Premier League - souhrn 1. kola

10.08.2018, 22:53, aktualizováno 12.08.2018, 18:57
Komentáře a souhrny
Manchester City vyhrál na půdě Arsenalu. Liverpool rozstřílel West Ham, zatímco Southampton se na úvod rozešel bez gólu s Burnley. Chelsea naplnila roli favorita proti Huddersfieldu. Watford zdolal Brighton, Fulham nezvládl obnovenou premiéru s Crystal Palace a neuspěl ani další nováček Cardiff, jenž pro změnu podlehl Bournemouthu. Vítězný vstup do sezóny má za sebou Tottenham, jenž získal body na půdě Newcastlu United. Man Utd dokázal zdolat Leicester City...

Arsenal FC - Manchester City 0:2

12.08.2018 17:00

Góly: 14. Raheem Sterling, 64. Bernardo Silva

První překážku na cestě za dalším ligovým titulem má Manchester City zdárně za sebou. Citizens obstáli proti Arsenalu bez Arséna Wengera na výbornou a po výsledku 0:2 si připisují zasloužené tři body. O vítězný gól se již po třinácti minutách postaral Raheem Sterling, jehož po změně stran doplnil Bernardo Silva. To domácí se pod novým koučem Emerym v prvním soutěžním zápase hledali a do dalšího kola na hřišti Chelsea mají co zlepšovat.

Oba manažeři překvapili složením základní jedenáctky přinejmenším na jednom postu. Unai Emery dal šanci nastoupit 19leté posile z druholigového Lorientu Matteu Guendouzimu a Pep Guardiola zase upřednostnil Raheema Sterlinga před Leroyem Saném, přestože anglický forvard kvůli účasti na MS vynechal celou letní přípravu. Post brankářské jedničky v brance Arsenalu ukořistil Petr Čech.

Po několika minutách vyrovnané hry bylo brzy patrné, že Arsenal s novým manažerem je teprve na začátku dlouhé cesty, zatímco Guardiolovi šampioni už pouze pilují drobné nedostatky jinak perfektně fungující mašiny. Snaha domácích o postupnou rozehrávku od vlastního brankáře se setkala s aktivním napadáním a výsledkem byly početné ztráty, díky čemuž hráči Manchesteru drželi soupeře pod ustavičným tlakem.

Nejnebezpečnějším hráčem Citizens byl Sterling, na němž nebyla nerozehranost ani trochu patrná. Jeho první velkou šanci po šikovném průniku do šestnáctky ještě zvládl lapit Čech, ovšem ve čtrnácté minutě již drobný křídelník Manchesteru skrytou ranou skrze chumel hráčů v červeném rozvlnil síť a Čech se ani nestihl odrazit ze země.

Inkasovaný gól hráče Arsenalu ještě více znervóznil a hned několikrát viselo navýšení skóre ve vzduchu, ať už po slibných akcích rozjetých hostí, anebo hrubce Petra Čecha, jenž si nepovedenou rozehrávkou málem vsítil vlastní gól. Když pak s přímým kopem nepřekonal českého brankáře jak Riyad Mahrez, tak dorážející Laporte, šlo se v poločase do kabin za těsného vedení Citizens, které mohlo být snadno vyšší.

Po změně stran Guardiolův tým upustil od vysokého tempa, přenechal herní iniciativu soupeři a trpělivě vyčkával na další brankové příležitosti. Arsenalu se tak několikrát povedlo dostat se k ohrožení Edersona, obzvláště s příchodem Alexandra Lacazetta, avšak všechny střelecké pokusy končily mimo tři tyče, anebo je zpacifikovala pozorná obrana.

Obavy fanoušků hostí ze ztráty vedení navíc trvaly jen něco málo přes čtvrthodinu. Samostatný únik Sergia Agüera z poloviny hřiště po hrubce Guendouziho ještě kvůli spolehlivému zákroku Čecha přišel vniveč, avšak jen pár minut nato rozhozenou defenzivu Arsenalu rozebralo duo Mendy - Bernardo Silva, když druhý jmenovaný napálil míč z hloubi šestnáctky suverénně pod břevno.

Od Silvovy trefy už bylo patrné, že o vítězi je rozhodnuto, a podle toho také vypadal závěr utkání se spoustou nepřesností na obou stranách. Arsenal měl díky nekoncentrovanosti brankáře Edersona hned dvě slibné šance na snížení, avšak v obou případech Kanonýři ve finální fázi nedostáli svému přízvisku, a tak se na úvod sezony poroučejí s prohrou 0:2 a Unaie Emeryho čeká ještě pořádný kus práce. To Pep Guardiola může být spokojen - ani absence loňských tahounů De Bruyneho s Davidem Silvou se na konečném výsledku neprojevila a mistr vykročil za obhajobou titulu suverénním triumfem.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - West Ham United 4:0

12.08.2018 14:30

Góly: 19. Mohamed Salah, 45+2. Sadio Mané, 53. Sadio Mané, 88. Daniel Sturridge

Střetnutí dvou celků, které v letním přestupovém období patřily k těm vůbec nejaktivnějším, vyznělo jednoznačně pro domácí Liverpool, který rozdrtil West Ham United v poměru 4:0. Jako obvykle mělo v gólech týmu Jürgena Kloppa prsty ústřední ofenzivní hvězdy, když se Mohamed Salah postaral o vítězný gól a Sadio Mané o další dva. Poslední zásah pak v samém závěru přidal střídající Daniel Sturridge.

Od Liverpoolu se po mimořádném posílení kádru očekávalo mnohé a nutno dodat, že Reds papírovým předpokladům dostáli v plné parádě. West Ham byl od úvodních minut podroben ustavičnému tlaku, napadání rozehrávky a nájezdech ofenzivní trojice Salah-Firmino-Mané, která plynně navázala na krasojízdu z loňské sezony. Bezbrankový stav tak vydržel pouze do devatenácté minuty, kdy výtečná práce Nabyho Keity otevřela prostor Andrewovi Robertsonovi na levém kraji hřiště a jeho přízemní centr uklidil zblízka do sítě Mohamed Salah.

Ani s nabytým náskokem liverpoolští neupustili od dominantního výkonu a nadále trýznili defenzivu soupeře. Několik špičkových šancí ještě zvládl zastavit Lukasz Fabianski, avšak na samém sklonku první půle v druhé minutě nastavení už neměl nárok ani polský brankář, neboť Robertsonův přetažený centr vrátil do ohně nabíhající Milner a Sadio Mané měl snadnou úlohu poslat míč do prázdné branky.

Jakékoli naděje hostí na zdramatizování zápasu vzaly za své hned osm minut po změně stran. Roberto Firmino zdánlivě předržoval míč na hranici pokutového území až příliš dlouho, avšak jeho prostrčení míče na volného Maného vyústilo přece jen v pohotové zakončení senegalského forvarda na přední tyč. Opakované záběry však ukázaly, že Maného trefa platit neměla, neboť se nacházel v postavení mimo hru. Vzhledem k absenci videorozhodčího v letošním ročníku Premier League se však na původním rozhodnutí nic neměnilo.

Od třetího gólu již o vítězi nebylo sebemenších pochyb a podle toho se také utkání dohrávalo. Firmino, Mané i Salah si při střídání užili zasloužené ovace publika a právě Salahův náhradník Daniel Sturridge se minutu před koncem základní hrací doby postaral okamžitě po svém příchodu na hřiště o poslední gól zápasu, když po Milnerově rohovém kopu potvrdil pověst kanonýra s čichem na správný výběr místa. Liverpool tak na úvod sezony deklasoval West Ham 4:0 a svým konkurentům v čele s Manchesterem City směle vrhnul rukavici.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Burnley FC 0:0

12.08.2018 14:30

Góly: -

První bezbrankový výsledek nového ročníku Premier League se urodil v Southamptonu. Na tamní St Mary's Stadium dorazilo Burnley, které mělo více šancí, avšak z žádné z nich se hosté neprosadili. To platilo i pro domácí, kteří bezvýsledně hrozili především z rohových kopů.

V sestavě Saints dostal šanci od začátku stoper Vestergaard, který na jih Anglie přišel v létě z Brém. Ofenzívu zase posílila další letní akvizice Armstrong. Za hosty se mezi tři tyče postavil bývalý anglický reprezentant Hart, který chce u Clarets restartovat kariéru. Český útočník Vydra se nevešel ani na lavičku náhradníků.

Hráči Burnley se již po sedmi minutách chtěli radovat z gólu, oslavy jim ale překazil asistent rozhodčího, který si správně všiml, že autor střely Westwood stál v ofsajdu. Další velkou šanci hostů měl o čtyři minuty později Lennon, kterého ve stoprocentní šanci vychytal brankář McCarthy. V 17. minutě se konečně činil také Hart na druhé straně, jenž po centru Bertranda vyrazil hlavičkový pokus Leminy.

V nastavení prvního poločasu opět podržel Southampton McCarthy. Po Gudmundssonem zahraném přímém kopu vrátil míč do ohně nůžkami, kde Hendrick hlavičkou pořádně zaměstnal gólmana domácích. Čtyři minuty po změně stran se do šance opět drali Clarets, jenže do Gudmundssonovy dost možná gólové střely se na poslední chvíli vložil Stephens a pokus islandského fotbalisty odrazil na rohový kop.

Po hodině hry se Burnley málem prosadilo do vlastní svatyně, nešťastnou hlavičku ale na brankové čáře odvrátil dobře postavený Westwood. Sedmnáct minut před koncem rozehrál další rohový kop Saints Elyounoussi, ale s hlavičkou Leminy si poradil Hart. Více toho již oba celky nenabídly a po závěrečném hvizdu si připsaly po bodu za bezbrankovou remízu.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Everton FC 2:2

11.08.2018 18:30

Góly: 44. Rúben Neves, 80. Raúl Jiménez - 17. Richarlison, 67. Richarlison

Po sedmi letech se Wolverhampton vrátil do Premier League a hned dokázal obrat o body jednoho z potenciálních kandidátů na boj o poháry. Everton tahal většinu zápasu za delší konec, poškodila ho ale červená karta Phila Jagielky. Ani dva góly nové posily Richarlisona Toffees na výhru nestačily, podobně se totiž prezentoval na opačné straně Rúben Neves.

Začátek patřil Evertonu, který už po deseti minutách po pravé straně zahrozil Colemanem. I zásluhou zaváhání Bolyho se irský reprezentant dostal s míčem do vápna, jenže pálil slabě do dlaní připraveného Patrícia. O pár minut později už se ale meruna třepotala v síti. Bainesův centr se nějakým způsobem zastavil v časoprostoru mezi Bolym a Keanem, a když odpadl zpět do reality, Richarlison jej pohotově vpálil do sítě.

Wolves se rozjížděli postupně a pomaleji. Po dvaceti minutách předvedl nováček Premier League zajímavou akci, na jejímž konci stál z voleje pálící Joao Moutinho. Neuspěl ale, podobně jako Hélder Costa, který vyslal do náruče Pickforda pouze propagační projektil.

A tak musel Vlkům pomoct možná trochu přesluhující kapitán Evertonu Phil Jagielka. Jednoduchá přihrávka mu podjela pod podrážkou, kterou následně nebezpečně vytrčil vstříc holeni unikajícího Joty. Jasná červená karta a přímá kop z velmi nebezpečné pozice. Pozice, kterou v nádhernou šibenici proměnil Rúben Neves. Do kabin se tak šlo za stavu 1:1.

Jako první po změně stran pořádně zazlobil Cenk Tosun, jehož tvrdou ránu musel Patrício pracně krotit. Ještě větší možnost měl na kopačce Raúl Jiménez, jemuž Bennett narýsoval parádní kolmici do samostatného nájezdu. Jordan Pickford ale střelci zmenšil úhel a ránu vyrazil.

No a záhy už mohl tisknout pěsti v radosti. Hvězda zápasu Richarlison dostal míč od Tosuna a poHenryovsku uklidil míč fantasticky na zadní tyč. Poslední slovo měli ale domácí a byl u toho opět Neves. Jeho dokonalý centr dopadl na hlavu předešlého smolaře Jiméneze, který uzavřel skóre na závěrečných 2:2. I proto, že v závěru při přečíslení dva na jednoho Coleman zpackal finální přihrávku na Niasseho.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Crystal Palace 0:2

11.08.2018 16:00

Góly: 41. Jeffrey Schlupp, 79. Wilfried Zaha

Fulham svůj návrat mezi anglickou smetánku nezvládl a v prvním utkání padl. Nad jeho síly byl jiný londýnský celek Crystal Palace, jemuž tři body vystříleli Schlupp a Zaha. Zápas ovlivnila také kontroverzní situace z druhé půle, kdy rozhodčí Dean po sporném zákroku hostujícího Sakha na Schürrleho neodpískal penaltu.

V sestavě domácích mužstev se objevily tváře, které do kádri přišli během letního přestupového okna. Obranu posílil Chambers, který přišel na hostování z Arsenalu. Před ním operoval mimo jiné Seri nebo Schürrle, kteří jsou ve Fulhamu taktéž krátkou dobu. Za Eagles naopak nastoupili hráči, kteří barvy Palace hájili i loni. Pouze na lavičce začal zápas Kouyaté, jenž v létě přestoupil z West Hamu.

Nováček soutěže se první branky mohl dočkat ve třinácté minutě. Celou akci rozjel Seri, po němž Schürrle přihrál na Mitroviće, jehož ránu vyrazil brankář Hennessey. Na druhé straně po půlhodině hry nacentroval Towsend na hlavu Bentekeho, který nebezpečně hlavičkoval, gólu však zabránil gólman Fabri.

Skóre se poprvé měnilo po jednačtyřiceti minutách. Van Aanholt vysunul do šance Schluppa, který střelou pod břevno rozradostnil fanoušky hostů. Za tři minuty se z branky radoval také Van Aanholt, jenž si narazil se Zahou a ránou z úhlu překonal Hennesseyho. Rozhodčí Dean ale branku správně neuznal pro ofsajd, a tak Crystal Palace vedlo po poločase "jen" 1:0.

Po změně stran chtěli Cottagers vyrovnat, o což se snažil po šedesáti minutách Schürrle. Německého fotbalistu při převzetí míče v pokutovém území podrazil Sakho, sudí ale diskutabilní zákrok nevyhodnotil jako penaltový. V 63. minutě prodloužil Hennesseyho nákop Benteke na Zahu, Fulham ale podržel Fabri, který střelu křídelníka Orlů vyrazil pravou nohou.

Domácím se nedala upřít snaha, do velkých šancí se ale nedostávali. Pouze v 64. Minutě hlavičkoval po Bryanově centru Mitrović, s jeho pokusem ale neměl Hennessey výraznější potíže. Odpor nováčka zlomili hosté deset minut před koncem. Wan-Bissaka na pravé straně vyválčil míč, poslal do úniku Zahu, který po kličce na Fabriho pohodlně skóroval do prázdné brány. Další branka už nepadla, tři body si po dvoubrankové výhře odnesli Crystal Palace.

Více informací k zápasu

Huddersfield Town - Chelsea FC 0:3

11.08.2018 16:00

Góly: 34. N'Golo Kanté, 45. Jorginho (pen.), 80. Pedro

Jestli někdo čekal změnu ve hře Chelsea, mělo se za to, že to bude spíš opačně. Totiž že budou Blues předvádět pohledné akce, ale zápas nakonec i vinou nestabilní defenzivní hry ztratí. Maurizio Sarri ale ještě nejspíš nestačil vtisknout týmu svůj rukopis, a tak Londýňané vytěžili z minima maximum a Huddersfield na jeho půdě smetli hladce 3:0.

Sarri přitom fanoušky upozorňoval, že hra Chelsea v úvodu sezóny nebude ideální, což ostatně potvrdil i první poločas. Huddersfield byl dlouho lepším týmem a po dvaceti minutách taky jako první vystřelil. Pritchardův pokus zpoza vápna ale debutující Kepa kryl. Ještě větší dusno bylo při centru z levé strany, kdy byli na Alonsa dva hlavičkující soupeři. Mounie ale míč před lépe postaveným kolegou prodloužil do zámezí.

No a Chelsea naproti tomu udeřila hned z první zajímavě vyhlížející akce po půlhodině hry. Pedro se uprostřed pole vyhnul protivníkovi a po chvíli předal míč na levou stranu Willianovi. Jeho výborný centr našel ve vápně N’Gola Kantého a sváteční střelec takovým nepovedeným koníčkem obstaral vítězný gól zápasu. Je něco, co by tenhle usměvavý chlapík neuměl?

Jenže hra se nezměnila a Huddersfield byl na míči i za nepříznivého stavu. V tuhle chvíli si domácí zasloužili vyrovnat, po rohovém kopu a hlavičce Mounieho ale zazvonila pouze tyčka. Naopak na druhé straně se po přihrávce Jorginha a krásné patičce Barkleyho zjevil ve vápně Alonso a Schindler ho zastavil jen za cenu pokutového kopu. Ten cizelérsky proměnil Jorginho, jenž tak stylově oslavil svůj první zápas v Premier League.

Tohle už bylo pro Terriers příliš, druhý gól, ještě k tomu do šatny - není divu, že úvod druhé půle jim nevyšel. Chelsea hrála úsporně, přesto byla blízko třetímu gólu po dvou hlavičkách Rüdigera. Nejdřív německého stopera zastavil gólman Hamer, poté se do jeho přihrávky položil Alonso a zazvonilo břevno.

Huddersfield se do utkání vrátil až kolem šedesáté minuty, ale nevyprodukoval prakticky nic. Po přímáku Mooye hlavičkoval Billing, avšak Kepa míč jen špičkami prstů kontroloval v cestě mimo bránu. Další povedená pasáž resultovala v nepovedenou střelu Depoitra. No a tak se deset minut před koncem chopil brejku střídající Hazard, perfektně načasoval finální pas na Pedro a ten jemným obloučkem překonal Hamera.

Více informací k zápasu

Watford FC - Brighton & Hove Albion 2:0

11.08.2018 16:00

Góly: 35. Roberto Pereyra, 54. Roberto Pereyra

Watford a Brighton se v loňské sezóně umístily v tabulce těsně za sebou a i letos je bookmakeři pasují mezi celky, jejichž hlavním cílem bude především udržet se mezi elitou. Vstup do sezóny mnohem lépe zvládli Hornets, kteří nedovolili svému soupeři ani jednu střelu na bránu a zaslouženě zvítězili 2:0. O oba góly se postaral argentinský záložník Roberto Pereyra.

Svěřenci trenéra Gracii zápasu dominovali od samého začátku. V první zajímavé příležitosti se po dlouhém výkopu Bena Fostera, letní posily ze sestoupivšího West Bromwiche, zjevil Andre Gray, střelou z úhlu si však na Matthewa Ryana nepřišel. Australský gólman se vyznamenal i o pár minut později, když vychytal Deeneyho, zakončujícího nějakých šest metrů od brány, načež dorážka Graye skončila nad.

Hosté z jihu Anglie se poprvé osmělili po dvaceti minutách hry. Tehdy pravý obránce Bruno našel svým centrem v nadějné pozici Dalea Stephense, ten však zamířil těsně vedle levé tyče. Pro asistujícího Bruna to byla jeho dnešní poslední akce, neboť o chvíli později musel kvůli zranění střídat a přepustit své místo Gaëtanu Bongovi.

V 35. minutě padl úvodní gól zápasu a nutno poznamenat, že opravdu stál za to. Centr Holebase od rohového praporku doplachtil k Robertu Pereyrovi, jenž číhal na hranici pokutového území, sedmadvacetiletý středopolař se do míče opřel přímo z voleje a nechytatelnou dělovkou otevřel skóre. Brankář Ryan si na balón sáhl, vytěsnit mimo tři tyče ji už ovšem nedokázal.

Watford svůj náskok navýšil krátce po změně stran, ještě před tím ale hlavičku Christiana Kabaseleho po další standardce Holebase zastavilo břevno. Druhá branka přišla ve 49. minutě, kdy defenziva Brightonu nechala příliš prostoru Robertu Pereyrovi, který si připravil míč na pravačku a obstřelem na zadní tyč uzavřel na konečných 2:0.

Hosté se na odpor nezmohli, naopak domácí si svůj pohodlný náskok v klidu hlídali. Navíc mohli i skóre ještě navýšit, kdyby jen Troy Deeney měl lépe seřízená mířidla. Po závěrečném hvizdu ho to ale nikterak nemrzelo, neboť jeho tým odšpuntoval sezónu nejlépe jak mohl.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Cardiff City 2:0

11.08.2018 16:00

Góly: 24. Ryan Fraser, 90+1. Callum Wilson

Od postupu do Premier League se Bournemouthu ani jedinkrát nepodařilo v zahajovacím kole sezony naplno bodovat, ovšem po sobotě to již neplatí. Svěřenci Eddieho Howa si na domácí půdě poradili s nováčkem z Cardiffu v poměru 2:0 díky trefám Ryana Frasera s Callumem Wilsonem, jenž tak v závěru pojišťovací brankou odčinil neproměněnou penaltu z první půle. Cardiff naopak po pětileté odmlce na prvoligové úrovni vstoupil do nového ročníku neslavně a má do dalších kol co zlepšovat.

Domácí vstupovali do zápasu jakožto favorité a své pověsti v úvodu plně dostáli. Po dvaceti minutách prchnul cardiffské defenzivě Callum Wilson, jehož příkladnou kolmicí vybídl Josh King, a útočník Cherries chytrou zpětnou přihrávkou připravil palebnou pozici Ryanu Fraserovi, jenž se nemýlil. Deset minut nato měl být náskok Bournemouthu dvojnásobný, neboť sudí Kevin Friend posoudil zákrok Mangy na Wilsona jako provinění proti pravidlům a nařídil nekompromisně pokutový kop. Sám faulovaný však si však v této jedinečné příležitosti vylámal zuby na brankáři Etheridgovi, který vytáhl špičkový zákrok, vytěsnil míč na roh a udržel svůj tým na jednobrankový dostřel.

I díky mistrnému počinu filipínského brankáře ve službách Cardiffu byli Bluebirds po změně stran o poznání aktivnějším a nebezpečnějším soupeřem, kvůli čemuž se domácí ještě museli obávat o výsledek. Nejblíže ke srovnání měl Sean Morrison, jenž se nachomýtl k zakončení takřka z brankové čáry, a přesto míč do sítě neprotlačil.

S přibývajícími minutami museli hosté čím dál více otevřít vlastní defenzivu, čehož nakonec Bournemouth v nastaveném čase využil ke vstřelení pojišťovacího druhého gólu. Střídající Simon Francis se uvolnil na pravé straně hřiště a posunul míč všudypřítomnému Wilsonovi, jemuž se tentokráte povedlo zamířit přesně k zadní tyči a přece jen si připsat zápis do střelecké listiny. Dobrý start do sezony nyní budou Cherries obhajovat zápasem na půdě West Hamu, zatímco tým Neila Warnocka čeká první domácí zápas proti Newcastlu.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Tottenham Hotspur 1:2

11.08.2018 13:30

Góly: 11. Joselu - 8. Jan Vertonghen, 18. Dele Alli

Velmi zajímavé utkání otevřelo sobotní program úvodního kola Premier League 2018/2019. Newcastle i kvůli mnoha nevyužitým šancím v domácím prostředí podlehl Tottenhamu 1:2. Tři body pro tým Mauricia Pochettina zařídil Jan Vertonghen a Dele Alli.

Výborné tempo nastolili hráči obou mužstev již od začátku zápasu. Do vedení šli po osmi minutách hry Spurs, když centr Christiana Eriksena od rohového praporku prodloužil Davinson Sánchez za sebe k Janu Vertonghenovi, jehož zakončení se od břevna přes marnou snahu Martina Dúbravky odrazilo za brankovou čáru, což potvrdila i technologie propojená s náramkem zkušeného sudího Martina Atkinsona.

Odpověď Newcastlu na sebe však nenechala dlouho čekat. Matt Ritchie poslal z pravé strany do šestnáctky vynikající balón a nabíhající Joselu jej už s přehledem uklidil do sítě. Zanedlouho si ovšem Tottenham vzal vedení zpět. Klíčku Eriksena ještě domácí defenziva vystihla, načež našel Serge Aurier krásným pasem volného Alliho, talentovaný anglický reprezentant na hranici malého vápna předskočil Yedlina a hlavou pokořil bezmocného Dúbravku.

Po dechberoucí čtvrthodině se hra trochu uklidnila a další příležitost, která zvedla diváky ze sedadel, přišla až v 38. minutě. Tehdy si na další roh Eriksena naskočil Davinson Sánchez a chybělo jen pár centimetrů, abychom viděli čtvrtý gól interesantního duelu.

Žádná branka nepadla ani po poločasové přestávce, ačkoliv šancí bylo na obou stranách k vidění spousta. Druhé dějství začalo dvěma tutovkami Magpies. Nejprve hlavička Jonja Shelveyho propadla až k Diamému, jenž z úhlu rozezvučel bližší tyč. Následně další velké zaváhání obrany hostů využil Ayoze Pérez, křížnou přihrávkou vyslal do stoprocentní příležitosti Kenedyho, dvaadvacetiletý křídelník hostující v St. James’s Parku z Chelsea si ale příliš předkopl míč a nechal vyniknout hbitého Llorise.

Poté měl spoustu práce pro změnu Martin Dúbravka. Slovenský brankář v 56. minutě bravurně lapil prudkou střelu Moussy Sissoka z nějakých jedenácti metrů, o chvíli později vyrazil centr z pravé strany jen Sánchezovi, jehož akrobatický kop se však mezi tři tyče nevešel.

Závěr utkání patřil Newcastlu, který toužil po vyrovnání. Tottenham ovšem podržel gólman Lloris, jako například proti střele Péreze z pohotové otočky po rohovém kopu. Nejblíže kýžené trefě byla pár minut před koncem letní posila z West Bromwiche Salomon Rondón. Venezuelský útočník naskočil do zápasu až jako střídající hráč a mohl zažít snový debut, kdyby jen jeho ránu nezblokoval skluzující Jan Vertonghen pouze do břevna.

Kaňkou na celém duelu bylo zranění obránce Yedlina, jenž si v nastaveném čase poranil zřejmě kotník nebo koleno a v očividných bolestech dokulhal do útrob stadionu. Krátká přesilovka Spurs již na výsledku nic nezměnila.

Více informací k zápasu

Manchester United - Leicester City 2:1

10.08.2018 21:00

Góly: 3. Paul Pogba (pen.), 83. Luke Shaw - 90+2. Jamie Vardy

Úvodní zápas letošního ročníku Premier League zvládl lépe favorizovaný Manchester United. Svěřenci Josého Mourinha porazili ve vyrovnaném duelu Leicester 2:1 a to díky gólům Pogby a Shawa. Za Foxes v závěru zaznamenal alespoň čestný úspěch Jamie Vardy.

Utkání začalo pěkně zhurta. Neuplynulo ani 120 vteřin, když se k zakončení na hranici velkého vápna dostal Alexis Sánchez, míč se po jeho zblokované střele odrazil na ruku Daniela Amarteye a sudí André Marriner po chvilce váhání ukázal na značku pokutového kopu. Nařízenou penaltu s velkým přehledem proměnil sebevědomý Paul Pogba a otevřel skóre.

Red Devils se po gólu trochu překvapivě zatáhli a přenechali iniciativu Leicesteru, který dominoval v držení míče. K ohrožení Davida de Gey došlo ale až ve 29. minutě, kdy přihrávku Ricarda Pereiry přebral ve velmi nadějné pozici James Maddison a proti ráně čerstvé posily z Norwiche musel bravurně zasahovat španělský brankář United, jenž potvrdil, že je po nevydařeném mistrovství světa zpět ve formě.

Manchester se do útočení vrhl znovu až v závěru prvního poločasu. Nejprve pálil nepříliš nebezpečně Paul Pogba, následně si Luke Shaw pěkně narazil s Matou, unikl po levém křídle, střela mu však příliš nesedla a Kasper Schmeichel neměl mnoho problémů. Jednička Leicesteru a dánské reprezentace musela opět zasahovat po změně stran, kdy jej zpoza šestnáctky prověřil obránce Darmian.

V 65. minutě pak do otevřené obrany po pasu Pogby vlétl rychlý Sánchez, počkal na Juana Matu, nabíhajícího z druhé vlny, a střela třicetiletého záložníka skončila s přispěním teče jednoho z obránců kousek vedle levé tyče.

Foxes se ve druhém dějství dlouho nemohli prosadit do žádné gólové příležitosti. Až čtvrthodinu před koncem střídající Jamie Vardy odstavil od balónu váhajícího Lukea Shawa, poslal před bránu ostrý centr a zakončení Andyho Graye skvěle lapil David de Gea. Na druhé straně mohl přidat rozhodující druhou trefu pro United Romelu Lukaku, jehož do stoprocentní šance vysunul po obrovské chybě hostující defenzivy aktivní Sánchez, jenže Kasper Schmeichel se tentokráte ještě vyznamenal a potvrdil svou extratřídu.

Gól klidu a jistoty přišel až o pár minut později. Juan Mata oslovil pěkným obloučkem rozběhnutého Shawa, ten si trochu nechtěně obhodil bránícího Pereiru a povedeným volejem na zadní tyč překonal nyní již bezmocného Schmeichela.

Družině Claudea Puela se ještě v závěru povedlo utkání zdramatizovat a skóre alespoň zkorigovat. V první velké příležitosti sice ještě Jamie Vardy vysoko přestřelil, o chvíli později už ale zkušený forward doklepl do sítě centr Ricarda Pereiry odražený od tyče. Na vyrovnání už ovšem hostům nezbyl čas, a tak z Old Trafford odjíždí bez bodu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC11004:03
2.Chelsea FC11003:03
3.Watford FC11002:03
 Manchester City11002:03
 AFC Bournemouth11002:03
 Crystal Palace11002:03
7.Manchester United11002:13
 Tottenham Hotspur11002:13
9.Everton FC10102:21
 Wolverhampton Wanderers10102:21
11.Burnley FC10100:01
 Southampton FC10100:01
13.Newcastle United10011:20
 Leicester City10011:20
15.Brighton & Hove Albion10010:20
 Arsenal FC10010:20
 Cardiff City10010:20
 Fulham FC10010:20
19.Huddersfield Town10010:30
20.West Ham United10010:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (837)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele