Představení účastníků MS - Chorvatsko

04.06.2014, 12:02
Aktuality
Zaujalo nás
Být ve skupině s domácí Brazílií není pro tradičně ambiciózní Chorvaty kdovíjaká výhra, ovšem při pohledu na zbylé obsazení skupiny A, kterou ještě tvoří Mexiko a Kamerun, už nejsou postupové vyhlídky Chorvatska vůbec nereálné. Podaří se je konečně naplnit?

Historie

První zmínka o fotbale nás z pohledu Chorvatska zavede do Rijeky, psal se rok 1873, kam ho přinesli Angličané. Chorvatský fotbalový svaz (HNS) byl poté založen roku 1912, přestože kluby hrály regulérní zápasy již dříve. Jak je známo, Chorvaté byli součástí bývalé Jugoslávie, která z jejich přítomnosti dlouhodobě těžila. Na první mistrovství světa v roce 1930 ale odjelo mužstvo bez Chorvatů, kteří samotný turnaj bojkotovali, Jugoslávie dokonce získala bronzové placky. Premiéra pod vlastním jménem přišla na řadu až roku 1940, kdy Chorvatsko v Budapešti nejtěsnějším možným rozdílem porazilo domácí Maďary. Následně však přišlo opět sloučení pod bývalou Jugoslávii.

Zlomovým rokem pro samotný vývoj chorvatské reprezentace byl rok 1987. Tehdy Jugoslávie uspěla na mistrovství světa hráčů do 20 let v Chile, když ve finále porazila Německo, přičemž spousta tehdejších nadějí pocházela z Chorvatska. Jednalo se například o Zvonimira Bobana, Roberta Prosinečkiho, Davora Šukera nebo Roberta Jarniho. Následoval mír v Jugoslávii a HNS se takřka 80 let po svém založení stalo konečně právoplatným členem FIFA a UEFA. Národní tým pak začal sklízet plody úspěšné práce. První opravdu výrazný úspěch přišel roku 1996, kdy se mužstvo pod vedením trenéra Blaževiče a kanonýra Šukera probojovalo až do čtvrtfinále ME, kde ho zastavil pozdější šampion z Německa. O pouhé dva roky později se však Chorvatsku podařila na mistrovství světa dokonalá odplata, když hrdé Němce zostudilo výsledkem 3:0. Potom sice ambiciózní celek nestačil na Francii, ale v bitvě o třetí místo těsně udolal Nizozemsko. Davor Šuker "korunoval" úspěch cenou pro nejlepšího střelce turnaje.

Na MS 2002 v Jižní Koreji a Japonsku nedokázali Chorvaté zopakovat postup ze skupiny, přesto o sobě dali vědět, když udolali silnou Itálii. Rovněž ve skupině skončily chorvatské naděje na evropském šampionátu o dva roky později a tentýž výsledek se opakoval i na dalším mistrovství světa. S velkými ambicemi odjížděli Chorvaté do Portugalska (2004) i Německa (2006), ovšem zde nedokázali shodně vyhrát ani jeden jediný zápas. O poznání vydařenější bylo Euro 2008, kde se Chorvatsko protlačilo do čtvrtfinále, následně ale po penaltách nestačilo na Turky. Na posledním světovém mistrovství dokonce Chorvaté chyběli a před dvěma roky na ME nedokázali potvrdit roli černého koně turnaje a nepostoupili ze skupiny. Dokáže tak Chorvatsko konečně využít svůj potenciál?

Kvalifikace

Po neúspěšné kvalifikaci o mistrovství světa 2010 a nevydařeném ME o dva roky později si chtěli Chorvaté napravit reputaci, což se jim zpočátku dařilo, když z úvodních šesti kvalifikačních zápasů vydolovali slušných šestnáct bodů. Jediná ztráta se přitom udála na belgické půdě, kde však Chorvatsko taktéž vedlo. Ve zbývajících čtyřech duelech ale následovaly hned tři porážky (dvě od Skotska), čímž na Chorvaty zbyla pouze druhá příčka za suverénní Belgií.

Logicky tak následovala baráž, kde na Chorvatsko, které už tehdy vedl Niko Kovać, čekal nevyzpytatelný Island. Už na hřišti soupeře byl chorvatský národní tým lepší, ovšem do odvety si přivezl nic neřešící bezbrankovou remízu. Před domácím publikem se Chorvaté ujali zásluhou Maria Mandžukiče vedení, ovšem ten samý hráč se následně nechal ještě do pauzy vyloučit, tak jako tak se ale na postupujícím týmu nic nezměnilo.

Na koho se zaměřit: Mario Mandžukić

Očekávaný tahoun chorvatské ofenzivní vozby se během pár let vypracoval z Dinama Záhřeb až do mnichovského Bayernu, kde rozhodně neplní žádnou podřadnou roli, naopak často je to právě on, kdo dokáže zabrat a rozhodnout klíčový moment. Ostatně tuto roli plnil už na minulém ME, kde nejprve dvěma brankami připravil o naděje na bodový zisk Irsko, aby následně zařídil cennou remízu s Itálií. Po porážce se Španěly však nakonec Chorvatsko tak jako tak do vyřazovacích bojů nepostoupilo.

Během té doby však ušel Mandžukić další obrovský kus cesty. Právě po již zmíněném turnaji měl za sebou Mario zlomovou sezónu ve Wolfsburgu, za který dokázal nasázet 12 ligových branek, což bylo na tým, který bojoval ve středu tabulky, slušné číslo. Přesto Mandžukičovi před nástupem do Mnichova věřil málokdo, před sebou totiž měl jednoho z dlouhodobě nejlepších bundesligových střelců Maria Gómeze. Především díky jeho zranění však urostlý Chorvat ihned po svém příchodu dostal od Juppa Henyckese důvěru, kterou splatil měrou vrchovatou, když během úvodních deseti ligových kol nasázel osm branek. Až na výpadky vinou zranění si poté Mandžukić svoji pozici udržel a Gömez následně během letní přestávky odešel do italské Fiorentiny.

Úbytek konkurence však vykompenzovala změna na trenérském postu, kde Juppa Heynckese nahradil Pep Guardiola, pod kterým rozhodně neměl Mandžukić na růžích ustláno. Častokrát nastupoval pouze z lavičky, ovšem přesto dokázal vylepšit své předchozí maximum a ve všech soutěžích zaznamenal 25 zásahů do černého. Na finále DFB-Pokalu však nebyl Mandžukić nominován, přičemž následně svým odjezdem pouze přiživil spekulace o svém letním odchodu, čemuž nahrává i příchod Roberta Lewandowskiho, který do Mnichova dorazí po konci smlouvy od rivala z Dortmundu.

Na postupu do Brazílie se Mandžukić v kvalifikaci podílel třemi brankami, ovšem stejný počet svým spoluhráčům připravil (byl u poloviny chorvatských gólů ve skupině) a následně vstřelil rozhodující branku v baráži s Islandem, čímž pouze dokázal, kde je jeho největší síla - zvládat klíčové momenty. Známou předností vytáhlého kanonýra je hra hlavou, skvělý pohyb ve vápně, ale i práce pro tým, což ukazuje třeba tím, že se nebojí stáhnout pro míč do středu pole. Společně s Dejanem Lovrenem, Lukou Modričem a Ivanem Rakitičem by měl Mario Mandžukić patřit mezi hlavní tahouny chorvatského výběru.

Trenér: Niko Kovać

Po konci uznávaného kouče Slavena Biliče, jenž si odbyl derniéru na mistrovství Evropy 2012, nastoupil na lavičku ambiciózního mužstva Igor Stimać. Ten zprvu nechal zapomenout na práci svého bývalého reprezentačního spoluhráče, avšak postupem času se výsledky i předváděná hra zhoršily, což vyvrcholilo sérií čtyř kvalifikačních zápasů bez výhry, načež sám Stimać na pozici reprezentačního trenéra rezignoval.

Uvolněný post nemohl krátce před samotným šampionátem (Chorvatsko nakonec postoupilo z baráže) zaujmout nikdo jiný než Niko Kovać. Ten už měl tou dobou zkušenosti s mládežnickou reprezentací, kterou společně se svým bratrem Robertem úspěšně vedl v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy do 21 let v roce 2015. Bývalý dlouholetý kapitán chorvatské reprezentace před sebou neměl snadný úkol, ovšem krátce po svém nástupu, kdy už měl podepsanou dvouletou spolupráci, dokázal v baráži vyzrát na Island a dotáhl Chorvatsko na závěrečný turnaj do Brazílie.

Jak už bylo naznačeno, Niko Kovać má za sebou hodně bohatou hráčskou kariéru, která je z velké části spojená především s německou Bundesligou. Rodák z Berlína začal hrát fotbal za klub Hertha Zehlendorf, kde se v pouhých 17 letech stal členem prvního týmu. To pochopitelně nemohlo uniknout pozornosti slavnějších klubů a po pouhém roce se Niko stěhoval do Herthy BSC, která tehdy působila ve druhé nejvyšší soutěži.

Po čtyřech letech následoval přestup do Leverkusenu, kde se Niko poprvé na klubové úrovni setkal se svým bratrem Robertem, ale po fotbalové stránce mu zde pšenka zrovna dvakrát nekvetla. Také kvůli tomu přišel v létě roku 2001 přestup do Hamburku, potom si Kovać vyzkoušel ještě angažmá ve slavném Bayernu Mnichov, kde se podruhé setkal s mladším bratrem Robertem. Niko však ve slavném klubu plnil zejména roli náhradníka a také proto s radostí přijal nabídku Herthy, kde znovu působil mezi lety 2003 až 2006. Po mistrovství světa v Německu se Kovać s berlínským týmem rozloučil a na závěr kariéry zamířil do Rakouska, konkrétně do Red Bullu Salzburg, kde po dalších třech letech hráčskou kariéru ukončil. Mezi lety 1996 až 2008 samozřejmě reprezentoval Chorvatsko, za které odehrál 83 zápasů.

Niko Kovać se už během své hráčské kariéry netajil, že by se chtěl stát trenérem, což mu jako první symbolicky umožnil právě Salzburg, kde začal u rezervy. Postupně se vypracoval na asistenta Ricarda Monize u prvního mužstva. Po Monizově odchodu byl pasován do role hlavního kandidáta na uvolněný post, ten však zaujal Roger Schmidt. Na začátku roku 2013 tak Niko společně se svým bratrem Robertem převzal chorvatskou reprezentaci do 21 let, odkud se postupem času dostal až do současné pozice. Kovać povede Chorvatsko i v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2016.

Přednosti

Největší předností chorvatského výběru je bezesporu ofenziva. Zejména bundesligové trio Perišić - Olić - Mandžukić dokáže zamotat hlavu prakticky každému, prvně jmenovaná dvojice je navíc skvěle sehraná z Wolfsburgu. Hodně však bude záležet na podpoře, ovšem Ivan Rakitić a především Luka Modrić by měli být zárukou, že ani zde nebude pověstná Achillova pata Chorvatů.

Slabiny

Obecně dlouhodobým problémem Chorvatska je naopak defenzivní složka, která sice nepostrádá zkušenosti (akorát Dejan Lovren vyčnívá z věkového průměru), avšak se šikovnými Brazilci nebo hbitými Kamerunci by mohla mít čtveřice kolem Vedrana Ćorluky nemalé problémy. Z ideálního složení navíc nemohou do Brazílie odcestovat hned dva články - Josip Šimunić si odpykává disciplinární trest a Ivana Striniče vyřadilo zranění. Levý kraj obrany tak pravděpodobně obsadí stárnoucí Danijel Pranjić, který už se jednou s reprezentačním dresem rozloučil.

Další potíže může Chorvatům způsobit poměrně úzká lavička. Zde by za normálních okolností seděli například Ivo Iličević, Niko Kranjčar nebo třeba Mateo Kovačić, který se při absenci Milana Badelje s největší pravděpodobností přesune do základní sestavy, přičemž prvně jmenované duo trápí zranění. Akorát do útoku má Niko Kovać širší výběr.

Předpokládaná sestava

Stipe Pletikosa - Darijo Srna, Dejan Lovren, Vedran Ćorluka, Danijel Pranjić - Ivan Rakitić, Luka Modrić - Ivan Perišić, Mateo Kovačić, Ivica Olić - Mario Mandžukić

Program zápasů - skupina A

12.06.2014
22:00
Brazílie
3:1
Chorvatsko
São Paulo
19.06.2014
00:00
Kamerun
0:4
Chorvatsko
Manaus
23.06.2014
22:00
Chorvatsko
1:3
Mexiko
Recife

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Stipe Pletikosa
08.01.1979
FK Rostov
Danijel Subašić
27.10.1984
AS Monaco
Oliver Zelenika
14.05.1993
Lokomotiva Záhřeb
Obránci
Datum nar.
Klub
Vedran Ćorluka
05.02.1986
Lokomotiv Moskva
Dejan Lovren
05.07.1989
Southampton FC
Gordon Schildenfeld
18.03.1985
Panathinaikos FC
Darijo Srna
01.05.1982
Šachtar Doněck
Domagoj Vida
29.04.1989
Dynamo Kyjev
Šime Vrsaljko
10.01.1992
Janov CFC
Záložníci
Datum nar.
Klub
Milan Badelj
25.02.1989
Hamburger SV
Marcelo Brozović
16.11.1992
Dinamo Záhřeb
Mateo Kovačić
06.05.1994
Inter Milán
Luka Modrić
09.09.1985
Real Madrid
Ivan Perišić
02.02.1989
VfL Wolfsburg
Danijel Pranjić
02.12.1981
Panathinaikos FC
Ivan Rakitić
10.03.1988
Sevilla FC
Sammir
23.04.1987
Getafe CF
Ognjen Vukojević
20.12.1983
Dynamo Kyjev
Útočníci
Datum nar.
Klub
Eduardo
25.02.1983
Šachtar Doněck
Nikica Jelavić
27.08.1985
Hull City
Mario Mandžukić
21.05.1986
Bayern Mnichov
Ivica Olić
14.09.1979
VfL Wolfsburg
Ante Rebić
21.09.1993
ACF Fiorentina

Autor: Jiří Vojík

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS - Belgie
11.06.2014, 21:09
Představení účastníků MS - Alžírsko
11.06.2014, 19:46
Představení účastníků MS - Rusko
11.06.2014, 13:13
Představení účastníků MS - Korejská republika
11.06.2014, 09:12
Představení účastníků MS - Německo
10.06.2014, 19:06
Představení účastníků MS - Ghana
10.06.2014, 16:13
Představení účastníků MS - Portugalsko
10.06.2014, 13:23
Představení účastníků MS - USA
10.06.2014, 09:11
Představení účastníků MS - Argentina
09.06.2014, 21:20
Představení účastníků MS - Nigérie
09.06.2014, 17:59
Představení účastníků MS - Bosna a Hercegovina
09.06.2014, 15:15
Představení účastníků MS - Írán
09.06.2014, 12:04
Představení účastníků MS - Francie
08.06.2014, 22:08
Představení účastníků MS - Ekvádor
08.06.2014, 19:00
Představení účastníků MS - Švýcarsko
08.06.2014, 15:55
Představení účastníků MS - Honduras
08.06.2014, 10:38
Představení účastníků MS - Uruguay
07.06.2014, 21:00
Představení účastníků MS - Itálie
07.06.2014, 18:01
Představení účastníků MS - Anglie
07.06.2014, 15:00
Představení účastníků MS - Kostarika
07.06.2014, 12:02
Představení účastníků MS - Kolumbie
06.06.2014, 21:25
Představení účastníků MS - Pobřeží slonoviny
06.06.2014, 18:12
Představení účastníků MS - Řecko
06.06.2014, 15:03
Představení účastníků MS - Japonsko
06.06.2014, 13:00
Představení účastníků MS - Španělsko
05.06.2014, 20:58
Představení účastníků MS - Chile
05.06.2014, 18:06
Představení účastníků MS - Nizozemsko
05.06.2014, 14:59
Představení účastníků MS - Austrálie
05.06.2014, 12:02
Představení účastníků MS - Brazílie
04.06.2014, 21:01
Představení účastníků MS - Mexiko
04.06.2014, 17:56
Představení účastníků MS - Kamerun
04.06.2014, 15:00

Komentáře (156)

Přidat komentář
Largo

Parádní sestava, z tý ofenzivní části jde strach

Reagovat
smazaný uživatel

ani moc ne, v kvalifikaci dali nejmíň gólů spolu s řekama

Reagovat
Largo

V realu moc ne, ale papírově vypadají opravdu výborně.

Reagovat
smazaný uživatel

dali, protože nabíjeli kanony na MS VATRENI!!!!!!!!

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Hvězda Mannžukič? Mysliím si že spíš Modrič momentálně asi nejlepší SZ :) černý kun turnaje Modrič Rakitič ( oba nejlepší sezonu letos) do toho s formou hrajici Perišič a utok Olič a Mandžukič OBRANA sice není nijak nabitá ale Čorluka a Srna si to myslím odehrajou a hlavně Lovren patřil k nejlepším v Southamp.

Reagovat
smazaný uživatel

Budu jim fandit. Už na EURU hráli super, tak doufám že teď aspoň udělají skupinu.

Reagovat
smazaný uživatel

Velka skoda Kranjcara A taky skoda Eduarda se Sammirem...

Reagovat
smazaný uživatel

Kranjcara určite, Eduardo je v konečnej nominácií nie?

Reagovat
smazaný uživatel

Velka skoda Halilovica.

Reagovat
Largo

Ten bude mít ještě dost a dost času

Reagovat
smazaný uživatel

Kovacic

Reagovat
domingo

Tohle mi prijde jako blbost, urcite tam bude Vukojevic. S touhle sestavou by nemeli moc sanci.

Reagovat
smazaný uživatel

Ved tam je: Ognjen Vukojević (Dynamo Kyjev).

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, pardon.

Reagovat
smazaný uživatel

Luka na pivotu ok, ale s Rakitičem? To těžko, ne?

Reagovat
fantomas

Už sme to probírali s BJem tady... http://www.eurofotbal.cz/clanky/deschamps-do-konecne-nominace-zaradil-i-zraneneho-riberyho-258065/#forum

Podle mě Kovač bude Kovačiće stavět buď jako žolíka, nebo do základu na RAM. Jiný variantě dávám tak 15 %.

Reagovat
Arne

http://spielverlagerung.de/2014/06/01/ein-bisschen-dunga-fur-kroatien/

Akorát tam mají ještě Badelje místo Vukojeviće... Ten by ale v základu snad stejně nebyl, to není typický DM.

Reagovat
smazaný uživatel

střed Rakitič, Modrič, Kovačič je brutální

Reagovat
smazaný uživatel

Este to chce dobreho defenzivneho zaloznika.

Reagovat
Murtago

Reagovat
kiciN

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Hvězdu týmu bych čekal Modriće, takže za Maria pro jv (o to víc, že je to fanoušek BVB, kteří obvykle stojí za tím, že Mandžukić neni týmovým hráčem...)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak hlavní hvězda Chorvatů je bezesporu Luka!

Reagovat
smazaný uživatel

Prdlajs po této sezóně již Rakitič

Reagovat
smazaný uživatel

no to tady popik-pupik má pravdu, rakitič je ozdoba.........Prostě Luka

Reagovat
Ángel di María 22

Hvězda je teda daleko větší Modrič, než Mandžukič, to obecně. A i tuhe sezónu měl jasně lepší, ale neva, tady je spíš vidět, kdo to píše, člověk, co sleduje Bundesligu.

Reagovat
fantomas

Což je na druhou stranu fajn - aspoň ti k tý hvězdě (která neni o moc menší a pro tým o nic míň důležitá) napíše něco víc než jen suchý fakta z wikipedie...

Reagovat
Ángel di María 22

Viz Curkoušek. Napsat tam tohle, tak je pohoda. Takhle si vybírat hvězdu podle toho, jestli k ní vím něco víc a né skutečně podle toho, kdo je opravdu nejlepší, je teda zvláštní.

Reagovat
fantomas

Nj, chápu.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechcem to myslieť nijak útočne ani zle, ale to isté sa dá použiť na teba, pretože máš Modrića viacej na očiach než Mandžukića.

Ak však sleduješ BL, potom to beriem späť

Reagovat
Ángel di María 22

Zaprvé sleduju i BL, za druhé speciálně Maria mam z Bayernu asi nejradši a za třetí troufám si tvrdit, že Modrič je tak úžasnej hráč a letos byl tak výbornej, že o tom jen ztěží někdo může pochybovat. Ale už je to do budoucna vyřešené, tak neni o čem

Reagovat
smazaný uživatel

Tak potom platí čo som napísal vyššie, beriem to späť.

Reagovat
Counter

*stěží

Reagovat
smazaný uživatel

Banda vidláků, přehrají všechny tři zápasy ve skupině a turnaje odejdou bez bodu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak misto hvezdy mohl byt nazev hrac ke sledovani nebo tak neco. Predeslo by se blbym kecum v diskuzi a u velkych tymu( Argentina,Portugalsko,Anglie...) se muzou redaktori zamerit na me zname hrace. O Messim, Ronaldovi nebo Iniestovi vime uz vsechno

Reagovat
Ángel di María 22

Reagovat
garruklol

Reagovat
smazaný uživatel

*mene zname

Reagovat
fantomas

Tak to máte mít (juhu, vyhnu se CR7!! )

Reagovat
smazaný uživatel

V praci mame za napad, ktery prinese zlepseni nebo usnadni praci 1000Kc. Kolik to dela tady?

Reagovat
PJ

Reagovat
Ángel di María 22

Tady za to dostaneš o litr míň než v práci.

Reagovat
TheAdy

Reagovat
fantomas

Reagovat
Kily

tisíc korun, ale ještě je třeba to zdanit a strhnout náklady na práci, každopádně místo šeku očekávej spíše fakturu

Reagovat
db18

Reagovat
PJ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
TheAdy

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
kubys

Takže neděláš nic jinýho, říkáš jo?

Reagovat
Puskas

Tu to není práce, ale zábava.

Reagovat
fantomas

Zdravá směs

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
TheAdy

proč ti vadí CR7 a ne Messi ?

Reagovat
cetto

Všechno? Ty víš, jak dlouhý maj péra?? Já teda ne a celkem by mě to zajímalo...

Reagovat
celeb

spolu s trenerom tesne pod 4 metry.

Reagovat
cetto

Ale náhodou by to bylo zajímavý srovnání, která repre je na tom nejlíp xD

Reagovat
kubys

Ani ne.

Reagovat
smazaný uživatel

konečně by taky něco vyhráli afričani...

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
johnik

Jasné 2. místo ve skupině za Brazilcema

Reagovat
smazaný uživatel

Oproti týmu co měli před 16lety jsou to sráči, podle mě nepostoupí

Reagovat
smazaný uživatel

V tej časti "Slabiny" budete pri každom tíme písať o absenciách? Bolo by to vhodné, alebo urobiť samostatnú časť o chýbajúcich hráčoch.

Reagovat
frankiefcb

Teď, jak se dívám na tu sestavu. Tak mají silný tým, jak sviňa. Nedivil bych se tomu, kdyby rupli hned Brazilce.

Reagovat
smazaný uživatel

Sestava parádní, ale to není všechno. Záleží i na tom, jestli trenér má něco v hlavě nebo ne. A tím pádem, jak se budou prezentovat po herní a taktické stránce záleží fakt šíleně na trenéru.. To jsem si zase nedávno silně uvědomil, když hrálo Německo. Kádr nadupaný, ale hra bezmyšlenkovitá..

Reagovat
frankiefcb

Já myslel, že Lowe je dobrý trenér. Koho by sis přál?

Reagovat
smazaný uživatel

Klinsmana

Reagovat
smazaný uživatel

Neříkám, že nemá nic v hlavě - to nebylo myšleno na něj, ale rozhodně ho nemám rád. Strašně tvrdohlavý člověk a lepších trenérů se najde spousta. On má svoje favority a ty bude stavět i kdyby na chleba nebylo. A hrou a nápady kterými se v poslední době prezentuje mě v mém názoru čím dál více utvrzuje..

Škoda, že trenér nemůže být u klubu a repre zároveň - to by byl Klopp jasnou volbou

Reagovat
smazaný uživatel

Ale môže, Vlado Weiss stíhal aj Slovan aj slovenskú repre

Reagovat
frankiefcb

No mě právě taky napadl Klopp, ale to by byla škoda, aby odcházel od rozdělané práce v BVB. No mě mrzí, že hrozně přehlíží Kisslinga. To je hrozná škoda. Ten hráč byl měl řádit v repre. I když teď je zraněný, že? Jinak nevím jestli se dá věřit Klosemu v Laziu jsem ho nesledoval.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, je zraněný... ale o to nejde. Jogi s ním má prostě nějaký problém a tak ho nevezme a basta!

U Kloseho je celkem jedno jak hraje v klubu, v repre hraje skoro vždycky jako král. Obzvlášť pak na velkých turnajích. Já mu věřím..

Reagovat
frankiefcb

No už je starší no, ale na turnajích zabiják to je pravda. Uvidíme, rekord by mohl překonat.

Reagovat
Arne

Dobrý je, ale oproti jiným velkým zemím, třeba Itálii nebo Francii, je trenér prostě německou slabinou.

Reagovat
smazaný uživatel

Postupem potvrdili, že patří do evropské elity, ale po skupině budou končit.

Na domácí Brazilce nemaj a ta oslabená lavička a unava hvězd Rakitiče a Modriče to hraje pro skoro domácí Aztéky a fyzicky nabušené Camerunce

Reagovat
tomasinho

Těším se na ně, snad postoupí

Reagovat
arsavin

Postoupí, věřím jim

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
stas87

problem je ze jedine preveren DM v tom time je Vukojevic a mlady Mocinic ktory mal fakt vybornu sezonu ale na zaklad to ani zdaleka nie je,ak by sa vykartoval Vukojevic alebo zranil tak su nahraty,na Kovacicovi to postavit nemozu,on je typovo uplne rovnaky ako Modric,rozda loptu,odbehne si od protihraca a uvolni priestor ale tu defenzivnu zlozku nema tak dobru,Vida myslim na DM nejaky cas nastupoval tak mozno aj on by tam zahra..ako je na tom vlastne Vukojevic s formou?

Reagovat
smazaný uživatel

Budu ji fandit, už jen kvůli tomu Šimuničovi je to nesprvedlivý. K boji za vlast připraven

Reagovat
frankiefcb

Šimunoviš pyká za svoji tupost a zaslouženě.

Reagovat
domingo

Reagovat
frankiefcb

Samozřejmě Šimunič, jsem to napsal, jak vůl.

Reagovat
smazaný uživatel

Pykat za to, že je to vlastenec a to se v dnešním světe nenosí.

Reagovat
frankiefcb

Nepyká za to, že je vlastenec, ale že je trouba a nedává si pozor na hubu. Já jsem taky vlastenec, ale nikdy bych se nesnížil k tomu, abych vykřikoval nacistická a fašistická hesla. Jak jsem řek je to trouba a pyká za to zaslouženě.

Reagovat
Heretic

A co třeba svoboda slova?

Reagovat
frankiefcb

Kdy všichni pochopí, že svoboda neznamená můžu vše, ale zodpovědnost za své činy.

Reagovat
Heretic

Slova a činy nejsou to samé.

Reagovat
frankiefcb

A ty slova si řekl pro sebe, nebo to byl čin, při kterém zapojil celý stadion do toho pokřiku?

Reagovat
Heretic

Snad na něho nechceš házet odpovědnost za odezvu stadionu? On prostě něco zařval, nikomu nic neprovedl a je potrestán za svůj názor.

Reagovat
Puskas

Takže když třeba Lahm zařve v Mnichově do amplionu Sieg, ozve se sborové Heil, tak je vše ok?

Reagovat
Heretic

Ano.

Reagovat
frankiefcb

nepochopil si.

Reagovat
smazaný uživatel

ty jsi dobře mimo

Reagovat
smazaný uživatel

Tyvole, tobě se tu regulérně vysmal i Merle A nutno říct, že sis to zasloužil. Tomu říkam klesnout pod dno.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
arsavin

A co říkal Šimunič? Připraven pro vlast? Co všechno se nesmí říkat? Možná to kdysi řek nějaký Ustašovec, ale vcelku je to normální věta.

Reagovat
domingo

Kdyz ti reknu, ze ti vyvrazdim celou rodinu, zplynuju psa, podpalim barak, ze vim kde bydlis a ze mi neuteces a ze jses menecenna mrdka, je to taky svoboda slova? Ty svobodo

Reagovat
Heretic

Ano. Pořád je to svoboda slova.

Reagovat
smazaný uživatel

Domingo ale opravdu ví, kde bydlíš.

Reagovat
frankiefcb

Ne není, jelikož tohle se svobodou nemá nic společného.

Reagovat
domingo

aw

Reagovat
Puskas

Tu se více než kdy jindy hodí to italské přísloví: Jakmile promluvíš, ztrácíš možnost mlčet

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
arsavin

To není svoboda slova, ale vyhrožování, které je správně trestné. Ale je snad dost velký rozdíl říct "Připraven pro vlast" a říct "Vyvraždím ti rodinu"!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

"Vlastenec" může mít v Chorvatsku více významů.

Je o tom psáno i v článku "bojkot Jugoslávie r.1938 na MS a v r.1940 zápas jako samostatní", tehdy vlastenci ustašovci

Reagovat
smazaný uživatel

Hrvati, budu vám fandit!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tiež

Reagovat
Puskas

Reagovat
mickey mouse

Reagovat
arsavin

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Defenzíva a bránkaři budou na MS rozhodovat zápasy, a když je defenzíva slabimou tak by radši viděl v bráně Subašiče než veterána Pletikosu

Reagovat
smazaný uživatel

Hráči ke sledování? Jednoznačně Rebič(ten se do hry, ale nejspíš moc nepodívá), Kovačič a Brozovič....Močiniče jsem přílíš hrát neviděl

Reagovat
Mr.Mike

to je Pletikosa lepší jak Subašič?

Reagovat
Flamex

Dřiv ano, nyní ne.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: dufam, ze Marceloburger ostane. a Luisa do Realu fakt nechcem, nech ostane v Poole.

http://www.marca.com/eventos/directo/2014/06/04/15643/asilovivimos.html

Reagovat
smazaný uživatel

Chorvatsko má velmi nádějnou generaci/21, která by měla hrát ME příští rok u nás, uspět a zároveň se kvalifikovat na Olmpiádu znovu do Brazilie, a doufejme že také Českou 21.

A současnej trenér si tak společně s bratrem připravují budoucnost fotbalu v Chorvatsku

Reagovat
PP

Hmmmm, ta obrana s brankářem je ale slabota... To proti pozičně dobře hrajícím mexikánům a proti nabuzené Brazíli nedopadne pro Chorvaty dobře... škoda, pač zálohu a útok mají skvělý..

Reagovat
frankiefcb

Teď nevím proč je zrovna Čorluka, Srna a Lovren velká slabota?

Reagovat
veikko

Jaký post hraje ten Vrsaljko?

Reagovat
frankiefcb

Pokud se nemýlím měl by to být spíše pravý obránce. Je to mlaďoch, ale jak hraje to se mě neptej.

Reagovat
smazaný uživatel

Přítelkyně tipuje postup Chorvatska a Brazílie a ja taky.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Puskas

Když už nic jiného, tak se aspoň nehádáte.

Reagovat
SIRBRANIKE

Chcel si povedať: v tejto smere...

Reagovat
Messier

Čí to byla přítelkyně, která tehdy vyhrála tu fantasy?

Reagovat
Counter

Liveral

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
hribco

Reagovat
SIRBRANIKE

Chorvátsku jazdu na MS a gala predstavenie Davora si vybavujem moc dobre. Zrovna sme boli na dovolenke v Juhoške a ,,domorodci" to prežívali fakt neskutočne. Nešlo im nepriať.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemám ho moc rád, ale kurz 65 na nejlepšího střelce MS je celkem lákavý

Reagovat
Wat

Tak hned zkraje by mohli obrat o body domácí, to by byl na rozjezd slušnej počin.

Reagovat
fantomas

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
cristiano.K.

nejvíc s těším na Kovačiče,celkově jim budu přát.

Reagovat
smazaný uživatel

chorvatsko dotoho

Reagovat
smazaný uživatel

Chorvatsko i díky mnohým zraněním nezaboduje na tomto MS

Niko Kovač nominace Jen se zeptám Nikola Kalinič z Dněpru taktéž zraněn?

Reagovat
Bayernista18

Papírově maj neskutečně nabitou sestavu od zálohy po útok, zatim to sice moc nedokazujou, ale já věřim, že právě na MS ukážou, že na to maj.

Reagovat
smazaný uživatel

Chorvaté zrušili své dopolední tréninky a budou trénovat jenom večer, prý je přes den moc horko a vlhko ... to je chci vidět v tom Manausu

Reagovat
Pasha

Ofenzíva by nemala byť problémom, obrana už môže trochu škrípať. Chorvátom ale budem priať ako vždy. V skupine skončia na 2.mieste za Brazíliou.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele