Představení účastníků MS - Kamerun

04.06.2014, 15:00
Profily, historie
Zaujalo nás
Kamerunci jedou na mistrovství světa s tím, že nemají co ztratit; ve skupině s domácí Brazílií, Chorvatskem a Mexikem platí za outsidera. Jejich zlepšující se výkony však napovídají, že by druhá postupová příčka nemusela zůstat pouhým snem..

Historie

Pokud bychom posuzovali zásluhy jednotlivých týmů na rozvoji afrického fotbalu, byli by Nezkrotní lvi z Kamerunu nejspíš na úplné špici. Vídat jejich zeleno-červeno-žluté dresy na dostaveníčku světových elit je už takovým koloritem, ačkoliv v posledních letech to přímo na hřišti na nějaký větší úspěch nevypadá. Ne vždy tomu tak bylo.

Nejslavnější éra kamerunského fotbalu trvala vlastně jen pár měsíců, i to však stačilo k tomu, aby se z tehdejších hráčů staly v Africe doživotní legendy. Mluvíme samozřejmě o památném mistrovství světa 1990 v Itálii, kde se nenápadný tým v čele s usměvavým kanonýrem Rogerem Millou postaral o prvotřídní senzaci: nejprve k absolutnímu úžasu celého světa porazil Argentinu 1:0, následně i přes výprask od SSSR vyhrál svoji skupinu, a domů jej vyprovodila až čtvrtfinálová porážka od Anglie. V prodloužení. Asi nikdo tehdy nečekal, že ještě o 24 let později půjde o nejlepší výsledek afrického týmu v dějinách (pouze Senegal a Ghana dosáhli téže fáze).

Byl to opravdu raketový vzestup - bývalá francouzská kolonie sehrála první samostatný zápas teprve v roce 1960, o pouhých 12 let později však už hostila Africký pohár národů, kde její zástupci rovnou vybojovali bronzové medaile. Atmosféru mistrovství světa okusili poprvé v roce 1982 a dva roky nato si do vitríny přidali první z celkových čtyř triumfů na kontinentálním šampionátu.

Roger Milla, spolu s Didierem Drogbou a George Weahem největší legenda africké fotbalové historie, se s velkým fotbalem rozloučil na MS 1994; to už mu bylo dvaačtyřicet let, i přesto ale vstřelil ještě jeden, poslední gól. A Kamerunci jako by bez svého talismanu, hráče, jehož tanečky při oslavách gólů dodnes platí za symbol radosti z fotbalu, nevěděli kudy kam. Na světové šampionáty sice postupovali s železnou pravidelností i nadále, ale výsledky měli už vždy prachbídné; jakýmsi vytržením z mizející reality byl alespoň olympijský triumf z roku 2000.

Mistrovství světa bez Kamerunu by bylo svým způsobem neúplné - od památného italského tažení chyběli Lvi na jediném šampionátu, a to před osmi lety v Německu. Ještě v roce 2002 alespoň zaujali provokativním "basketbalovým" designem svých dresů (původně měly být zcela bez rukávů, po stížnostech z odpovědných míst jim pak byly našity elastické černé), poslední Mundial však byl v jejich podání už pouze ostudou, kterou "opepřila" nudná hra, tři porážky a neslavný konec kouče Paula Le Guena. Kamerunci se v Africe stali jakýmsi fotbalovým dinosaurem, který od nástupu dravé konkurence z Ghany a Pobřeží Slonoviny ztratil u svých soupeřů respekt. Nezkrotní lvi za uplynulou dekádu zkrotli jako koťata. Podaří se jim letos opět prorazit?

Kvalifikace

Kamerun vstoupil do africké kvalifikace ve druhém kole pod vedením francouzského kouče Denise Lavagneho; los mu za soupeře určil týmy Libye, Toga a Demokratické republiky Kongo. Lavagne byl odvolán po prohře v Libyi a na jeho místo usedl dočasný trenér Jean-Paul Akono, jehož na plný úvazek vystřídal koncem května 2013 německý stratég Volker Finke. V tu dobu měl Kamerun nejslabší formu za posledních několik let.

Pět kvalifikačních zápasů sehráli Lvi pod Finkem, a čtyři z nich byly k nekoukání. Respektovaný odborník se ocitl pod obrovskou palbou kritiky, čemuž se příliš nelze divit, uvážíme-li, že jeho ultradefenzivní styl se čtyřmi středními štítovými záložníky diváky doslova mučil. A co hůře, nepřinášel výsledky - ve skupinové fázi Kamerunci s ostudou podlehli Togu (kvůli soupeřově administrativní chybě byl výsledek nakonec změněn na kontumační výhru 3:0), horko těžko ubránili remízu v Kongu a na závěr nejtěsnějším rozdílem udolali Libyi. Jedinou branku tehdy nevstřelila žádná z útočných hvězd, ale obránce Aurélien Chédjou; byl to zároveň po 220 minutách první kamerunský gól pod Finkeho taktovkou.

V baráži o přímý postup se pak Eto'o a spol. postavili nevyzpytatelnému Tunisku, a první zápas na soupeřově půdě dovedli (zcela podle očekávání a v souladu s jejich taktickým plánem) k bezduché remíze 0:0. O to překvapivější pak bylo, když Tunisany v odvětě naprosto rozebrali a na šampionát postoupili s pohodlnou výhrou 4:1 v kapse.

Na koho se zaměřit: Samuel Eto‘o

Eto'o byl naší hvězdou už před čtyřmi lety a pokušení nahradit ho někým mladším, neokoukanějším, bylo skutečně silné, jenže stačilo pár minut přátelského utkání s Německem a obavy se rozplynuly: i kdyby tomuhle borci táhlo na čtyřicet a hrál v Číně, pro Kamerunce bude zkrátka legendou, na kterou se nesahá. To on byl v roce 2010 v Jižní Africe jediný, kdo dokázal za Lvy skórovat, a přestože na hřišti občas vypadá jako lenoch, talentem se mu v celé zemi nemůže rovnat zkrátka nikdo. Ani ve třiatřiceti letech.

Eto'o je hráčem, za nějž budou i po smrti mluvit jeho úspěchy: na klubové úrovni vyhrál snad vše, co se vyhrát dalo, je trojnásobným vítězem Ligy mistrů, čtyřnásobným africkým fotbalistou roku a nejlepším střelcem kamerunské historie. Co se statistik týče, dávno už vystřídal na trůnu nejzářivějšího národního hrdiny elegána Millu.

Jenže Roger Milla byl ambasadorem fotbalu, což, při vší úctě, není zrovna Eto'ova silná stránka. Naopak. I přes svoje nepopiratelné zásluhy a stále patrné kvality mu reálně hrozilo, že jej Finke do Brazílie vůbec nevezme; koneckonců má na jeho pozici po ruce letošní kometu Ligue 1 Vincenta Aboubakara, hrajícího v oslnivé formě. Eto'o byl v prvním kvalifikačním barážovém duelu v Tunisku (0:0) vyloženě trapný, a to nejen na hřišti, ale i poté v médiích, když si stěžoval, že se stal obětí konspirace. Spoluhráči se prý spikli, že mu nebudou nahrávat.

Zkušený kouč se nakonec rozhodl přimhouřit oko a zlobivého génia na soupisku přece jen zařadit. Pokud se mu jej podaří dostatečně usměrnit, bude z jeho nepopiratelného umu těžit celý tým. Jenže pořád je tu někde v koutku schovaná druhá možnost, a to sice že se Eto'ovi něco zrovna nebude líbit, začne se vztekat, a týmový duch bude ten tam. Nebylo by to poprvé.

Trenér: Volker Finke

Už šestašedesátiletý Volker Finke patří mezi uznávané persony německého fotbalu. Svoji pověst progresivního stratéga si vydobyl během šestnácti let u kormidla Freiburgu, který pod jeho vedením začal jako jeden z prvních v Německu opouštět zkostnatělý a přežitý systém hry s liberem; provinční klub s tímto revolučním přístupem slavil nebývalé úspěchy, poprvé v historii postoupil do první ligy a dva roky na to už hrál pohárovou Evropu. Sám Finke dnes bývá veleben jako jeden z otců-zakladatelů současného německého stylu, který klade důraz na tým, útočné pojetí, herní inteligenci a variabilitu.

Jenže to mluvíme o letech 1991 - 2007. Stárnoucích stratégů, kteří na sklonku kariéry odmítali uznat, že je okolní svět již dohnal, už bylo nespočítaně; kromě toho současný Kamerun opravdu nemá hráče a ostatně ani čas k tomu, aby hrál jako Finkeho Freiburg (nebo Kloppův Dortmund, Löwovo Německo, Heynckesův Bayern..). Před Finkem tak leží složitý úkol uspět s mužstvem, které je sice kvalitní, ale zároveň velmi, velmi čitelné. Nechme se překvapit, co vymyslí.

Přednosti

Vraťme se na chvíli zpět ke kvalifikaci: Ve zmiňovaném posledním skupinovém zápase s Libyí Kamerunci nutně potřebovali vyhrát. Povedlo se jim to. Nebyl to pěkný fotbal, kdepak, ale gól, který by je posunul dále, zkrátka do sítě dotlačili. Demolice odevzdaného Tuniska to pak definitivně potvrdila: Jakmile jde do tuhého, akcie Lvů strmě stoupají.

Příkladná, někdy až slepá bojovnost je typická pro řadu afrických týmů, zdá se však, že Finke tuto tradiční vlastnost brousí u Kamerunců k obrazu svému - tedy k jakémusi mixu surové africké síly a chladné německé preciznosti. A jeho tým se učí rychle. Prakticky s každým zápasem mu kulminuje forma, a jestliže při pohledu na onen pachtící se kvalifikační kolos fanoušci tiše lkali nad představou další ubetonované ostudy, remíza 2:2 v přípravě s Německem už vyslala jasný signál, že by se s Kamerunem na MS přece jen mohlo začít počítat.

Lvi budou praktikovat rychlou brejkovou hru po křídlech, s osamoceným Eto'em na hrotu; největší nebezpečí pak bude hrozit z levé strany, kterou mají pod palcem Henri Bédimo a Eric-Maxim Choupo-Moting. Očekávejte také hodně střel ze střední a větší vzdálenosti. A pak je tu samozřejmě Alex Song: Barcelonský záložník se (údajně) sám cítí nejlépe v roli staženého tvůrce hry pod stopery, a pokud je Finke ochoten mu tuto roli přiřknout, potom může v národním dresu zažít stejně nečekanou renesanci jako John Obi Mikel v Nigérii. Je však zapotřebí učinit rozhodnutí. Pokud jej totiž Finke nechá jen tak se volně toulat po hřišti (jako tomu bylo v přátelském utkání s Makedonií), nebude z toho mít užitek nakonec nikdo.

Slabiny

Problémů, které mohou Kamerunce skolit, není rozhodně málo. Absence Guy N'Dy Assembého klade obrovské nároky na gólmana Charlese Itandjeho (a ruku na srdce, Itandje určitě není žádný superman), a nepoměr ve výkonech obou stran obrany je při pohledu na hřiště skutečně zarážející. Defenzivní generál Nicolas N'Koulou má zřejmě nejhorší formu v kariéře. To nejsou zrovna ideální vyhlídky.

Daleko závažnější je však přetrvávající fakt, že Kamerun zkrátka nemá žádnou kreativní sílu v záloze, a vlastně ani v celém týmu; nejšikovnějším fotbalistou země je momentálně Samuel Eto'o. Finke sice udělal to nejlepší, co mohl, když postavil taktiku na míru reálným schopnostem mužstva, jenže tento Kamerun se tím pádem bude velice snadno bránit. Nikdo není s to soupeře překvapit nějakou nečekanou kolmicí, změnou tempa, chytrým přenesením hry; Kamerunci prostě útočí po stranách a spoléhají na svou rychlost a individuální schopnosti. Pokud chtějí v Brazílii uspět, nutně potřebují, aby tento herní mód fungoval; jiný totiž nemají.

Předpokládaná sestava

Itandje - Nyom, N'Koulou, Matip, Bédimo - M'Bia, Song, Enoh - Moukandjo, Eto'o, Choupo-Moting

Program zápasů - skupina A

13.06.2014
18:00
Mexiko
1:0
Kamerun
Natal
19.06.2014
00:00
Kamerun
0:4
Chorvatsko
Manaus
23.06.2014
22:00
Kamerun
1:4
Brazílie
Brasília

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Loïc Feudjou
14.04.1992
Coton Sport FC
Charles Itandje
02.11.1982
Konyaspor
Sammy N'Djock
25.02.1990
Fethiyespor
Obránci
Datum nar.
Klub
Benoît Assou-Ekotto
24.03.1984
Queens Park Rangers
Henri Bedimo
04.06.1984
Olympique Lyon
Cédric Djeugoué
28.08.1992
Coton Sport FC
Aurélien Chedjou
20.06.1985
Galatasaray SK
Joël Matip
08.08.1991
Schalke 04
Nicolas N'Koulou
27.03.1990
Olympique Marseille
Dany Nounkeu
11.04.1986
Beşiktaş JK
Allan Nyom
10.05.1988
Granada CF
Záložníci
Datum nar.
Klub
Eyong Enoh
23.03.1986
Antalyaspor
Jean Makoun
29.05.1983
Stade Rennes
Stéphane Mbia
20.05.1986
Sevilla FC
Landry N'Guemo
28.11.1985
Girondins Bordeaux
Edgar Salli
17.08.1992
RC Lens
Alexandre Song
09.09.1987
FC Barcelona
Útočníci
Datum nar.
Klub
Vincent Aboubakar
22.01.1992
FC Lorient
Samuel Eto'o
10.03.1981
Chelsea FC
Eric Choupo-Moting
23.03.1989
1. FSV Mainz 05
Benjamin Moukandjo
12.11.1988
AS Nancy-Lorraine
Fabrice Olinga
12.05.1996
SV Zulte Waregem
Pierre Webó
20.01.1982
Fenerbahçe SK

Autor: Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS - Belgie
11.06.2014, 21:09
Představení účastníků MS - Alžírsko
11.06.2014, 19:46
Představení účastníků MS - Rusko
11.06.2014, 13:13
Představení účastníků MS - Korejská republika
11.06.2014, 09:12
Představení účastníků MS - Německo
10.06.2014, 19:06
Představení účastníků MS - Ghana
10.06.2014, 16:13
Představení účastníků MS - Portugalsko
10.06.2014, 13:23
Představení účastníků MS - USA
10.06.2014, 09:11
Představení účastníků MS - Argentina
09.06.2014, 21:20
Představení účastníků MS - Nigérie
09.06.2014, 17:59
Představení účastníků MS - Bosna a Hercegovina
09.06.2014, 15:15
Představení účastníků MS - Írán
09.06.2014, 12:04
Představení účastníků MS - Francie
08.06.2014, 22:08
Představení účastníků MS - Ekvádor
08.06.2014, 19:00
Představení účastníků MS - Švýcarsko
08.06.2014, 15:55
Představení účastníků MS - Honduras
08.06.2014, 10:38
Představení účastníků MS - Uruguay
07.06.2014, 21:00
Představení účastníků MS - Itálie
07.06.2014, 18:01
Představení účastníků MS - Anglie
07.06.2014, 15:00
Představení účastníků MS - Kostarika
07.06.2014, 12:02
Představení účastníků MS - Kolumbie
06.06.2014, 21:25
Představení účastníků MS - Pobřeží slonoviny
06.06.2014, 18:12
Představení účastníků MS - Řecko
06.06.2014, 15:03
Představení účastníků MS - Japonsko
06.06.2014, 13:00
Představení účastníků MS - Španělsko
05.06.2014, 20:58
Představení účastníků MS - Chile
05.06.2014, 18:06
Představení účastníků MS - Nizozemsko
05.06.2014, 14:59
Představení účastníků MS - Austrálie
05.06.2014, 12:02
Představení účastníků MS - Brazílie
04.06.2014, 21:01
Představení účastníků MS - Mexiko
04.06.2014, 17:56
Představení účastníků MS - Chorvatsko
04.06.2014, 12:02

Komentáře (188)

Přidat komentář
Filipow

KameRUM.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Filipow

Asi se tam přestěhuju.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

existuje i stranka, kde se postují fotky českých turistů v tomhle městě, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to nevim, ale před týdnem sem míjel odbočku na Onen Svět a pak se dozvěděl, že vedle je ještě Šukačka

Reagovat
Filipow

http://cs.wikipedia.org/wiki/Eger

Jager. Škoda, že není přehláskovaný ä ještě.

Reagovat
smazaný uživatel

sice nechytá (chápu i že nejede), ale Kameni je asi tak o 150 procent lepší než tihle 3 golmani dohromady...

Reagovat
smazaný uživatel

Jak to teda můžeš vědět, když nechytá?

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

rozumíš trochu fotbalu a africkým brankářům vůbec? pak tady píšeš za každou cenu vtipný příspěvěk, který je ale trochu zcestný...

Reagovat
smazaný uživatel

Ne není, vím jak to myslíš, ale zcestný je tvoje uvažování. Hodnotíš Kameniho na základě z dřívějších let, jenže ve fotbale se to takhle hodnotit nedá. Casillas byl "nedávno" taky nejlepší brankář a kde je teď... Stejně tak mohl klesnout Kameni až tak, že už v bráně nechytne ani rýmu.

Reagovat
smazaný uživatel

Mi přijde , že spíš ty jsi nepochopil jak to myslí.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak povídej, nijak jinak to myslet nemohl, když říká že je o 150% lepší než všichni ostatní bez toho, aby věděl jak teď chytá.

Reagovat
smazaný uživatel

chápeš trochu nadsázku ty trubadůre?

Reagovat
smazaný uživatel

Vůbec není zcestný... kde je podle tebe Iker??? podle mě v bráně Španělska jako jednička na MS kamaráde Afričtí golmáni bývají velice špatní (píše se o tom i výše), Kameni mezi nimi hodně vyčníval.... A rozhodně se mi to nesnaž vyvrátit nějakýma přechytralýma kecama, když víš jak to myslím

Reagovat
domingo

Hele, ne..

Reagovat
smazaný uživatel

pak smůla ...

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně a jedničkou Brazílie bude Julio Cesar, takže to automaticky znamená, že patří mezi ty nejlepší, to je teorie jak prase ty voe lepší argument si nemohl vymyslet

Celkově mám pravdu a nijak si mi to nevyvrátil. Nemám přechytralý kecy, jen ty moc hloupý.

Reagovat
smazaný uživatel

srovnáváš golmany v Kamerunu a v Brazílii??? Myslíš, že nepatří mezi nej Brazilce?

Reagovat
smazaný uživatel

Nepatří mezi nejlepší brankáře, nauč se chápat psanej text.

Reagovat
smazaný uživatel

A to hodnotíš ty, ty vole kdo patří nebo nepatří mezi nej? nauč se chápat, že tady jde o subjektivní názor...

Reagovat
smazaný uživatel

No šak taky sem ti položil otázku jak to můžeš vědět, když nechytá.

Takže když to shrneme, tak byl jen tvůj hloupej kec do větru.

Reagovat
Paul Anka

sereš si do huby tak to uznej

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Atlético de Madrid

Vždyť César chytá ze reprezentaci výborně A ano, pořád patří mezi kvalitní gólmany. Na Konfederačním poháru byl taky spolehlivej a vyhlásili ho brankářem turnaje - a konkurenci neměl zrovna špatnou, na tom turnaji startoval i Buffon a Casillas.

Reagovat
smazaný uživatel

pravda pravdoucí...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale hodně klesl, přečti si to celý, aby si pochopil jak je to myšleno. Jde o to, že za rok může brankář chytat úplně jinak než dřív a to jsem dával příklad Casillase. On měl dementní přípomínku, že je jednička španělska, jenže to z něj nedělá TOP golmana, zvlášť když je trénuje Bosque, kterej tam dává hráče za zásluhy.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano hodně klesl (to vidí i laik), hlavně mi nevysvětluj něco o tom jak může golman chytat či co.. co ti mám jako napsat na takovou demenci, když napíšeš o Ikerovi - a kde je teď?

Reagovat
Atlético de Madrid

Casillas chytá o něco hůř než dřív, to je pravda. Ale prezentuješ to tady, jako kdyby Casillas byl nějak hodně špatnej. Z pozice nejlepšího brankáře světa se propadl pouze do cca top 10. A to je imho i v top 5, ale nechci tady rozpoutávat nějakou hádku. Ale pořád se prostě dá říct, že Casillas je světová extratřída v bráně, takže ten příklad asi neni úplně vhodnej.

Jinak kdo ti konkrétně chybí v Del Bosqueho nominaci? Mně jedině Gabi a Isco. Ale oba ty posty jsou našlapaný a stejně by oba dělali jen náhradníka. Jinak je tam to nejlepší, co Španělsko nemá. Jediná výrazná kontroverze bylo povolání Villy namísto Llorenteho. A co se týká španělskejch gólmanů, tak Casillas je kapitán národního týmu a v tý reprezentaci chytá stabilně výborně. Pořád je to jejich nejlepší brankář, De Gea teď zažil první opravdu top sezonu...

Reagovat
smazaný uživatel

Píšeš tyhle slohy sam nebo maš nějakou zaměstnankyni, který to diktuješ???

"Alenko, pojď sem, potřebuju nadatlovat komentař na EF. Takže: Casillas chyta o něco hůř než..."

Reagovat
Atlético de Madrid

Neumim se vyjádřit stručně

Reagovat
smazaný uživatel

Tos ale zcela neodpověděl. Jinak souhlas s komentařem, Llorente jet mohl místo Villy nebo Popletanda Torrese.

Reagovat
Atlético de Madrid

Mám na to japonskýho robota

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Negredo.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem tady na EF krátce ale u každýho článku něhoko poučuješ, k tomu se snažíš bejt vtipnej...

Potřeboval bys dostat hlavu

Reagovat
smazaný uživatel

Ty bys potřeboval dostat mozek.

Tvůj příspěvek má hodnotu 0.

Reagovat
smazaný uživatel

asi tak příteli...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Zkrátka se mi nelíbí tvý arogantní expertízy...Běž dělat experta do čt sport , tam bys pasoval.

Mimochodem o tom Casillasovi- tvrdíš že byl nejlepší a co je z něj teď? Top na světě určitě není ale ve Španělsku se na něj nikdo nechytá, to samý platí o Kamenim.

Reagovat
smazaný uživatel

Trollík

Reagovat
cetto

Merle je hroznej vůbec ho neřeš.. Ale kdysi tady chodila ještě větší individua...

Reagovat
smazaný uživatel

to víš já to tady ještě tak neznám, ale taky se mi zdá, že má nějakej problém

Reagovat
cetto

Tak máš lidi, kteří se snažej normálně konverzovat a pak do toho leze často nějakej troll. A pak tu máš třetí skupinku, jako je Merle, kterej má z 90% naprosto scestný názory, každýho zesměšnuje a není schopen normální diskuse To byl třeba aji kdysi Typek s jeho oblíbenou hláškou "ty, jakožto naprostej lajk, o tom samozřejmě nemůžeš nic vědět"

Reagovat
smazaný uživatel

je mi takových lidí vlastně líto, když se nad tím zamyslím

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a v čem jsou zcestný mi řekni, v čem nemám pravdu?

To "kde je teď" jste si sami vyložili blbě, nebylo to nic úražejícího, prostě hodně klesl, nic víc.

Mám tady ve všem absolutní pravdu, pokud ne, tak napiš v čem ne, fakt by mě to zajímalo.

Spíš je mi líto vás, že mluvíte blbosti a sami si myslíte, že to je pravda. Ne kecám není mi vás líto, jste mi ukradení.

Ale říkat, tady něco o mě přesto, že mám pravdu, to je fakt úsměvný.

Reagovat
Atlético de Madrid

Každá tvoje nesouhlasná reakce obsahuje lol smajlík, facepalm nebo urážku. Když na každýho člověka se kterym v reálným životě nesouhlasíš uděláš facepalm, vysměješ se mu do ksichtt nebo mu začneš nadávat, taky si taky všichni budou myslet, že se chováš jako debil.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak diskuze je úplně něco jinýho než reálnej život. Navíc on se tu vysmíval úplně stejně, tak nevím co v tomto případě řešíš. A jak je vidět níž, tak nejsem jedinej, kdo ten jeho názor s ním nesdílí.

A zakončil jsem to tím, že je nesmysl říkat, že je o 150% lepší jak ostatní, když ho rok nikdo neviděl chytat a nijak sem netvrdil jestli chytá parádně nebo ne, prostě sem řekl, že ve fotbale se výkony rychle otáčí a ted nemusí chytat vůbec dobře. A nikde netvrdím, že je to 100%, prostě, že to tak může být a jestli tohle pořád nechápete, tak je chyba ve vás.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

Obvykle s Tebou nesouhlasím, v tomto vlákně Tvé názory nesmyslné nebyly Ale jde o to, jak je prezentuješ a jak neakceptuješ názory jiných

Reagovat
smazaný uživatel

jmenovitě ?

Reagovat
cetto

No já mám hroznou pamět na jména a nicky, takže si na nikoho nevzpomenu .( Ale třeba Typek už tady přestal chodit a nebo jen moc nepřispívá.. Asi se cítí trapně, že Kutra ještě není v repre

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že typek tu bude nekde schovaný pod jiným nickem

Reagovat
smazaný uživatel

Někdy býva i docela kreativní, myslim, že jeden z Typkových účtů se jmenoval "Ten za oponou" – výstižné.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

Kdyby jo, tak by ale asi měl tendence vychvalovat Kutru a další pseudotalenty i pod tím novým nickem čehož jsem si u žádného uživatele nevšiml..

Reagovat
smazaný uživatel

taky pravda

Reagovat
frankiefcb

Ony ještě chodí.

Reagovat
Atlético de Madrid

Z těch tří gólmanů mi něco říká jen Itandje. Ale zkusím si zauvažovat. Jeden z nich chytá za kamerunskýho mistra, druhej v průměrnym celku turecký ligy a třetí dokonce ve druhý turecký lize. Kameni dělá dvojku v Málaze, tedy v mnohem kvalitnějším klubu než ti ostatní. Navíc je před ním Willy, což je jeden z nejlepších brankářů v lize. Samozřejmě je možný, že ten Feudjou je nějakej supertalent a za pár let ho bude znát celej svět. Ale rozhodně se asi dá předpokládat, že Kameni, kterej už nějaký jméno má bude mít pořád hodně solidní kvalitu v porovnání s těma ostatníma. Ale nevim, třeba je to jinak.

Každopádně Iker byl úplně ve všech letošních zápasech za Real (kromě finále LM) co jsem viděl naprosto výbornej. Překonal dokonce i španělskej rekord v minutách bez inkasovanýho gólu. Samozřejmě je nerozchytanej, když chytá polovinu zápasu a někdy se do brány nedostane několik týdnů... Ale to je tou divnou Ancelottiho politikou, od příští sezony se dá čekat, že bude jednička.

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně někdo rozumnej a hlavně CHÁPAVEJ!

Reagovat
Atlético de Madrid

Já teda neřikám, že je lepší Řikám, že nevim a že se dá očekávat, že pořád bude mít solidní kvalitu

Reagovat
smazaný uživatel

to očekávám...

Reagovat
smazaný uživatel

"Ale nevim, třeba je to jinak."

O to jde, to neví nikdo, když nechytá, tak právě nemůže tvrdit to, co tvrdí.

Reagovat
cetto

Možná, že ho zkoušeli třeba v nějakým přáteláku, nevím. Ale jestli ne, tak mi to přijde jako hloupost. Mají 3 nekvalitní golmany, takže minimálně za vyzkoušení by ten Kameni stál

Reagovat
Atlético de Madrid

Jo, jenomže nějakou kvalitu prostě hráči maj a neztrácej jí. Když nebude Ronaldo rok hrát, tak bude pořád lepší fotbalista než Nani. Schopnosti hráčů se snižujou s vážnejma zraněníma nebo s věkem - ztrácí se rychlost, otupujou reflexy, odchází zdraví. A nebo, když na to ten hráč kašle samozřejmě. Třicetiletej Kameni nic takovýho neprodělal, ten jenom nechytá. Nějakej bezdůvodnej absolutní propad formy se opravdu moc často nestává. Takže se dá na základě nějakejch obecnejch znalostí předpokládat docela dobře. A jak řikám, nevim, jak chytaj ty ostatní. Nehodnotim kvalitu Kameniho, ale ten princip. Ti gólmani jsou tam předpokládám právem, když stabilně chytaj ve svejch klubech a nějakou kvalitu určitě maj...

Reagovat
cetto

Hlavně se neočekává tak šílenej propad, aby byl naráz průměrným golmanem kamerunský ligy..

Reagovat
smazaný uživatel

tohle jsem napsal jen v jedný větě, ale pán to potřebuje rozepsat, aby to pochopil ..

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže dřív byl Casillas nejlepší, to už se teď tvrdit nedá.

Reagovat
smazaný uživatel

Chápeš co je subjektivní názor nebo ne (ty se mi ho snažíš vyvracet ale nepovede se ti to) ?

Reagovat
domingo

To je strasnej mytus tohleto, momentalne je jednoznacne nejlepsi Assembe..

Reagovat
smazaný uživatel

to máš pravdu jenže ten je v prdeli! tak mi řekni co je to za mýtus když Assembe nepřipadá v úvahu?

Reagovat
cetto

Reagovat
cetto

Nikdo nemůže hodnotit Kameniho výkony, když nechytá. Předpokládám, že ani ty, Merle nebo Oli nechodíte na treninky Malagy. Ale je zde jeden argument, který podle mě vyčnívá nad ostatními - všichni 3 povolaní golmani jsou z podprůměrných klubů a přijde mi celkem logické, že dvojka Malagy by měla mít vyšší kvalitu, než oni.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano a tak tomu rozumím i já...

Reagovat
domingo

Ja ale sledoval Kamerun v dobe, kdy Kameni chytal a nekteri ho oznacovali za jednoho z top golmanu sveta, coz fakt nikdy ani naznakem nebyl.

Reagovat
cetto

Nicméně tihle tři, troufám si říct, jsou zárukou podprůměrných výkonů a minimálně jednoho megakiksu, kvůli kterýmu dostanou gol..neznám je sice moc, ale na Itandjeho jde kritika ze všech stran a pokud jim bude dělat jedničku, tak asi ti další dva budou ještě horší no..

Reagovat
domingo

Ja se s tebou o tomhle nehadam, rikal, ze mel jet Assembe Nevim co Finkemu hrablo, bud si neco udelal (v tom pripade sorry, v te zaplave informaci mi to mohlo utect), nebo ma asi rad adrenalin no. Ndy je dobry, provereny, ve Francii chytal a za narodak nedela chyby, coz se o Itandjem a ostatne ani tom Kamenim rict neda.

Reagovat
cetto

N´dy je hlavně zraněný...

Reagovat
domingo

"bud si neco udelal (v tom pripade sorry, v te zaplave informaci mi to mohlo utect)"

Reagovat
cetto

Jojo já si toho všiml, proto dodávám, že by jel, ale nemohl

Reagovat
domingo

Tak pak asi neni co resit, no.

Reagovat
smazaný uživatel

kdo teda má pravdu? ty nebo ostatní? nebo jde jen o subjektivní názor?

Reagovat
domingo

O cem ze je tahle debata?

To je snad jasny, ze Kameni, kterej v ostrym zapase sto let nechytal, na MS nepojede. I kdyby byl kvalitnejsi nez deset dalsich dohromady. V brane potrebujes nekoho, kdo je sebevedomy a rozehrany.

Reagovat
smazaný uživatel

přečti si můj první příspěvěk - sice nechytá (chápu i že nejede), ale Kameni je asi tak o 150 procent lepší než tihle 3 golmani dohromady...

Reagovat
domingo

Tak to je ale mimoradne diskutabilni, protoze kvalitu golmana snad posuzuje jeho schopnost nedostat gol, ne? Kameni ma urcite lepsi reflexy, ale pochybuju, ze by okamzite podaval lepsi vykony nez rozchytany a sebevedomy Itandje. K cemu by Kameruncum byl papirove skvely a talentovany golman, kdyby poustel zapas co zapas tri hloupe goly, protoze zapomnel chytat?

I kdyz lepsi nez Ndjock jsem obcas i ja, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano , můj názor je, že i přesto všechno je Kameni lepší (i když nechytá a nevídám ho), než tito golmani (na které zrovna moc chvály nejde), kteří chytají v průměrných, až podprůměrných klubech Turecka či Kamerunu...

Reagovat
domingo

Ok.

Reagovat
smazaný uživatel

taktak...

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba to mysleli jako "Top gólman kamerunského světa".

Reagovat
smazaný uživatel

Kameni měl svúj životní turnaj na Olympiádě r.2000, to mu snad bylo 16?

chytal pak PDligu a byl to velkej talent co však už dávno vyprchal

Reagovat
fantomas

Pche, Abedi Pelé v tom výčtu největších afrických legend nesmí chybět.

Reagovat
Puskas

A taky Madjer.

Reagovat
fantomas

Arabové se nepočítaj

Reagovat
smazaný uživatel

Asi nejlepší africká obrana.

Reagovat
fantomas

... je stoprocentně ta nigerijská.

Reagovat
frankiefcb

Fakt? To je fakt takové terno ta Nigérie.

Reagovat
domingo

Spis ostatni jsou takove lemry

Reagovat
fantomas

Jednak viz domingo, jednak od Mikela dolu fakt i docela je.

Reagovat
frankiefcb

Já sám favorizuji nejdál ty Slony, relativně skupina postup. ( i když tam můžou postoupit všichni) A pak síla Ghany, kde je Yaya + výborný útok. Tož to mě docela překvapuje taková důvěra v Nigérii.

Reagovat
fantomas

Tak hlavně tady byla řeč čistě o obraně ale i tak Nigerijce tipuju na největší africkej úspěch na turnaji.

Reagovat
frankiefcb

Jo já vím, že se mluvilo o obraně, ale celkově to tu je prezentováno, že od Nigérie se čeká nejvíce. No upřímně Nigérie a jejich hráči jsou ve většině případu pro mě španělská vesnice. Takže jsem opravdu zvědavý.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
VdV

kde je Yaya?

Reagovat
frankiefcb

trošku jsem ty Afričany poplantal no Teď se na ot dívám.

Reagovat
VdV

Reagovat
frankiefcb

Nejhorší je, že já jsem k tomu Yayovi, myslel i Bonyho. Nechápu proč mi tam skočila Ghana. Nemají ty země být u sebe.

Reagovat
VdV

a kamoš právě to samý nedávno, proto mě to zaujalo...a bratři Touré za GHANU...no Ayewové by mohli pak za Slony...ale to by bylo poněkud nevýhodné.

Reagovat
frankiefcb

Nechápu, proč mi to v hlavě tak přeskočilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas

Reagovat
cetto

No podle jmen vypadá slušně

Reagovat
Darren Fletcher

ot: to video s cheesecake, vcera bolo na youtube a dnes je uz sukromne :( ako sa vola ta relacia? da sa najst iny link?

Reagovat
Darren Fletcher

vyborne dakujem :)

Reagovat
cetto

jojo, číský dort.. ale taky šíse chache moc nemusím no

Reagovat
frankiefcb

Aboubakar nebude v základu? Upřímně moc ho neznám? Tak se ptám.

Reagovat
domingo

Vsechno nasvedcuje tomu, ze bude prvni nahradnik za Etoa na CF. Zahrat by si urcite mel..

Reagovat
frankiefcb

Aha díky. Právě jsem se těšil, že uvidíme nové hráče především z Ligue 1, jelikož na tu opravdu nemám čas a jen trošku se v ní orientuji.

Reagovat
Rarášek

Představení letošních vítězů

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FC Porto FC

Mbia-Song-Enoh to je velice kreativní proč tam není Emana ten aspon něco vymyslí

Reagovat
db18

Protože jim o to nejde...

Reagovat
cetto

Btw na tomto kanálu mají docela dobrý příspěvky a hlavně ted se mi líbí, jak představují jednotlivá města, kde se bude hrát, takže doporučuju. Navíc Maya je hoodně libová žena, takže koho nezajímá fotbal.. xD

https://www.youtube.com/watch?v=JBLdy1yh2O0

Reagovat
frankiefcb

Vypadá (to) dobře. Později to prubnu více ten kanál.

Reagovat
johnik

Moc jim nevěřím.....4 místo ve skupině....

Reagovat
smazaný uživatel

Na koho se zaměřit: Choupo-Moting

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Ja to jeste psal jako "Hvezdu", pak se ten frame zmenil no. Ale i ten Etoo celkem sedi.

Reagovat
db18

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

Pro mě osobně bude zajímavé sledovat hlavně 2 jména. Moukandjo, protože je to druholigový hráč, který na mě vždycky působil, jako že se v každým klubu drží jak klíště a vždycky to nějak ukope..tak by mě zajímalo, jak se za ty 2 roky, co jsem ho neviděl, změnil. A Nyom, jelikož Granadě fandím, ale nemám moc příležitost ji sledovat.

Ale Maxim by mohl být jednoznačně hvězdou toho týmu a mohl by si vykopat lepší angažmá, nicméně pro mě až tak zajímavý není, páč ho mám celkem nasledovanýho

Reagovat
domingo

Moukandjo byl v Nancy nahodou super.. Prihod jeste Bedima a mas zkompletovany obe lajny. Tam se bude rozhodovat, no

Reagovat
domingo

(myslim v Ligue 1, po sestupu Nancy nesleduju)

Reagovat
Puskas

Ty máš v tom africkém přehled, kdo z nich má podle Tebe největší šance?

Reagovat
domingo

S ohledem na silu skupiny asi Alzirsko..

Reagovat
Puskas

dík

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mainz máš nasledovaný?

Reagovat
cetto

Ne že bych je sledoval pravidelně, ale 4 zápasy jsem letos viděl a vím +-, jak Maxim hraje

Reagovat
smazaný uživatel

ok

Reagovat
Arne

Micha by se mohl ještě jednou pochlapit mimochodem...

Reagovat
db18

Ale teda přeplatit AS Řím?

Reagovat
Arne

Stuttgart jsme taky nepřeplatili, on něco vymyslí...

Reagovat
smazaný uživatel

nechápu..

Reagovat
Arne

Spekulovalo se, že o něj máme zájem (blbost, takže asi BZ to přineslo), tak píšu, že by ho Preetz (=Micha) mohl přivést na pravý křídlo... Jak mi někdo psal, že už bych chtěl moc, to jsi byl ty, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

aha.. jojo, už jsi matně na něco vzpomínám, ale já to nebyl mám pocit, že buď jv nebo stas

Reagovat
Talker

Mohli bychom přeskočit tyhle nudné reprezentace a dostat se k Belgii a Nigérii? Děkuji

Reagovat
smazaný uživatel

čím si to Belgie zasloužila, že ji tady každej třetí fandí

Reagovat
smazaný uživatel

Super rozbor na ty Afričany jsem dost zvědav.

Tenhle článek potvrzuje můj názor, že si to rozdají s Aztéky o postup, na Kanárky nestačí a naopak "fyzická" hra Lvů bude dělat problém Chorvatům a ti Aztékové jsou jak "na houpačce" jak v kvalifikaci tak i teď v pŕátelacích

Reagovat
mickey mouse

Mnohem raději bych byl za postup DR Konga už jen kvůli Kidiabovi . Nadruhou stranu lepší než Tunisko. No jsem na ně zvědav co Finke vymyslí, ale počítám že moc slavné to nebude.

Reagovat
Godwinson

Prekvapuje me, jak silne maji africke tymy obrany. Jeste nedavno to bylo sest kvalitnich hracu, z toho sest hrotu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ako je na tom ich súper Mexiko? viem, že odkedy je na lavičke Herrera, forma im išla nahor, ale včera prehrali s Bosnou. Má Kamerun na to, aby cez nich postúpil?

Reagovat
veikko

Určitě na Mexiko má, ale pochybuju, že bude mít na Brazílii a Chorvatsko.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Odkdy jde přidat i oblíbenou repre? Jsem si toho všiml až teď...

Reagovat
smazaný uživatel

fantastický vtip

Reagovat
smazaný uživatel

Akorát nechápu, co je na tom tak děsně vtipného...

Reagovat
hribco

Reagovat
smazaný uživatel

K debatě o brankářích viz výše, legenda IKER může proti. nažhaveným Chilanům udělat kiks a Mistři Španěli pojedou brzy domů, a Kamerunská určená jednička vychytá postup, takže to je jen a jen o tomhle turnaji a vše co před ním teď nebude hrát roli

Reagovat
Spasitel

Ked Kamerun bude hrať ako proti nemcom od 30 minúty šanca na postup je

Reagovat
Virtuos

hm ta záloha vyzerá ako Slon v porceláne, ako na to pozerám, zrejme sa to všetko bude ťahať cez kraje a hlavne, aby bol Eto‘o efektívny

Reagovat
smazaný uživatel

S tými slabinami moc nesúhlasím, veď sám autor písal o tom, aký dokáže byť Song nebezpečný a nevyspytateľný, ak sa mu dá voľnosť. Súdim, samozrejme, z poslednej sezóny v Arsenale.

Reagovat
domingo

Ale tvurce hry to proste neni, no.

Reagovat
smazaný uživatel

"Kreativní CM, které nedokaže tvořit hru"

Reagovat
smazaný uživatel

Roger Milla to byl hráč. Na MS 1990 jsem jim hned po nás hodně fandil, ten tým hrál fakt skvěle

Reagovat
smazaný uživatel

Co se věku týče, v podstatě už spadaš do té EF kategorie "Pamětníci", je to tak?

Ja viděl akorat nějaký sestřihy a jeho "najezd" proti René Higuitovi z Kolumbie. Hmm.

Reagovat
cetto

To bys mu měl vykat

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem ročník 1984, takže zas tak starej nejsem, ještě mi nebylo 30 Ale paměť mi slouží dobře a mám i menší vzpomínky na ME 1988.

Reagovat
smazaný uživatel

To ale kecaš Ja si MS 1934 nepamatuju, to až MS 1938, ale to už jsem tu psal.

Reagovat
smazaný uživatel

?? Nechápu.

Reagovat
frankiefcb

Tak to je mazec teda. To já si pamatuji matně 1998 a to jsem ročník 88.

Reagovat
smazaný uživatel

ja som 89 a 98 si pamätám dosť dobre

Reagovat
frankiefcb

já si pamatuji finále. Jinak EURO 2000 už velmi dobře. Jinak u mě byl problém, že kromě dědy nikdo nemá vztah ke sportu. Takže jsem si to musel prosazovat sám, takže se se mnou od mala nedíval.

Reagovat
smazaný uživatel

Já si toho spoustu nepamatuju, ale k fotbalu jsem měl vždycky blízko, protože jsem ho docela dlouho hrál. Pamatuju si, jak jsem se na to s tátou díval a on říkal, který hráč je který a i jedním z důvodů proč jsem fandil Kamerunu je, že táta jim fandil taky Ale hráli fakt úžasně, doporučuju si někde sehnat jejich zápasy, i s odstupem času musím konstatovat, že byli úžasní.

Reagovat
uff

To si dobrý ja som 82 a poriadne si pamätám až MS 1990

Reagovat
smazaný uživatel

to urcite

Reagovat
Puskas

Jo, dostal jsi výprask, bo jsi rušil tatu u fotbalu, co

Reagovat
smazaný uživatel

Prehrajú hneď 1. zápas

Reagovat
smazaný uživatel

Kameni, Assembe, NDjock - NKolou, Chedjou, Matip, Bedimo, Assou - Ekotto, Nonkeu, Nyom, Bong - Overtoom, Loe, MBia, A. Song, NGuemo, Enoh - Kweuke, Moukandjo, Choupo-Moting, Aboubakar

Reagovat
smazaný uživatel

"Výprava Kamerunu měla dnes před polednem nastoupit do letadla směr Brazílie, kde ve čtvrtek začíná mistrovství světa, místo toho tým setrval v hlavním městě země Yaoundé. Důvodem je údajně spor mezi hráči o svazem o výšku prémií." ... africký evergreen

Reagovat
Azza

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím si, že Kamerun nic moc nepředvede, ale potrápí Brazílii .. ze skupiny nepostoupí ..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele