Představení účastníků MS - Pobřeží slonoviny

06.06.2014, 18:12
Profily, historie
Zaujalo nás
Vypadá to jako krutá ironie osudu - Sloni se na třetím Mundialu v řadě vůbec poprvé vyhnou "skupině smrti", jenže na první pohled už je příliš pozdě. Jejich zlatá generace je zkrátka za zenitem a ani letos se tedy nedají očekávat nějaké zázraky..

Historie:

Je takřka jisté, že fanoušci let budoucích budou dělit fotbalovou historii Pobřeží slonoviny na éru před a po Drogbovi. Nová kapitola africké kopané se začala psát v roce 2006, kdy do té doby dominantní týmy arabského severu vyklidily místo reprezentacím od Guinejského zálivu - a Pobřeží, společně s Ghanou, od té doby platí za nejsilnější výběr černého kontinentu. Ghaňané zažili jednu slavnou éru už dříve, pro Slony je pak současná generace tou první, která se dokázala etablovat mezi světovou elitou.

Právě Ghana byla také jejich soupeřem ve finále Afrického poháru národů v roce 1992, který se konal v Senegalu a je dodnes jediným zlatým úspěchem ambiciózního týmu. Sloni sehráli svůj první mezinárodní zápas v roce 1960 a prakticky ihned se zařadili mezi ty lepší africké výběry, ve světě však měli získat věhlas až téměř půlstoletí poté. Ještě v roce 2004 to na žádný průlom nevypadalo, hráči v oranžových dresech propadli v kvalifikaci na Pohár národů v Tunisku a při představě, že o pouhé dva roky později budou svým fotbalem bavit na mistrovství světa celou planetu, by si fanoušci nejspíš ťukali na čelo.

Jenže šampionát v Německu změnil vše. Samozřejmě to nelze říct s jistotou, ale dá se předpokládat, že s trochou štěstí při losování základních skupin mohli tehdy mladí a nažhavení Sloni zopakovat podobnou jízdu jako Senegal o čtyři roky dříve. V přetěžké konkurenci sice prohráli zápasy s vysokými favority z Argentiny i Nizozemska, herně však rozhodně nezklamali, naopak - jejich nadšený, ofenzivní fotbal přitáhl pozornost nestranných fanoušků z celého světa, a když pak v posledním zápase otočili zápas se Srbskem a Černou Horou (z 0:2 na 3:2) a připsali si historicky první výhru na MS, vypadalo to s jejich budoucností růžově. V Německu ještě doplatili na nezkušenost, taktickou naivitu a individuální chyby v obraně, jejich ofenzivní potenciál však sliboval velké věci.

Možná, že kdyby se tamní fotbalové asociaci podařilo najít stálého a schopného kouče, vypadaly by následující roky trochu jinak. Od odchodu úspěšného Henriho Michela však Sloni nikdy neměli na lavičce muže, který by jejich nepopiratelný talent a potenciál dokázal dostatečně usměrnit, a pochopitelně na to dopláceli. Generace, která měla opanovat africkou scénu a na té světové prolomit (pro africké týmy) bájnou hranici semifinále, tak nakonec shořela na všech frontách - na Poháru národů jsou jejím vrcholem dvě stříbra (2006 a 2012), na mistrovství světa stále čekají na premiérový postup ze skupiny.

Před čtyřmi lety v Jihoafrické republice od něj nebyli daleko. Nemilosrdný los jim do skupiny určil další dva favority, Brazílii a Portugalsko, spolu s outsiderem ze Severní Koreje; tým pod vedením švédského veterána Svena-Görana Erikssona se však velké výzvy nezalekl a hned v prvním duelu s Portugalci uhrál bezbrankovou remízu. Proti Brazílii nicméně přišla očekávaná prohra (1:3), která srazila jejich postupové šance na minimum; nepomohla jim ani pohodlná závěrečná výhra nad Korejci (3:0). Sloni se tak opět poroučeli domů před branami vyřazovacích bojů, ani tentokrát však nezklamali.

Letos jedou Drogba a spol. na Mundial potřetí v řadě, a cokoliv jiného než nepostup bude považováno za neúspěch. Kolumbie, Japonsko a Řecko jsou sice kvalitní soupeři, jenže od Slonů se už očekává více než jen předvést sympatický výkon. Je načase začít vyhrávat.

Kvalifikace:

Coby nejvýše nasazený africký tým mělo Pobřeží při losování kvalifikační skupiny dobrou výchozí pozici v prvním koši, i přesto je však nečekalo nic lehkého - do skupiny C k nim bylo kromě Tanzanie a Gambie přiřazeno i ambiciózní Maroko. Kdo však očekával lítý boj dvou z nejtalentovanějších celků černého kontinentu, musel nakonec zůstat zklamán; Sloni si totiž svoji skupinu naprosto podmanili, s Marokem dvakrát remizovali a spolehlivější forma v duelech s outsidery (4 výhry ze 4 zápasů) je poslala do baráže s luxusním pětibodovým náskokem.

O postup hrál Lamouchiho tým se silným lokálním rivalem ze Senegalu; Lvi z Terangy však i přes řadu talentovaných hráčů procházejí nesmírně těžkým obdobím, což se na vzájemném dvojzápase nakonec projevilo. Proměněná penalta Didiera Drogby už ve třetí minutě úvodního duelu jasně ukázala, že si Sloni šanci na mistrovství světa utéct nenechají. Doma nakonec vyhráli 3:1, postup na šampionát stvrdili na neutrální marocké půdě remízou 1:1.

Na koho se zaměřit: Serge Aurier

Asi každý fanoušek vidí, že Sloni potřebují generační obměnu jako sůl - a to pokud možno co nejrychleji, pokud nechtějí pracně vydobyté pozice mezi světovou elitou zase vyklízet. Mezi řadou třicátníků, kteří jsou zkrátka až příliš kvalitní na to, aby je někdo mladší vytlačil ze sestavy (často ani není kdo), tak jméno Serge Auriera září jako maják slibující lepší zítřky.

Jednadvacetiletý Aurier pojede na mistrovství světa s bilancí pouhých 9 startů v národním týmu, přesto však není sebemenších pochyb, že jej Lamouchi v sestavě neopomene. S výjimkou stálic Kaloua s Yayou Tourém totiž Sloni momentálně nemají lepšího hráče - Aurier byl v uplynulé sezoně v Toulouse fenomenální, zařadil se mezi největší hvězdy Ligue 1 a v podstatě se už pouze čeká, jestli si jej z okcitánského klubu vytáhne Arsenal nebo nějaký jiný movitý klub.

Seznam Aurierových předností je zdánlivě nevyčerpatelný - je dostatečně univerzální (kromě pravého beka zvládá i post stopera), silný v soubojích, takticky inteligentní, zodpovědný v obraně a překvapivě produktivní v útoku (v sezoně nastřílel 6 branek, což je na obránce obdivuhodný počin). Pro řadu fanoušků bude mistrovství světa první příležitostí vidět jej v akci proti těm nejlepším, a v Pobřeží slonoviny doufají, že jejich klenot tuto zkoušku zvládne. Herní rozdíl oproti předchůdci Emmanuelu Ebouému je už teď obrovský.

Trenér: Sabri Lamouchi

Jestliže jsme v úvodu mluvili o tom, že velkou nevýhodou Slonů je nestabilita (a objektivně i nedostatek kvality) na postu trenéra, letos to jen stěží bude lepší. Sabri Lamouchi je v nezáviděníhodné pozici - na šampionátu povede tým, od nějž se očekává minimálně postup ze skupiny, on sám se však trénovat teprve učí. Angažmá u Slonů je jeho první štací, a zatím jedinou ostrou zkoušku v podobě loňského Poháru národů hrubě nezvládl, když se po bezkrevném výkonu musel ve čtvrtfinále sklonit před hladovou Nigérií.

Během své dlouhé a bohaté kariéry platil Lamouchi za spolehlivého středního záložníka, který sice nikdy výrazně nevyčníval, své si však vždy odvedl; do velkého fotbalu jej přivedlo Auxerre, když jej však v roce 1998 opouštěl, nikde nevydržel déle než tři roky. Největší jméno si udělal mezi lety 2000 a 2003 v Parmě, poté oblékal dres Interu, Janova, Marseille a několika týmů na Blízkém východě. Kopačky na hřebík pověsil v roce 2009, a o tři roky později už přebíral Slony v nové roli kouče.

Skvělé kvalifikační výsledky mu nikdo neodpáře, stejně jako fakt, že pod jeho vedením vyšplhali Sloni na historicky nejvyšší příčku v žebříčku FIFA (12. v dubnu 2013), jinak je však jeho působení zatím spíše rozpačité - generační obměna se nekoná (v základní sestavě je nováčkem pouze Aurier), fotbal hrají Sloni stále stejný a i nadále platí, že lakmusovým papírkem úspěchu budou výkony "Tří veteránů", tedy Didiera Drogby a bratrského dua Kolo Touré - Yaya Touré. Herním systémem bude opět předvídatelné ofenzivní 4-3-3 s velkým důrazem na využívání křídelních prostor. Lamouchimu tak nezbývá než dokázat pochybovačům, že na to opravdu má.

Přednosti:

Vůbec poprvé v historii pojedou Sloni na MS s vizitkou nejzkušenějšího týmu své skupiny - a na turnaji, který trvá jen pár zápasů a je zapotřebí vybičovat se k maximálním výkonům během krátkého časového úseku, se zkušenosti vyvažují zlatem. Stejně jako v letech 2006 a 2010, i letos mají Sloni k dispozici skvělou útočnou fázi; zejména Salomon Kalou měl v Lille vynikající formu a čeká se, že v národním týmu bude ve svých výkonech pokračovat. (Na druhou stranu, Lille jej využívalo na hrotu v systému 4-3-1-2 a je otázkou, jak se mu bude dařit na jeho "staré" pozici na pravém křídle.)

Pravá strana, kterou obsluhují Kalou s Aurierem, patří mezi nejlepší na celém turnaji, a ofenzivně zaměření Sloni ji budou bezpochyby hojně využívat. Tradičně velké výkony se čekají i od Gervinha, který v oranžovém dresu pravidelně ožívá a dává vzpomenout na toho mladíčka, jenž si kdysi v dresu Lille podmanil celou Evropu. Vůbec nejdůležitějším hráčem však bude opět Yaya Touré, "zvíře" uprostřed zálohy, mistr v zahrávání přímých kopů a fenomenální střelec ze střední vzdálenosti. Letitá kostra týmu (Barry - Kolo Touré - Yaya Touré - Drogba) má stále světové parametry a dodává Slonům zkušenosti i vyváženost.

Slabiny:

Na druhou stranu je jasné, že opory stárnou - Barry, Kolo Touré, Bamba, Drogba ani kapitán a rekordman v počtu startů Didier Zokora (který se dost možná objeví i v základní sestavě) už mladší a lepší nikdy nebudou. Dopředu je může hnát motivace spojená s vědomím, že hrají na svém posledním velkém turnaji, v konkurenci ambiciózních Kolumbijců a Japonců se však dost dobře může stát, že zkrátka nebudou stíhat.

Zejména Sol Bamba v přípravných utkáních působil dojmem unaveného čtyřicátníka, dělal obrovské chyby a rozhodně nijak nepomohl k rozřešení otazníků vznášejících se nad sloní defenzivou. Lamouchi jej přitom do základu na 90% postaví, jelikož si nemůže příliš vybírat - kádr Pobřeží je úzký a příliš závislý na přestárlých oporách. Pokud v nich Lamouchi nedokáže probudit druhou mízu, může "zlatá generace" zakončit své účinkování na světových pódiích bez jediné osmifinálové účasti.

Předpokládaná sestava:

Barry - Aurier, K. Touré, Bamba, Boka - Tioté, Y. Touré, Die - Kalou, Drogba, Gervinho

Program zápasů - skupina C

15.06.2014
03:00
Pobřeží slonoviny
2:1
Japonsko
Recife
19.06.2014
18:00
Kolumbie
2:1
Pobřeží slonoviny
Brasília
24.06.2014
22:00
Řecko
2:1
Pobřeží slonoviny
Fortaleza

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Boubacar Barry
30.12.1979
KSC Lokeren
Sylvain Gbohouo
29.10.1988
Séwé Sports
Sayouba Mandé
15.06.1993
Stabaek Fotball
Obránci
Datum nar.
Klub
Serge Aurier
24.12.1992
Toulouse FC
Sol Bamba
13.01.1985
Trabzonspor
Arthur Boka
02.04.1983
VfB Stuttgart
Constant Djakpa
17.10.1986
Eintracht Frankfurt
Kolo Touré
19.03.1981
Liverpool FC
Ousmane Viera
21.12.1986
Çaykur Rizespor
Didier Zokora
14.12.1980
Trabzonspor
Záložníci
Datum nar.
Klub
Jean Daniel Akpa Akpro
11.10.1992
Toulouse FC
Mathis Bolly
14.11.1990
Fortuna Düsseldorf
Ismaël Diomandé
28.08.1992
AS Saint-Étienne
Max Gradel
30.11.1987
AS Saint-Étienne
Geoffroy Serey Dié
07.11.1984
FC Basilej
Cheik Tioté
21.06.1986
Newcastle United
Yaya Touré
13.05.1983
Manchester City
Útočníci
Datum nar.
Klub
Wilfried Bony
10.12.1988
Swansea City
Didier Drogba
11.03.1978
Galatasaray SK
Gervinho
27.05.1987
AS Řím
Salomon Kalou
05.08.1985
Lille OSC
Giovanni Sio
31.03.1989
FC Basilej
Didier Ya Konan
25.02.1984
Hannover 96

Autor: Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS - Belgie
11.06.2014, 21:09
Představení účastníků MS - Alžírsko
11.06.2014, 19:46
Představení účastníků MS - Rusko
11.06.2014, 13:13
Představení účastníků MS - Korejská republika
11.06.2014, 09:12
Představení účastníků MS - Německo
10.06.2014, 19:06
Představení účastníků MS - Ghana
10.06.2014, 16:13
Představení účastníků MS - Portugalsko
10.06.2014, 13:23
Představení účastníků MS - USA
10.06.2014, 09:11
Představení účastníků MS - Argentina
09.06.2014, 21:20
Představení účastníků MS - Nigérie
09.06.2014, 17:59
Představení účastníků MS - Bosna a Hercegovina
09.06.2014, 15:15
Představení účastníků MS - Írán
09.06.2014, 12:04
Představení účastníků MS - Francie
08.06.2014, 22:08
Představení účastníků MS - Ekvádor
08.06.2014, 19:00
Představení účastníků MS - Švýcarsko
08.06.2014, 15:55
Představení účastníků MS - Honduras
08.06.2014, 10:38
Představení účastníků MS - Uruguay
07.06.2014, 21:00
Představení účastníků MS - Itálie
07.06.2014, 18:01
Představení účastníků MS - Anglie
07.06.2014, 15:00
Představení účastníků MS - Kostarika
07.06.2014, 12:02
Představení účastníků MS - Kolumbie
06.06.2014, 21:25
Představení účastníků MS - Řecko
06.06.2014, 15:03
Představení účastníků MS - Japonsko
06.06.2014, 13:00
Představení účastníků MS - Španělsko
05.06.2014, 20:58
Představení účastníků MS - Chile
05.06.2014, 18:06
Představení účastníků MS - Nizozemsko
05.06.2014, 14:59
Představení účastníků MS - Austrálie
05.06.2014, 12:02
Představení účastníků MS - Brazílie
04.06.2014, 21:01
Představení účastníků MS - Mexiko
04.06.2014, 17:56
Představení účastníků MS - Kamerun
04.06.2014, 15:00
Představení účastníků MS - Chorvatsko
04.06.2014, 12:02

Komentáře (61)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Drogba Superman, radost sledovat hráče jako on v nároďáku i v těch letéch

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

V základu by měl být Bony, bude platnější než Didier.

Reagovat
bayern987

Nejlepší by byli oba dva.

Reagovat
domingo

Leda diamant, no, ale v tom pripade by na hrotu musel byt stoprocentne Kalou.

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych to bral na základě výkonů ze skončené sezóny, takže jednoznačně Wilfried, ale uvidíme no.

Reagovat
smazaný uživatel

Bony to tam rozloží na prvočinitele

Reagovat
smazaný uživatel

To je jak kdybys svýho času napsal, že by měl být v nároďáku spíš Matějovský než Nedvěd nebo nevim

Reagovat
domingo

Omg, ale oni jsou v tom narodaku oba Vy tady delate, jak kdyby mel Drogba odehrat 630 minut, samozrejme ze Bony sanci dostane.

Reagovat
domingo

To uz bych spis kroutil hlavou nad Doumbiou.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Matějovský byl někdy lepší než Nedvěd?

Reagovat
smazaný uživatel

V den, kdy to tam pověsil Liverpoolu

Reagovat
Rarášek

Vždycky

Reagovat
Josifek

Já snad věřím i tomu, že kdyby si Méďa nazul kopačky a během půl roku max. se dostal pořádně do kondice, tak je pořád lepší

Reagovat
Didier Drogba

Drogba

Reagovat
M11

Bony na lavicce by byl docela hrich

Reagovat
domingo

Btw pro ty, kteri neveri, jak moc je Drogba slavnej

http://bandzone.cz/didierdrogba

Reagovat
smazaný uživatel

ty zvuky domingoband

Reagovat
lucius6

Jednoduchá taktika, záložníci vybojujou míč a okamžitě pošlou dlouho přihrávku do běhu na Bollyho, ten se svojí 97 pace nebude mít problém míč doběhnout a po krátkém driblinku směrem k rohovému praporku pošle centr do vápna kde už bude čekat Drogba/ Bony = gól = výhra na MS

p.s. Asi bych měl přestat hrát Fifu

Reagovat
domingo

Nebo to tam Yaya nakouri z primaku z 25 metru, a kdyz inkasujou, tak to proste udela znova.. a takhle furt dokola az do finale.

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
DieFohlenBMG

ve fifě je nejrychlejší no, ale jinak je to sráč v uplynulý sezoně nastoupil do 12 zápasů - 11x 2.bl a 1x pokal, nedal ani gól doumbia by byl platnější

Reagovat
smazaný uživatel

Zas tak lehká skupina to teda není.

Reagovat
Atlético de Madrid

Já bych byl docela zvědavej na Maxe Gradela.. Viděl jsem ho na ACN 2012, kdy působil jako nejtechničtější ofenzivní hráč z celýho týmu, od tý doby bohužel nevim, jak se jeho kariéra vyvíjí..

Reagovat
domingo

Ma dobrou formu, je jedna z variant pro zakladni sestavu a pravdepodobne bude prvnim nahradnikem

Reagovat
Atlético de Madrid

Měl by na Atlético? Tehdy mi přišel hodně super a křídlo potřebujem

Reagovat
domingo

Dva roky zpatky bych ti rekl ze jo (z pohledu Atletu, ne Gradela), ted po ty lonsky sezone si netroufnu..

Reagovat
Atlético de Madrid

Škoda, tak toho nám asi nepřivedou...přál bych si mít v klubu nějakýho Afričana (nevim proč, poslední dobou mi to přijde jako super nápad), v historii klubu jsme jich měli jen šest.. ale bohužel na tu ligu z africkejch ofenzivních hráčů technicky stačí asi jen málokdo.

Reagovat
smazaný uživatel

Lass Bangoura

Reagovat
cetto

Ve fifě hraje furt v základu, což mě neskutečně irituje, páč má jen 74 a je tam na jeho post +- 5 llepších

Reagovat
veikko

Doufám, že postoupí Japonsko a Kolumbie.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

I nejrealnejsi varianta podle me..

Reagovat
smazaný uživatel

útok je hooodně nabytej

Reagovat
smazaný uživatel

Bony? Nějaký Bony?

Reagovat
C-M@ster

Chceš Bony, vole?

Reagovat
mickey mouse

Třeba se tohoto dočkáme proti Japoncům

http://youtu.be/n5mj0Huxajk

Reagovat
smazaný uživatel

Akokoľvek mi je Pobrežie sympatické, zlatá generácia je preč a v Brazílii to veľmi ružovo nevidím. Už to nie je ten tím z konca minulej dekády, ktorý v každom vzbudzoval obavy a na trávniku bol suverénny. Prekvapí ma, ak Sloni vyhrajú aspoň jeden zápas.

Reagovat
smazaný uživatel

ja myslim ze proti recku by to mohli uhaluzit, recko ma obcas necekany vypadek jako proti nam na euru

Reagovat
smazaný uživatel

Chyba v článku - posledný odstavec v časti Historie, prvý riadok.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle je vylozene cernej kun turnaje

Reagovat
homeles8

Reagovat
Rarášek

Doufám, že bude chytat Sayouba..

Reagovat
eder

Já naopak doufám, že přednost dostane Ghobouo.

Reagovat
smazaný uživatel

Černý slon turnaje

Reagovat
homeles8

Černí lidé turnaje

Reagovat
smazaný uživatel

Doumbia

Reagovat
smazaný uživatel

cenzura

Reagovat
smazaný uživatel

Největší slabina brankáři (jako všeobecně u všech celků z Afriky) není z čeho vybírat, obránci Viera, Boka, Djakpa, Bamba, Akpa-Akpro, Aurier, Angoua, Djedje záložníci Romaric, Gosso, Tiote, Ya Konan, Diomande, Gradel, Y. Toure, Die útočníci Kalou, Gervinho, Wilried , Kone, Doumbia, Laciana Traore

Reagovat
smazaný uživatel

tihle win grupu

Reagovat
fantomas

nemaj any chance

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
salami

letos se od nich moc nečeká, nedivil bych se kdyby se tomu vzepřeli a udělali to historický semifinále

Reagovat
smazaný uživatel

Sloni do toho pudou jako tým, který tahá za jeden provaz a má jediný cíl postoupit!

A pak už je možno probìt se mezi elitu do semifinále

Reagovat
smazaný uživatel

Z tohoto kvalitního rozboru se dá vyčist, že autor moc tomuto týmu nedůvéřuje

Reagovat
smazaný uživatel

Niet sa čo čudovať. Tím už vážne nedosahuje kvalít svojho najlepšieho obdobia.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ono se není čemu divit obranu mají celkem chatrnou a to si ještě dovolí nevzít Demela

Reagovat
smazaný uživatel

má reakce na tento tvůj příspěvek je dole

Reagovat
smazaný uživatel

Ale mají hratelnou skupinu a ve vyřazovacíí části se už může stát cokoliv a zkušenosti z minulých MS budou velkou výhodou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele