si však na pozorného Čecha nepřišly.

Za sympatického chorálu "Pavel is a Geordie" na vyjádření památky nedávno zesnulého Pavla Srníčka se hostům podařilo vyrovnat hru, zvláště díky těsnému bránění hlavního architekta Arsenalu Mesuta Özila. Až devět minut před koncem první půle se Alex Oxlade-Chamberlain pustil do dravého průniku, kterým připravil střeleckou příležitost pro Oliviera Girouda. Ránu francouzského útočníka však na poslední chvíli stačil skluzem tečovat mimo branku hostující kapitán Coloccini.

Závěr úvodního poločasu vyzněl lépe pro Newcastle. Nejprve pokoušel štěstí ekvilibristicky kopem přes hlavu Mitrović, pak se do ještě lepší šance dostal Wijnaldum, ovšem Čech stihnul proti nizozemskému záložníkovi včas vyběhnout a spolehlivě jeho ránu vyrazit do bezpečí. Do kabin se tak o přestávce odcházelo za bezbrankového stavu. Hned dvě minuty po změně stran se tentýž souboj opakoval a znovu z něj vzešel vítězně český brankář. Wijnaldum měl přitom v samostatném úniku spoustu prostoru i času, přesto Čechovi povolil dostat se k němu dostatečně blízko a ránu zneškodnit.

Minutu nato se do další slibné pozice dostal Mitrović po sklepnutí Péreze, jenže letící míč nedokázal z voleje umístit mezi tři tyče. Arsenal kontroval pokusem Aarona Ramseyho, jenž sice na konto Arsenalu připsal vůbec první střelu na bránu, avšak brankář Elliot si s jeho ranou poradil. Tak jako tak mohli být domácí rádi, že ještě neprohrávají.

Teprve na přelomu odehrané hodiny Arsenal přepnul do vyšších obrátek a zatlačil svého soupeře k vlastní šestnáctce. Nic kloudného vyjma tečované Giroudovy rány z toho však nevzešlo a frustrace domácích fanoušků stoupala čím dál více. Přestože tomu opticky nic nenasvědčovalo, Arsenal se průlomu skóre nakonec přece jen dočkal. Osmnáct minut před koncem skončil Özilův rohový kop nevydařenou hlavičkou vysoko do vzduchu v pokutovém území Newcastlu, kde se nejlépe zorientoval Olivier Giroud a vyhraným soubojem přistrčil míč hlavou směrem k číhajícímu Laurentu Koscielnému. Francouzský stoper z bezprostřední blízkosti tváří v tvář Elliotovi nezaváhal - 1:0 pro Arsenal.

Zaskočení hosté mohli jen žehrat na neproměněné šance, ovšem v jejich tvorbě neustávali ani po první brance zápasu. Aleksandar Mitrović však ani tentokrát nedokázal svou hlavičku ukočírovat, aby Čechovu bránu nepřeletěla. Stejně si šest minut před koncem počínal i zoufalý Wijnaldum, střelecká muška Newcastle v sobotu zcela opustila. Rozhodnout mohl v prospěch Arsenalu Aaron Ramsey po výtečné práci střídajícího Campbella, ovšem ranou z úhlu si na Elliota nepřišel. Velšský záložník si v devadesáté minutě vytvořil po Özilově pasu ještě lepší šanci, jenže z vyložené pozice minul.

Utkání tak dospělo k čtyřminutovému nastavení, v němž si již Arsenal těsné vedení pohlídal a může slavit cenné vítězství 1:0, které si dle výkonu ne zcela zasloužil, ovšem i taková prvenství se v cestě za vysněným titulem počítají.

Více informací k zápasu

Leicester City - AFC Bournemouth 0:0

02.01.2016 16:00

Góly: -

Střelecká mizérie Leicesteru pokračuje. Foxes po parádním vstupu do sezóny už potřetí za sebou nedokázali skórovat - tentokrát uhráli jen bod v domácím utkání s Bournemouthem, který navíc hrál víc než půl hodiny v oslabení. Hrdinou duelu je brankář Cherries Artur Boruc, jenž chytil penaltu Riyadu Mahrezovi.

Bournemouth měl zpočátku velkou územní převahu, jeho držení míče v úvodní čtvrthodině sahalo k osmdesáti procentům. Na konci této pasáže si také hosté vytvořili obrovskou gólovou příležitost, když Francis nacentroval do vápna a Stanislas pohotově vrátil míč před branku. Josh King však osamocen na malém vápně selhal a hlavou nenasměroval balón mezi tři tyče.

Cherries v první čtvrtině duelu jasně dominovali a v utkání skoupém na gólové šance měli navrch. V šestadvacáté minutě si však svou první velkou stoprocentní gólovku vypracoval Leicester, a to poměrně šťastně. Ulloův pokus o střelu se nevyvedl, ale míč se mu po noze svezl přímo k Vardymu, jenž stál sám před Borucem. Míč však napálil do tyčky.

Po půlhodině hry se konečně obě defenzivy začaly dopouštět chyb a nechávaly soupeři okénka. Ritchie vyslal do šance Stanislase, který ze strany kroutil míč na zadní tyč. Neuspěl - stejně jako vzápětí Gosling, jenž se ocitl v čisté šanci po parádním úniku Kinga. Na opačné straně narýsoval krásný pas Vardymu Mahrez, ale útočník Leicesteru taky brankáře neohrozil.

Nejpříjemnější překvapení letošní Premier League se do pozice aktivnějšího týmu dostal až po změně stran. Hned pět minut po obrátce skvěle vypálil Vardy a Boruc s vypětím všech sil vyškrábl míč mimo. Při následném rohu vyšel domácím signál, jenže Morgan osamocený na zadní tyči poslal balón trestuhodně nad.

Festival neproměněných šancí pokračoval i nadále, a to tím nejdokonalejším způsobem. Arter zbytečně přišel o míč uprostřed pole a Drinkwater korunoval skvělý zákrok úžasným pasem na Vardyho. Jeho samostatný únik zastavil parádním skluzem Simon Francis, jenže rozhodčí jej nesprávně vyloučil a nařídil penaltu. Tu však Mahrezovi lapil Artur Boruc.

Leicester měl každopádně před sebou víc než půlhodinovou přesilovku, ale využít ji dokázal jen napůl. Hrálo se sice pouze na jednu branku, a to samozřejmě na tu hostujícího týmu, jenže gólman Boruc nemusel ani jednou zasahovat proti přímé střele. Kryl jen řadu centrů a jeden tečovaný pokus. V nastavení se ještě Vardy pokoušel vymodlit další penaltu, ale to už by chtěl po rozhodčí Marrinerovi příliš. Zápas tak skončil bezbrankovou remízou.

Více informací k zápasu

Norwich City - Southampton FC 1:0

02.01.2016 16:00

Góly: 76. Alexander Tettey

K jedinému čistému kontu svého týmu za osmnáct kol připisuje Rudd dvě v řadě a Norwich dělá výrazné kroky záchraně. V nepříliš záživném utkání se Southampton nedokázal prosadit, vítězství nad Arsenalem tak září opět o něco více v jinak bídných výsledcích, které je pomalu stahují do bojů o udržení.

Už při nástupu na hrací plochu byli nemile překvapení fanoušci hostů, v základní sestavě totiž chybět Sadio Mané, když ho manažer posadil mezi náhradníky poté, co přišel pozdě na sraz před zápasem. Do utkání, snad i z nečekaných změn u soupeře, vstoupili aktivněji domácí a po deseti minutách užuž slavili otevření skóre, Fontého hrubky na hranici vápna ovšem Howson využít nedokázal a branku zkamenělého brankáře z pár metrů minul.

Svatí zaujali v první půlhodince snad jen nepovedenou snahou Bertranda o napodobení nezapomenutelné trefy Marca van Bastena proti Sovětskému svazu. K tvorbě gólových šancí je vyprovokoval až zmařená šance Mbokaniho, Rudd si ale s Longem poradil jak v souboji tváří v tvář tak i s jeho hlavičkou po následném rohovém kopu. Probuzené hosty mírnil i tři minuty před odchodem do šatny, parádní zákrok musel vytasit proti Clasiemu.

Změna stran vrátila obrazu hry starou tvář, Kanárci však svou mírnou převahu na míči těžko zpracovávali do útočných akcí. Obě defenzívy přitom vytrvale zvládali svou organizaci a bez větších problémů eliminovali jakoukoliv naději, aby se diváci dočkali změny skóre. To by ovšem nesměl přijít další faul od Wanyamy, ten už v první půli viděl žlutou kartu po faulu na Redmonda, když pak zbytečně zajel do Odjidjy-Ofoeho, musel bez diskuzí do sprch o dvacet minut dřív.

A byl to právě belgický záložník, který vzápětí vlétl z pravé strany do vápna, nahrál do druhé vlny Tetteymu, který poslal balón z první nechytatelně pod břevno. V tu chvíli už bylo pro Svaté pozdě začít hrát, to, co v druhé půli nezvládali do té doby, už nemohli po dvou ranách napravit. Kanárci si bez problémů došli pro kýžené vítězství a další skok od sestupových vod s míčem na noze a na straně soupeře.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Aston Villa 3:1

02.01.2016 16:00

Góly: 30. Micah Richards (vl.), 72. Jermain Defoe, 90+2. Jermain Defoe - 63. Carles Gil

Pětkrát a dost. Sunderland konečně bodoval - aby taky ne, když na jeho stadion přijela absolutně zoufalá Aston Villa. Svěřenci Rémiho Gardeho prodloužili svoji sérii bez vítězství už na devatenáct, přičemž se jejich naděje na záchranu dnes snížila na nepatrné minimum. Hvězdou utkání byl Jermain Defoe, jenž při výhře Black Cats 3:1 obstaral sám dvě branky.

Pozice Aston Villy po dvaceti odehraných zápasech je opravdu příšerná. Villans vyhráli jeden jediný zápas hned na počátku sezóny a od té doby se pachtí ligou s minimálními bodovými zisky. Dnes prohráli už čtrnáctý zápas a na předposlední Sunderland ztrácí propastných sedm bodů. Ještě bolestivější je pak jedenáctibodová ztráta na nesestupové příčky.

V osmé minutě měli přitom hosté solidní šanci na otevření skóre, když po Bacunově centru zakončoval Veretout a Mannone musel vytáhnout dobrý zákrok. Jenže Villans jsou v krizi a "když se daří, tak se daří"; Van Aanholt vyprodukoval po půlhodině hry nepovedenou střelu zpoza šestnáctky, načež si přízemní pokus srazil do sítě Micah Richards.

Domácí pokračovali v mírném nátlaku i po změně stran, kdy se role hlavního hrdiny podobně pozvolna uchopoval Jermain Defoe. Po necelé hodině hry totiž Guzan jeho ránu ještě kryl. Aktivní Van Aanholt posléze pálil jen těsně vedle.

Udeřilo naopak na druhé straně a tenhle gól stál opravdu za to. Střídající Adama Traoré předvedl na pravé straně úžasný šedesátimetrový sprint s míčem, zbavil se při něm minimálně dvou protihráčů, a pak poslal do vápna přesný centr. Přesný natolik, že Carles Gil vystřihl div ne nůžky a levačkou vyrovnal na 1:1.

Jenže to bylo od hostí všechno a zbytek zápasu si pro sebe rezervoval zmíněný Defoe. Deset minut po vyrovnání totiž převzal ve vápně Johnsonovu přihrávku, vypálil kolem liknavého Lescotta a překonal na přední tyči nedůsledného Guzana. V závěru pak stejný fotbalista korunoval veledůležitou výhru Sunderlandu ještě jedním gólem. Akci Toivonena zakončil přesnou ranou do protipohybu.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Stoke City 2:1

02.01.2016 16:00

Góly: 60. Stéphane Sessegnon, 90+3. Jonny Evans - 81. Jonathan Walters

Po dvou velkolepých vítězstvích odjíždí Stoke s nepořízenou. West Bromwich podal na své poměry velmi živý výkon, který sice nepotvrzoval kvantem šancí, ale po změně stran dokázal prvně od listopadu na svém trávníku skórovat více než jednou. Stoke opět táhl Shaqiri, ten ale v konvovce neuspěl a po hloupém faulu Camerona ihned po srovnání musí hosté odjíždět z derby naštvaní.

Přes úvodní aktivitu Baggies se k prvním šancím dostávali hosté, nutno dodat, s velkou dávkou štěstí. Johnsonův centr musel Myhill vyrazit, chvíli poté mu zas těsně kolem tyče prolétl obdobný pokus Shaqiriho. Na druhé straně pak Potters podržel rozhodčí, kterého po přímém kopu Fletchera nechal klidným zjevný faul Camerona na Evanse v pokutovém území. Vzápětí si tak stejný hráč chtěl zpravit chuť po rohu, ale zblízka branku minul.

V 18. minutě opět exceloval Myhill, aktivní Johnson na něj po dobré individuální akci nevyzrál střelou zpoza vápna a šanci nedal ani dobíhajícímu Arnautovićovi. Až chvíli poté musel začít pracovat také Butland, Gardner zkoušel jeho pozornost dalekonosnou střelou doprostřed brány. To domácí brankář si na nudu stěžovat nemohl, po centrech Shaqiriho si poradil s přízemní střelou Arnautoviće, po hlavičce Krkiće zase hlídal, aby balón rozvlnil síť jen dotykem z vnější strany.

Mohlo by se zdát, že Potters měli v zápasu jasně navrch, ti ale měli jen mírnou převahu na míči, velkou část první půle se nicméně hrálo před jejich pokutovým územím, proti druhé straně hřiště o celých deset procent. Hosté si chtěli v druhé půli vydobýt změnu téměř absolutním ignorováním levé strany při přechodu do útoku, ničeho výrazného tím ovšem nedosáhli a brzy se tak měnilo skóre v jejich neprospěch.

Aktivní napadání už na polovině soupeře se vyplatilo po hodině hry, kdy Morrisson procedil balón do vápna pro Sessegnona, jenž využil trestuhodného množství času a po zpracování vypálil dělovou ránu pod břevno. To Baggies stačilo a vskutku zbytečně nechali hosty vrátit se do zápasu. To Potters kvitovali deset minut před koncem. Walters nejprve usměrnil pas do strany, kde si balón přebral Joselu, přiblížil se k šestnáctce a prvně jmenovanému pak naservíroval na malé vápno lahůdkový centr, jenž přesná hlavička proměnila ve vyrovnání.

Hned poté si však došla spravedlnost pro Camerona, jeho horkokrevného souboje s Yacobem si Lee Mason už všiml a po zbytečném políčku soupeři musel obránce hostů opustit hřiště. Svůj důvtip pak osud vygradoval ve třetí minutě nastavení, kdy už se zdálo, že tlak Baggies bude marný. Po rohovém kopu zahraném nakrátko se balón dostal až do malého vápna, kde zaspal Walters a Evans měl snadnou práci, jak usměrnit balón za brankovou čáru.

Více informací k zápasu

Manchester United - Swansea City 2:1

02.01.2016 16:00

Góly: 47. Anthony Martial, 77. Wayne Rooney - 70. Gylfi Sigurdsson

Manchester United poprvé od 7. listopadu na Old Trafford zvítězil, když vyválčil tři body v náročném souboji se Swansea. Hosté svým výkonem ukázali, že postavení v tabulce jejich kvalitám neodpovídá, přesto opět odcházejí jako poražení. Mužem zápasu byl dnes Anthony Martial, který jeden gól dal a na ten rozhodující přihrál Waynu Rooneymu.

V Divadle snů se dnes diváci bavili především ve druhém poločase, v úvodním dějství žádná stoprocentní šance k vidění nebyla. Navzdory tomu museli být oba brankáři na pozoru, i když Fabianski proti střele Rooneyho do boční sítě z 21. minuty ještě zasahovat nemusel. To za malou chvíli na druhé straně David De Gea už ano, Wayne Routledge však špatný odkop Phila Jonese nepotrestal.

Velmi aktivní byl dnes na pozici pravého obránce Ashley Young, jenž své spoluhráče zásoboval množstvím centrů. Lukasz Fabianski si nicméně s nepříliš razantním zakončením Maty a později také Rooneyho dokázal bez větších problémů poradit. Ne tak ale krátce po přestávce, kdy si na Youngovu přihrávku naskočil Anthony Martial a předpisovým "koníčkem" poslal Red Devils do vedení.

Postupem času se stále více do hry dostávala Swansea, v 64. minutě ještě po Sigurdssonově vybídnutí trefil André Ayew hlavou tyč, sedm minut nato už se ovšem hlouček velšských fanoušků na stadionu radoval. Střídající Modou Barrow odcentroval a Gylfi Sigurdssona dokonale přesnou hlavičkou přeloboval marně se natahujícího De Geu.

Odpověď svěřenců Luise van Gaala ale přišla zanedlouho. Anthony Martial unikl po levém křídle Rangelovi, před bránou našel nabíhajícího Wayna Rooney a domácí kapitán nádhernou patičkou nedal Fabianskemu šanci.

Labutě se však nehodlaly vzdát a svého soupeře v samém závěru utkání zatlačily. Dělovku Ashleyho Williamse vysunutého na hrot De Gea dokázal vyrazit a z posledního rohového kopu se mohl stát hrdinou brankář Fabianski, který si ve vápně jako ostřílený útočník našel rohový kop Sigurdssona a De Geovu svatyni minul jen o kousek, čímž udělal definitivní tečku za dnešním duelem.

Více informací k zápasu

West Ham United - Liverpool FC 2:0

02.01.2016 13:45

Góly: 10. Michail Antonio, 55. Andrew Carroll

West Hamu dokázal i podruhé v právě probíhajícím ročníku porazit Liverpool, po vítězství 3:0 na Anfield Road nyní na Boleyn Ground vyhrál 2:0 a předskočil svého soupeře v tabulce. Možná trochu překvapivý triumf Hammers, kteří Reds dvakrát v sezóně porazili naposledy před více jak padesáti lety, obstarali přesnými hlavičkami Michail Antonio a Andy Carroll.

Domácí se dostali do vedení poměrně brzy, ještě před tím ale museli přežít nebezpečnou ránu Jordana Ibeho mířící těsně vedle. V 10. minutě už zaplněný stadion poprvé vybouchl nadšením, když si na centr Ennera Valencii naběhl Michail Antonio a přes bránícího Clynea dokázal otevřít skóre. West Ham tento gól logicky nabudil a zanedlouho orazítkoval krásnou střelou zpoza vápna Manuel Lanzini tyč.

Ekipa Jürgena Kloppa se k ohrožení Adriánovy svatyně dlouho nemohla dostat, docela blízko byl po závaru v malém vápně Roberto Firmino, španělský brankář byl však u míče včas. Letní posila z Hoffenheimu pak připravila dobrou střeleckou pozici pro Emreho Cana, jehož pokus ze střední vzdálenosti zastavilo až břevno.

Hosté od řeky Mersey vstoupili do druhého poločasu docela aktivně a zdálo se, že Bilićovi svěřenci budou mít co dělat, aby udrželi své vedení. Ovšem Hammers nejenže náskok udrželi, v 55. minutě ho dokonce i navýšili. Mark Noble oslovil nadýchaným centrem Andyho Carrolla, který svůj jubilejní 150. start v Premier League oslavil stylově gólem a navíc proti svému bývalému klubu. Třináct minut nato roztáhl hru střídající Dimitri Payet, jenž se na hřiště vrátil po dlouhém zranění, na Aarona Cresswella, po jehož centru další radost Carrollovi překazil reflexvním zákrokem Simon Mignolet a belgický gólman si pak bravurně poradil i s dorážkou Antonia.

V závěrečné čtvrthodině už měl více práce jeho protějšek Adrián. Nejprve musel na poslední chvíli zakročit proti rodící se šanci Coutinha a o pár momentů později domácí jedničku zachránil kapitán Noble, když na brankové čáře vykopl hlavičku Lucase Leivy. A kontaktní gól se neurodil ani z následného rohového kopu, po němž se navíc strhla mezi hráči obou týmů strkanice.

Poslední vzrušení nabídla 90. minuta - po vysunutí Payeta vychytal Kouyatého Mignolet, na druhé straně zase hlavičkoval kousek mimo Joe Allen. Jürgen Klopp tak znovu potvrdil, že výkony Reds pod jeho vedení jsou jako na houpačce a před šlágrem s Arsenalem se v tabulce propadnou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC20133434:1842
2.Leicester City20117237:2540
3.Manchester City20123539:2139
4.Tottenham Hotspur2099234:1636
5.Manchester United2096524:1733
6.West Ham United2088430:2332
7.Crystal Palace2094723:1931
8.Liverpool FC2086622:2430
9.Watford FC2085725:2229
10.Stoke City2085721:2129
11.Everton FC2069536:2927
12.West Bromwich Albion2075820:2526
13.Southampton FC2066826:2424
14.Chelsea FC2065926:2923
15.Norwich City2065923:3223
16.AFC Bournemouth2056922:3421
17.Swansea City2047917:2619
18.Newcastle United20451119:3517
19.Sunderland AFC20431322:3915
20.Aston Villa20151416:378

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2448)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele