1. kolo
12.08.2018 17:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Emerymu se premiéra nepovedla, Manchester vykročil za obhajobou vítězně

První překážku na cestě za dalším ligovým titulem má Manchester City zdárně za sebou. Citizens obstáli proti Arsenalu bez Arséna Wengera na výbornou a po výsledku 0:2 si připisují zasloužené tři body. O vítězný gól se již po třinácti minutách postaral Raheem Sterling, jehož po změně stran doplnil Bernardo Silva. To domácí se pod novým koučem Emerym v prvním soutěžním zápase hledali a do dalšího kola na hřišti Chelsea mají co zlepšovat.

Oba manažeři překvapili složením základní jedenáctky přinejmenším na jednom postu. Unai Emery dal šanci nastoupit 19leté posile z druholigového Lorientu Matteu Guendouzimu a Pep Guardiola zase upřednostnil Raheema Sterlinga před Leroyem Saném, přestože anglický forvard kvůli účasti na MS vynechal celou letní přípravu. Post brankářské jedničky v brance Arsenalu ukořistil Petr Čech.

Po několika minutách vyrovnané hry bylo brzy patrné, že Arsenal s novým manažerem je teprve na začátku dlouhé cesty, zatímco Guardiolovi šampioni už pouze pilují drobné nedostatky jinak perfektně fungující mašiny. Snaha domácích o postupnou rozehrávku od vlastního brankáře se setkala s aktivním napadáním a výsledkem byly početné ztráty, díky čemuž hráči Manchesteru drželi soupeře pod ustavičným tlakem.

Nejnebezpečnějším hráčem Citizens byl Sterling, na němž nebyla nerozehranost ani trochu patrná. Jeho první velkou šanci po šikovném průniku do šestnáctky ještě zvládl lapit Čech, ovšem ve čtrnácté minutě již drobný křídelník Manchesteru skrytou ranou skrze chumel hráčů v červeném rozvlnil síť a Čech se ani nestihl odrazit ze země.

Inkasovaný gól hráče Arsenalu ještě více znervóznil a hned několikrát viselo navýšení skóre ve vzduchu, ať už po slibných akcích rozjetých hostí, anebo hrubce Petra Čecha, jenž si nepovedenou rozehrávkou málem vsítil vlastní gól. Když pak s přímým kopem nepřekonal českého brankáře jak Riyad Mahrez, tak dorážející Laporte, šlo se v poločase do kabin za těsného vedení Citizens, které mohlo být snadno vyšší.

Po změně stran Guardiolův tým upustil od vysokého tempa, přenechal herní iniciativu soupeři a trpělivě vyčkával na další brankové příležitosti. Arsenalu se tak několikrát povedlo dostat se k ohrožení Edersona, obzvláště s příchodem Alexandra Lacazetta, avšak všechny střelecké pokusy končily mimo tři tyče, anebo je zpacifikovala pozorná obrana.

Obavy fanoušků hostí ze ztráty vedení navíc trvaly jen něco málo přes čtvrthodinu. Samostatný únik Sergia Agüera z poloviny hřiště po hrubce Guendouziho ještě kvůli spolehlivému zákroku Čecha přišel vniveč, avšak jen pár minut nato rozhozenou defenzivu Arsenalu rozebralo duo Mendy - Bernardo Silva, když druhý jmenovaný napálil míč z hloubi šestnáctky suverénně pod břevno.

Od Silvovy trefy už bylo patrné, že o vítězi je rozhodnuto, a podle toho také vypadal závěr utkání se spoustou nepřesností na obou stranách. Arsenal měl díky nekoncentrovanosti brankáře Edersona hned dvě slibné šance na snížení, avšak v obou případech Kanonýři ve finální fázi nedostáli svému přízvisku, a tak se na úvod sezony poroučejí s prohrou 0:2 a Unaie Emeryho čeká ještě pořádný kus práce. To Pep Guardiola může být spokojen - ani absence loňských tahounů De Bruyneho s Davidem Silvou se na konečném výsledku neprojevila a mistr vykročil za obhajobou titulu suverénním triumfem.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (19)

Přidat komentář
MCFC_8

1:2

Reagovat
John Obi Mikel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

Ahoj vsem,

KONECNE ZACATEK SEZONY

2:4 CITY

Reagovat
t0mmy33MCFC

0:2 Aguero gol

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
kiciN

Reagovat
Mikesh

Překvapíme

Tip - 3:1

Reagovat
smazaný uživatel

Ocekavam prestelku a detave obrany.

3:2 ( Auba, Laca,Ozil- Aguero, Kompany)

Reagovat
Theft90

1:4

Reagovat
Infernoqt

1:3

Reagovat
RadekVonCZE

3:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:4

Reagovat
smazaný uživatel

1:3 city bude letos zase nedostižný

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Golasso

Výsledek si netroufám odhadovat, City je extrémně silný tým a začátek sezony nemohl být těžší. Přesto věřím, že něco uhrajeme a hlavně se těším jak malej na zápas Konečně změna s Emerym v čele! COYG!

Reagovat
kattos

Panebože Edersonova rozehrávka

Reagovat
Golasso

Škoda prohry, ale dneska to jinak dopadnout nemohlo. City jsou kvalitativně jinde, než je zbytek PL a dneska si pro výhru došli docela pohodově. Z naší hry je patrná nesehranost, hráči chodili úplně jinam, než přihrávky na ně a vznikaly tak zbytečné zmatky - ale to se snad časem změní. Příště na Chelsea už to musí být jistější výkon, ať z toho jsou nějaké body. COYG!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele