Představení účastníků MS - Brazílie

04.06.2014, 21:01
Profily, historie
Zaujalo nás
Do startu nejsledovanější sportovní akce zbývá pouhých osm dní a miliony Brazilců již netrpělivě očekávají úvodní střetnutí, které proti Chorvatsku obstará právě reprezentace Kanárků. Základní skupinou ovšem honba svěřenců Luize Felipe Scolariho neskončí - tým okolo mladé hvězdy Neymara míří až na samý vrchol.

Historie

Kolébka fotbalu je sice jen jedna, ale nejúspěšnější fotbalová země v historii je právě hostitelská Brazílie. Pět titulů mistrů světa nebo pět trofejí z novodobé Copy América je v obou soutěžích maximem. Země, která vychovala Pelého, Ronalda nebo Ronaldinha, se kromě výše zmíněného puncu může chlubit rovněž označením té vůbec nejfotbalovější země světa.

Brazilci nicméně neválcovali svět hned na první dobrou. V letech 1934 a 1938 skončili dokonce už v prvním kole - ať už základní skupině v Uruguayi nebo při kompletním vyřazovacím systému v Itálii o čtyři roky později.

Až legendární Pelé dotáhl největší jihoamerickou zemi k vysněnému titulu. Švédský triumf byl následován titulem z Čechoslovákům dobře známého turnaje v Chile, kde Brazílie ve finále (bez zraněného Pelého, zato s geniálním Garrinchou) pokořila právě tým okolo Josefa Masopusta. Pauzu způsobenou historickým titulem pro Anglii v roce 1966 plnohodnotně Jihoameričané napravili na dalším šampionátu, po němž si Zlatou Niké mohli nechat natrvalo.

Pak následovalo trošku slabší období, na další okamžik slávy si brazilští fanoušci museli počkat dlouhých 24 let. V roce 1974 a 1978 ještě skončili Kanárci těsně před branami finále, další tři šampionáty už bylo jejich maximem mexické čtvrtfinále 1986; na turnaji, kde se stal nesmrtelným rival Diego Armando Maradona.

V USA si už generace okolo Romária opět fotbalový svět podmanila. Ve finále před 94 tisíci fanoušky zdolala Brazílie Itálii v boji o nejúspěšnější reprezentaci historie. Za čtyři roky sice brala "jen" stříbro za domácí a suverénní Francií v čele se Zinedinem Zidanem, nicméně angažování Luize Felipe Scolariho se už v roce 2002 opět vyplatilo. Kanonýr Ronaldo dotlačil A Seleção k pátému a dosud poslednímu titulu.

Šampionáty 2006 a 2010 byly pro ambiciózní Brazílii, která patří tradičně mezi favority na finálovou účast, velkým zklamáním. V Německu je "utančil" Zidane už ve čtvrtfinále a stejně dopadla i poslední zkušenost v Jihoafrické republice. Tam Kanárci skončili na kopačkách Nizozemců, kteří - stejně jako předtím Francie - svoji spanilou pouť ukončili až po skončení základní hrací doby ve finále.

O to větší je tak hlad po velkém úspěchu nyní. Dvanáct let po předchozích oslavách, na domácí půdě a ještě k tomu se suverénním triumfem na loňském Konfederačním poháru, kde brazilští fotbalisté smetli i obhájce mistrovského titulu a také letos zřejmě největšího soupeře v boji o zlato Španělsko.

Kvalifikace

Brazílie se coby hostitelský tým na šampionát kvalifikovala automaticky.

Na koho se zaměřit: Neymar

Celým jménem Neymar da Silva Santos Júnior se narodil 5. února 1992 v Mogi das Cruzes, zhruba 400tisícové oblasti v São Paulu. Nepočítaje kopání si s kamarády na plácku před domem začal s fotbalem v sedmi letech v klubu Portuguesa Santista, odkud se v jedenácti letech vydal o krok výše. Do klubu, kde se z malého chlapce stala fotbalová i reklamní hvězda, ke které nyní vzhlíží celá Brazílie.

Ani on se nevyhnul klasickému přirovnání k legendárnímu Pelému, nicméně v případě Neymara je tohle zrcadlení ještě umocněno. Brazilský zázrak od sedmnácti let působil stejně jako Pelé v Santosu a i on dlouho odmítal vyměnit rodný kraj za zahraniční štaci. Nakonec oblažoval Brazílii čtyři a půl roku - přestože už po roce a půl se o jeho služby zajímala například Chelsea.

Už jako osmnáctiletý dokázal v roce 2010 odehrát v dresu Santosu šedesát zápasů a nasázet v nich na svůj věk neuvěřitelných 42 branek. O rok později se sice gólově trošku zadrhl, když vstřelil "jen" 24 gólů; šest z nich ale v Poháru osvoboditelů, v němž coby nejlepší hráč soutěže dotáhl Santos k celkovému triumfu. Po dlouhých osmačtyřiceti letech, kdy klub triumfoval, symbolicky, pod taktovkou Pelého.

Na přelomu dvacátého roku už se opět vrátil do tradiční kanonýrské formy. Dal o gól víc než v roce 2010 a stačilo mu na to 47 zápasů. Znovu navíc dokázal vyhrát titul pro nejlepšího střelce ve všech brazilských soutěžích dohromady. To už donutilo zahraniční lovce k velkým činům a v létě 2013 jej do svých sítí lapila Barcelona.

První sezóna v Evropě byla pro Neymara poměrně velkým vystřízlivěním. Jeho suverenita z brazilských trávníků byla tatam, v utkáních byl často ve stínu Lionela Messiho, což jeho nátuře i stylu hry nevyhovuje. Ve všech soutěžích vsítil jen 15 branek a mistrovství světa, kde bude opět hlavní hvězdou Kanárků, je pro něj malým vysvobozením.

Trenér: Luiz Felipe Scolari

Luiz Felipe Scolari asi navždy zůstane mezi mnohými fanoušky zaškatulkován jako trenér, který v reprezentaci dokáže velké věci, zatímco systematickou a dlouhodobou práci ve velkoklubu až tak dokonale nezvládá. Tahle nálepka je však vůči brazilskému kouči více než nefér a je způsobena spíše tím, jak úspěšně si v portugalsky mluvících reprezentacích vedl.

Vždyť hned dvakrát dokázal s klubem vyhrát Pohár osvoboditelů, jihoamerickou verzi Ligy mistrů. V roce 1995 dovedl k nejvyšší metě Grêmio, o čtyři roky stanul na piedestal s klubem, s nímž spojil většinu klubové kariéry - sãopaulským celkem Palmeiras.

S Alviverde se poprvé sešel před 17 lety, když po nekonečné řadě angažmá, která trvala zpravidla necelý rok, zakotvil konečně na delší dobu. Téměř čtyřleté působení okořenil kromě již zmíněného triumfu v Copa Libertadores také vítězstvím v brazilském poháru.

Po roční zastávce v Cruzeiru už se v červnu 2001 poprvé chopil Kanárků a dokázal s nimi v Koreji a Japonsku dojít na samý vrchol. Místo honby za dalšími úspěchy však kývl na výzvu od země, která dala Brazílii jazyk. V Portugalsku Scolari vydržel dlouhých pět let, během nichž se podepsal pod nejúspěšnější období v dějinách reprezentace.

Zlatou generaci kolem Ricarda Carvalha, Costinhy, Maniche, Deca, Figa, Paulety, ale i Cristiana Ronalda dovedl na domácím evropském šampionátu až do finále, kde podlehl Řecku. Za dva roky pak s podobným kádrem doputoval v Německu na mistrovství světa do semifinále, ale Zidanova Francie už byla nad jeho síly. Angažmá pak zakončil čtvrtfinálovou účastí na Euru 2008.

Sedm let u reprezentací však Luizu Felipe Scolarimu zřejmě stačilo, a když se zlatem vykládaným a ropou zatuchlým lasem přispěchal Roman Abramovič, rázem byl sympatický chlapík s typickým knírkem pod nosem v Chelsea. V londýnském velkoklubu nicméně vydržel asi půl roku a byl odejit. Vzal proto zavděk zkušeností v uzbeckém Bunyodkoru, s nímž získal ligový titul po suverénní jízdě.

Od června 2010 do září 2012 pak opět vládl pevnou rukou v klubu z nejmilejších - Palmeiras. Opět vyhrál brazilský pohár, načež si jej jako spasitele znovu vyhlédla brazilská fotbalová federace a před Scolarim nyní stojí úkol největší. Dokráčet v roli favorita na domácím světovém šampionátu až ke zlatým medailím. Jestliže se mu to podaří, stane se mezi po Italu Vittoriu Pozzovi (1934 a 1938) teprve druhým trenérem, jenž se stal dvakrát mistrem světa.

Přednosti

Hlavní síla Kanárků nebude spočívat v již proslulé ofenzivní síle. Netradičně letos žlutozelení spoléhají především na dokonalou práci obranné čtveřice, jejichž kvalita patrně nemá na šampionátu obdobu. Ani tak ale nemůžeme útočnou vozbu opomenout, především již zmíněné zázračné dítě Neymar po boku s Oscarem jsou klíčovými postavami A Seleção. Brazílie bude určitě spoléhat i na papírově ne až tak hvězdného útočníka Fluminense Freda, který v reprezentaci pálí jako pitralon. Na loňském konfederačním poháru například nasázel pět gólů ve stejném množství zápasů a ve finále pokořil Španělsko dvakrát.

Svěřenci Luize Felipe Scolariho budou navíc v červnu a červenci ve dvanácti. V nejlepším případě sedmkrát si brazilské národní mužstvo vychutná nespornou výhodu domácího prostředí. S výjimkou minulého šampionátu, kde domácí JAR fanoušci vuvuzelami neprobzučeli ani ze základní skupiny, si hostitelské celky vedly většinou náramně. Z 19 mistrovství jej hned šestkrát vyhráli, dvakrát skončili ve finále a čtyřikrát jen těsně za jeho branami. Jubilejní šampionát tak staví Brazílii do pozice hlavního favorita i bez přihlédnutí k takřka dokonale vyvážené sestavě.

Slabiny

Největší přednost domácího celku se nicméně může snadno změnit v obrovskou nohysvazující slabinu. Desítky tisíc diváků na stadionech, miliony fanoušků po celé zemi. Hnací síla brazilského motoru se kvůli stále zhoršující se finanční situaci ve zdravotnictví, školství a dalších službách uchyluje k protestům proti mistrovství světa - a hrozí i bojkotem přímo v ochozech. Že by snad na zaplacená místa k sezení diváci nepřišli? Nic takového. Příznivci nejfotbalovější země světa hrozí dokonce tím, že na své hráče budou pískat nebo bučet.

Co se týče základní sestavy či kádru, je velmi obtížné hledat slabé místo. Z obvyklé achillovy paty se stala skála schopná odrazit jakkoli hvězdné ofenzivní družstvo a ofenzivní řada je tradičně kreativní i efektivní. Jediný otazník snad visí nad formou brankářské jedničky Júlia Césara, který od začátku sezóny odchytal v klubu pouhých osm zápasů a pevnou pozici si vydupal až únorovým hostováním z QPR do Toronta FC.

Předpokládaná sestava

Júlio César - Dani Alvés, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Paulinho, Luiz Gustavo - Hulk, Oscar, Neymar - Fred

Program zápasů - skupina A

12.06.2014
22:00
Brazílie
3:1
Chorvatsko
São Paulo
17.06.2014
21:00
Brazílie
0:0
Mexiko
Fortaleza
23.06.2014
22:00
Kamerun
1:4
Brazílie
Brasília

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Júlio César
03.09.1979
Toronto FC
Jefferson
02.01.1983
Botafogo FR
Victor
21.01.1983
Atlético Mineiro
Obránci
Datum nar.
Klub
Dani Alves
06.05.1983
FC Barcelona
Dante
18.10.1983
Bayern Mnichov
David Luiz
22.04.1987
Chelsea FC
Henrique
14.10.1986
SSC Neapol
Maicon
26.07.1981
AS Řím
Marcelo
12.05.1988
Real Madrid
Maxwell
27.08.1981
Paris Saint-Germain
Thiago Silva
22.09.1984
Paris Saint-Germain
Záložníci
Datum nar.
Klub
Bernard
08.09.1992
Šachtar Doněck
Fernandinho
04.05.1985
Manchester City
Hernanes
29.05.1985
Inter Milán
Luiz Gustavo
23.07.1987
VfL Wolfsburg
Oscar
09.09.1991
Chelsea FC
Paulinho
25.07.1988
Tottenham Hotspur
Ramires
24.03.1987
Chelsea FC
Willian
09.08.1988
Chelsea FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Fred
03.10.1983
Fluminense FC
Hulk
25.07.1986
Zenit Petrohrad
20.03.1987
Atlético Mineiro
Neymar
05.02.1992
FC Barcelona

Autor: Marek Ustohal

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS - Belgie
11.06.2014, 21:09
Představení účastníků MS - Alžírsko
11.06.2014, 19:46
Představení účastníků MS - Rusko
11.06.2014, 13:13
Představení účastníků MS - Korejská republika
11.06.2014, 09:12
Představení účastníků MS - Německo
10.06.2014, 19:06
Představení účastníků MS - Ghana
10.06.2014, 16:13
Představení účastníků MS - Portugalsko
10.06.2014, 13:23
Představení účastníků MS - USA
10.06.2014, 09:11
Představení účastníků MS - Argentina
09.06.2014, 21:20
Představení účastníků MS - Nigérie
09.06.2014, 17:59
Představení účastníků MS - Bosna a Hercegovina
09.06.2014, 15:15
Představení účastníků MS - Írán
09.06.2014, 12:04
Představení účastníků MS - Francie
08.06.2014, 22:08
Představení účastníků MS - Ekvádor
08.06.2014, 19:00
Představení účastníků MS - Švýcarsko
08.06.2014, 15:55
Představení účastníků MS - Honduras
08.06.2014, 10:38
Představení účastníků MS - Uruguay
07.06.2014, 21:00
Představení účastníků MS - Itálie
07.06.2014, 18:01
Představení účastníků MS - Anglie
07.06.2014, 15:00
Představení účastníků MS - Kostarika
07.06.2014, 12:02
Představení účastníků MS - Kolumbie
06.06.2014, 21:25
Představení účastníků MS - Pobřeží slonoviny
06.06.2014, 18:12
Představení účastníků MS - Řecko
06.06.2014, 15:03
Představení účastníků MS - Japonsko
06.06.2014, 13:00
Představení účastníků MS - Španělsko
05.06.2014, 20:58
Představení účastníků MS - Chile
05.06.2014, 18:06
Představení účastníků MS - Nizozemsko
05.06.2014, 14:59
Představení účastníků MS - Austrálie
05.06.2014, 12:02
Představení účastníků MS - Mexiko
04.06.2014, 17:56
Představení účastníků MS - Kamerun
04.06.2014, 15:00
Představení účastníků MS - Chorvatsko
04.06.2014, 12:02

Komentáře (192)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1. pro výhru na MS

Reagovat
patas92

Reagovat
bayern987

Reagovat
eder

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
clinger

Reagovat
Amarino

Snad jasný vítěz!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Scolari = strašně nesympatický člověk, nemám ho rád...

Reagovat
Milan.B

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
frankiefcb

No to je jediný pořádný sympaťák v tom týmu.

Reagovat
smazaný uživatel

Největší sympaťák v týmu je podle mně David Luiz

Reagovat
Mrvinho

Thiago Silva

Reagovat
F.Torres

jednoznačně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Murtago

Reagovat
eder

Levák Bob, jo?

Reagovat
smazaný uživatel

Marcelo

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dante a Gustavo

Reagovat
bayern987

Reagovat
eder

Campeões do Mundo!

Reagovat
technecium

strašně jim to přeju

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že nebudou slabinou ta zábradlí na stadionech

Reagovat
smazaný uživatel

neunesou

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem zvědav na Freda a kanonýra Jô

Reagovat
smazaný uživatel

S diváky opravdu můžou mít problém, na Konfederačním poháru dávali rychlé branky, ale třeba proti Itálii nebo naposledy v přípravě s Panamou se začalo bučet už po 15 minutách za stavu 0:0. Ten tlak na hráče musí být šílený.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že v osmifinále je řádně potrápí Chile a je dost možné, že to bude i jejich poslední stanice..

Reagovat
frankiefcb

Snad jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Kéž by. Já si nemohu pomoct, ale ten jejich tým je mi hodně nesympatický..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Alves, Luiz, Marcelo, Neymar... to všechnou nejsou zrovna sympaťáci

Reagovat
smazaný uživatel

Mně nesedí skoro všichni.

Reagovat
F.Torres

Alves, Neymar? To opravdu ne...Marcelo a Luiz jsou takový dva šašci, to taky ne každýmu vyhovuje..

Reagovat
Manau

Škoda, že neuvidíme Ronaldinha ...to bych jim tu výhru i přál =)

Reagovat
smazaný uživatel

Pořád vidím, jak to tam v Koreji zavěsil Seamanovi ze 40 metrů do vinglu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, to byla paráda.

http://youtu.be/ExUX7MBk5UM

Reagovat
hribco

Reagovat
Kongo

Totálně nesympaticky tým.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kromě Danteho, jinak souhlas.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

tak napríklad takym Portugalcom su v pohode...aj ked aj oni tam maju par exotov

Reagovat
hefy

Reagovat
smazaný uživatel

Až na dvě výjimky.

Reagovat
One-Real

Ta obrana vypada zdanlive silene silne. Nadruhou stranu hrat pod tak obrovskym tlakem + navic Marcelo se casto zapomina vepredu, Alves je posledni minimalne rok stinem a Luiz kiksuje. Spanele je vykopnou.

Reagovat
Ángel di María 22

Ja porad nechapu, kde se bere ta pro mě trochu nepochopitelná fáma o Alvesovi Hysterický fanoušci Barcelony ho posílaj pryč, aniž by si někteří z nich uvědomovali, že náhrada za něj bude dost možná na dlouho nemalej problém. Ano, má špatný centry a už neni v perspektivnim věku, ale pořád mi přijde jako hodně kvalitní hráč, kterej toho neskutečně odběhá a hlavně, na MS bude dřít na poslednim velkym turnaji kariéry zřejmě, takže bych se o výkony vůbec jeho, ale i ostatních zadáků vážně nebál. A hlavně, všichni se pro to doma rozkrájej, i Marcelo, jak dopředu, tak dozadu. Tipnul bych, že budou hrát minimálně ve stejnym nasazení, co letos Atlético a navíc s kvalitnějšíma hráčema. Pro mě fakt nejžhavější kandidáti na titul, i když jim to nepřeju.

Reagovat
Atlético de Madrid

Oni za tu reprezentaci prostě hrajou všichni jako vyměněný. I ten Neymar, kterej si to poslední dobou v Barce moc nedával je tam ohromnej. Včera zase vytvořil šest šancí, vstřelil nádhernej přímák a připravil dva góly...

Reagovat
Billy McClane

s panamou...

Reagovat
smazaný uživatel

s panamou včera, ale on nemyslel jenom ten včerejší zápas

Reagovat
Billy McClane

Ja viem, ale tak ta Panama ozaj o nicom nevypovie. To si mohli radsej zahrat s nejakym timom z brazilskej ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

možná si chtěli zahrát fotbal, nezranit se, zastřílet si. Ta Panama už není tak slabá, jako bývala. Samozřejmě to nelze brát jako berná mince pro nějaké závěry o šancích brazílie na ms. Ale to že hráli solidně je prostě fakt :)

Reagovat
Atlético de Madrid

Panama je v žebříčku FIFA 35. Což je vejš, než Japonsko, Írán, Ghana, Nigérie nebo Korea. Tedy týmy, který jsou na MS. Popravdě je i jedno místo nad ČR

Reagovat
Billy McClane

Tak prave tento FIFA rebricek moc objektivny nie je, kedze napriklad vysledky z Copy maju rovnaku vahu ako EURO. Snad neveris tomu, ze je Panama kvalitnejsia ako reprezentacie, ktore si vymenoval.

Ale tak rozumiem, preco s nimi hrali len mi to nepride ako natolko kvalitny zapas podla ktoreho sa da nieco hodnotit.

Reagovat
Billy McClane

Teraz pozeram na ich zapasy a oni su tak vysoko pretoze hrali finale Gold Cupu. Inak vysledky zo zapasov pred tymto turnajom ale aj po nom maju dost podpriemerne.

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

Akú to je s Pogbom v repre na MS? Základ či? ...Naj.maldý hráč kurs 5...potom samá spodina a Goetze, ten je za 7...

Reagovat
smazaný uživatel

Gotze

Reagovat
One-Real

Pogba - Matuidi - Cabaye na 100pro

Reagovat
smazaný uživatel

Dík...a Gotze?

Reagovat
smazaný uživatel

zahraje si dost. ale základ ti nikdo neslíbí.. spíš ne. je tam Reus, Muller, Ozil, Kroos, On, Schurrle, Podol.. bude se to točit, co to půjde..

Reagovat
smazaný uživatel

Dík, takže Pogba za 5, nádhera

Reagovat
db18

Götze je dost pravděpodobný na hrot, ale snad ne...

Reagovat
smazaný uživatel

u který sázkovky prosím?

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Už je jasné čo je Ronaldovi. Toto povedal jeden ghanský šaman:

„Vím, jaké je zranění Cristiana Ronalda. Pracuji na něm,“ řekl šaman v rozhovoru pro ghanskou televizi. „Je to vážné téma. Minulý týden jsem vyhledal čtyři psy a použiji je k vyvolání speciálního ducha jménem Kahwiri Kapam.“

„Už před čtyřmi měsíci jsem řekl, že budu skutečně pracovat na Ronaldovi a vyřadím ho z mistrovství světa, aby nehrál proti Ghaně,“ varoval Bonsam.

Z kletby ho prý může dostat jen on sám. „Zranění nikdy nevyléčí žádný zdravotník. Nepřijdou, co je jeho příčinou, protože je to duchovní. Dneska je to koleno, zítra to může být něco jiného,“ vysvětlil ghanský šaman.

Reagovat
fenixLFC

vela stastia

Reagovat
ondris

Reagovat
smazaný uživatel

4 psy kvůli kolenu... nechci vidět co už v životě vyhledal kvůli Rosickému

Reagovat
Emqick

achjo.

Reagovat
Darren Fletcher

radsej mal Mensaha vyliecit, ked je taky frajer

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
tweek

Reagovat
Kongo

Počítal jsem s tím,že bude Diego Alves alespoň dvojka a on ani není na MS.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejhorší trenér Chelsea

Reagovat
smazaný uživatel

To na něm cením podobně jako World Cup 2002

Reagovat
smazaný uživatel

Tehdy jsem jim fandil

Reagovat
smazaný uživatel

neprajem im dobre veci hlavne Neydive nech zakape

Reagovat
smazaný uživatel

pali jako pitralon ?! debilnejsi prirovnani jsem uz dlouho nevidel

Reagovat
smazaný uživatel

super sestava...akorát mi tam chybí takovej ten velehvězdnej hrot, co byli ve svojí době Ronaldo, Rivaldo...chvíli i Adriano...Fred bude určitě taky dobrý, ale není to ono...no už ať je 12.

Reagovat
Atlético de Madrid

Jasnej adept na zlato a vše ostatní bude selhání. Sestava se může zdát mladá, ale je hodně dobře vybalancovaná. Někomu se může zdát slabá, ale opak je pravdou. I míň veřejností respektovaný hráči jako Fred, Gustavo nebo César hrajou za repre ohromně dobře. Špatná forma některejch hráčů se za Selecao skoro neprojevuje. Neymar je v reprezentacích momentálně nejlepší hráč na světě. Kdyby takhle hrál i v klubu, tak je celkem bezpečně třetí nejlepší hráč světa. Mrzí mě absence Filipeho a Mirandy, který Scolari nechal doma jen proto, že se veřejně zastali Costy.

Dopředu je bude hnát nejlepší publikum na světě. Jenom to jim může z části vyhrát zápas, soupeř se naprosto posere, pokud bude podpora taková, jako na Konfederačním poháru. Formu teď mají ohromnou. Vyhráli 15 z posledních 16 zápasů, celkem už 8 v řadě. Pod Scolarim prohráli jen 2 z 22 zápasů Na domácí půdě neprohráli od roku 2001 už 36 utkání.

Dál je tam faktor Scolari. Jako člověk je mi naprosto nesympatickej. Arogantní, ješitnej sebestřednej dědek. Ale co se týká trénování, nemá v Brazílii konkurenci - víc titulů než on má mezi Brazilci jen Joel Santan, Tele Santana a Lula. Navíc u repre působí i Carlos Alberto Parreira - nejúspěšnější reprezentační trenér všech dob. Pokud má Brazílii někdo vyhrát MS, je to právě tenhle tandem.

Jediná věc, která je může porazit je přeesně ta, která je v článku - neunesou tlak. Tady ale maximálně věřim Scolarimu. Ač ho nemám rád, on s hráčema pracovat prostě umí. Může to bejt klišé, ale pro mě jsou na to zlato největší adept.

Reagovat
bayern987

Německo má teda kvalitativně lepší sestavu. Myslím že pokud na sebe nenarazí finále bude Brazílie Německo.

Reagovat
eder

Německo tam vyhoří.

Reagovat
Atlético de Madrid

Německo má lepší hráče jedině ve středu zálohy. A to ještě Bastian nebyl letos kdovíjak oslňující a Khedira je po zranění. Obranu má lepší Brazílie. A ofenzivní záložníky má sice lepší Německo, ale zase nemaj tak dobrýho hráče, jako je Neymar v repre. Reus je sice na klubový scéně momentálně lepší, ale v reprezentaci se na Neymara fakt nechytá nikdo. Čili Brazílie může klidně Německo přehrát v záloze a ubránit jeho ofenzivní záložníky. Záměrně nepíšu útočníky, neboť toho maj přesně jednoho

Reagovat
smazaný uživatel

Podle me ma stejnou i obranu, Luiz bud zahraje vyborne nebo dela hrozny kiksy, Alves to je ted vetsinou bida, Marcelovi se dozadu obcas taky dvakrat nechce...na druhe strane je to podobny

Reagovat
smazaný uživatel

vsadil bych si, že na MS bude Marcelo jeden z nejlepších hráčů.. atraktivní dopředu, jistej dozadu s dokonalým fyzickým fondem. těsně za ním bude Alves.. A Luiz bude na stoperu větší držák než Silva..

Reagovat
Atlético de Madrid

Luiz v reprezentaci vedle Silvy ohromně vyrostl. A on nejspíš vyroste i v tom PSG, je něco jako Pique - potřebuje vedle sebe nějakýho lídra, kterej většinou nedělá chyby a usměrňuje ho. Alvés a Marcelo jsou něco podobnýho, za Selcao hrajou strašně namotivovaně a jsou všude. Jako minus pro Němce hodnotim taky Löwovo tektickou vybavenost. Takhle posral už semifinále ME - všichni vědí, že Özil nemůže hrát křídlo a on ho tam stejně plácne v klíčovym zápase. Teď bych se vůbec nedivil, kdyby nedokázal dobře odhadnout, kdy použít false 9 a kdy ne. Takže můj tip je, že podobně jako Guardiolův Bayern skončej Němci těsně pod vrcholem kvůli taktickejm chybám trenéra proti takticky připravenějšímu týmu.

Reagovat
smazaný uživatel

on asi myslel srovnání jednotlivých postů. Jako: Neuer > César a tak.. Z toho by už pak Německo vyšlo líp

Reagovat
bayern987

Právé to jsem myslel no...

Reagovat
bayern987

Ale teda nevím nevím jestli mají lepší obranu. Lahm jeden z nejlepších obránců vůbec, Per který měl při minulém MS nejlepší procento vyhraných soubojů, Hummels taky výborný, No a ten 4 to bude ještě dilema

Reagovat
smazaný uživatel

Kanárci jsou největší adept na zlato z MS už jenom z principu.. i letos tomu tak je .

Miranda i Felipe měli oba jet..

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší fotbalová atmosféra na světě je ve Skotsku

Reagovat
fenixLFC

srbsko? grecko? polsko? turecko?

Reagovat
smazaný uživatel

V Srbsku chlapi mlátí svoje manželky a poláci akorát kradou

Reagovat
smazaný uživatel

Filipe a Miranda měli smůlu, že v kádru nebyli dřív. Miranda za poslední cyklus hrál jen 12 minut, Filipe nastoupil víckrát, ale ani jednou s ním v sestavě nevyhráli a na Konfederaci nehrál ani minutu ... holt těch 23 míst není nafukovacích. Navíc těžko říct, jestli by oba podávali takové výkony i mimo Atlético.

Reagovat
Atlético de Madrid

Zato Henrique a Maxwell si svoje top výkony určitě to repre přenesou Sorry, ale tohle je blbost. Miranda i Filipe už za sebou mají jeden turnaj, oba byli na Konfederačním poháru 2009, respektive 2013. Takovej Maxwell, kterej na MS jede si připsal první start za reprezentaci loni v srpnu. Henrique pro změnu v tom kádru nebyl téměř vůbec, ten se v nominaci objevil jako blesk z čistýho nebe.

Místo dvou borců, který hrajou v absolutní top formě tím pádem jede kiksující Maxwell a Henrique, kterej se světu představil jako "ten Brazilec, co ho má ve fifě Barca na soupisce".Nějakou atmosférou v kabině nelze argumentovat, oba hráči Atlética jsou profíci a pohodáři. Prostě se dědek urazil, že podpořili a respektovali Costu, že si vybral Španělsko.

Reagovat
ACSeRw!n

nejlepsi publikum na svete je v Argentine..

Reagovat
smazaný uživatel

To o kvalitě je neskutečná blbost. V obraně ji mají ale jinak jim všude až na Neymara chybí. Ano, ti hráči nejsou špatní, ale pokud skládáš tým s nejvyššími ambicemi, tak se poohlédneš jinde, jen dva lidi mimo obranu hrají za evropský velkoklub, Hulk je dle jedněch top, dle jiných na kluby jako Real, CFC nemá, Gustavo byl v Bayernu náhradníkem. A že jim to jde? Poslední roky hráli jen přáteláky a Konfederační pohár, což nemá příliš velkou vypovídací hodnotu, Esp ho prý chtěli vyhrát, ale kdo tomu věří, když lidi z Barcy a Realu mají sezonu s touhle akcí skoro celý rok, třeba v JAR 2009 je vykopli USA a MS pak vyhráli a Brazilci, kteří byli opěvovaní víc než letos skončili v ČF, protože jim chyběly ofenzivní individuality, před turnajem opěvovaný a v repre zářící Luis Fabiano ji narozdl od Sneijdera a Robbena nebyl.

Velké plus pro ně je Scolari, který dokáže ty týmy na turnaj připravit a už kanárky vedl, tedy to měl ale snažší (R+R+R+Cafú, takovou kvalitu teď nemá) velmi silní ESP, dle mě druhý nejlepší tým, odstřelený rozhodčími. Ale i Scolari má limity, s POR nic nevyhrál a to ty týmy nebyly v porovnání s konkurencí zas o tolik horší než je dnešní Brazílie, osa Carvalho, Deco, CR/Figo byla World class, a i lidi kolem měli svoji kvalitu.

Domácí prostředí je dvojsečné.

Reagovat
penepi

Kua, velká prosba, pošlite mi niekto do správy link na OT NHL vlákno, potrebujem súrne nejaký solídny link na "dnešný" zápas; dík moc.

Reagovat
off-olda

Reagovat
smazaný uživatel

Ja bych radeji na Stoperu videl Danteho nez Luize

Reagovat
domingo

Lol, Usty to s tou kvalifikaci docela vyhral

Reagovat
Kily

a to si vybíral jako předposlední, jsem čekal, že to někdo prokoukne mnohem dřív

Reagovat
db18

Reagovat
Usty

nic neřešim, easůčko.

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

o čem je řeč?

Reagovat
smazaný uživatel

Kvalifikace

Brazílie se coby hostitelský tým na šampionát kvalifikovala automaticky.

Reagovat
smazaný uživatel

jo aha a to má každý redaktor na starost jednu repre nebo jak je to rozdělený?

Reagovat
Usty

dobří jich maj třeba 5, 6... já mám tohle a Řecko

Reagovat
domingo

Ja jich mam sedm

Reagovat
Usty

ty jseš excelentní

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Wat

Reagovat
QooBo

Dúfam, že vypadnú čo najskôr za to, že nenominoval hráčov ako Diego Alves, Miranda, Felipe Luis či Coutinho

Reagovat
Pigeon

Lucas Moura proč nejede? Nehrál? Zraněn? Z formy?

Reagovat
Atlético de Madrid

Scolari má radši Bernarda, je pracovitější a kreativnější. Lucas si podle statistik zahrál dost, ale první volba nebyl.

Reagovat
smazaný uživatel

Pracovití jsou oba stejně, Bernard ale hraje trochu níž, Scolari chce hrát se všemi hráči blízko u sebe.

Reagovat
smazaný uživatel

Neymarův turnaj

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

At je to cokoli tak to není vtipné.

Reagovat
Spasitel

Taliani

Reagovat
valloire

Všechny je vymelem. Selecao.

Reagovat
Al Capone

Kde jsou ty časy kdy válel Ronaldo...to byla Brazílie, kterou jsem miloval. Ted už je to o ničem.

Reagovat
Oxbow

Reagovat
smazaný uživatel

Brasil!Brasil! to bude neskutečnej tlak!

Postup ze skupiny jasnej bez debat a pak určitě až do semifinále, ale tam už to bude vabank?!

Reagovat
smazaný uživatel

Už v osmifinále to bude vabank, když chytnou Nizozemsko/Španělsko.

Reagovat
cetto

Přijde mi, že je to podle jmen nejslabší Brazílie za posledních několik MS. Není tam žádný hráč, o kterém by se další říct, že je vyloženě světová TOP star a zároven žádný hráč, který by byl na svém postu nejlepší na světě. To se moc často u Brazílie nestává.

Navíc, pro mě osobně, neskutečně nesympatický tým

Reagovat
Atlético de Madrid

Silva je za poslední 2-3 roky nejlepší stoper na světě... Marcelo taky měl období, kdy na svym postu neměl konkurenci. Alvés už taky není v nejlepších letech, ale pořád je to imho nejlepší pravej bek poslední dekády a je schopnej vybičovat se ke špičkovýmu výkonu. A Neymar v reprezentaci je možná druhý nejlepší levý křídlo na světě po Ronaldovi. Ve 48 zápasech má 31+16, to je skoro gól nebo asistence na zápas.

Reagovat
cetto

Silva je cool, ale osobně hodnotím třeba Ramose výš. Alves..no tam jsem asi zaujatý, takže toho hodnotit nebudu. Patří mezi nej, ale třeba Lahm... Neymar je..prostě Neymar - hvězdička, která si myslím nikdy nepřekoná svůj stín.

Reagovat
cristiano.K.

100. pro fiasko brazilců

Reagovat
Kovi81

Reagovat
F.Torres

K tomu nemusíš dávat ani stovku a ani já na takovou předpověď nepotřebuju věšteckou kouli. Na víc jak ČF nemají, když by měli jo haluz, tak třeba to semi, ale o vítězství nebo o titulu se v souvislosti s Brazílií ani mluvit nedá. Vůbec, když by finále nebylo Evropský, tak by to bylo z mého hlediska mega překvapení.

Reagovat
cetto

tipuju Německo a Anglii. Anglii vidím jako černého koně. Daleko to dotáhne taky Argentina a Španělsko. Naopak cejtím propadák Itálie. A ani bych se nedivil, kdyby Bosna vyřadila Francii a Portugalsko Belgii

Reagovat
Billy McClane

Dufam, ze na cele s tym nesympatickym delfinom Neymarom rychlo poputuju domov.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak oni doma jsou... ale nevadilo mi,kdyby už třeba ve čtvrtfinále vypadli. Koneckonců od Rusů v Soči taky každý čekal zlato. Sice to je jiný sport,ale ten tlak byl v tomhle docela srovnatelný a nezvládli to. Tak snad na to taky doplatí.

Reagovat
smazaný uživatel

BTW Italové dneska hrá li zhulený, že remizovali s Lucemburskem?

Reagovat
smazaný uživatel

tak nějaký tyče tam padly, ale o co jde, vždyť to byl pouťák (: luxembourg hrál jak o život

Reagovat
fantomas

Vůbec jim nevěřim.. a tim tuplem nefandim.

Reagovat
Ligter

Reagovat
el Principito

Reagovat
ACSMan

Reagovat
Xaver

Jako malej kluk , věřit a fandit jsou dvě rozdílné věci, fandím Belgii, ale naprosto jim nevěřím Ale faktem je, že Brazilci to doma asi pod tím ohromným tlakem nedají.

Reagovat
fantomas

Sou to dvě rozdílný věci, ale někdy se to holt sejde.. jako v tomhle případě.

Reagovat
homeles8

já fandím USA a věřim na Ježíška

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ty s byl dycky "jinej".

Reagovat
smazaný uživatel

Vidím to minimálně na první místo.

Reagovat
smazaný uživatel

TITUL zůstane doma .... v BRAZÍLII !

Reagovat
Puskas

Tohle není Brazílie, pravá Brazílie, kterou všichni milovali a obdivovali je tato - http://www.youtube.com/watch?v=jnoz4NuYMU8

Reagovat
Jolly Roger

Přesně tak. Nejkrásnější fotbal, jaký jsem kdy viděl.

Reagovat
Puskas

ta záloha Cerezo-Zico-Socrates-Falcao... to bylo něco, co už člověk těžko uvidí

Reagovat
Jolly Roger

Dokonalost sama. Fascinoval mě i Edér na levém křídle - fenomenální hráč. Jenom č. 9 bylo slabinou, škoda, že se Romário nenarodil trochu dříve, to by byl all star team všech dob.

Reagovat
sokar

v tej dobe to bol krásny futbal, dnes by to proti ním každý súper zabetónoval

Reagovat
cetto

Už jsem si říkal co tam dělá Arda a ona to byla jen reklama

Reagovat
smazaný uživatel

To je ta Brazilia, ktora pravidelne umierala na krasu

Reagovat
Jolly Roger

A všichni na ni dodnes vzpomínají, zatímco na mistry světa 1994 a 2002 tolik ne .....

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si hlavne spominam na trageda Mullera, ktory dokazal nedat aj 10 tutoviek za zapas

Reagovat
opretis

nejhezčí by bylo kdyby Argentina i Brazílie dostali tvrdou ránu od Uruguaye na Copa America 2011 to bylo neskutečný

Reagovat
frankiefcb

Tam Brazílie dostala tvrdý direkt od Paraguaye. Tak ona první 4. na Copa Americe byla docela zajímá, že. Uruguay, Paraguay, Peru a Venezuela.

Reagovat
Jolly Roger

Není to špatný tým, ofenzivněji postavený než ten Dungův, ale zdá se mi, že by opět mohl dojet na brankáře.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím si, že pri momentálnej forme by ten titul mali vybojovať. Hrajú výborne.

Reagovat
PP

Nedají to... Ten tlak a očekávání od celé země bude fakt neskutečný a aby se jim povedlo 6 zápasů v tomto pekle v současném fotbale... to nejde.. Ale těším se na jejich hru velice!!

Reagovat
Ronaldo.com

celkem jim veřím. Navíc nevím proč ale po letech je to pro mě konečně zase brazilie na kterou se strašně těším, i přesto že na turnaji mám jiné favority.

Reagovat
smazaný uživatel

nejslabší Brazílie, nechápu Paulinha

Reagovat
smazaný uživatel

Nechapes toho viac, Paulinho je stabilnym clenom repre uz nejaky ten rok

Reagovat
smazaný uživatel

to je asi právě to, co nechápe..

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

tak ja si myslim, ze Paulinho je vyborny hrac a aj v Tottenhame mi z tych ofenzivnych hracov pride najzaujimavejsi, skvely box2box player, ktoreho u Spurs ti kindermanazeri nevedeli vyuzit

Reagovat
smazaný uživatel

Brazílie obrovský favorit celého šampionátu, skupinu vyhrají a pak děj se vůle boží

Já bych si to poskládal takhle (za případné chyby - zranění apod. se omlouvám, a netvrdím že je to tak správně od toho tam je Scolari ) A neposílejte mě hned do prd.....stačí jen do Paraguaye Je to jen o debatě, díky za pochopení

Jefferson, Victor - David Luiz, Thiago Silva, Henrique, Daniel Alves, Marcelo, Miranda, Filipe Luis, Rafinha - Luiz Gustavo, Paulinho, Ramires, Oscar, Willian, Hernanes, Lucas Leiva, Kaka - Robinho, Pato, Hulk, Neymar

Reagovat
Atlético de Madrid

Podle jmen to budí větší respekt, ale opak je pravdou. Fred i Jo jsou momentálně mnohem lepší varianty než Pato a Robinho. Na pozici Kaká je tam Oscar a Hernanes, který jsou do systému použitelnější. Naopak ti tam chybí Fernandinho, což je momentálně asi nejlepší brazilský CM. Proti Lucasi Leivovi je rozhodně lepší, Leiva je první náhradník za Gustava. Henriqueho bych nahradil Dantem, on je jako backup hodně solidní. A Maicon měl prej lepší sezonu než Rafinha, ale bohužel jsem AS neviděl ani jednou, takže nevim.

Reagovat
Atlético de Madrid

Já bych popravdě nechal celou současnou Scolariho nominaci a jen vyměnil Henriqueho s Maxwellem za Mirandu a Filipeho.

Reagovat
smazaný uživatel

O.K. Dík

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou doma, kvalitu nejakou maji, ale na titul to nevidim. Muzou hodne brzo potkat Spanelsko...k tomu snad nedojde.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak je potkají, no a co. Dají jim trojku jako před rokem a bude hotovo. :-)

Reagovat
Bayernista18

Od nich čekám minimálně semifinále, budou neskutečně silný, hlavně vepředu.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechapem ako niekto nemôže priať Brazilii...Vždy hrali ten najkrajši futbal Jedeme na titul Campeones del Mundo !

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Sa dalo čakať od fanušika "sympatickeho" klubu...

Reagovat
Bayernista18

Je to pravda, sice jě někdo nemusí mít rád, ale fotbal hrajou hodně ofenzivní a koukatelnej.

Reagovat
smazaný uživatel

Brazilia 2 miesto

Reagovat
Pasha

Podľa mňa minimálne semifinále, potom uvidíme. Ale samozrejme, favorit obrovský, kľudne to môžu vyhrať. LFS je proste skúsený borec

Reagovat
smazaný uživatel

Je mi lito, ze nejede Ronaldinho. Ale i tak je to tym co ma na titul! A i kdyz tvrdite, nebo netvrdite, tak je to tym sympataku a i kdyz jim to nekdy leze do hlavy, tak neni cemu se divit :) .... jsou to mistri, maji na to a preju jim to. Kdyz to nevyhraje Cristiano, tak aspon Oni.

Reagovat
smazaný uživatel

1. Brazílie

2. Mexiko

3. Kamerun

4. Chorvatsko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele