Představení účastníků MS - Nigérie

09.06.2014, 17:59
Profily, historie
Zaujalo nás
O historicky třetí postup ze skupiny se budou ucházet fotbalisté Nigérie, úřadujícího afrického šampiona. Trenér Stephen Keshi sice nemá k dispozici papírově nejsilnější tým, očekávání v nejlidnatější zemi černého kontinentu jsou však po právu vysoká..

Historie

Nigerijským fotbalovým fanouškům se o Argentině musí už i zdát. Když los základních skupin určil Super Eagles za soupeře opět tuto jihoamerickou mocnost, vypadalo to jako nějaké bizarní spiknutí; duely mezi Nigérií a Argentinou už de facto patří k inventáři mistrovství světa, a Albiceleste se tak pomalu mohou začít počítat za tradiční rivaly Orlů, po boku západoafrických konkurentů z Ghany a Kamerunu.

Na kontinentální půdě se úspěšná historie nigerijského fotbalu začala psát v 80. letech, kdy tým kolem legendárního útočníka Rashidi Yekiniho vyhrál svůj první Pohár národů (1980). Stříbrné medaile z let 1984 a 1988 také nebyly k zahození, skutečný průlom však hráči v zelených dresech zaznamenali až v následující dekádě. Vše se radikálně změnilo ve chvíli, kdy byl v roce 1989 ke kormidlu dosazen nizozemský kouč Clemens Westerhof - tento kontroverzní muž se totiž v následujících letech stal jednou z největších legend v dějinách fotbalové Afriky. Nigerijský tým od základů přestavěl, vtiskl mu současnou přezdívku Super Eagles (dříve se Nigerijcům říkalo Green Eagles), a svými úspěchy odstartoval boom najímání evropských koučů s pochybnými zkušenostmi, který určité části (zejména západní) Afriky trápí dodnes. Stříbro z dalšího Poháru národů v roce 1990 bylo pouze lehkým předkrmem.

A pak přišel rok 1994. Nigerijci jej nejprve zahájili druhým kontinentálním triumfem, načež v létě na mistrovství světa v USA pod přísným Westerhofovým dohledem převzali štafetu "černého koně z Afriky" od vyšeptalého Kamerunu. Super Eagles na šampionátu porazili Řecko i silné Bulharsko (které pod taktovkou Christa Stoičkova posléze dokráčelo až do semifinále) a málem si poradili i v osmifinále s Itálií, která nakonec zvítězila až v prodloužení. O pár dní později získala stříbro.

Zároveň se na tomto mistrovství začala psát nekonečná telenovela soubojů Nigérie s Argentinou. Afričané šli ve vzájemném skupinovém duelu do vedení po brzké brance Samsona Siasii, dvě trefy Claudia Caniggii však nakonec rozhodly o jejich těsné prohře. Westerhof po vyřazení z funkce odešel, jím nastartovaná mládežnická akademie však pokračovala dále - a právě její produkty, Jay-Jay Okocha, Daniel Amokachi, Taribo West, Nwankwo Kanu nebo Sunday Oliseh, tvořily páteř týmu, který na olympijských hrách v Atlantě 1996 získal první mezinárodní zlato. Finálový soupeř? Samozřejmě Argentina.

Na mistrovství světa v roce 1998 Nigerijci v základní skupině slavně porazili Španělsko a do osmifinále postoupili rovnou z první příčky, tam jim však vystavila stopku krutá prohra 1:4 s Dánskem (a spousta, spousta, spousta strašlivých hrubek v defenzivě). Až o čtyři roky později Super Eagles narazili - ve zbrusu nových, zářivě pastelových dresech působili odevzdaným dojmem, skupina s Anglií, Švédskem a (pochopitelně) Argentinou byla nad jejich síly a ukázalo se, že šálivé úspěchy devadesátých let jsou najednou hodně, hodně daleko. Westerhofovo kouzlo bylo pryč, generace atlantských hrdinů zestárla a Nigérie se točila v kruhu.

Na MS 2006 reprezentanti v zeleném ani nepostoupili, ostudně se nechali v kvalifikaci vyřadit Angolou. O dva roky později sice došli do olympijského finále, ale tam byla nad jejich síly (kdo by to byl čekal) Argentina, zatímco v roce 2010 v Jihoafrické republice nestačili v základní skupině na Řecko, Jižní Koreu a (logicky) Argentinu. Tehdy si přitom nigerijský prezident Goodluck Jonathan "poručil" semifinále, takže když se nepodařilo ani postoupit do vyřazovacích bojů, začal vyhrožovat rozpuštěním fotbalové asociace, což vedlo k uvalení dočasného embarga ze strany FIFA. Švédský kouč Lars Lagerbäck ze země de facto utekl a nyní si chladí pocuchané nervy na Islandu.

Až se Stephenem Keshim (a díky výhře v Poháru národů 2013) se do nejlidnatější africké výspy vrátil relativní klid. Relativní.

Kvalifikace

Nigérie dostala poměrně jednoduchou skupinu s Malawi, Keňou a Zambií, přesto se však její postup nerodil zrovna lehce. Super Eagles v prvních třech duelech horko těžko udolali před vlastním publikem Namibii, remizovali v Malawi a dokonce i doma s Keňou. 7 bodů z odvetných zápasů jim však nakonec stačilo k pohodlnému prvnímu místu, zejména proto, že ostatní týmy se obraly o body mezi sebou (Malawi jich získalo 7, Keňa 6, Namibie 5).

V barážovém dvojutkání pak Keshiho tým jako jeden z nasazených dostal schůdnou Etiopii, kterou poměrně bez problémů vyprovodil výsledky 2:1 a 2:0.

Hráč ke sledování: Ogenyi Onazi (Lazio)

Nejdůležitějším mužem současné Nigérie je John Obi Mikel, který má v týmu hodně specifické postavení: zatímco fanoušci v Evropě mají za to, že je primárně defenzivním štítem a Keshi jej využívá nepřirozeně vysoko, ti afričtí jsou přesvědčeni o opaku. A pokud porovnáme jeho výkony v národním a klubovém dresu, dost možná bychom jim měli dát za pravdu.

Aby se ale Mikel mohl soustředit na svou úlohu staženého tvůrce hry a kreativního odemykače soupeřových obran, potřebuje za sebou spolehlivé jištění - a to je role, v níž exceluje Ogenyi Onazi. Mladíček z Lazia není hráčem, který by na sebe strhával pozornost, jeho taktická disciplinovanost a čtení hry se však vyvíjejí zápas od zápasu a v Brazílii bude naprosto klíčové, aby podal dobrý výkon. Onazi je Keshiho koněm, chráněncem, který je v základní sestavě stejně důležitý jako "papírové" hvězdy Mikel, Enyeama nebo Emenike. Sledujte ho pozorně - skromný štít, který mimo hřiště (prý) působí vyloženě plachým dojmem a za svůj herní vzestup děkuje Bohu, má před sebou dost možná nejdůležitější turnaj kariéry.

Trenér: Stephen Keshi

Kapitán Westerhofova slavného týmu z roku 1994 je úplně jiným typem kouče než jeho nizozemský mentor - klidný, rozvážný, přemýšlivý, ale také tvrdohlavý a skálopevně přesvědčený o své filozofii. Pro rozháranou a individualistickou Nigérii, která v první dekádě nového tisíciletí nejvíce ze všeho připomínala hašteřivou sbírku více či méně vysloužilých útočníků (Nwankwo Kanu byl dokonce na sklonku kariéry nucen nastupovat ve středu zálohy), je někdo podobný hotovým vysvobozením; konečně mají Super Eagles nějakou vizi, dlouhodobý plán vývoje, a co především, taktiku. Může to znít banálně, ale v Guinejském zálivu jsou tyto samozřejmosti vzácné jako šafrán.

Keshi na sebe coby kouč poprvé upozornil v Togu, které vedl dokonce třikrát - poprvé mezi lety 2004-06, podruhé v roce 2007 a potřetí v roce 2011. To on dotáhl do té doby zcela neznámý tým na historické MS 2006, pouze aby jej tožská asociace, plně v duchu tolik slavné africké rozvážnosti, vyhodila těsně před šampionátem. Vaz mu srazily špatné výsledky na Poháru národů, jeho místo převzal Otto Pfister a Togo na šampionátu shořelo jako papír.

Nigerijská štace je jeho v Africe už třetí; mezi lety 2008 a 2010 vedl ještě Mali. Až ve své rodné zemi však naplno ukazuje svoje kvality: k Super Eagles přišel před třemi lety, a pouhý fakt, že je po takové době stále v jejich čele, svědčí nejenom o jeho trenérské erudici, ale také (a především) o perfektně zvládnuté diplomacii, chladné hlavě a obrovském respektu. Fanoušci v Nigérii Keshiho milují; žádný z jeho předchůdců, Lagerbäck, Samson Siasia ani Agustine Eguavoen, mu v tomto ohledu nesahali ani po kotníky.

Dosavadním největším úspěchem jeho kariéry je samozřejmě triumf na Poháru národů 2013, který přišel zcela oproti očekáváním - Nigérie, s papírově nejslabším kádrem za poslední dvě dekády, předvedla inspirativní týmový výkon, slavně vyřadila favorizované Pobřeží Slonoviny a nakonec ukázala i dostatek vůle k tomu, udělat onen obávaný poslední krok. Keshi provedl hráčskou obměnu, vyměnil zastaralé 4-4-2 za progresivní 4-3-3, našel roli pro Mikela, sehrál obrannou fázi, v útoku se rozhodl spolehnout na Emenikeho s Musou.. a výsledky byly ohromující. Nenechte se zaskočit množstvím neznámých jmen v jeho nominaci; tento muž skutečně ví, co dělá.

Přednosti

Právě zmiňovaná týmovost a znalost taktických pokynů jsou největší nigerijskou zbraní. Super Eagles tentokrát nemají v kádru žádné vyloženě hvězdné jméno (nejblíže této definici je asi zkušený forvard Odemwingie a stálice mezi tyčemi Enyeama), o to více ale spoléhají na kolektivní pojetí. Keshi se nebál ani takového taktického kamikaze, jako umístění silového stopera Ambroseho na pravý kraj obrany, aby v jejím středu mohli nastupovat Kenneth Omeruo (tehdy v juniorce Chelsea) a Godfrey Oboabona (tehdy hrající nigerijskou ligu); na první pohled sebevražda, ale ono to fungovalo, a funguje dodnes. Omeruo s Oboabonou se k sobě výborně hodí, a když se druhý jmenovaný občas pozičně zapomene (což se může stát), je Ambrose připraven jej okamžitě zastoupit.

A pak je tu ona zmiňovaná osa týmu - v brance kapitán Vincent Enyeama, letos bez přehánění jeden z nejlepších gólmanů světa, v záloze motorová myš a překvapivě kreativní dynamo Obi Mikel, jištěný bezchybným Onazim, v útoku podceňovaný, ale pravidelně skvěle hrající Emmanuel Emenike. Oproti soupeřům v boji o postup, Bosně a Íránu, vypadá Nigérie rozhodně nejvyváženěji.

Plus, samozřejmě, umí vyhrávat. Základní sestava se oproti té vítězné z loňského APN změnila na třech místech, a to ještě jednou nedobrovolně.

Slabiny

Právě odpadnutí zraněného Éldersona z postu levého beka však může být pro křehkou harmonii nigerijské defenzivy pořádný problém; jeho náhradník Juwon Oshaniwa je totiž výrazně slabším hráčem. Keshi se samozřejmě může rozhodnout celou čtveřici přeskupit a na levou stranu postavit Ambroseho či Oboabonu, to by však byl snad ještě brutálnější zásah. Nenechte se zmást, Nigérie je stále primárně ofenzivní tým, ostře presující a nespoléhající na nějaký beton (na to koneckonců nemá hráče ani nastavený systém), skvěle fungující defenzivu tedy potřebuje, chce-li uspět. S nezodpovědným, pozičně jalovým Oshaniwou můžou přijít velké problémy.

Primární slabinou Super Eagles je však prostá a jednoduchá ztráta formy. Keshi sice už jednou z podceňovaným týmem uspěl, světová scéna je ale přece jen jinde než ta africká - a loni měl po ruce vedle Éldersona také dravého Victora Mosese a skvělého žolíka Sundaye Mbu. Jeho rozhodnutí odstřihnout hráče jako Obinna, Ideye, Oduamadi, Ogude, Obi, Igiebor nebo Uche navíc logicky oslabuje šířku kádru, takže v tuto chvíli mají Nigerijci sehranou základní jedenáctku, spoléhající primárně na bezbřehý entusiasmus (Enyeama se třeba nechal slyšet, že jeho cílem je semifinále), a minimum kvalitních možností na lavičce. Individuální kvalitou už zápasy rozhodovat nejspíš nebudou, riziko individuálního selhání je však stále velké.

Špatné výsledky v přípravě pak dávají tušit, že Keshi má k dispozici mnohem slabší tým než loni v lednu. Na druhou stranu, to se loni v lednu říkalo taky..

Předpokládaná sestava

Enyeama - Ambrose, Oboabona, Omeruo, Oshaniwa - Onazi, Mikel, Azeez - Odemwingie, Emenike, Musa

Program zápasů - skupina F

16.06.2014
21:00
Írán
0:0
Nigérie
Curitiba
22.06.2014
00:00
Nigérie
1:0
Bosna a Hercegovina
Cuiabá
25.06.2014
18:00
Nigérie
2:3
Argentina
Porto Alegre

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Chigozie Agbim
28.11.1984
Gombe United
Austin Ejide
08.04.1984
Hapoel Beer-Sheva
Vincent Enyeama
29.08.1982
Lille OSC
Obránci
Datum nar.
Klub
Efe Ambrose
18.10.1988
Celtic FC
Azubuike Egwueke
28.11.1988
Warri Wolves
Ebenezer Kunle
05.03.1990
Sunshine Stars
Godfrey Oboabona
16.08.1990
Çaykur Rizespor
Kenneth Omeruo
17.10.1993
Middlesbrough FC
Juwon Oshaniwa
14.09.1990
FC Ashdod
Joseph Yobo
06.09.1980
Norwich City
Záložníci
Datum nar.
Klub
Ramón Azeez
12.12.1992
UD Almería
Michel Babatunde
24.12.1992
Volyn Luck
Reuben Gabriel
25.09.1990
Waasland-Beveren
John Mikel Obi
22.04.1987
Chelsea FC
Ogenyi Onazi
25.12.1992
SS Lazio
Michael Uchebo
27.09.1990
Cercle Bruggy
Ejike Uzoenyi
23.03.1988
Enugu Rangers
Útočníci
Datum nar.
Klub
Shola Ameobi
12.10.1981
Newcastle United
Emmanuel Emenike
10.05.1987
Fenerbahçe SK
Victor Moses
12.12.1990
Liverpool FC
Ahmed Musa
14.10.1992
CSKA Moskva
Uche Nwofor
17.09.1991
SC Heerenveen
Peter Odemwingie
15.07.1981
Stoke City

Autor: Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS - Belgie
11.06.2014, 21:09
Představení účastníků MS - Alžírsko
11.06.2014, 19:46
Představení účastníků MS - Rusko
11.06.2014, 13:13
Představení účastníků MS - Korejská republika
11.06.2014, 09:12
Představení účastníků MS - Německo
10.06.2014, 19:06
Představení účastníků MS - Ghana
10.06.2014, 16:13
Představení účastníků MS - Portugalsko
10.06.2014, 13:23
Představení účastníků MS - USA
10.06.2014, 09:11
Představení účastníků MS - Argentina
09.06.2014, 21:20
Představení účastníků MS - Bosna a Hercegovina
09.06.2014, 15:15
Představení účastníků MS - Írán
09.06.2014, 12:04
Představení účastníků MS - Francie
08.06.2014, 22:08
Představení účastníků MS - Ekvádor
08.06.2014, 19:00
Představení účastníků MS - Švýcarsko
08.06.2014, 15:55
Představení účastníků MS - Honduras
08.06.2014, 10:38
Představení účastníků MS - Uruguay
07.06.2014, 21:00
Představení účastníků MS - Itálie
07.06.2014, 18:01
Představení účastníků MS - Anglie
07.06.2014, 15:00
Představení účastníků MS - Kostarika
07.06.2014, 12:02
Představení účastníků MS - Kolumbie
06.06.2014, 21:25
Představení účastníků MS - Pobřeží slonoviny
06.06.2014, 18:12
Představení účastníků MS - Řecko
06.06.2014, 15:03
Představení účastníků MS - Japonsko
06.06.2014, 13:00
Představení účastníků MS - Španělsko
05.06.2014, 20:58
Představení účastníků MS - Chile
05.06.2014, 18:06
Představení účastníků MS - Nizozemsko
05.06.2014, 14:59
Představení účastníků MS - Austrálie
05.06.2014, 12:02
Představení účastníků MS - Brazílie
04.06.2014, 21:01
Představení účastníků MS - Mexiko
04.06.2014, 17:56
Představení účastníků MS - Kamerun
04.06.2014, 15:00
Představení účastníků MS - Chorvatsko
04.06.2014, 12:02

Komentáře (110)

Přidat komentář
Billy McClane

Trener jak Mike Tyson.

Reagovat
madridcan

Ani ne...skor Notorius B.I.G

Reagovat
madridcan

Z teba tu chlapci spravia biajdziho...a tych milion fanusikov ti bude nosit vence na hrob...ty primitiv.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
FC-RUBRIKA

Reagovat
smazaný uživatel

Chybí mu to tetování. Tysonovi se spíše víc podobá Robert Rosenberg když se natře krémem na boty.

Reagovat
smazaný uživatel

Postup

Reagovat
smazaný uživatel

nepostup

Reagovat
Talker

Nigérie To jejich vysněné semifinále jim přeju.

Reagovat
smazaný uživatel

vypadnou s Belgií

Reagovat
Talker

Pokud by to bylo v semifinále, tak nejsem proti

Reagovat
fabec1222

Černý kůň

Reagovat
smazaný uživatel

nebuď rasista

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
tulen

nonstop pod každým účastníkom musí byť tento "vtípek" ?

Reagovat
smazaný uživatel

jen pod 5ti lze dosáhnout tohoto forku

Reagovat
tulen

tak slovné spojenie čierny kôň sa tu vyskytuje viac ako pri piatich a potom niekto napíše, že nie sú čierny kôň lebo nie sú čierni a neviem čo, proste ten "vtípek"

Reagovat
smazaný uživatel

Sloni, Nigérie, Kamerun, Ghana, Francie?

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že už nehraje "paroháč" Taribo West, jeho účes na MS 2002 by legendární

Reagovat
smazaný uživatel

Nejvíc mě s*re, že nejede kamerunský Bong..nevím z čeho tam budou fotbalisti hulit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Error

Ne, ani po týdnu to není vtipné.

Reagovat
smazaný uživatel

Všichni vědí, že na tomhle MS nebude in hulení, ale Hazard.

Reagovat
smazaný uživatel

Bez Mojžíše v základu?

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíte, že Moses nebude v základu?

Reagovat
domingo

50/50

Reagovat
smazaný uživatel

John Obi Bauhaus Hornbach Mikel bude nejlepší střelec turnaje

Reagovat
smazaný uživatel

To si děláš prdel, ne?

Reagovat
Virtuos

podľa posledných výsledkov nevyzerajú byť ašpirantom na postup zo skupiny...niekto kto sa vyzná futbalu na Africkom kontinente, chcem sa opýtať: Ako by vyzeral momentálne rebríček 5 najlepších teamov Afriky, teraz ku MS?

Reagovat
domingo

Jak nejlepsich? Kvalitou kadru, vyvazenosti kadru, sehranosti, taktikou, sancema na postup.. ?

Reagovat
Virtuos

proste nič zložité, len 5 najlepších teamov momentálne pôsobiacich na Africkom kontinente v tejto sezóne

Reagovat
Virtuos

* momentálne tam nemuselo byť

Reagovat
domingo

Alzirsko, Nigerie, CIV, Kamerun, Ghana.. dlouho jsem nevidel Egypt, Maroko nema trenera, JAR nema jasnou tvar, Tunisko jsou anarchisti, zbytek nema kvalitu

Reagovat
Virtuos

a čo Senegal?

Reagovat
domingo

fotbal zn. 1995

Reagovat
Virtuos

takže veľká slabota

Reagovat
veikko

Jak je na tom vůbec Senegal?

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych řekl, že Senegal je taková africká Argentina, fantastický útok, ale čím víc postupuješ jejich řadami směrem dozadu, tím větší je to bída.

Reagovat
Atlético de Madrid

Tak zrovna Argentina má řekl bych velmi nadprůměrně obsazenou i tu obranu a zálohu.. Že je to bída se tak nějak vneslo do obecnýho povědomí, protože to na posledním MS totálně defenzivně zfailil Maradona Jinak samozřejmě Mascherano patří pořád mezi nejlepší štítový hráče na světě, Di Maria je fantastickej jako box to box, v obraně zase Garay i Zabaleta patří k tomu nejlepšímu, co momentální jihoamerickej fotbal nabízí...

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Jedna věc jsou jména, druhá věc je opravdová kvalita na hřišti. Navíc jihoamerické obrany až na Brazilce nejsou žádný zázrak, tam se hraje hlavně ofenzivně.

Reagovat
frankiefcb

Uruguay má taky dobrou obranu.

Reagovat
Atlético de Madrid

To je ale absolutní kravina.. Kolumbie i Argentina inkasovaly na zápas míň gólu než například Německo nebo Chorvatsko a mají stejný čísla jako Portugalsko a Itálie...

Reagovat
Atlético de Madrid

* mají lepší obranu než Něměcko (0,94 gólu na zápas vs 1,00) a o něco horší než Itálie, Chorvatsko nebo Portugalsko (všichni 0,9)...

Reagovat
Atlético de Madrid

** to je trošku nepochopitelný, mluvim o Argentině, Kolumbie má 0,81 potřebuju se rozepsat a na to nemám čas, když se nerozepíšu, nedává to smysl

Reagovat
smazaný uživatel

Proboha, podívej se na stoperskou dvojici Ramos-Piqué, Thiago Silva-David Luiz nebo třeba Chielliniho, Varanea a spol. a porovnej si to s argentinskou dvojicí. Garay neměl na Real, tak šel pryč a Demichelis je terčem posměšků v Premier League. Argentina má defenzivu o třídu slabší a je to její Achilova pata oproti těm top týmům a hlavní důvod, proč dostali posledně čtyřku s Německem a odjeli domů jak zpráskaní psi. Porovnávat nějaké průměry napříč kontinentálními kvalifikacemi nemá žádný význam.

Reagovat
Atlético de Madrid

No tak ta individuální kvalita je samozřejmě větší u těch několika, co jsi napsal. Ale úplně jiná věc je ten fakt, že nedostávaj góly. Na posledních MS rozhodně nebyla slabina jihoamerickejch týmů obrana. Když si vezmeš poslední MS, tak Uruguay i Paraguay měli výbornou obranu až do toho momentu, kdy se střetli s těma úplně nejlepšíma ofenzivama na turnaji (Holandskem a Německem) Stejně tak už vzpomínaná Brazílie. A Argentina dojela na naprosto neschopnýho kouče Maradonu, kterej tam samozřejmě nestavěl úplně optimální hráče a nevytvořil defenzivní systém.

Reagovat
Atlético de Madrid

Jihoamerický týmy mají ty obrany naprosto srovnatelný s Evropskejma. Vynechat z toho samozřejmě musíš Španělsko, protože to téměř neinkasovává góly a na posledních třech turnajích nedostalo ani gól v play-off.. Ale pak tam prostě máš jen velmi málo obran, o kterejch můžeš říct, že jsou kvalitnější než Argentinská nebo Kolumbijská v současnosti. A asi i ta obrana Uruguaye, s těma budou mít a maj ofenzivní týmy ohromnej problém, protože hrajou dost hluboko a na několik defenzivních záložníků...

Reagovat
Atlético de Madrid

velký písmenka...

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, já si to nemyslím, podle mě kdyby měla Argentina dobře organizovanou hru odzadu, vzhledem ke kvalitě ofenzivních hráčů by tam nebylo většího favorita a rozhodně by pro ně poslední šampionát nemohl skončit takovou potupou. A tím nemyslím ani tak postup do čtvrtfinále, který sám o sobě zhruba odpovídá aktuálním možnostem a kvalitě Argentiny, ale spíš to, jakým způsobem bylo z turnaje vyprovozeni.

Reagovat
Atlético de Madrid

Však to mluvíme o tom samym. Ta sestava na Němce byla:

Romero-Otamendi, Demichelis, Burdisso, Heinze-Di Maria, Mascherano, Maxi-Messi-Tevez, Higuaín

Celý špatně. Výběr kádru byl opravdu mizernej, protože stavět tam Burdissa a Heinze v době, kdy Samuel a Zanetti patřili do nejlepší obranný čtyřky v Evropě bylo nepochopitelný. Podpora krajních beků minimální, rozhodně to nemůžeš srovnat s ničím moderním (třeba s tím, čeho je schopnej Zabaleta). Dál tam máš v podstatě pokud o diamantovou zálohu, ale ti hráči jsou do toho špatní. Maxi je v něčem podobnej Di Mariovi, ale právě v tom je problém. Ani jeden z nich nemá dostatečnou defenzivní spolehlivost, rozhodně ne proti extrémně organizovanejm Němcům. Oba hráli značnou část svojí kariéry krajní záložníky, což taky o leccčems vypovídá. Vrchol toho diamantu hrál pak Messi, což je hráč, kterej tuhle pozici nehraje rád a nehraje jí dobře - on musí být na hrotu. S Tévezem si pak nerozuměj vůbec, protože to je pro změnu hrot, kterej se rád stahuje do Messiho prostoru.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, my mluvíme oba o tom samém a zbytečně to ženeme až kdoví kam. Já prostě jen chtěl říct, že Senegal je taková africká Argentina, protože má na tamní poměry fantastický útok, ale čím víc postupuješ jednotlivými řadami směrem dozadu, tím je to horší. A to prostě pro Argentinu platí. Messi, Higuaín nebo Di María jsou prostě v ofenzivě větší síla a absolutní světová špička, zatímco třeba Garay, Macherano, Rojo nebo Demichelis jsou v defenzivě nadstandart, ale nic víc. Nemusíš to hnát úplně do důsledku a chytat se každého slova.

Reagovat
Atlético de Madrid

Ale já s tim prostě nesouhlasim, Mascherano je absolutní světová špička na svym postu a jen on sám může udělat ohromnej rozdíl.. Stejně tak nedáš dohromady moc lepších pravejch beků než je Zabaleta, ten je v top formě špičkovej. No a Garay též patří mezi tu širší špičku. Asi to nebudu srovnávat se Senegalem, neb z něj znám jako Dembu A, Dembu B a Moussu Sowa, ale přijde mi absurdní mluvit o tom jako o nějaký slabotě. Ano, pokud porovnáváš jejich útok s ostatními útoky a jejich obranu s ostatníma obranama tak si svojí líp ten útok, ale i ta obrana patří mezi to lepší na turnaji.

Reagovat
smazaný uživatel

Mascherano je nadstandartní světový záložník i stoper, ale zas takové terno, jak píšeš ty, to podle mě není. Pořád si stojím zatím, že argentinská sestava má od útoku do branky postupně hodně sestupnou tendenci, co se kvality týče.

Reagovat
Atlético de Madrid

Ale tak to samozřejmě, ale určitě to nebude jako tak brutální jako u Senegalu a taky tam nemaj žádný průměráky a pouze nadprůměrný hráče. Mascherano je po Busquetsovi možná nejlepší štít na světě, rozhodně v top formě bejval.

Reagovat
smazaný uživatel

Já k nim Senegal pouze přirovnal typologicky v narážce na tu nevyrovnanost jednotlivých řad, kvalitativně je tam rozdíl celkem velký, to je jasné. S poslední větou v žádném případě nesouhlasím.

Reagovat
frankiefcb

A co Burkina? Vím, že minule APN vyletěla nahoru.

Reagovat
smazaný uživatel

nejspíš kumulovaným počtem znamínek defenzivně založených hráčů na levých končetinách nebo podle věku bratranců z druhého kolene...

Reagovat
veikko

Když nejlepších, tak všechno najednou.

Reagovat
smazaný uživatel

Žebříček FIFA říká: Alžírsko, Pobřeží slonoviny, Egypt, Ghana, Kapverdy. Můj názor bez ohledu na pořadí: Alžírsko, Pobřeží slonoviny, Ghana, Nigérie, Tunisko.

Reagovat
smazaný uživatel

I když je pravda, že místo Tuniska bych tam asi přece jenom zařadil Kamerun.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jako nechci tím říct, že jsem nějaký kdovájaký expert na africký fotbal, jen říkám svůj názor jako člověk, který sleduje dost podrobně APN a občas něco pochytím i během roku.

Reagovat
Virtuos

vďaka za tvoj názor

Reagovat
smazaný uživatel

Alžírsko, Nigérie, Kamerun, Egypt, Tunisko

Reagovat
fantomas

Hm, Moses je asi bohužel nutnej, jakkoliv se na něj nedá koukat a týmu 90% času spíš škodí, tak furt je to tam největší hrozba v tom smyslu, že z hovna sám občas něco udělá. Odemwingie v přípravě zahrál otřesně, přičemž vedle těhlech pár zápasů na Mosese nemá vůbec nic, takže... (zprava) Musa, Emenike, Moses - jinak to nevidim.

(A levá strana bude příšernej průchoďák, no.)

Reagovat
veikko

Nalevo hraje za Bosnu Lulić, že? Ten by mohl Nigérii hodně potrápit.

Reagovat
fantomas

No myslim levá z pohledu Nigérie takže Hajrović.

Reagovat
veikko

Taky dobrý

Reagovat
QooBo

Myslím, že zranenie Éldersona je pre Nigériu asi najciteľnejšia strata zo všetkých učastníkov

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim, že kdyby jel Obinna, Uche, Anichebe a Yakubu tak je ten tým zas o kousek jinde...

Reagovat
smazaný uživatel

plus Obafemi by se taky hodil...

Reagovat
smazaný uživatel

hned by to byl trochu jinej tým kdyby tam bylo těhle pět hráčů...

Reagovat
HullCity

+ Brown Ideye...

Reagovat
smazaný uživatel

+ Sone Aluko a jsme uplně v jiný Nigérii

Reagovat
HullCity

Kdyby měl 10 golů v PL,dotáhl finále FA Cupu do prodloužení,tak určitě ano,ale Aluko je jen velká bublina,povede se mu jedna sezona ve Skotsku a hned je hvězda...btw vím jak si to myslel,takže zkoušej provokovat někoho jiného.Ideye tam patří,byl součástí vítězného týmu na APN.

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

+ všichni ty co jsou vyjmenovaný v článku jako je Joel Obi atd.

Reagovat
domingo

A k cemu presne by Nigerii bylo 10 utocniku za zenitem?

Reagovat
smazaný uživatel

No minimálně by ten tým vypadal jinak jak už soudruzi napsali

Reagovat
juveforever

Itálie získala striebro

Reagovat
Artaxerxes

Ti vypadnou ani nebudou vědět jak.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle pratelaku co jsem videl, tak je Nigerie jeden z vubec nejslabsich tymu turnaje.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

copak?

Reagovat
smazaný uživatel

podle jednoho pratelaku co jsem videl by nejhorsi mohla bejt Italie

Reagovat
smazaný uživatel

Ja videl 3 pratelaky Nigerie, z toho proti Skotsku hrali ve slaby sestave, ale dalsi dva zapasy uz hrali ve sve silne a bylo to snad jeste horsi, stred zalohy neexistoval..

Reagovat
smazaný uživatel

Ja videl akorat s USA kousek...byla to docela bida, ale podle toho bych z nich nedelal tragedy....ja doufam ze prekvapi a porvou se o postup

Reagovat
smazaný uživatel

Ja z nich tragedy nedelam, jen rikam, ze podle pratelaku jsou na tom hodne spatne.

Reagovat
domingo

Evidentne nejsou ve forme, no.

Reagovat
Artaxerxes

Reagovat
smazaný uživatel

Super Eagles na šampionátu porazili Řecko i silné Bulharsko (které pod vedením Christa Stoičkova posléze dokráčelo až do semifinále) a málem si poradili i v osmifinále s Itálií, která nakonec zvítězila až v prodloužení. O pár dní později získala zlato.... On byl ten titul Brazilii odebrán?

Reagovat
domingo

sorry, opravim

Reagovat
fenixLFC

taliani...

Reagovat
Pony Slaystation

Hlavně u nás je teď jak v Nigerii...

Reagovat
smazaný uživatel

Ta šířka kádru Nigérie nic moc, v minulosti mívali určitě nadupanější kádr. V nominaci pro mě chybí překvapivě některá jména, která bych tam čekal, zejména Taye Taywo (obzvlášť když se zranil jejich kvalitní levý bek) nebo Oduamadi či Obinna ... ale je to trenérovo rozhodnutí, buduje nový tým, jsou v prakticky stejném složení, jako na loňském APN a budu jim přát úspěch...i když moc jim nevěřím...

Reagovat
kubys

Domingo, jsi si fakt jistý, že Itálie vyhrála v '94 zlato?

Reagovat
kubys

Ok, sorry, nějak jsem překoukl Kelsa.

Reagovat
smazaný uživatel

Brankáři Obránci Balogun, Kwambe, Ambrose, Oboabona, Egwuekwe, Omeruo, Oshaniwa, Odunlami Záložníci Obi, Mba, Igebior, Obi Mikel, Moses, Onazi, Babatunde Útočníci Musa, Emenike, Nwofor, Obinna, Ideye

Reagovat
smazaný uživatel

?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
fantomas

100. pro to, aby se sebrali a postoupili před Bosnou. Ale sám tomu nevěřim.

Reagovat
Talker

Reagovat
smazaný uživatel

Bosnu zmáknou Peršani a Keshiho borci si druhě místo uhrají

Reagovat
Bayern +

Reagovat
smazaný uživatel

Neznam autora..ale tohle predstaveni mi prijde super..hlavne v tom smyslu, ze tym Nigerie opravdu zna a vi co, jak, kde a proc..coz se u jinych tymu moc rict neda.. za me

Reagovat
smazaný uživatel

Tak na Orly jsem se těšil a článek velmi zaujal

Keshi to je trenérská jednička, myšleno z pozice rodilého Afričana a právě On je pro mne zárukou postupu Orlů ze skupiny

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak až neuvěřitelnej krach s Dány po fámozních zápasech ve skupině z MS 1998 zapřičinily nevyplacené slìbené prémie, tak hráči ten zápas bojkotovali.

Něco ve stylu když Lvi nechtěli "nastoupit a letět"

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článok A skutočne - keď som sa pozeral na žreb, povedal som si, že tá Argentína im musí byť súdená.

Môj dotaz : Môže Nigériu brazílska klíma zvýhodniť v boji o postup? Pretože sa zdá, že Bosna je na tom z hľadiska formy lepšie.

Reagovat
smazaný uživatel

reparát za Gniewino!

Reagovat
clinger

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele